Bersihkan kulit kepala gatal dengan 8 remedi rumah - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Mereka yang mengalami kulit kepala gatal tahu berapa banyak ia boleh menjadi jahat! Sering kekeringan menyebabkan pengelupasan kulit yang, selain daripada masalah cenderung untuk meninggalkan wayar hodoh dan penampilan kotor.

Berita baik adalah bahawa ia tidak sentiasa perlu untuk melabur dalam rawatan kimia atau belanjakan untuk produk mahal untuk mendapatkan keputusan yang baik. Terdapat banyak cara untuk meningkatkan kerengsaan dan meninggalkan wayar lebih sihat dengan bahan-bahan yang ada di rumah.

Jika anda sedang mencari penyelesaian yang mudah dan semula jadi, semak di bawah 8 resipi buatan sendiri dan berkesan untuk menghapuskan masalah ini!

1. Sodium bikarbonat

Ini adalah salah satu tips yang paling mudah! Membuat pes denda dengan melarutkan baking soda dalam air dan sapukan pada kulit kepala. Biarkan selama kira-kira 10 minit dan kemudian basuh seperti biasa. Untuk keputusan yang lebih baik, anda boleh sapu sedikit minyak zaitun pada kulit kepala sebelum memohon campuran.

2. Avocado dan pisang

Selain melegakan gatal, rawatan ini juga sangat baik untuk melembapkan wayar. Hanya menguli dua pisang dan bercampur dengan avokado. Memohon tampal untuk kulit kepala (dan, jika dikehendaki, rambut juga), biarkan selama 30 minit dan bilas dengan baik. Kedua-dua buah-buahan yang berkhasiat dan menghidratkan hartanah, yang akan melakukan dengan baik untuk kulit kepala kering.

3. Apple cider cuka

Satu lagi ubat yang murah dan berkesan adalah cuka epal cider. Campurkan ¼ cawan cuka ¼ cawan air dan tempat di dalam botol semburan. Semburan campuran pada kulit kepala dan urut, kemudian meletakkan tuala di kepala dan tunggu 15 minit. Jadi, hanya mencuci dan melihat kesannya.

4. Witch Hazel

Witch hazel adalah herba ubatan yang digunakan untuk membantu dalam rawatan luka kecil permukaan kulit, dan juga boleh bekerja di sekitar masalah ini. Hanya campurkan sebahagian herba untuk dua air suling dan tuangkan pada kulit kepala. Urut dengan baik, biarkan selama beberapa minit dan bilas.

5. Jus lemon

Jus lemon adalah satu lagi ubat yang murah dan berkesan. Masukkan satu sudu besar jus lemon ke dalam segelas air dan tuangkan campuran pada kulit kepala. Bilas dengan air dan memohon semula. Anda boleh mengulangi proses tersebut setiap hari sehingga gejala hilang. Tetapi perhatian: basuh dengan baik selepas prosedur, kerana lemon boleh meringankan rambut gelap. Di samping itu, resipi ini tidak digalakkan jika kulit anda mempunyai beberapa jenis luka atau kerengsaan, ia boleh membakar.

6. Melaleuca minyak (teh minyak pokok)

minyak Melaleuca adalah bahan serba boleh dalam banyak rawatan rumah dan boleh membantu kegatalan mudah dan mengelupas. Campurkan 10 hingga 20 titik minyak dalam secawan syampu dan biasanya menggunakan produk apabila mencuci rambut. Anda juga boleh menggabungkan 2 atau 3 titik minyak pokok sudu (sup) minyak sayur-sayuran untuk mengurut kulit kepala dan membantu folikel rambut unclog.

7. Jojoba Oil

minyak jojoba adalah pelembap semulajadi yang sangat baik. Pakar mengatakan bahawa struktur molekulnya adalah sangat dekat dengan minyak semula jadi kulit sendiri, dan oleh itu adalah berkesan dalam rawatan untuk memberi nafas baru dan melembapkan. Anda boleh menggunakan minyak Jojoba sedikit untuk mengurut kulit kepala. Mengulangi sekali seminggu.

8. Aloe

Jika anda mempunyai apa-apa jenis tumbuhan Aloe vera (dikenali sebagai aloe vera) di sekitar, menikmati! Dia adalah ubat semula jadi yang luar biasa. Potong yang daun aloe dan mengeluarkan bahan agar-agar yang ia dilepaskan. Memohon ini "folder" terus ke kulit kepala, biarkan selama kira-kira 30 minit dan basuh seperti biasa.

Ingat, bergantung kepada keamatan masalah anda, ia adalah penting untuk mendapatkan nasihat daripada doktor kulit untuk menilai kes dan bentuk rawatan yang terbaik.