Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Nama ini agak berbeza dan produk, bagi ramai, masih sesuatu yang baru. Tetapi secara beransur-ansur, krim Kakadu akan dapat menarik lebih ramai perhatian, terutama orang-orang yang mengambil berat tentang kesihatan dan kecantikan kulit muka.

Terminalia ferdinandiana adalah pokok didapati secara eksklusif di Taman Negara Kakadu di Australia. Adakah ia semakin meningkat kakadu plum, atau Kakadu plum, saiz buah kecil, tetapi dengan harta berharga.

Sangat biasa di rantau ini, tetapi masih kurang dikenali di seluruh dunia, plum kakadu telah menjadi terkenal kerana buah-buahan dengan kepekatan tertinggi vitamin C di dunia.

Sebagai perbandingan: kepekatan vitamin C adalah 1000-5300 mg dalam 100 g buah-buahan. Berbanding dengan oren, ia mempunyai 100 kali lebih Vitamin C! Terutamanya dengan mengambil kira sifat yang penting ini, diekstrak dari buah Superox-C ™ aktif, yang membawa kepada panggilan Kakadu krim, mendapati secara amnya dalam kedai-kedai ubat.

Kandungan dan manfaat Kakadu krim

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Flavia de Oliveira José, farmaseutikal Doce Tanaman, Professor of Cosmetology dan penyelaras kursus teknikal Farmasi, Sekolah Kesihatan Piracicaba, menunjukkan bahawa ekstrak aktif Kakadu plum ialah koktel kuat antioksidan seperti vitamin C, polifenol dan vitamin A dan E, yang, secara umum, melawan kerosakan sinaran UV dan melindungi daripada radikal bebas.

Juga membaca: 14 helah kecantikan Nenek masih berfungsi

farmaseutikal menjelaskan bahawa plum Kakadu itu setiap tahun terdedah kepada tahap yang sangat tinggi matahari. "Buah-buahan dikembangkan sistem pertahanan diri yang sangat berkesan, yang terdiri daripada campuran beberapa molekul antioksidan (yang kuat untuk melindungi daripada radikal bebas)," katanya.

"Selepas menamatkan kulit dengan dos topikal antioksidan semula jadi, sel-sel memandu pertahanan terhadap radikal bebas. tekanan oksidatif kemudiannya dikurangkan, "kata Flavia. Dengan ini, sudah tentu, memberi manfaat kepada kulit yang perasan.

Flavia juga menekankan bahawa vitamin tulen C cepat teroksida apabila terdedah kepada udara, dan mendapati sukar untuk menyeberangi halangan kulit. "Tetapi dengan Superox-C ™, kami mempunyai lebih keberkesanan dan keselamatan kerana kita menggunakan sumber yang paling semula jadi vitamin C digabungkan dengan antioksidan lain yang melindunginya, kekal stabil, membolehkan kesan yang kuat pada kulit kita."

Di bawah farmaseutikal menjelaskan secara terperinci tindakan setiap komponen yang terdapat dalam Kakadu krim:

vitamin C

Juga membaca: 10 makanan Anti-penuaan anda perlu dimasukkan ke dalam diet anda

Flavia menjelaskan bahawa vitamin C digunakan topically sejak tahun 1960-an "Ia adalah penting untuk pembentukan serat kolagen dalam kulit. Dan ia adalah bernilai mengingati bahawa, sebagai usia kulit, ia menjadi semakin nipis dan kandungan kolagen berkurangan. Perubahan ini dipercepatkan oleh pendedahan kepada sinar UV, bertanggungjawab untuk pembentukan radikal bebas. "

Vitamin C juga mempunyai kesan mencerahkan mengikut farmaseutikal, "penindas mengenakan kesan pigmentasi dengan menyekat tindakan enzim (tyrosinase) yang menghasilkan melanin, sejenis bahan yang memberikan warna coklat pada kulit."

Vitamin C, yang sedia ada dalam ekstrak kakadu, seperti yang dinyatakan Flavia, merangsang sintesis procollagen I dan asid hyaluronic. "Jenis Pro-kolagen 1 adalah penting untuk pembentukan kolagen jenis 1. Dalam badan kita ada 18 jenis kolagen, dan jenis 1 merupakan salah satu yang paling banyak dan hadir dalam kulit. asid hyaluronik, seterusnya, adalah salah satu komponen yang paling penting yang terlibat dalam mengekalkan penghidratan kulit, kerana kapasiti pengekalan air yang tinggi, "jelas beliau.

"Sebagai serangan radikal bebas adalah terhad oleh aktiviti antioksidan yang kuat C-Superox ™ (melalui krim kakadu) degradasi komponen kulit amat dikurangkan. Oleh itu, dermis dilindungi dan menguatkan kedua-dua untuk mengurangkan kemunculan tanda-tanda penuaan, seperti untuk mengubah mereka, "kata farmaseutikal.

polifenol

Flavia menjelaskan bahawa polifenol adalah bahan kimia yang terdapat dalam tumbuhan. "Tumbuhan menggunakan mereka untuk melindungi diri mereka daripada serangga. Makanan dengan polifenol mempunyai kesan antioksidan, melindungi sel-sel daripada pengoksidaan. "

Asid Gallic dan tanin ellagic dikelaskan sebagai. "Tannin ialah bahan semula jadi yang terdapat dalam tumbuhan: dalam benih, kayu, daun dan kulit buah-buahan. Tannins bertindak sebagai pertahanan tumbuhan terhadap serangan oleh herbivor, membuat rasa yang tidak menyenangkan, terutama apabila tidak cukup lagi matang. Mereka terdiri daripada pelbagai molekul asid fenolik mempunyai antioksidan, harta astringen (kawalan pengeluaran sebum) dan juga mempunyai tindakan anti-radang, "jelas farmaseutikal.

