5 fördelar som solen har att erbjuda för vår hälsa

Foto: iStock

En av de viktigaste tips för att hålla huden frisk är att undvika exponering för solljus, eller hur? I själva verket är solstrålningen en av de viktigaste faktorerna som är ansvariga för åldrande och utveckling av hudcancer.

När vi tar solen under timmarna av högsta incidensen av ljus utan att använda solkräm, kan huden vara benägna att strålskador. Detta snabbar upp uppkomsten av fläckar, fina linjer och även melanom.

Detta är sant, men solen ska inte ses som ett allvarligt skurk. Trots farorna med överdriven exponering för solljus i måttliga doser kan ge vissa fördelar för vår hälsa.

Naturligtvis vi inte vill att du ska spela i solen vid middagstid utan att använda solskydd - och värre: med hjälp av en "hemmagjord solskyddsmedel" som kan orsaka fruktansvärda brännskador! Vårt mål med den här listan är att visa att en liten promenad i parken på morgonen eller sent på eftermiddagen kan vara mycket bra för kropp och själ.

uppmärksamhetOm du har en skada på huden eller en nyligen genomgången operation, alltid rådfråga din läkare innan solexponering. Solljus kan orsaka irreversibla fläckar sådana fall.

Läs också: 9 livsmedel som skyddar huden mot solbränna

1. bättre humör och lindra depression

5 fördelar som solen har att erbjuda för vår hälsa

Foto: iStock

Solljus ökar vår hjärna nivåer av serotonin, en signalsubstans som ansvarar för humör reglering. Därför hjälper sola människor känner lyckligare, fredlig och fokuserad.

Under perioder av långvarig brist på solsken, vilket sker i vissa regioner under vintermånaderna, kan människor lider av sjukdomar såsom säsongsdepression, en variant av depression som händer med bytet av säsongen.

2. Förstärkning för benhälsa

5 fördelar som solen har att erbjuda för vår hälsa

Foto: iStock

Vitamin D är viktigt för hälsan hos våra ben. Hur svårt det är att få den optimala mängden av detta näringsämne bara för mat, är det nödvändigt att sola så att huden kan producera den.

Den goda nyheten är att du inte behöver utsättas för solen under långa perioder, vilket skulle du riskerar brännskador. För att producera D-vitamin, bara sola på halva tiden det tar för din hud börjar bli röd.

Det är svårt att definiera den ideala tid eftersom det varierar beroende på hudfärg, ålder, placering av personen och tid på dygnet. I genomsnitt är det nödvändigt att ta solen i ca 15 minuter varje dag för att säkerställa produktionen av vitamin D.

Läs också: Hur du skyddar håret från solens effekter

3. Minskning av blodtryck

5 fördelar som solen har att erbjuda för vår hälsa

Foto: iStock

Detta är en mycket intressant fördel för dem som lider av högt blodtryck. Enligt en studie utförd i England, främjar solexponering vasodilation som bidrar till att minska blodtryck och risk för hjärt-kärlsjukdom.

Detta beror på att, genom att fokusera på vår hud, ökar UVA-strålning salpetersyra molekyler av aktivitet som är lagrade i vår epitelvävnad. Detta ämne passerar sedan in i blodomloppet, främja utvidgning av kärlen.

Resultatet är ett lägre tryck i blodkärlen och också en minskning av koagelbildning som skulle kunna orsaka en hjärtattack eller stroke.

4. Lindring av hudproblem

5 fördelar som solen har att erbjuda för vår hälsa

Foto: iStock

Solljus är en viktig allierad i behandling av hudsjukdomar såsom psoriasis och andra problem som akne, eksem, svampinfektioner och gulsot (inklusive nyfödda, enligt denna studie).

Naturligtvis beroende på hudproblem och förekomsten av skador, solexponering kan inte visas eftersom det kan leda till permanenta fläckar. Så alltid fråga din läkare vad som är den bästa metoden.

Läs också: De 10 mest allvarliga misstag i användningen av solskyddsmedel

5. förebyggande av vissa cancerformer

5 fördelar som solen har att erbjuda för vår hälsa

Foto: iStock

Solen är känd för att vara en riskfaktor för uppkomsten av hudcancer, så vi måste undvika oskyddat exponering använda solskydd. Men när exponeringstiden bibehålls inom ett sunt spann, är solljus kan förhindra vissa typer av cancer.

I vissa delar av världen där solljuset är mycket låg vid vissa tider på året, det finns en ökad risk för dödsfall som orsakas av sjukdomar som Hodgkins lymfom och bröstcancer, äggstockscancer, kolon, pankreas och prostata. Vissa studier visar att på något sätt, kan dessa sjukdomar vara relaterade till A-vitaminbrist D.

Men det betyder naturligtvis inte att vi ska överge solskydd och sola urskillningslöst.

Liksom nästan allt som har med hälsa, är hemligheten i balans: utsätta sig för sol middagstid utan skydd kan leda till en brännskada, men ta en solbränna på morgonen eller på kvällen i några minuter, du förmodligen göra mycket väl.

Läs också: Solskyddsmedel för fet hud 15 optioner och rekommenderade