4 resipi buatan sendiri untuk menghilangkan jerawat dan melembapkan wajah anda

Photo: iStock

Semua orang akan suka pergi ke klinik estetik untuk membuat pelembab dan pengelupasan muka bila perlu, bukan? Tetapi ia tidak selalunya yang kita ada bajet dan masa yang ada untuk ini.

Jika anda salah seorang dari orang-orang yang suka spa di rumah anda dengan produk yang anda ada di dapur anda, maka anda akan menyukai empat topeng yang sangat mudah untuk dilakukan.

Pendapatan telah dikongsi oleh pengguna YouTube Franciny Ehlke dan Niina Rahsia, yang disediakan topeng digunakan untuk muka dan membuat penilaian mereka keputusan. Spoiler: mereka suka semua resipi, tetapi pilihan kedua-dua adalah yang terakhir.

Sekarang, semak senarai bahan-bahan, lulus farmasi (atau pasaran) untuk membeli apa yang hilang, menghubungi rakan-rakan beliau dan membuat seharian kecantikan untuk anda berasa lebih cantik!

Ingatlah bahawa jika anda mempunyai beberapa jenis kerengsaan atau jika kulit anda adalah sangat kering, ia adalah yang terbaik untuk melihat doktor kulit untuk dia melakukan penilaian di-orang kes anda, okay?

Juga membaca: 14 helah kecantikan Nenek masih berfungsi

1. Untuk mengawal keasidan dan menghilangkan jerawat

4 resipi buatan sendiri untuk menghilangkan jerawat dan melembapkan wajah anda

Photo: YouTube / Franciny Ehlke

Jika anda mengalami dengan kulit yang sangat berasid dan dengan kecenderungan untuk jerawat, ini adalah topeng yang sesuai untuk mengurangkan masalah ini. misturinha ini mempunyai kesan pengelupasan ringan, membantu untuk membuang kekotoran dan sel-sel mati.

resipi ini memerlukan hanya anda untuk campuran 3 sudu besar oat dan 1 sudu besar madu untuk membuat beg bimbit. Kemudian sapukan pada dahi, dagu, tulang pipi dan hidung, yang merupakan kawasan yang paling memerlukan pengelupasan, sentiasa membuat pergerakan membulat.

Meninggalkan topeng untuk bertindak selama 20 minit dan keluarkan dengan air. Untuk membuat kurang keadaan kucar-kacir, anda boleh memohon produk pada masa mandi.

terlalu terkelupas kulit boleh berakhir menyebabkan kerengsaan dan juga meningkatkan pengeluaran minyak dalam kesan pemulihan, jadi ia adalah disyorkan untuk memohon topeng ini sekali setiap 15 hari.

2. liang diluaskan

4 resipi buatan sendiri untuk menghilangkan jerawat dan melembapkan wajah anda

Photo: YouTube / Franciny Ehlke

Jika anda bersusah payah untuk mempunyai tiang yang diluaskan dan mukanya penuh dengan markah sedikit, perhatikan tanda-tanda bahawa topeng ini. Anda perlu hanya 1 sudu besar tepung jagung dan 2 sudu besar penyelesaian asid borik sup, yang anda boleh dapati di farmasi.

Baca juga: Bagaimana untuk mempunyai tangan lembut: 9 tips dan cadangan produk

Campurkan bahan-bahan sehingga pes agar-agar dan sapukan ke seluruh muka, menyempurnakan di kawasan di mana anda mempunyai lebih banyak liang. Biarkan selama 15 minit dan bilas. Selepas permohonan, anda akan berasa perasaan sedikit "ketat" di muka.

3. Mask untuk kulit normal

4 resipi buatan sendiri untuk menghilangkan jerawat dan melembapkan wajah anda

Photo: YouTube / Franciny Ehlke

kulit normal juga memerlukan penjagaan untuk mengekalkan cantik dan sihat, terutama di musim sejuk apabila suhu rendah, angin menggigit dan mandi air panas menjejaskan penghidratan semula jadi.

Untuk memberi satu kuasa untuk penghidratan kulit anda, anda akan memerlukan 3 sudu besar yogurt plain dan 1 sudu besar oat - tetapi tidak membuat makanan ringan! Hanya merebak di muka, tunggu 15 minit dan bilas dengan air.

4. Penghidratan Kuasa Dr. Ivo Pitanguy

4 resipi buatan sendiri untuk menghilangkan jerawat dan melembapkan wajah anda

Photo: YouTube / Franciny Ehlke

Dr. Ivo Pitanguy, seorang pakar bedah plastik yang terkenal di dunia, akan ditunjukkan topeng ini kepada wartawan Glória Maria - dan ini akan menjadi rahsia belia dan keindahan penyampai.

Kita tidak tahu jika penampilan yang indah Glória Maria harus benar-benar topeng ini, tetapi dalam video, YouTube Franciny Ehlke dan Rahsia Niina mendedahkan bahawa ini adalah resipi kegemaran kedua-dua di spa hari.

Juga membaca: Homemade Pembersihan Kulit: Ketahui bagaimana untuk membuat rawatan muka rumah

Untuk melakukan di rumah anda, anda perlu 1 sudu Hipoglós sup, 1 sudu Bepantol sup, 10 titis Aderogil (vitamin A dan D) dan 1 ampul vitamin E. Mix segala-galanya dan sapukan pada muka, terutamanya dalam kawasan bawah mata jika anda mahu untuk melembutkan lingkaran hitam.

Anda boleh meninggalkan topeng untuk bertindak selama 15 minit atau, jika anda mahu, anda juga boleh tidur dengannya - dalam kes ini, ia adalah baik untuk menggunakan lebih linen rentak, kerana topeng agak berminyak.

Untuk mengeluarkan topeng, tip ini adalah untuk membuang lebihan pertama dengan tuala kertas dan kemudian dari air dan sabun sendiri untuk muka.

Akhir sekali, jangan lupa untuk memohon pelindung matahari setiap hari, walaupun di musim sejuk, untuk mengelakkan penuaan awal dan penyakit serius seperti kanser kulit.

Baca juga: topeng buatan sendiri untuk semua jenis rambut