Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Cystit kan påverka män och även barn, men i 90% av fallen når den kvinnliga publiken, särskilt under graviditet, menopaus och / eller uppkomsten av sexuell aktivitet.

Få människor, men i själva verket vet varför cystit händer, varför det är vanligare bland kvinnor, som riskerar det representerar, vad är din faktiska symptom och hur den kan behandlas. Nedan redogöra för dessa och alla andra frågor i ämnet.

Vad är cystit?

Cystit är en inflammation / infektion i urinblåsan. "Det är allmänt orsakas av bakterier som kommer in i urinröret och nå urinblåsan eller egna bakterieflora urin, orsakar inflammation och symptom", säger José Antonio Longo, av Albert Einstein Hospital urolog.

Läkaren påpekar att de flesta infektioner förekommer endast i urinblåsan. Men i vissa fall kan de sprida sig till njurarna, och detta är vad de är rädda för de flesta yrkesverksamma inom området, eftersom bilden är alltså allvarligare och kan orsaka pyelonefrit och även blodförgiftning (generaliserad infektion).

Män, kvinnor och barn är föremål för problemet. Men cystit är mycket vanligare hos kvinnor (nästan 90% av fallen). "En orsak till detta är det faktum att urinröret kvinnor är kortare än manliga, stående på kvinnliga könsorganen och intill anus," Long urolog.

Observera att det finns två typer av cystit: akut cystit, som lättare kan hanteras och inte tenderar att återkomma ofta; och kronisk cystit, kan det hända 4-5 gånger per år eller mer, och kräver en längre behandling.

cystit orsaker

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kvinnor tenderar att ha fler urinvägsinfektioner än män eftersom de har kortare urinrör och bredvid anus. Således kan man säga att de mycket anatomiska egenheter den kvinnliga urinvägarna är redan en av orsakerna till problemet.

Enligt urolog José Longo, finns det några steg där det är ganska vanligt att inträffa cystit i kvinnors liv: i början av sexuell aktivitet; under graviditet och klimakteriet. "Barn kan ha anatomiska abnormiteter såsom återflöde av urin från urinblåsan till njurarna och måste alltid utvärderas av en barnläkare" tillade han.

"I samlag, är vaginala flora förändras. En kvinna mottar sperma etc. och flora förändringar som kan orsaka upphov bakterier i urinröret och når blåsan orsakar infektion ", förklarar läkaren.

"Redan under graviditeten, det är närvaron av fler bakterier. I fallet med gravida kvinnor, är cystit ofta asymtomatiska (utan symptom). Därför är det viktigt att vårdpersonal vara medveten om att allvarlig infektion även kan leda till missfall eller för tidig födsel ", säger José Longo.

"I fallet med klimakteriet, hormonell nedgång inträffar, vävnader är mer sårbara och dessutom orsakar ålder sänkningen kryss immunitet. Allt detta gör att klimakteriet är mer benägna att denna typ av infektion "urolog.

Men andra faktorer ökar också risken för att utveckla cystit, vilket betonas av urolog Long:

 • Förekomsten av en kalkyl (sten, fast struktur) i urinvägarna - som orsakar urinvägarna floran förändras och bo med en större mängd bakterier.
 • Förekomsten av en vaginalutsöndrings (flytningar, svamp, bakterier etc.).
 • Närvaro av genitala vårtor som förändrar den vaginala floran (= vårtor från HPV condyloma acuminata).
 • Låg immunitet, som erbjuder en ökad risk för infektioner. Låg immunitet kan förekomma, till exempel på grund av stress, senilitet, infektioner, neoplasmer, sjukdomar såsom, diabetes, lunginflammation, AIDS, cancer, kronisk hepatit, leukemi.
 • Lilla vätskeintag.
 • Urin undertryckt under en längre tid (som i fallet med personer som vistas för länge utan att gå på toaletten på jobbet eller på en resa), eftersom "urin stopp" bidrar till bakterierna att frodas.
 • Användning av blöjor (i fallet med äldre kvinnor), som lämnar en mycket varmt och fuktigt region, vilket kan orsaka infektion.

De viktigaste symptomen på problemet

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

José Longo förklarar att ibland, när det gäller kvinnor med cirka 70 eller 80 år, de har kroniska återkommande infektioner, men inga symptom. "Det finns andra människor som hamnar förverkliga, eftersom de är tystare, inte hungrig, slö, blek, med blodtrycksfall, känsla av extrem kyla, ibland bara lukten av urin är annorlunda etc.", säger han.

