Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Wabak denggi dan Zika telah mengambil tidur banyak penduduk, tetapi mereka tidak adalah satu-satunya. penyakit lain semakin menonjol dalam berita: H1N1 influenza.

Wabak penyakit ini mempunyai doktor walaupun hairan. Ini kerana influenza bermusim (memiliki stesen a) dan biasanya berlaku pada bulan-bulan sejuk musim luruh dan musim sejuk. Walau bagaimanapun, manusia mula dijangkiti lebih awal dalam musim panas, dan masih tiada penjelasan untuk fenomena ini.

Selesema H1N1 adalah variasi biasa. Ambil perhatian bahawa virus selesema yang sangat mudah terdedah kepada bermutasi dan dengan itu selama ini, manusia boleh memperoleh ini "variasi" selesema. Seperti dalam kes H1N1 itu, adalah dianggarkan, ia datang pada tahun 2009, dengan siaran pertama pada babi, yang dipopularkan penyakit itu sebagai "selesema babi".

Raquel Muarrek, berjangkit pakar penyakit di Hospital São Luiz Morumbi, menunjukkan bahawa selesema H1N1 disebarkan dari seorang ke seorang yang lain melalui batuk atau bersin. Dan sesetengah orang boleh dijangkiti dengan menghubungi objek yang tercemar, menambah penyakit berjangkit.

"Virus influenza boleh memberi kesan kepada sesiapa. Tetapi kumpulan yang mempunyai risiko yang lebih tinggi adalah orang tua, ibu-ibu baru dan kanak-kanak, "kata Rachel.

Juga membaca: Zika virus: lebih penyakit dihantar oleh Aedes Aegypti

Gejala selesema H1N1

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Tanda-tanda adalah pada dasarnya sama dengan selesema biasa, bagaimanapun, cenderung untuk menjadi lebih sengit. Oleh itu, selesema H1N1 boleh / biasanya dipatuhi:

 • batuk;
 • demam panas;
 • sakit tekak;
 • sakit kepala yang teruk;
 • Sakit di dalam badan;
 • menggigil;
 • Keletihan / kelemahan;
 • cirit-birit;
 • muntah;
 • menunaikan hidung;
 • Sesak nafas;
 • sakit dada;
 • pening;
 • kekeliruan;
 • Dehidrasi.

"Pada kanak-kanak, pembakaran hidung, menunjukkan kesukaran bernafas, dan keengganan untuk menelan cecair boleh hadir," tambah Rachel penyakit berjangkit.

"Apabila memulakan demam dan masalah pernafasan, doktor harus dicari, menyatakan bahawa, sebaik sahaja yang lebih baik diagnosis yang betul," kata Rachel.

H1N1 selesema X X X denggi Zika

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Rachel menjelaskan bahawa selesema bermula tiba-tiba, ciri-ciri menggigil, demam, sakit tekak, sakit otot dan sakit kepala, batuk, bersin, kerengsaan mata, hidung tersumbat dan keletihan. Tetapi jika tidak sentiasa membangunkan apa-apa gejala.

Dalam kes H1N1, tanda-tanda yang lebih kurang sama dengan selesema biasa, bagaimanapun, cenderung untuk menjadi lebih sengit.

Untuk memahami mengapa H1N1 adalah lebih agresif daripada selesema biasa, hanya tahu bahawa apabila bermutasi flu virus, ia menyimpan beberapa protein yang membentuk strukturnya. Jika orang yang sudah mempunyai imuniti kepada virus sebelumnya, ia adalah lebih bersedia untuk berjuang variasi baru. Walau bagaimanapun, sesetengah jenis wabak menyusun semula protein bahawa orang tidak mempunyai daya ketahanan, membuat beberapa mutasi yang paling tidak diketahui kepada sistem imun, seperti H1N1.

Mengenai denggi, pakar penyakit berjangkit menunjukkan bahawa gejala penyakit dan selesema H1N1 adalah sama. Tetapi dalam kes denggi, tiada hidung berair, batuk, atau sakit tekak.

"Dalam kes Zika, mungkin ada kehadiran gatal-gatal kulit, konjunktivitis, nodus limfa bengkak. H1N1 mempunyai sakit kepala sudah teruk, menggigil, batuk dan hidung berair, "kata doktor.

Di bawah anda boleh melihat carta perbandingan antara selesema H1N1, selesema bermusim dan denggi, untuk gejala yang paling kerap menyebabkan keraguan.

Imej: Wanita Tips

Imej: Wanita Tips

Rawatan untuk H1N1

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Rachel menjelaskan bahawa rawatan adalah lebih bertumpu kepada melegakan gejala dan mengelakkan dehidrasi. "Ia juga termasuk penggunaan ubat-ubatan khusus untuk melawan virus penyakit ini, seperti Tamiflu. ubat-ubatan tersebut perlu diambil 24 hingga 72 jam selepas bermulanya gejala, "katanya.

