bruna ägg eller äggvita: Vad är skillnaden och som är bäst?

Foto: iStock

Chansen finns att du vet att ägg är en bra källa till protein och att deras konsumtion är bra för vår hälsa.

Men vi undrar: hur väljer du dina ägg när du handlar? Har du någon preferens för storlek? Ditt urvalskriterium är färgen?

När du väljer vilken dussin att ta hem, många människor väljer bruna ägg, eftersom de tror att de är friskare eller "naturliga" än vita.

Andra däremot, föredrar de vita bark eftersom de känner att de är renare och mer smakrik.

Du skulle gissa om vem som har rätt i den här historien? Låt oss ta reda på vem som har rätt när det gäller att välja äggen efter färg.

Läs också: 9 livsmedel som kan frysas och du inte visste

Varför finns det olika färgade ägg?

bruna ägg eller äggvita: Vad är skillnaden och som är bäst?

Foto: iStock

Svaret på denna fråga är enkel: det finns ägg i olika färger eftersom färgen på skalet beror på kyckling rasen.

Den Leghorn kyckling, som har vita fjädrar, gul näbb och röd tofs och ansikte, satte äggvitor. Redan kyckling Fri Link (det är, är det namn som!), Som har brun fjäderdräkt, boot även bruna ägg.

Regeln är inte 100% korrekt, men i allmänhet vit fjäderdräkt av kycklingar lägger vita ägg medan mörk fjäderdräkt av kycklingar lägger bruna ägg.

Vissheten du kan ha är att den enda faktor som påverkar äggskal färg är genetiken hos kyckling. Till skillnad från vad många tror, ​​inte fågeln utfodring inte påverka färgen på skalet, även påverka färgen på äggula.

För att veta: höns, fed majs, som har fler karotenoider, lägger ägg med äggula i en mer intensiv gul, dra den röda. När det gäller hönsfarm lägga ägg tydligare eftersom deras mat innehåller färre näringsämnen med detta pigment.

Läs också: Färdig? 7 ingredienser som kan vara substituerade på inkomsterna

Och vad är skillnaden mellan vita och bruna ägg, i alla fall?

bruna ägg eller äggvita: Vad är skillnaden och som är bäst?

Foto: iStock

Förutom den egna färgen, är den enda skillnaden priset. Hur många människor tror att den bruna ägg är friskare, priset för denna typ av ägg slutar upp att vara lite högre.

Men i själva verket inte äggskalet tyder inte på någon signifikant skillnad i näringssammansättning ägg, vilket framgår av en undersökning av US Department of Agricultural Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20181877 Både bruna ägg när vitt är också friska, som innehåller olika vitaminer, mineraler och högkvalitativt protein - alla i ca 80 kalorier per enhet.

Men detta betyder inte att alla ägg har samma smak. Sedan slutet av 1960-talet, är det känt att fräschare ägget, desto mer smakrik blir det.

Faktorer som gör påverkar ägg kvalitet

bruna ägg eller äggvita: Vad är skillnaden och som är bäst?

Foto: iStock

Även färgen på skalet gör ingen skillnad i näringskvalitet ägget visar forskningen att Hillbillies ägg, botados för kycklingar bor loss och är fria att sola, innehåller 3-4 gånger mer vitamin D än ägg Grange.

Och även om hönsfoder inte avgöra om skalet är vitt eller brunt, men det utövar inflytande på deras näringsinnehåll. Kycklingar som konsumerar en kost rik på omega-3 och vitamin D kan passera dessa näringsämnen till ägg som punktundersökningar 2013 och 2017.

Läs också: Ägg: en god mat och erbjuder många hälsofördelar

Och sedan? Nu när du vet näringsinnehållet i vita och bruna ägg är desamma, du vill styras av sin marknadspriset eller någon annan faktor?