Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Arbetsliv, med rutinarbete och karriär byggnad, är en utmaning att ställas inför dagligen. Men utöver den ordinarie verksamheten, eventuella problem och stress, som bor i arbete blir det ännu mer komplicerat i situationer av mobbning.

"Mobbning är när det är avsiktligt och kontinuerlig exponering av anställda pinsamma eller förödmjukande situationer på arbetsplatsen. Det är faktiskt ett psykiskt våld som orsakar de anställda att destabilisera känslomässigt, ibland även med dem att avgå ", säger beteendepsykologen Letícia de Oliveira.

Tyvärr är mobbning vanligt och kan hända vem som helst. "Det finns en viss profil som predisponerar en person att vara utsatt för mobbning. Men de vanligaste offren är kvinnor, homosexuella, personer med funktionshinder, äldre ", säger Marcelle Santana Machado, kontorsarbete advokat Advokater Cavalcante Ramos.

Även om angriparen är i de flesta fall, någon i offrets högre position - chefer, arbetsledare, förmän - det är också möjligt att mobbning utövas av kollegor som utför samma funktion som den som misshandlade.

Skälen som leder någon att trakassera en person på jobbet är inte alltid klart eller är rationella. Det kan vara en kollega som försöker skada dig för att få en mer framträdande plats, kan vara ett försök från en högre för att demonstrera myndighet kan vara en arbetsgivares sätt att skapa en ohållbar miljö för arbetstagaren att avgå och han behöver inte bära arbetskostnaderna en avslutning.

Läs också: Hur man kritisera din chef mogna och professionellt sätt

Oavsett orsaken är mobbning aldrig acceptabelt eller motiverat och bör avslutas.

Vad är mobbning? 11 situationer som faller

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Det är inte alltid lätt att skilja en situation med mobbning. Ofta offer tolka trakasserier som något "normalt" på arbetsplatsen, särskilt om attacken från en överordnad. Därför är det viktigt att komma ihåg att mobbning inte präglas av tillfällig spänning i arbetet (såsom stress, konstruktiv kritik, eventuella avgifter), men genom systematiska eller återkommande attityder.

"Mobbning är något beteende av arbetarnas exponering för förödmjukande och kränkande situationer, där offret är isolerad från gruppen utan förklaring, oförmögen att uttrycka sig utan motivering, trakasseras, rädd, förlöjligad, inferiorizada, skulden, repetitivt under arbetstid och vid utövandet av sina uppgifter ", påpekar Marcelle.

Mobbning kan identifieras i situationer som:

 1. Efterfrågan på jobb som inte matchar arbetstagarens funktion;
 2. Tidsgränser för efterlevnadsaktiviteter omöjligt att uppnå;
 3. Hide viktig information för att utföra ett arbete;
 4. medvetet ignorera person (ingen komplimang, inte svara, segregera, etc.);
 5. Att kritisera eller ge skälla offentligt exponera personen;
 6. Styra tid att gå på toaletten,
 7. Kritisera arbetsdriven eller orättvist;
 8. Bortse från läkare;
 9. Hot av något slag;
 10. Förlöjliga, skämt, smeknamn;
 11. Exponering av privatlivet för den anställde.

Det betonade att oavsett ställning som angriparen - om han har någon grad av relation med ägarna av företaget, om det är ägaren själv, om din direkta chef, intar den ställning hierarkiskt liknar din - mobbning aldrig det är motiverat: vem som helst kan skicka in en annan person att denna typ av våld.

Läs också: Hur man överlever i en professionell miljö som domineras av män

hur man ska gå

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Mobbning lämnar djupa märken på offret. Denna typ av psykiskt våld kan påverka emotionella hälsa på den person, liksom att påverka ditt arbetsliv och arbetsprestationer. Därför att veta vad man ska göra i sådana situationer är viktigt att vidta åtgärder och hitta lösningar.

I privatliv

Som med alla typer av trauma, är det inte lätt att övervinna ett fall av mobbning. Var och en har sitt sätt att hantera problem som orsakar aggression skadlighet tar olika storlekar för olika människor.

"Den som går igenom trakasserierna slutar ofta med psykiska problem som ångestattacker, stress och depression. Dessutom är dessa anställda hamna förlora ofta hänvisa sina värderingar och egenskaper, och kan vara övertygad om att de som är hans kollegor talade stalkers ", säger Leticia.

Räkna med stöd från vänner och familj, bedriva hobbies och aktiviteter som bidrar till att återupprätta förtroendet, självkänsla och att arbeta för att söka professionell hjälp är sätt att starta processen med att övervinna.

"Prestation och viktiga källor kommer att hjälpa offret att omdefiniera deras egenskaper och balansera din känslomässiga tillstånd. Titta hur mycket terapi förut, så att du kommer att kunna förstå vad den bästa vägen framåt för att åter balansera ditt liv, "råder psykolog.

I den professionella aspekten

Lösa situationen på arbetsplatsen kan vara den mest utmanande delen: eftersom många gånger förövaren är också toppen av offret, inte den person som lider av trakasserier inte vet vart de ska vända. Dessutom kan idén att kommunicera aggression vara associerad med rädsla för att göra situationen värre, ta emot straff och även uppsägning.

