Celiaki: glutenintolerans - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Föreställ liv utan bröd, kakor, trumpinnar, pizza, spagetti och en mängd andra delikatesser gjorda med vetemjöl, till exempel. Svårt, är det inte? Och de är bara några av de diet av tusentals människor som lider av glutenintolerans.

Nedan kan du klargöra några av de viktigaste frågorna om sjukdomen och förstå lite mer om det.

Vad är Celiaki?

Celiaki eller permanent glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som primärt påverkar tunntarmen.

När individen celiaki äter gluten, reagerar kroppen mot sig orsaka skador på väggarna som kantar tunntarmen, vilket försämrar absorptionen av näringsämnen som inte når där de ska komma och utlöser en rad reaktioner.

Vad är gluten?

Gluten är huvudproteinet i vete, havre, råg, malt korn och derivat av var.

Detta protein förekommer i stora delar av mat och mediciner, industrialiserade drycker, kosmetika och andra produkter tillverkade av dessa korn.

Även om det finns ingen teknik för att avlägsna gluten från mat, så även när bakat eller kokt, det är fortfarande närvarande.

Vilka är statistiken av sjukdomen?

Även om det är föga känd är celiaki anses vanligt i Brasilien, men bristen på information och svårigheter att diagnostisera problemet minskar efterfrågan på specialister och därmed chanserna att förbättra livskvaliteten för celiaki.

I USA och Europa, uppskattas det att i en grupp av 100 till 200 personer, är en celiaki. I Brasilien finns det inga officiella uppgifter, men i en undersökning som publicerats av UNIFESP 2005 i en studie av vuxna blodgivare, visade resultaten en förekomst av celiaki en för varje grupp av 214 invånare i São Paulo. Enligt National Federation of Celiac föreningar i Brasilien, mer än en miljon brasilianare har sjukdomen och vet inte.

När sjukdomen manifesteras?

Sjukdomen yttrar vanligtvis tidigt i livet, så att gluten sätts in kosten spädbarn, men det finns fall där intolerans manifesteras endast i vuxen ålder.

Vem kan utveckla sjukdomen?

Du kan inte säga om personen har sjukdomen eller inte, men enligt forskning, är sannolikheten för att utveckla sjukdomen högre bland kvinnor, i förhållandet en kvinna till varannan celiaki män och personer med typ 1-diabetes, sköldkörtelproblem, Turners syndrom, Williams syndrom eller första gradens släktingar i celiacs.

Vilka är symptomen?

Det finns undantag, men det vanligaste symtomet av celiaki karaktäriseras av kronisk diarré eller mjuk avföring flytande ljus färg som kan tyda på att tarmen inte absorberar näringsämnen.

Dessutom kan ett antal andra problem vara direkt relaterade till sjukdomen, såsom förstoppning, väderspänning, flatulens, irritabilitet och dålig viktökning, försenad tillväxt och pubertet på grund av näringsbrist, järnbristanemi , osteoporos, infertilitet, återkommande spontana aborter, neurologiska sjukdomar och även undernäring.

Hos barn, kan det orsaka fettförbränningen och kompromissa tillväxt.

Celiaki kan också närvarande i dess asymtomatisk form, dvs, utan symptom, som kan vara farligt eftersom om den lämnas obehandlad kan sjukdomen utlösa problem såsom tarmcancer, anemi, osteoporos, anemi, återkommande missfall och sterilitet.

Hur ställs diagnosen?

För att diagnostisera sjukdomen, de gjort en rad blodprover för att påvisa förekomsten av relaterade antikroppar, men för en mer exakt resultat, måste det vara en analys för att kontrollera förändringen i tarmludd som kantar väggarna i tunntarmen, och detta kan endast ske genom en endoskopisk biopsi dragande små prover av vävnad som skall analyseras.

Så snart diagnosen, i så fall är det rekommenderat att celiaki går igenom ett samråd med en dietist för att få all information som behövs för att starta en ny diet.

Hur är behandlingen klar?

Det enda sättet att behandla sjukdomen är att eliminera gluten, efter en strikt diet eller något bröd, kakor, kakor, nudlar, trumpinnar, köttbullar, pizza, öl, whisky, vodka och andra livsmedel som innehåller gluten i sin sammansättning eller tillverkningsprocess.

Vanligtvis, celiaki föda består mestadels av fett (margarin, smör, oljor) och proteiner (kött i allmänhet) och nedre delen av kolhydrater (glutenfri pasta, sockerarter).

Att ha en balanserad kost bör celiaki kontrollera intaget av protein, moderat fettintag och öka konsumtionen av frukt, naturliga juicer och grönsaker.

Som är en process som liknar en allergi, något belopp, oavsett hur liten, av intagna gluten är tillräckligt för att utlösa sjukdomen.

Några dagar efter kapning gluten ur kosten, symptomen börjar försvinna och i genomsnitt inom ett år tarmslem normalisera, men kan eliminera gluten ur kosten är mycket svårt, särskilt för barn och ungdomar. Alternativet är att byta ut produkten förbjuden enligt derivat av majs, såsom majsstärkelse, majsmjöl, majsmjöl härlett från ris, såsom rismjöl härrörande från potatis, som potatisstärkelse till, kassavamjöl, tapioka surt, sött och tapioka mjöl.

Vad är den lag som stöder celiacs?

År 2003 lag 10.674, var alla livsmedel som krävs för att presentera paketinformation "innehåller gluten" eller "inte innehåller gluten", men inte alla branscher har tekniken för att utföra tester för att identifiera närvaron eller frånvaron av proteinet.