9 tecken på att du kan ha glutenintolerans - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Du kanske har hört uttrycket 'Jag är glutenfri intoleranta', men du verkligen vet vad det uttalandet betyder? Enligt Telma Rabelo Natale, dietist Sapore, "glutenintolerans är oförmågan eller svårighet digesting gluten, som är en växt protein som finns i vissa spannmål såsom vete, råg, korn och havre."

I sådana fall är den enskilde anses celiaki. "Det är en systemisk autoimmun sjukdom och genetisk sjukdom som påverkar slemhinnan i tunntarmen orsakar dess atrofi och därmed hindrar absorption av näringsämnen. Det är en permanent sjukdom (för livet) ", förklarar han.

De första symptomen visas i barndomen, särskilt under de första tre åren i livet, när det är införandet av spannmål i kosten.

"Det finns några faktorer som identifierar patienten kommer att bli en celiaki person. Den första är den genetiska arv. Incidensen i första graden släktingar är 30%, och sjukdomen har en incidens dubbelt så hög hos kvinnor än hos män ", säger nutritionist.

9 symtom som tyder celiaki

Som med någon sjukdom, symptomen varierar från person till person. Men det finns vissa belägg som kan tjäna som en varning för att söka en gastroenterolog specialist. De är:

  1. frekvent diarré: Från 3 till 4 gånger dagligen, med stor mängd avföring; eller kronisk diarré (som varar mer än 30 dagar). "The celiac patienten kan uppleva den typiska symptom är kronisk diarré (ca 70% av de diagnostiserade fallen) där avföringen är blek, vattnig, illaluktande och skrymmande på grund av malabsorption av fett", säger dietist.
  2. Ihållande kräkningar;
  3. Humor förändrats: irritabilitet eller depression;
  4. Förlust av aptit;
  5. Oförklarlig viktminskning;
  6. buksmärta;
  7. Bukspänning (svullna magen);
  8. järnbristanemi;
  9. Minskad muskelmassa.

Kortväxthet, anemi, kronisk förstoppning och benskörhet är andra symptom som kan tyda på intolerans mot gluten. Kom ihåg att bara en läkare kan diagnostisera sjukdomen.

"Förutom att incidensen av symptomen, det finns tester som bättre visar sjukdom, såsom genetisk testning; Serologiska tester för gluten görs av blodprov och intestinal biopsi "anger Telma. Dessa diagnoser hjälpa nutritionist att bedöma om det finns ett behov av att utesluta visstids gluten för att se om symptomen kvarstår.

Livsmedel tillåts X förbjudna livsmedel

Hitta en dietist är avgörande för utvecklingen av en riktig kost och framför allt näringsämnen och vitaminer som kroppen behöver. "Även presentera alla symptom på celiaki bör inte starta glutenfri kost på egen hand. Innan kosten bör bekräfta diagnosen genom lämpliga tester. Efter bekräftelse, ska patienten vara ganska strikt och disciplinerat för livet efter dieten indikeras av nutritionist. Anslutning till en glutenfri kost i förtid kan göra diagnos svårt i framtiden ", säger nutritionist.

Enligt Telma kan gluten ersättas av majs, majsmjöl, majsmjöl, majsstärkelse, potatis, potatisstärkelse, tapioka, kassava mjöl och stärkelse. "Genom att ta bort gluten ur kosten kan remission av symptomen försvinner inom några dagar eller veckor", säger Telma.

Undvik produkter intag i stängt och bort förpackningen är en bra strategi för att bekämpa sjukdomen. Satsa på känt ursprung av livsmedel och försöker äta vanligt grönsaker, frukt, kött, fisk, ägg och ris. Och om av någon anledning medföljande intaget är oundviklig, är det rekommenderat att läsa ingredienserna som ingår i produkten som skall konsumeras.

"Är du osäker [att mat är glutenfri]? Ät inte. Det finns många produkter vars förpackningar är skrivet 'glutenfri' eller 'glutenfri'. " Läs alltid livsmedelsförpackningar. Om det inte finns ingenting om närvaron av gluten, bör du komma i kontakt med tillverkaren och be om information om ", säger Telma.

När det gäller vätskor, kan celiacs säkert dricka: vatten, mjölk, te, juice och läsk. "Akta dig för chokladprodukter eftersom de flesta innehåller gluten (läs etiketten att). När det gäller alkohol, kan du dricka: vin (gjord av druvor), sockerrör (som namnet säger, är tillverkad av sockerrör), rom (destillerad från melass), vermouth och konjak (som härrör från vin) och glögg (gjord med rom, ingefära, kryddnejlika och kanel), "guider Telma.