Vitamin A dan E

Flavia menunjukkan bahawa vitamin ini juga mempunyai aktiviti antioksidan. "Lindungi pengoksidaan aset lain, di mana vitamin C, dan juga mempunyai kesan anti-penuaan, kesan menggalakkan pertumbuhan semula dan keseimbangan air mengekalkan (iaitu menjaga kulit terhidrat)."

Oleh itu, mereka boleh terpisah, secara umum, sebagai manfaat kakadu utama, menurut farmaseutikal:

  • Tinggi antioksidan (melindungi sel daripada tekanan oksidatif);
  • asid hyaluronik merangsang sintesis dan procollagen I;
  • Melemah penampilan kedutan;
  • Ia menggalakkan kulit yang lebih sekata dan cerah;
  • Ia telah membuat pelunturan.

Petunjuk dan menggunakan krim Kakadu yang

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Menurut Flavia, krim Kakadu adalah sesuai untuk semua jenis kulit dan untuk semua peringkat umur. "Ia adalah baik untuk mereka yang ingin, kulit yang cantik yang lebih muda, terhidrat dan bebas daripada kesan," katanya.

Flavia menjelaskan bahawa Kakadu (Superox-C ™) boleh didapati di kedai-kedai ubat dan terdapat juga beberapa produk yang diimport berdasarkan superfruit ini.

Manipulasi, menurut Flavia, anda mempunyai kelebihan untuk menyesuaikan produk. "Seperti, sebagai contoh, menggunakan kepekatan yang lebih tinggi atau lebih rendah produk, persatuan atau tidak aset-aset lain dan pilihan tempat untuk kombinasi kulit kering atau berminyak. Anda juga boleh menggunakan intipati dan botol pilihan anda, "katanya.

Flavia berkata kajian in vivo adalah Superox dengan 2% C-digunakan untuk kulit dua kali sehari. "Mengingati bahawa apabila digunakan pada waktu pagi, perlu dilakukan sebelum pelindung matahari, yang penting kerana ia dikenali bahawa radiasi UV adalah penjahat terbesar penuaan dan kulit noda."

"Cadangan saya berdasarkan penyelidikan dan kesusasteraan disediakan untuk kulit muda hingga 34 tahun, Kakadu 2% tanpa memerlukan persatuan produk lain ANTIAGE," kata farmaseutikal.

"Bagi kulit 35-45 tahun, cadangan ini adalah bahawa anda menggunakan produk untuk 5% dan mungkin telah dikaitkan dengan aset lain. Untuk amatur atau yang berumur kulit, kedutan atau tempat, kepekatan yang disyorkan untuk lebih cepat dan kesan berkesan adalah 10%, "tambah Flavia.

Tempoh yang akan digunakan adalah sekurang-kurangnya enam bulan. "Tetapi ia boleh melanjutkan ke tahun-tahun, kerana produk ini adalah semula jadi, selamat dan menawarkan banyak manfaat. Memandangkan juga bahawa kecenderungan kulit penuaan, "kata Flavia.

"Ia sentiasa ingat bahawa doktor kulit harus dilawati berkala untuk penilaian, lebih kerap dalam hal bintik pada kulit," tambah beliau.

Yang penting, walaupun krim Kakadu tidak "bekerja keajaiban". Untuk mengekalkan kulit yang cantik adalah penting untuk menggunakan pelindung matahari, mengikuti diet yang baik dan mengikut garis panduan yang diluluskan oleh ahli dermatologi (untuk rawatan yang lebih khusus).

kontra

"Dalam kajian yang sedia ada tidak termasuk kontra, kecuali bagi orang-orang dengan hipersensitiviti kepada produk," kata Flavia.

Walaupun produk yang semulajadi dan tidak mendatangkan risiko, yang ideal adalah sentiasa bergantung kepada pengesanan doktor kulit.

di mana untuk membeli

Flavia menunjukkan bahawa Kakadu (Superox-C ™) boleh didapati di kedai-kedai ubat dan terdapat juga beberapa produk yang diimport berdasarkan superfruit ini.

"Krim kakadu berbeza sekitar AS $ 60 hingga $ 150 R dalam mengkompaun farmasi. Dan beberapa kosmetik yang diimport boleh mencapai R $ 250, bergantung kepada kepekatan, "tambah Flavia.

Dalam galeri bawah anda boleh melihat contoh bagaimana superfruit boleh didapati untuk dijual:

Face-krim dengan Superox C untuk $ 108 pada Miligram Pharmacy

Face-krim dengan Superox C untuk $ 108 pada Miligram Pharmacy

krim tangan dengan Kakadu Glasshouse untuk R $ 77 di Strawberry

krim tangan dengan Kakadu Glasshouse untuk R $ 77 di Strawberry

Krim Siang Kakadu untuk $ 48 di Amazon

Krim Siang Kakadu untuk $ 48 di Amazon

Dermadoctor Kakadu untuk $ 65 di Beauty

Dermadoctor Kakadu untuk $ 65 di Beauty

krim Kakadu untuk $ 69 di Sweet Pharmacy Flora

krim Kakadu untuk $ 69 di Sweet Pharmacy Flora

Krim La Mav BB (dengan kakadu) untuk $ 39,95 dalam Kehidupan Nourisheld

Krim La Mav BB (dengan kakadu) untuk $ 39,95 dalam Kehidupan Nourisheld

Sekarang anda tahu lebih baik kesan menakjubkan superfruit ini, yang boleh menjadi sekutu yang besar dalam memerangi penuaan kulit pra-matang. Berbincang dengan doktor kulit anda dan menikmati faedah daripada sumber yang lebih besar daripada vitamin C secara langsung pada kulit anda!