Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Du har säkert hört talas om trombos, men om du inte har mycket kunskap om detta hälsotillstånd är viktigt att veta att det finns viktiga vanor för att förhindra det.

Först måste man förstå att djup ventrombos (DVT), populärt känd endast av trombos, uppstår när det finns bildningen av en blodpropp i en eller flera stora vener, vanligtvis i de nedre extremiteterna (lår och ben), bestämning av partiell obstruktion eller fullt flöde i det drabbade venen.

Yolanda Schrank, endokrinolog Bronstein Diagnostic Medicine, påpekar att utvecklingen av trombos är relaterad till minskningen i hastigheten hos cirkulationen (venös stasis), ökad blodviskositet (hyperkoagulerbarhet) och förändringar i integriteten av venerna.

Fallet förvärras när ett koagel lossnar och förflyttar blodomloppet (process som kallas emboli). En emboli kan fastna i hjärnan, lungor, hjärta eller annat område, vilket leder till allvarliga skador.

"Den största risken för trombos och kopplar då ett fragment (kolv) och flyttar blodet migrerar till lungorna och orsakar lungemboli, denna mycket dödliga komplikation", tillägger Yolanda.

8 sätt att förebygga trombos

Med beaktande av riskfaktorerna för uppkomsten av trombos, Yolanda citerar de viktigaste åtgärderna som kan bidra till att förebygga det:

 1. Övningar regelbundet.
 2. Undvik lång tid att sitta utan att flytta.
 3. Undvik rökning.
 4. Undvik alkoholkonsumtion (i samband med rökning och användning av preventivmedel).
 5. Upprätthålla en balanserad kost.
 6. Försök att behålla vikten.
 7. Patienter med en historia av åderbråck och tidigare historia av trombos ska rådas att bära stödstrumpor.
 8. Patienter som arbetar eller fortfarande lång stående eller sittande bör också uppmanas att bära stödstrumpor.

Nedan vet de viktigaste riskfaktorerna för trombos, bara för att lära sig att förhindra detta problem.

Riskfaktorer för trombos

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Yolanda står som de främsta riskfaktorerna:

ärftlighet: vissa familjer har en ärftlig sjukdom som underlättar blodkoagulering (hypercoagulable), som främjar trombos, särskilt i närvaro av andra riskfaktorer.

orörlighet: i samband med sängliggande patienter, långvarig sjukhusvistelse och långa resor.

åderbråck: patienter med dilaterade vener (åderbråck), särskilt den djupa vensystemet.

ålder: patienter över 60 år löper större risk för trombos.

rökning: hipercoagulabiliade ökar (ökad blodviskositet).

fetma: övervikt och fett ansamling utövar tryck på venerna, hindrar passage av blodet, huvudsakligen i kärlen i de nedre extremiteterna.

Alkohol, rökning och preventivmedel

Enligt National Cancer Institute (Inca), ungdomar som röker och använder födelse är 10 gånger större risk att drabbas av hjärtinfarkt och lungemboli än andra människor i samma ålder som inte är rökare och använder samma läkemedel.

Denna grupp har också en högre risk för sjukdomar i cirkulationssystemet och ökade med 39% chanserna av kranskärlssjukdom och 22% av stroke.

"P-piller och nikotin öka upp till 10 gånger risken för blodproppar i venerna, som gynnar bildningen av tromber, vilket kan röra sig, vilket orsakar flera problem, inklusive lungemboli, svår sjukdom och potentiellt dödlig" förklarar endokrinolog Yolanda Schrank.

Läkaren förklarar att konsumtionen av alkohol är skadligt för levercellerna, vilket är just det organ i vilket pillret metaboliseras. "Denna kombination av alkohol, tobak och piller är alltid dåligt, eftersom det innebär giftiga ämnen i kroppen, speciellt lunga och lever, samt öka risken för trombos," sade Yolanda. "Dessutom kan det retardera absorptionen av preventivmedel, vilket minskar därför dess effektivitet", tillägger han.

Symtom på trombos

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Yolanda förklarar att trombos kan vara helt symptomfri, det är vad som händer i många fall. Eller, symptom såsom smärta, svullnad och ökad temperatur i benen.

"Symptomen på trombos kan likna de av andra sjukdomar eller problem. Rådgör alltid med din läkare för en diagnos "styr endokrinolog.

trombos diagnos

I samråd med läkare är sannolikt att höra några frågor som:

 • Känner du smärta i benen? Hur ofta?
 • Vad är intensiteten av smärta?
 • Det tar någon åtgärd som förbättrats eller försämrats symptomen?
 • Någon i din familj har haft blodpropp eller några problem i samband med blodproppar?

Läkaren kommer också att utföra en fysisk undersökning. Men dessa metoder kan inte vara tillräckligt för att ställa diagnosen och tester kommer sannolikt att beställa.

Behandling av trombos

Yolanda förklarar att läkemedel för att minska blodets viskositet används vid behandling av trombos. "Dessa läkemedel bör dock endast användas av recept efter noggrann utvärdering, eftersom det finns risk för blödningsfenomen", säger han.

Nu har du viktig information om trombos och framför allt, vet att det finns sätt att förhindra detta problem. I tveksamma fall, alltid konsultera en läkare du litar på.