Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Jika anda mempunyai satu isu yang menyebabkan keraguan dan juga beberapa kontroversi adalah pembersihan perkakas dapur kayu. Ini adalah kerana banyak yang mengatakan bahawa papan dan sudu seperti ini, sebagai contoh, adalah tempat pembiakan benar untuk kulat dan bakteria, dan berada dalam hubungan secara langsung dengan makanan.

Tetapi adakah semua kebimbangan ini dengan perkakas kayu, sebenarnya, masuk akal? Ada yang mengatakan, seterusnya, bahawa, dengan mengambil teliti dengan kebersihan, mereka tidak lebih berbahaya daripada bahan-bahan lain yang digunakan di dapur.

Jadi persoalan timbul: bagaimana untuk betul perkakas kayu bersih? Di bawah anda boleh melihat garis panduan utama untuk ini dan juga tips untuk memastikan mereka lebih lama.

Langkah demi langkah untuk membersihkan perkakas dapur kayu

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Menyemak garis panduan oleh Rodrigo Torres, chef Dom Divine Patisserie, untuk membersihkan barang-barang seperti papan pemotong, sudu dan lain-lain, kayu;

 1. Untuk membasmi perkakas dapur dan papan kayu, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mengeluarkan apa-apa sisa makanan.
 2. Mencuci perkakas dapur dengan berus keras atau span dan bahan pencuci lembut.
 3. Bilas.
 4. Panaskan kuantiti air yang mencukupi untuk mencapai meninggalkan kapal yang tenggelam.
 5. Tambah 2% peluntur jumlah air. Sebagai contoh, 4 liter air suam, pencampuran perlu 8 ml peluntur.
 6. Mengisi mangkuk dengan penyelesaian ini dan meletakkan semua peralatan untuk dibasmi kuman dalam.
 7. Jika perlu, meletakkan berat badan di atas bahawa kapal terus tenggelam. Meninggalkannya di sana selama 15-20 minit.
 8. Bilas semua perkakas dapur.
 9. Biarkan kering di bawah matahari dan sebaik-baiknya berdiri supaya tiada lembapan tidak berkumpul di mana-mana daripada mereka.
 10. Simpan di tempat yang sejuk, kering.

6 tips untuk menjimatkan perkakas kayu

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Di bawah, tukang masak Torres menonjolkan beberapa tips untuk membantu anda memanjangkan hayat perkakas kayu:

Baca juga: Bagaimana untuk menyimpan kayu dan memastikan ia cantik

 1. Membasuh mereka dengan serta-merta selepas digunakan, mencegah kekal kotor untuk tempoh yang sangat lama.
 2. Tempahan tempat tertentu untuk menyimpan perkakas kayu untuk mengelakkan merosakkan mereka untuk berhubung dengan pisau, garpu dan lain-lain
 3. Menyedari bahawa perkakas dapur kayu adalah kering, memohon sedikit minyak mineral dalam kayu juga kering untuk hidrat ia.
 4. Elakkan daripada menyimpan mereka dalam lembap, persekitaran gelap.
 5. Jangan biarkan papan atau sos diperbuat daripada kayu. Mereka boleh menyerap sebahagian daripada air, yang akan menyebabkan jangka panjang reput kayu kemungkinan.
 6. Mengelakkan penggunaan sampingan yang lebih kasar span pada masa pembersihan, memberi keutamaan kepada bahagian yang lebih lembut, mengelakkan merosakkan kayu.

Apabila bermain di luar perkakas kayu?

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Anda sedang diganggu oleh bau papan kayu dan turut tertanya-tanya membuangnya? Mungkin bukan masa ... Nota tip ini:

Penyelesaian untuk menghapuskan bau perkakas dapur kayu

 1. Meletakkan papan kayu atau perkakas lain dalam larutan 1 sudu besar () Bleach + 2 cawan (teh) + 1 sudu besar air panas (sup) natrium bikarbonat;
 2. Mari "sos" selama 15 hingga 20 minit;
 3. Bilas dan keringkan dengan teliti.

Jika masalah terbesar beliau yang diperbuat daripada kesan kayu dan / atau gerutu, tip ini sedang kertas pasir di mana terdapat kerosakan.

Tetapi ia adalah diperhatikan, apabila perkakas kayu mula membentuk retak atau cip, ia adalah masa untuk membuang mereka kerana ia berkumpul makanan dan bakteria!

Mengapa taruhan sudu kayu?

Terutamanya sudu kayu adalah sebahagian daripada kebanyakan dapur. Sebab untuk ini adalah mudah: ia tidak merosakkan alat memasak nonstick (juga banyak digunakan) dan tidak kabel menjadi panas, dengan itu menghalang terbakar pada masa memasak.

Juga membaca: Cuci pinggan mangkuk dengan bahan pencuci atau sabun bar?

papan kayu x x plastik Glass

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Mengenai kebimbangan dengan kebersihan papan kayu, sesetengah orang memilih untuk menggantikannya dengan papan plastik. Walau bagaimanapun, ia adalah diperhatikan bahawa ini juga boleh mengalami retak selepas berlebihan dan akhirnya terkumpul mikroorganisma.

Satu lagi jenis papan pemotong yang sedia ada adalah kaca. Ia tidak mempunyai slot (yang boleh menjadi satu cara untuk pertumbuhan bakteria), tetapi kekangan yang timbul ialah kaca marah tidak dikitar semula. Di samping itu, sebarang kerosakan akan menyebabkan anda perlu membeli papan baru.

Tetapi tidak kira apa pilihan, papan memotong sentiasa perlu juga dibersihkan untuk mengelakkan pencemaran masa depan. Satu lagi petua yang sangat penting adalah untuk tidak bercampur makanan semasa menyediakan makan. Anda tidak perlu, sebagai contoh, menggunakan papan untuk memotong daging mentah dan kemudian menggunakan yang sama untuk memotong sayur-sayuran.

cadangan itu, dengan cara itu, adalah untuk, jika boleh, papan pemotong bagi setiap jenis makanan di rumah anda, sebagai contoh, satu untuk daging dan satu untuk sayur-sayuran dan satu untuk sayur-sayuran. Ia adalah petua!