Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Dengan pelbagai besar produk dan prosedur untuk rambut yang ada, sering wayar kehilangan bersinar, kekuatan dan kelembutan. Dan untuk menyelesaikan masalah ini jadual kapilari datang di tempat kejadian.

rerambut ialah pemulihan jadual dirancang benang yang terdiri daripada tiga rawatan: penghidratan (penggantian air), kejururawatan (penggantian lipid) dan pembinaan semula (penggantian protein).

Terdapat formula yang berbeza untuk jadual ini, yang berbeza-beza perintah dan jumlah setiap rawatan, semua bergantung kepada keperluan rambut anda. Selain perubahan dalam pengagihan langkah-langkah, terdapat perbezaan dalam cara melaksanakan setiap langkah, selepas semua yang anda boleh memilih untuk menggunakan barangan perusahaan atau semula jadi.

Khususnya dalam peringkat pemakanan, yang matlamat adalah untuk mengembalikan minyak semula jadi daripada wayar, prosedur boleh dilakukan melalui topeng atau minyak sayur-sayuran, yang membawa dalam kes kedua, nama membasahkan.

Belajar di bawah bagaimana untuk membuat satu langkah membasahkan demi langkah, yang minyak yang boleh digunakan dalam rawatan ini, dan resipi yang berbeza untuk meningkatkan pelembab dan melakukannya di rumah.

Juga membaca: Kapilari Jadual: jadual penuh untuk pulih walaupun rambut yang paling rosak

Bagaimana untuk membuat membasahkan asas

Menurut Dr. Cristiane Braga Kanashiro, Klinik doktor kulit Due, membasahkan ditunjukkan bagi mereka wayar sangat kering, keriting dan rapuh, dan proses ini agak mudah.

rambut anda tidak perlu dibersihkan atau basah, hanya dibahagikan kepada bahagian dan memohon minyak di sepanjang helai dan gerakan membulat pada akar. Jumlah produk bergantung kepada berapa banyak rambut yang anda ada, tetapi yang ideal adalah bahawa ia dilindungi sama rata dengan minyak.

Walaupun permohonan itu pada akar boleh menyebabkan ketakutan, rambut anda tidak akan berminyak. Menyempurnakan minyak digunakan untuk tips juga tip yang baik, mereka biasanya adalah bahagian yang paling rambut kering.

Untuk melengkapkan proses tersebut, hanya mencuci rambut anda seperti biasa. Dalam kira-kira satu jam itu adalah mungkin untuk melihat hasil minyak, tetapi anda boleh meninggalkan ia lebih lama, malah melaksanakan membasahkan waktu malam, di mana basuh berlaku hanya pada hari berikutnya.

Dalam video berikut anda boleh melihat aplikasi yang terbaik minyak pada rambut, serta petua dan butiran mengenai proses membasahkan.

Baca juga: Co-basuh: teknik basuh yang membuat rambut yang cantik dan terhidrat

Redaman atas ia telah dibuat dengan minyak kelapa, tetapi ia adalah salah satu daripada minyak yang boleh digunakan untuk menyuburkan wayar.

Yang minyak boleh digunakan untuk membasahkan?

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Dengan populariti yang semakin meningkat teknik lebih semula jadi untuk menjaga wayar (Rendah Poo, Poo Dalam, Co-basuh), jumlah maklumat mengenai komposisi dan asal-usul produk penjagaan rambut meningkat berkadaran.

dermatologi A mengarahkan bahawa, apabila memilih minyak untuk membasahkan, ia adalah perlu bahawa mereka adalah 100% sayur-sayuran. "Minyak sayuran kembali ke wayar" kandungan lipid "iaitu minyak semula jadi rambut." Beliau menjelaskan.

Semak senarai beberapa daripada minyak tersenarai untuk melaksanakan basah dan di mana untuk mencari mereka untuk membeli dalam talian:

 • minyak zaitun extra-virgin
 • minyak alpukat, untuk R $ 32.90 in Pink Kiss
 • minyak Aloe Vera, untuk R $ 38 di Pink Kiss
 • minyak badam, untuk R $ 29.90 in Pink Kiss
 • minyak Andiroba, untuk R $ 34.90 Kecantikan Semula Jadi dalam Kehidupan
 • Argan minyak, untuk R $ 39.90 in Pink Kiss
 • minyak Buriti untuk R $ 39.70 di Rumah Asli
 • minyak safflower, untuk R $ 35,90 di Dunia Minyak
 • minyak kelapa, untuk R $ 29.90 dalam Natue
 • minyak aprikot, untuk R $ 19 di Pink Kiss
 • minyak Jojoba, untuk R $ 35 di Dunia Minyak
 • minyak Pequi, untuk R $ 25.90 di Dunia Minyak
 • minyak kastor, untuk R $ 18.90 di Dunia Minyak
 • Rose pinggul minyak, untuk R $ 22.90 di Dunia Minyak

Menurut Dr. Cristiane bernilai untuk menekankan bahawa, walaupun bermanfaat, membasahkan berlebihan boleh membawa kepada komplikasi seperti peningkatan kulit berminyak kulit kepala dan kecenderungan untuk mengelupas dan jatuh wayar.