Pakar penyakit berjangkit menjelaskan bahawa terdapat dua vaksin yang ada: yang trivalen dan tetravalent. "Dalam trivalen sana untuk menghalang A (H1N1), A (H3N2), Influenza B subjenis Brisbane. Dalam quadrivalent, pencegahan adalah untuk A (H1N1); A (H3N2); 2 dan Influenza virus B (Brisbane Phuket dan sub-jenis), "katanya.

Rachel mengukuhkan perlindungan terhadap H1N1 terkandung dalam kedua-duanya. "Vaksin yang disyorkan untuk semua orang, kecuali untuk bayi di bawah 6 bulan. Tetapi bergantung kepada pengeluar vaksin, gambaran itu diubahsuai untuk kanak-kanak, "jelas beliau.

Nota-nota yang berjangkit yang jika selesema H1N1 tidak dirawat, pembangunan mungkin termasuk bentuk yang teruk penyakit radang paru-paru dan kegagalan pernafasan, yang boleh membawa kepada kematian. "The H1N1 juga boleh menyebabkan semakin teruk penyakit kronik," memberi amaran.

Bagaimana untuk Mencegah H1N1 Flu

Fernando Gatti de Menezes, pakar penyakit berjangkit Hospital Albert Einstein, menjelaskan bahawa untuk mencegah jangkitan virus pernafasan, terutama virus influenza, orang perlu memberi perhatian kepada langkah-langkah berikut:

 1. Membuat kebersihan tangan yang sesuai. Ia boleh dilakukan dengan sabun dan air (untuk 40 hingga 60 saat) atau penggunaan produk alkohol (gel alkohol atau gel alkohol) selama 20 hingga 30 saat. Ini sentiasa perlu dilakukan selepas hubungan dengan permukaan atau selepas salam di antara manusia. Ia adalah tempat asas untuk mengelakkan penyebaran virus.
 2. Mengelakkan agglomerations influenza tempoh wabak.
 3. Elakkan sentuhan dengan orang yang mempunyai gejala pernafasan.
 4. Elakkan berkongsi rumah yang paling, seperti cawan, pinggan dan kutleri dengan orang dengan gejala pernafasan.
 5. Apabila batuk atau bersin, ingat untuk menutup kawasan mulut dan hidung dengan tisu pakai buang, dengan amalan, kemudian tangan kebersihan.
 6. Ingat kepentingan penghidratan, untuk mengurangkan kesan kelembapan relatif rendah pada bulan-bulan musim luruh dan musim sejuk (masa edaran meningkat virus influenza).
 7. Mempunyai diet yang baik, tidak melangkau waktu makan dan mengikuti pemakanan seimbang dengan sayur-sayuran, daging dan karbohidrat.
 8. Tidur lena.
 9. aktiviti fizikal.
 10. Mengawal tekanan.
 11. Cuba untuk tidak menyentuh permukaan yang dicemari dengan virus selesema (seperti tempat-tempat di mana beberapa orang sentuh sepanjang hari). Atau, basuh tangan anda dengan segera selepas itu.

garis panduan khusus untuk mereka yang mempunyai gejala selesema, menurut Kementerian Kesihatan ialah:

 1. Jika anda mempunyai gejala selesema, elakkan melawat pesakit di hospital risiko jangkitan.
 2. Sentiasa mengikuti garis panduan yang diluluskan oleh doktor anda jika anda sudah dengan gejala selesema.
 3. Elakkan daripada meninggalkan rumah dalam tempoh penghantaran penyakit ini (sehingga 7 hari selepas bermulanya gejala).
 4. Mengelakkan orang ramai dan dalam rumah, cuba untuk menjaga persekitaran pengudaraan yang baik.
 5. Mengamalkan tabiat yang sihat seperti pemakanan seimbang dan pengambilan cecair.
 6. Cari perkhidmatan kesihatan dengan segera jika hadir: masalah bernafas, bibir kebiruan atau warna roxeada, sakit perut atau tekanan atau dada, pening atau vertigo, muntah berterusan, sawan.

Sentiasa ingat bahawa pencegahan adalah senjata terbaik terhadap apa-apa penyakit, dan ia tidak berbeza dalam kes selesema H1N1, yang membimbangkan ramai orang. Mengamalkan tabiat kebersihan tangan dan juga "etika batuk": menggunakan lengan, atau kertas tisu apabila batuk atau bersin berlaku, sekali gus mengelakkan pencemaran orang lain. Juga, memastikan anda sihat, mengamalkan senaman, diet seimbang dan minum banyak air.