Pembersihan rumah dengan baking soda - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ia adalah perkara biasa dalam kehidupan seharian, suri rumah mencari pembersih yang berjanji untuk pembersihan lebih berkesan dan cepat, selepas semua, apa yang lebih baik daripada yang mempunyai rumah bersih yang baik tanpa perlu memperuntukkan sehari untuk pembersihan. Untuk produk ini jenama menawarkan beberapa pilihan dengan nilai-nilai yang berbeza di rak pasaran.

Walaupun produk ini benar-benar berkesan, ia mengandungi sebatian kimia formula mereka yang menguap dengan mudah, yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit, mata dan bergantung kepada kes itu, untuk berkompromi saluran udara. Walaupun hari lagi kering, anda perlu berhati-hati untuk mengelakkan alahan pernafasan yang terkenal.

Dalam kes ini, kita perlu mencari sumber-sumber semula jadi dan kurang berbahaya kepada kesihatan untuk membersihkan bilik rumah. Untuk ini, pilihan yang baik adalah untuk membuat pembersihan dengan natrium bikarbonat.

Untuk bahan kimia Mário Souza, "sodium bikarbonat dengan sempurna menggantikan penggunaan peluntur dan bahan pencuci, yang adalah perkara yang cenderung untuk merengsakan kulit orang-orang yang mempunyai kepekaan terhadap klorin dan formaldehid."

Souza mengatakan bahawa bahan yang menyerap bau dan adalah penting untuk pembersihan dapur dan persekitaran dengan banyak lemak. "Tetapi serta kimia lain untuk membuat pembersihan harian adalah perlu untuk menggunakan sarung tangan pelindung," kata ahli kimia.

beberapa tips

Untuk membersihkan ketuhar, Souza disyorkan untuk penyelesaian panas dengan sedikit bikarbonat. "Anda boleh mencari bahan di pasar raya atau farmasi mudah," katanya.

Longkang sinki tersumbat dengan lemak? Tiada apa-apa lebih baik daripada untuk meletakkan satu sudu baking untuk memanaskan dengan air panas dalam cerek yang mudah dan membuang campuran dalam ralinho. Beliau desentupirá sebentar lagi.

Untuk membersihkan bahagian dalam peti sejuk, bahan yang bercampur dengan air dan sabun sedikit, dan lap dengan sekeping yang kering kain. Semua kotoran dengan mudah meninggalkan perkakas.

Semasa penyediaan makan tengah hari dan makan malam, ia adalah perkara biasa untuk makanan daripada melekat pada bahagian bawah dan sisi kuali. Untuk unglued adalah mudah: air suam dan natrium bikarbonat. Mari duduk untuk beberapa minit dan kemudian menghabiskan span dengan bahan pencuci yang periuk anda akan menjadi agak bersih di saat-saat.

Kebaikan baking soda untuk membersihkan rumah

Objek tanpa tempat: Selain komponen adalah sesuai untuk pembersihan permukaan dapur, bilik mandi dan bilik tidur, ia adalah disyorkan untuk mengeluarkan bintik pada alat memasak dan peralatan rumah tangga. "Dengan mengambil penyelesaian yang mudah air suam dengan soda, ia adalah mungkin untuk meringankan kain, penyental pinggan mangkuk, gelas dan periuk juga digunakan untuk menggoreng makanan," komen ahli kimia.

pembersihan permaidani: Adakah anda ingin untuk membersihkan permaidani ruang tamu? Kemudian masukkan soda penaik dalam 1 L air dan penyapu, pergi menggosok permaidani. Ia akan cukup bersih dan tiada bau, selepas semua, bahan juga membuang bau hapak yang terkandung dalam tisu.

permukaan keluli tahan karat: Keluli tahan karat adalah bahan yang kotor dengan mudah, bukan? Tetapi anda boleh membersihkan dengan isi dan tidak akan mempunyai masalah di masa depan. Untuk ini, campuran baking soda dalam air mendidih dan bermain di bawah singki. Selain menghapuskan bakteria, anda akan mempunyai sink yang bersih dan jelas, ada kesan.

Selain manfaat ini, bahan yang juga disyorkan untuk berus pembersihan gigi dan sikat. "Membuat campuran dengan air panas, anda akan membersihkan objek dengan lebih mudah, di samping itu juga natrium bikarbonat mempunyai harga yang lebih murah daripada produk pembersihan konvensional," menyimpulkan kimia.