Men i allmänhet, de viktigaste symptomen som kan uppstå, enligt urolog är:

 • Smärta vid urinering (dysuri)
 • Ökad frekvens av urinering (pollakiuri)
 • Brådskande att urinera
 • Behov av att urinera oftare på natten (nokturi)
 • Känsla av att vara hela tiden vill kissa (tenesmus)
 • Obehag i blygdområdet (vikt)
 • Blödning i urinen (hematuri)
 • grumlig urin (som om pus eller talk)
 • feber
 • Urin ovanlig lukt
 • Ländryggssmärta (om infektionen har nått njurarna).

Möt behandlingar för urinvägsinfektion

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

José Longo förklarar att akut cystit behandlas med antibiotika och, beroende på omständigheterna, med smärtstillande och antiseptiska för att lindra snabbt smärta och obehag som cystit orsakar patienten.

"Det rekommenderas att personen undvika samlag för ungefär en vecka (eftersom urinröret är fortfarande skadade). Och även ta mycket vätska (så förbättrar det inledande obehag och hon redan kunnat urinera normalt utan smärta), "urolog.

Akut infektion kan behandlas med någon professionell utbildade för detta.

Vid återkommande kroniska infektioner (som råkar 4, 5 eller flera gånger per år), är patienten nödvändigtvis hänvisas till en urolog som kommer att försöka hitta orsaken till blåskatarr. "Det kan vara beroende på närvaron av en sten, en återlopps av urin på grund av sjukdomar som diabetes, njur cysta eller en tumör, etc. Slutligen, den professionella kommer att utreda fallet ", säger Long urolog.

Men det är värt att notera, har kronisk cystit också helande. "I vissa fall antibiotika kan ges i små doser under en viss period, kan fortfarande rekommendera användning av C-vitamin, vilket förbättrar immuniteten hos patienten etc ", förklarar José Longo.

Läkaren påpekar också att även vissa teer kan hjälpa vid behandling av cystit. "Teer i allmänhet kan hjälpa eftersom de ökar hydrering och är diuretika, vilket förhindrar personen är en lång tid utan att urinera", säger han.

En annan "vapen" viktig vid behandling och förebyggande av cystit är ett bär som kallas Cranberry. "Det har bakteriedödande verkan och även urinblåsa helande verkan (eftersom det är värt att notera, kan blåsan ta 3-6 månader att läka helt efter en infektion)", förklarar José Longo, och tillade att det bör konsumeras i påse eller kapsel som yrkesvägledning och kan blandas i ett glas vatten, juice eller te.

Du kan förhindra cystit?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nedan urolog José Longo citerar några viktiga steg för att försöka förhindra cystit:

 • Förbättra immunitet (genom motion, bra kost, inte stress);
 • I händelse av jordskred, söka gynekolog för att behandla så snart som möjligt;
 • Kontroll diabetes (när det gäller personer med sjukdom);
 • Ta tillräckligt med vätska (en vuxen av 60 till 70 kg bör ta 1 till 1 och en halv liter vätska per dag);
 • Urinera var 3 timmar;
 • Var försiktig med personlig hygien (alltid hålla rena områden i slidan och anus);
 • Använd mild tvål (som inte orsakar irritation);
 • Undvika underkläder för hårt eller att behålla värme och fuktighet (eftersom de underlättar spridning av bakterier);
 • Exchange absorberande blöjor eller (i fallet med äldre kvinnor) ofta för att förhindra bakterietillväxt.

X cystit urinvägsinfektion: vad är skillnaderna?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Men i slutändan, vad är skillnaden mellan cystit och urinvägsinfektion? Detta är en ganska vanlig fråga, även bland människor som redan har haft ett av problemen.

Urolog José Longo förklarar att cystit är en infektion i urinblåsan endast (eller låg urinvägarna delen).

Eftersom urinvägsinfektion är en term som uttrycker en infektion som kan förekomma i någon del av urinvägarna, såsom njurar, urinblåsa, urinröret och urinledarna (inte specifikt / blåsan endast).

Nu när du har alla dina frågor om cystit, kom ihåg: att presentera ett eller flera av symptomen i samband med infektion, träffa en läkare för att kontrollera svårighetsgrad (eller inte) av problemet och behandla det så fort som möjligt. När allt kommer omkring, med hälsa inte hånad!