Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Foto: iStock

Med den kalla årstiderna närmar sig, är det dags att ta den svala klädkammare. Problemet är att kläder som lagras under lång tid, särskilt den tyngre tyg, ständigt komma ut ur garderoben med det obehagliga unken lukt och ibland även mögel fläckar.

Vissa mer komplicerade mögel fläckar kan vara så svårt att lösa som gör att man vill ge upp och kasta bort. Men vänta: du behöver inte vara expert för att uppnå. Det finns flera effektiva och billiga hem recept som lovar att återvända hela livlighet av kläder för dig att bära tyst i vinter eller någon säsong.

Liksom varje problem som ska lösas, att bryta mögel på kläderna måste du först veta vad som är orsaken. Det finns vissa aspekter som gynnar uppkomsten av mögel och var och en av dem kan lösas på ett annat sätt: där du bor, den relativa luftfuktigheten, årstid, typ av skåp, platsen för huset där skåpet är , hur du håller kläderna, bland många andra skäl.

Mögel trivs i en miljö som är också bidrar till dammkvalster och de två går ofta ihop. Så förutom att lämna kläder luktade illa, det är också orsaken till hud och luftvägsallergier. Mer än ett estetiskt problem, måste formen lösas med tanke på deras hälsa och din familj.

Låt oss se några av de bästa tipsen som lovar att avsluta mögel på kläder och även förhindra tillbaka honom:

Läs också: Lär dig att lösa fuktproblem hemma

1. Blekmedel

Den äldsta lösningen och fortfarande en av de mest använda är blekmedel. Ett kraftfullt vapen mot mögel och fläckar på kläderna. Du kan använda på olika sätt, beroende på vilken typ av färg eller vävnad. Kolla in två recept, men tänk på att blekmedel kan missfärga kläderna, så det är lämpligt för att testa en mycket liten del av pjäsen.

Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Bild: Tips

Blekmedel + vatten: För mer resistenta vita tyger, låt kläder blöt i utspädd blekmedel i vatten i några minuter. Använda mått på 100 ml vardera 5 liter vatten. Blöt i cirka 15 minuter och sedan tvätta normalt.

blekmedel + socker: För varje liter blekmedel, tillsätt en kopp socker. Det stämmer, blekmedel angriper socker förhindra mindre resistenta vävnader skadas. Låt dra i denna lösning för ungefär en halvtimme eller tills fläcken försvinner. Titta på videon för att förstå receptet i detalj:

2. Vinäger

Vinäger är mycket effektivt för att få lukten och starkare fläckar av mögel, utan risk för skador på vävnader. Det är också utmärkt för rengöring av skor eller väskor som har drabbats av mögel.

Läs också: 15 knep för att hålla huset snyggt

Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Bild: Tips

ren vinäger: Med en ren, fuktig trasa, applicera vinäger på fläcken och gnugga långsamt. Torr brunn (i skuggan) och sedan tvätta normalt.

Vatten + vinäger: Du kan också lämna sås delar vatten och vinäger i ca 20 minuter och fläckar kommer att komma ut på egen hand. Detta är ett bra alternativ för ylleplagg. Efter processen, tvätta kläder som vanligt.

Vinäger läder: För delar av läder, stövlar, jackor eller väskor, rengör mögel från utsidan med en trasa indränkt i vinäger. Efter rengöring, ta bort överskott vinäger med ren fuktig trasa, torka väl och sedan återfukta med vaselin olja eller mandel.

3. Kokt mjölk

Kokt mjölk indikeras att ta bort mer känsliga kläder mögel fläckar, färgad, silke eller syntetisk. Han har makt att lossa fläcken lätt utan större risker för tyget.

Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Bild: Tips

Steg för steg: Häll kokt mjölk på plats och förväntar tydlig. Sedan tvätta den normalt.

Läs också: 40 städ tricks för dem som hatar att slösa tid rengöring

4. Natriumbikarbonat

För att lösa svåra fläckar på kläder som lagrats under en längre tid, är ett bra alternativ bakpulver. Blandas med vatten, har den makt att släppa fläckar tyget utan att lämna skador eller fläckar.

Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Bild: Tips

Steg för steg: Tillsätt ca en tesked bakpulver till varje liter vatten och koka tvätten denna lösning. Tvätta sedan plagget som vanligt.

5. Sun

För dem som har turen att kunna hänga kläderna i solen, är detta det viktigaste och enkelt tips. Solen är ett kraftfullt verktyg mot mögel och kvalster. Sola kan vara det enklaste sättet att ta bort lukten av kläder, filtar och täcken.

Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Bild: Tips

Steg för steg: För kläder bara med det obehagliga unken lukt, lägg dem att ta en lång sola, komma ihåg att hänga färgade kläder inifrån och ut. Detta bör vara tillräckligt för att lukten försvinner.

6. Citronsaft

Lämplig för vita och färgade kläder, kan citron vara en naturlig blekmedel och även tjänar därför att avlägsna mögel fläckar.

Läs också: 50 knep som varje hemmafru bör veta

Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Bild: Tips

Steg för steg: Häll lite citronsaft på fläckarna och lämna i solen ett par timmar att agera. Du kan också blanda citronsaft med salt för att förbättra mixen. Efter processen, tvätta den normalt.

Det är viktigt att notera att äldre fläcken, desto svårare att lösa och kan ta längre tid eller annan vård. Var noga med att testa alla hem recept på en bit tyg innan du fortsätter processen.

Hur kan man förhindra dina kläder mofem

Mögel på kläder: hemlagad recept för att avsluta problem

Foto: iStock

Bättre än att bota är förebyggande. Så du behöver inte oroa dig för att rengöra fläckar på kläder, kan vissa åtgärder vidtas för att förhindra eller åtminstone fördröja spridningen av mögel på kläder, skor och inuti skåpet. Det är värt att investera i dessa enkla tips och undvika mer arbete i framtiden:

  • Solen kommer att vara din största bundsförvant mot mögel på kläder. När du kan sätta den mest tunga kläder för att få en solbränna. Speciellt läder bitar, väskor, skor, kappor och filtar.
  • Förvara aldrig används eller fuktiga kläder i garderoben. Varje liten smuts eller svett kan bli en fläck mögel när pjäsen lagras under en lång tid. Bara lämna skåpet helt ren och fri från sujeirinha kläder.
  • Håll dina skor i plast eller TNT väskor, speciellt läder.
  • Kläder som lagras under en längre tid, särskilt på vintern, bör förvaras i en plastpåse och förhindrar inträde av luft. Efter den kalla årstiden, tvätta filtar, tyngre täcken och jackor, torka dem väl i solen och sedan lagra i resistenta och tätt slutna plastpåsar.
  • Håll skåpet alltid väl ventilerat. I mer tydlig, varma dagar, lämna dörrarna öppna för ett par timmar.
  • Om skåpet scoffed också bort kläder och rengöra hela interiören, inklusive lådor och hyllor, med vit vinäger. Förutom att angripa formen, vinäger hindrar honom också tillbaka.
  • Avfuktare som säljs i snabbköp, absorbera fukt från luften förhindrar uppbyggnaden av mögel och illaluktande kläder. De är mycket effektiva och, beroende på den relativa fuktigheten i lokala förra från ca 5 till 15 dagar. Det finns också en elektronisk version som kan mer bestående resultat.

Din favorit kläder inte längre behöva lida med formen. Efter våra tips om att ta bort fläckar och även förhindra dem att återvända, kommer denna oro stanna borta eller åtminstone ta tillbaka! ��