Ändå är klagomålet ett viktigt steg och bör göras för att de ansvariga avdelningar i företaget att söka ett sätt att lösa problemet. Om attacken görs av kollegor, kan ett offer anmäla ärendet till en överlägsen eller huvudet rakt. När förövaren är toppen själv kan reklamation ske i andra orter.

"Offret måste rapportera trakasserier mänskliga resurser eller personal avdelning i företaget, på meddelandet om fakta och CIPA (Internal kommissionen för förebyggande av olyckor) och SESMT (Security Specialized Service och yrkesmedicin) företag, om någon, och även informera professionella union i sin klass, som vanligtvis har juridisk person, medicinsk och social service. Inte når framgång, offret bör rapportera mobbning till arbetsministeriet och arbets- och arbetsministeriet, "Marcelle guider.

lagligt

Förutom interna klagomål, kan offret väljer att ta situationen till juridiskt, även om mobbning har ingen specifik lagstiftning.

"Upprätthålla sysselsättningen att bli ohållbara bör offret söka en advokat för att lämna in en arbets klagomål som söker indirekt uppsägning av anställningsavtalet, mot uppvisande av bevis i fallet, för handlingar som begåtts av arbetsgivaren i enlighet med artikel 483 i arbetslagstiftningen, eftersom regelverket obefintlig anger om mobbning ", säger Marcelle.

Samman bevis på situationen kan inte vara lätt. Kollegor vet vad som händer eller har redan sett ett angrepp kan tjäna som vittnen och skriven av meddelande register kan också vara användbara.

"Den anställde måste samla alla verifikationer för att visa mobbning lidit. Ofta kan påvisas genom brott som utförs i företagens e-post. Den anställde kan anförtro att samarbeta arbete närmare att förstå syftet med fakta för att fungera som möjliga vittnen, "indikerar Clênio Denardini Pereira, advokat som specialiserat sig på arbetsrätten.

På bevis accepteras av domaren, kommer uppsägning utan anledning till allvarlig försummelse begåtts av arbetsgivaren beställas utöver kravet att betala skadestånd.

"En sådan uppsägning anses ett allvarligt fel av arbetsgivaren och som ett resultat, bör arbetsgivaren stå för kostnaderna för terminering på samma sätt som den orättvisa uppsägning av den anställde. Dvs skall bära meddelande ersätts, trettonde proportionella lön, semester, på grund och proportionerliga böter på 40% av FGTS, löne balans, sjöfart försäkrings- och arbetslöshets FGTS guider, etc. ", förklarar Clênio.

vittnesmål

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Vittnesmål från dem som har drabbats av mobbning ytterligare demonstrera allvaret och skadlighet för denna typ av aggression, underminerar professionell, emotionella hälsa och fysisk hälsa. Kolla in vittnesmål från en av de intervjuade:

"Jag arbetade på en plats där chefen gjorde livet för de anställda som får 'dyra' för företaget i helvetet. Eftersom företaget hade en karriärplan, som den person gick upp denna plan, desto mer hennes liv var svårt. Det tog bara dåliga jobb och de betalade färre timmar och allt blev bara värre tills personen beslutat att avgå. Jag tror att detta var en form av trakasserier, eftersom avsikten var att göra personen att avgå företaget inte behöver bära laddningar av bränning henne eller betala vad personen ska få vid tidpunkten för karriärväg. "

Mobbning är inte bara händer i privata företag: i offentliga institutioner och den akademiska världen är också möjligt att hitta fall av människor som har gått igenom det. Det är vad som hände med L., mobbning offer under sina herrar.

"Min rådgivare var jag och hans andra elever gå igenom extremt pinsamma situationer, följt av olika typer av samlingen. Alltid gjorde gruppmöten och kritiserade skarpt varje elev före alla andra. Ofta vi förödmjukade för att inte veta något. Vi kunde inte tänka annorlunda om det eftersom vi var automatiskt fel. Under denna period utvecklade jag gastrit, och min blodtryck, som alltid var normal, gick för att få en lite högre. Under försvaret av min avhandling vid slutet av kursen, förödmjukade han mig framför allt min familj och vänner närvarande, pekar på det minsta arbete fel (till exempel stavfel) för att tilldela min 'inkompetens'. Idag försöker jag inte komma ihåg detaljer om allt som hände. Jag kan säga att jag övervann och vad förde mig bäst lärde inte att återge den här typen av beteende. "

I dokumentären nedan, som produceras av ministeriet för Rio Grande do Sul arbete, kan du hitta några fler vittnesmål från människor som har drabbats mobbning.

Att handskas med de psykologiska och känslomässiga ärr kan vara en utmaning för dem som gick igenom. Men du kan övervinna traumat: stöd från vänner och familj, sökandet efter terapi och aktiviteter som bidrar till att återfå självförtroende och självkänsla arbete är bra sätt att försöka övervinna.

Det är viktigt att understryka att mobbning aldrig rättfärdigas, oavsett vem som begår aggression - direkta handledare, företagare, kollegor i samma roll. Rapportera gärningsmannen till de behöriga myndigheterna är ett viktigt steg för offret att säkerställa sina rättigheter.