Teknik Pomodoro: produktiviti turbin dengan kaedah ini mudah

Photo: iStock

Adakah anda perasan bahawa tumpuan anda jatuh sejak kebelakangan ini? Anda tidak boleh melakukan tugas-tugas harian anda dengan mudah tanpa mengagihkan? Nah, ia telah menjadi semakin biasa.

rangsangan luar pernah meningkatkan lebih banyak: pelbagai rangkaian sosial pemberitahuan hantar, berita kelihatan semakin dipercepatkan, kita berhubung dengan lebih ramai orang pada masa yang sama dan bahawa, walaupun ia bukan niat anda, menyebabkan anda perlu berpecah perhatian antara tugas.

Hasil? Anda boleh mengambil masa yang lama untuk menyelesaikan tugas-tugas atau mereka tidak dapat menyerap kandungan pelajaran, sebagai contoh. Tiada apa-apa yang baik, bukan?

Walau bagaimanapun, dalam kes-kes ini, terdapat beberapa kaedah yang boleh membantu anda membuat rutin paling produktif anda, seperti Pomodoro!

Apakah Teknik Pomodoro ini?

Teknik Pomodoro: produktiviti turbin dengan kaedah ini mudah

Photo: iStock

Teknik Pomodoro adalah terkenal dan telah menjadi semakin popular untuk membantu produktiviti pelajar dan orang yang bekerja dengan tuntutan harian yang lebih tinggi.

Baca juga: 10 cara untuk membuat pagi paling produktif anda

Dicipta oleh Itali Francesco Cirillo di akhir 1980-an, kaedah ini adalah berdasarkan idea bahawa fikiran hanya berfungsi pada blok masa dan selepas masa itu akan ada kehilangan produktiviti, yang tidak akan memberi manfaat untuk menjalankan tugas . Ie dapat mengekalkan hari rutin, saya perlu mempunyai masa rehat antara blok-blok.

Masa yang dianggarkan produktiviti, menurut Francesco, adalah 25 minit, menjadikan ia perlu untuk berehat seketika selepas itu.

Bagaimana ia berfungsi

Okay, jika anda mendapat sejauh ini masih belum tahu bagaimana untuk memohon dalam rutin anda dengan sebaik mungkin. Dia cukup tenang untuk dilaksanakan. organisasi adil dan dedikasi! Lihat langkah demi langkah:
Teknik Pomodoro: produktiviti turbin dengan kaedah ini mudah

Imej: Wanita Tips

Mudah, bukan? Anda boleh melakukan tugas yang berbeza dalam "Pomodoro" yang sama atau meneruskan tugas yang sama selepas rehat. Dalam kes kedua, jika selepas rehat lama anda tidak dapat menyelesaikan tugas yang sama, anda perlu mengambil kira sama ada ia tidak lebih baik menyiapkannya pada masa lain. Menyesuaikan diri kepada keperluan anda!

Mengapa menggunakan kaedah Pomodoro ini?

Well, dia kaedah yang sangat serba boleh telah menunjukkan kepada saya. Sekarang adalah masa untuk mengetahui apakah faedah utama yang peminat teknik ini dan memasukkannya pada hari mereka untuk hari:

Baca juga: 7 tips untuk menjadi orang yang lebih tenang, matang dan produktif

kesedaran mengenai tugas-tugas mereka

Teknik Pomodoro: produktiviti turbin dengan kaedah ini mudah

Gif: Main semula / Giphy

Mengatur mereka dalam susunan keutamaan, jadi anda boleh membawa mereka melalui kaedah Pomodoro, anda akan mempunyai kesedaran yang lebih besar daripada apa yang perlu dilakukan dan akan juga mencerminkan jika tidak mengumpul terlalu banyak dalam rutin anda.

lebih organisasi

Teknik Pomodoro: produktiviti turbin dengan kaedah ini mudah

Gif: Main semula / Giphy

Dengan ini meningkat kesedaran, anda boleh lebih baik yang dianjurkan, menetapkan jadual untuk mencapai setiap, waktu minimum dan maksimum, menjadikannya lebih ringan dan kurang hit rutin.

yang lebih tepat dan memberi tumpuan kepada pelaksanaan aktiviti

Teknik Pomodoro: produktiviti turbin dengan kaedah ini mudah

Gif: Main semula / Giphy

Dengan kurang gangguan luar, dapat mengkaji dan perhatian yang lebih mudah dalam aktiviti mereka, mengurangkan peluang kesilapan. Kaedah ini juga membantu anda jika anda mempunyai kesukaran menumpukan perhatian, membayar perhatian yang lebih kepada apa yang berbayar, menjadikannya tugas-tugas mudah dan kurang berat.

Iaitu, kaedah Pomodoro adalah berguna dan membawa banyak perkara yang baik dan berguna kepada rutin anda!

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menerima pakai teknik

Teknik Pomodoro: produktiviti turbin dengan kaedah ini mudah

Photo: iStock

Tetapi selepas semua, kaedah yang perlu diikuti untuk surat itu? Ia memenuhi keperluan untuk semua tugasan dan semua orang? Berikut adalah apa yang anda perlu mengambil kira sebelum memulakan untuk memohon dalam kehidupan anda:

Juga membaca: 13 Tabiat biasa yang kelihatan tidak berbahaya tetapi boleh merosakkan anda

Tidak semua tugas-tugas yang sama: ada yang lebih cepat dan boleh dibuat dalam masa kurang dari 25 minit manakala yang lain akan memerlukan masa yang lebih lama. Ada yang membenarkan rehat, ada yang tidak. Ia adalah penting bahawa anda mempertimbangkan sifat apa yang perlu dilakukan untuk menentukan kaedah terbaik untuk menganjurkan.

Jangan takut untuk melompat rehat: sering kerja anda mungkin perlu masa yang lebih lama untuk berlari dan tidak boleh dihentikan. Dalam kes itu, berasa bebas untuk tidak rehat. Jika perlu, anda sedar setelah lama meminda dua "pomodoros".

Tidak semua Berdekatan mungkin untuk mengurangkan rangsangan: ideal adalah bahawa anda melaksanakan tugas anda dengan gangguan yang minimum mungkin. Jadi anda hanya boleh memberi tumpuan kepada apa yang perlu dikemukakan atau dikaji. Tetapi tidak semestinya ini adalah mungkin dan anda perlu menyesuaikan diri dengan situasi seperti ini.

Yang tidak dijangka berlaku: kadang-kadang semasa menjalankan tugas di luar jangkaan yang berlaku. Buaian internet, hujung cahaya, telefon berdering dengan beberapa segera, antara banyak kemungkinan lain. Ini juga perlu diambil kira apabila menetapkan masa "pomodoros" beliau.

Beberapa hari ia akan menjadi lebih sukar berikut teknik: ada masalah yang berada di luar kemampuan mereka untuk mengawal dan yang boleh menghalang merealisasikan teknik. Dalam kes ini, mengambil nafas dalam-dalam, tidak tergesa-gesa dan ingat bahawa perkara yang penting adalah untuk melakukan sesuatu dengan cara yang terbaik mungkin.

Juga membaca: 10 tabiat anda harus mengelak daripada menjadi lebih produktif

Sekarang anda tahu apa yang perlu bagi penggunaan kaedah Pomodoro, masa untuk meletakkan ia ke dalam amalan dan mengambil yang lebih produktif dan mengambil rutin!