Langkah demi langkah bagaimana untuk cat dinding - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Rumah anda adalah memerlukan makeover, tetapi bajet anda tidak membenarkan perubahan besar. Anda membuat keputusan maka itu lukisan dinding boleh menyelesaikan masalah ini dan memberikan rupa yang baru.

Walau bagaimanapun, rizab kewangan tidak membenarkan menyewa seorang pelukis profesional, jadi anda menyelesaikan usaha keluar dan menghadapi cabaran untuk mengecat dinding rumah anda. Tetapi bagaimana untuk melakukan ini dengan cekap? Lihat beberapa tips untuk membantu anda cat dinding rumah anda tanpa bimbang.

1 - Bersihkan dinding

Langkah pertama adalah untuk membersihkan dengan teliti dinding yang akan menerima dakwat. Untuk ini, gunakan span yang dilembapkan dengan larutan air dan pencuci cecair. Gosok dinding dengan span untuk membuang kotoran.

2 - Sertakan kawasan yang akan menerima dakwat

Menggunakan pita pelekat untuk melindungi kawasan-kawasan yang tidak menerima dakwat, seperti baseboards, kumai plaster dan pintu trim. Gam riben di sudut luar kawasan-kawasan ini, memastikan bahawa akhir pita itu terpaku tepat pada mesyuarat dinding dengan kawasan yang dilindungi.

3 - Gunakan buku asas

primer adalah dakwat khas yang menyediakan permukaan untuk menerima dakwat. Produk ini membolehkan lekatan yang lebih baik dakwat pada permukaan ketahanan cat meningkat dan menyediakan perlindungan tambahan kepada bahan dicat.

Untuk memohon, tuangkan ke dalam bekas, rendam roller cat di buku asas, gelongsor roller belakang dan sebagainya untuk membuang semua lebihan itu dan mengelakkan menitis.

Pastikan roller itu benar-benar ditutup dengan primer dan memohon kepada bahagian dinding, lulus roller atas dan ke bawah sehingga bahagian yang sepenuhnya ditutup dengan lapisan produk.

Berterusan sehingga keseluruhan dinding itu ditutup dengan lapisan primer, produk memohon semula seperti yang diperlukan. Tip: Ikut arahan pengilang, yang dicetak pada tin produk, masa pengeringan.

4 - Paint tepi

Mula dengan menggunakan cat bahagian tepi dan kawasan dilindungi oleh pita pelekat. Celupkan berus kecil dalam cat, untuk menampung kira-kira satu pertiga daripada bulu.

Memohon cat sentiasa ke arah yang yang pergi dari pita ke dinding, yang meliputi kira-kira tujuh sentimeter dicat dinding. Teruskan sehingga permukaan bersebelahan dengan kawasan perlindungan dicat.

5 - Mulakan lukisan dalam bentuk "w"

Ternyata dakwat dalam bekas, celup roller cat di cat dan membuang lebihan. Slaid dinding kitab itu membentuk satu "W", tanpa berlepas dari permukaan roll. Mengulangi, membuat jalan bertentangan, ke belakang, yang meliputi ruang yang masih tidak cat sehingga satu bahagian dinding itu sepenuhnya dilindungi. Berterusan sehingga dinding itu ditutup dengan cat dan celup roller ke dalam cat sekali lagi jika perlu.

6 - Keluarkan pita pelekat dan membenarkan cat kering

Keluarkan pita terpaku manakala cat masih segar, untuk mengelakkan membuang cat telah kering. Tunggu masa yang diperlukan sehingga cat kering sepenuhnya.

Ingat untuk sentiasa melindungi diri dan objek dan permukaan sekitar terhadap dakwat yang boleh menitis atau jatuh. Satu lagi cadangan adalah untuk berhati-hati apabila menggunakan tangga dan memanjat objek untuk memanjat dan mendapatkan cat di bahagian tertinggi. Segala penelitian adalah penting untuk mencapai keputusan yang dikehendaki tanpa masalah.