asid azelaic adalah baru untuk merawat jerawat, kedutan dan noda - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Winter dianggap masa terbaik tahun untuk rawatan kulit, kerana kebanyakan mereka memerlukan matahari dielakkan. Dan setiap tahun terdapat perkembangan baru. Satu adalah asid azelaic, yang mempunyai tindakan mencerahkan dan bertindak dalam melanosit (sel-sel di mana melanin pigmen yang dihasilkan), mengganggu aktiviti ini dan pembangunan.

A dermatologi Tatiana Steiner, pengarah Dskin klinikal, pakar dalam rawatan muka dan badan, menjelaskan bagaimana ini berfungsi asid: "Ia adalah satu bahan aktif yang tidak bertindak dalam pigmen kulit biasa, tetapi hanya apabila terdapat pigmentasi berlebihan dengan menghalang enzim yang dipanggil tyrosinase yang bertindak dan merangsang proses pengeluaran melanin.

Tambahan pula, ia mempunyai tindakan anti-radang, anti-bakteria dan comedolytic, iaitu mampu untuk memusnahkan kuku ditubuhkan pada kulit. Biasanya bermula pemakaian produk selepas 14 tahun, tetapi boleh bermula pada 12, jika ada nasihat perubatan.

Apabila menggunakan asid azelaic

  • Ia adalah sesuai untuk biasa, sederhana untuk jerawat sederhana; post-radang hyperpigmentation; dan adalah pilihan terapeutik untuk melasma kehamilan. Ia boleh digunakan pada muka dan badan.
  • Ia juga disyorkan untuk meringankan gelap kulit yang disebabkan oleh folliculitis dan tumbuh ke dalam badan (kaki dan pangkal paha).
  • Ia boleh digunakan walaupun mengelupas, membuat pengelupasan ringan dan mempunyai kesan yang secativo, tetapi penggunaan ini tidak begitu biasa.

Sebagai produk yang bertindak pada kulit

Bagi setiap pesanan, produk bertindak berbeza:

jerawat: Ia mempunyai tindakan anti-bakteria, menghalang bakteria yang menjajah luka-luka radang jerawat; Ia adalah comedolytic, membantu mengurangkan comedones (bintik hitam); Ia mempunyai kesan anti-radang dan secativo.

melasme: Ia adalah satu pilihan untuk pelepasan melasme dan pilihan pertama untuk rawatan masalah dalam kehamilan.

hyperpigmentation Post-radang: bertindak dengan pigmentasi dengan menghalang tyrosinase enzim, yang penting dalam pigmentasi dan melanin pigmen proses pembentukan.

photoaging: Ia mempunyai tindakan pengelupasan sedikit, dan ini bukan pilihan pertama untuk peremajaan. Ia digunakan dalam tujuan ini apabila terdapat tompok pada kulit.

Kepekatan asid azelaic mungkin berbeza-beza 5-25% dan produk yang berkenaan dalam gel atau gel krim dengan pilihan untuk krim kulit lebih berminyak dan kering dan badan. Ia dijual di farmasi awam, tetapi juga boleh dimanipulasi. Semua bergantung kepada doktor kulit preskripsi. "Ia adalah satu produk yang perlu dinyatakan hanya oleh pakar-pakar perubatan, mengikut setiap masalah yang dibentangkan dan juga dengan ciri-ciri kulit. Setiap rawatan adalah individu dan setiap individu bertindak balas secara berbeza, "jelas doktor kulit.

Semasa rawatan ideal adalah dengan menggunakan pelindung setiap hari, walaupun ia mempunyai banyak cahaya. "Penggunaan perlindungan perlu menjadi satu tabiat harian untuk semua individu," beliau mencadangkan.

kesan cagaran

Sebelum memulakan permohonan itu, anda boleh menguji jika pesakit mempunyai reaksi alergi. Hanya menggunakan sejumlah kecil produk di lengan dalaman dan diperhatikan selama 48 jam.

Namun, seperti mana-mana produk, asid azelaic boleh menyebabkan beberapa masalah, seperti meninggalkan, kulit merah yang marah dan juga bersisik. Dalam situasi ini, cadangan dermatologi adalah untuk menghentikan rawatan dan biarkan menormalkan kulit, serta meningkatkan penggunaan pelindung matahari dan berbincang dengan doktor anda supaya dia boleh membimbing langkah-langkah yang perlu.