Juga membaca: Kapilari Penghidratan: bagaimana untuk merawat wayar di rumah

campuran kuat: 5 resipi membasahkan berkuasa

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Semak pilihan resipi buatan sendiri yang dibuat dengan mudah, bahan-bahan semula jadi, tetapi mereka boleh meninggalkan membasahkan mereka yang lebih kuat:

 1. Membasahkan dengan minyak dan cuka: campuran 2 sudu besar krim, 2 sudu apple cider cuka dan 3 sudu besar minyak zaitun, dikenakan dan biarkan selama 40 minit. Bilas dengan baik.
 2. Membasahkan dengan betik: mash separuh betik, campurkan dengan 1 teh sudu besar minyak sayuran, 1 sudu teh madu, memohon pada rambut dibasuh dan biarkan selama 20 minit. Basuh dan menyelesaikan secara normal.
 3. Membasahkan dengan minyak alpukat dan madu: keluarkan daging alpukat dan mash, tambah 1 sudu madu dan 1 sudu minyak zaitun. Sapukan campuran pada rambut yang bersih dan bilas selepas 30 minit.
 4. Membasahkan dengan pisang, telur dan alpukat: mash setengah alpukat setengah pisang, tambah satu telur dan dua sudu makan minyak zaitun, gaul rata. Memohon untuk mengeringkan rambut, biarkan selama 30-40 minit dan bilas dengan air sejuk.
 5. Membasahkan kuasa: resipi yang memerlukan 2 sudu santan, 2 sudu besar krim masam, 2 sudu besar minyak zaitun, 1 penutup penuh cecair Bepantol, 2 sudu pelembap. Campur semua bahan-bahan, menggunakan resipi sumbu sumbu dan bilas selepas 30 minit.

Gabungan bahan-bahan adalah cara yang baik untuk membawa lebih kekuatan untuk rambut anda, terutamanya apabila ini adalah semulajadi. Carian kepada sifat-sifat setiap bahan dan menggabungkan mereka dengan kuasa pemakanan minyak sayur-sayuran pilihan anda adalah cara yang baik untuk mencipta membasahkan resipi sempurna untuk anda!

Membasahkan langkah demi langkah video

Lihat tutorial video jenis membasahkan memahami proses dengan maklumat lanjut dan menemui lebih tips untuk membuat anda:

Membasahkan dengan Minyak Kelapa

Redaman dengan minyak kelapa sangat sayang di kalangan penganut-penganut membasahkan, ia meninggalkan mereka rambut berkilat dan lembut, dan masih mempunyai nilai hebat untuk wang.

Membasahkan dengan Argan Oil dan Santan

Redaman tutorial ini dibuat dengan dua bahan-bahan, santan dan minyak argan, gabungan super ringan yang luar berkhasiat, membantu menguraikan wayar. Masa untuk bertindak adalah malam dan ia tidak digalakkan untuk menggunakan campuran ke akar.

Membasahkan dengan minyak

Tambahan minyak zaitun dara adalah bahan yang super berpatutan yang biasanya ada di rumah. Hasil campuran sebahagian minyak dalam tiga bahagian pelembap dan tidak boleh diguna pakai pada akar. Selain tutorial, video juga membawa tanda-tanda untuk memohon dan meningkatkan kesan pembasahan.

Membasahkan dengan Madu dan Minyak Zaitun

Ini adalah pilihan untuk membuat penghidratan dan prosedur pelembab dalam proses tunggal yang membawa bersama-sama madu dan minyak zaitun. Masa permohonan tidak boleh melebihi 1 jam untuk pembersihan madu kering dan terjejas. Hasilnya adalah rambut yang lembut, berkilat dan pergerakan.

Membasahkan dengan meningkat pinggul minyak

Dibuat dengan minyak rosehip, membasahkan ini juga tidak boleh digunakan pada akar. Walaupun tidak digunakan secara meluas dalam rawatan rambut, minyak rosehip itu regenerasi, pelembab, dan mengandungi banyak vitamin dan kawalan keriting halus.

Membasahkan dengan Castor Oil

Minyak kastor menyumbang kepada pemakanan wayar dan juga untuk pertumbuhan rambut. Selain resipi membasahkan, video mengajar teknik penyongsangan kapilari, yang juga merangsang pertumbuhan rambut.

Melabur dalam membasahkan untuk mengembalikan bersinar dan kelembutan rambut anda, menjaga jarak waktu tetap antara setiap pencapaian untuk mengelakkan apa-apa kesan negatif dan, terutamanya, untuk mengenali rambut anda dan keperluan khusus beliau.