12 lagi makanan yang menyebabkan keradangan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ia mungkin kelihatan aneh, tetapi beberapa makanan yang paling biasa dalam kehidupan seharian kita boleh menjadi punca kerosakan yang serius kepada kesihatan dan dipanggil makanan radang. Anda pernah mendengar?

Keradangan, secara umum, adalah satu proses di mana mekanisme pertahanan badan bertindak terhadap jangkitan. Tetapi kadang-kadang sistem imun menyebabkan keradangan tanpa jangkitan sebenarnya, yang disebabkan oleh mikro-organisma yang difikirkannya tidak dikenali. Dan ia adalah tindak balas ini yang boleh mencetuskan makanan radang.

Kesan berbahaya adalah mudah untuk melihat, seperti pertambahan berat badan, ketidakselesaan abdomen atau bengkak - kerosakan yang pada mulanya mungkin tidak kelihatan begitu serius juga. Tetapi menurut Michelle Schoffro, pakar pemakanan dan doktor perubatan semula jadi tradisional, makanan radang telah dikaitkan dengan masalah kesihatan yang serius, penyakit kronik seperti kanser, arthritis, kencing manis, obesiti dan masalah jantung.

Dengan proses perindustrian, makanan mula dimuatkan dengan bahan tambahan seperti pewarna, racun perosak dan bahan kimia lain. Di samping itu, gula yang berlebihan dan lemak juga menjadi teruk menjejaskan kualiti pemakanan.

Dan penjahat ini adalah lebih biasa daripada yang anda bayangkan: senarai adalah roti, daging dan produk tenusu. Alkohol dan makanan goreng juga dinamakan berbahaya kepada badan.

Senarai di bawah menunjukkan 12 makanan yang menyebabkan lebih keradangan dan bahawa, pada pendapat Dr. Michelle harus dielakkan sekarang! Bagi beliau, yang ideal adalah untuk mengurangkan penggunaan maksimum sehingga anda boleh menghapuskan mereka bukan menu anda. seorang:

 1. The "makanan segera" adalah tinggi dalam senarai itu. Ini terima kasih kepada bahan-bahan berbahaya yang terdapat dalam kebanyakan daripada mereka, seperti minyak, gula, pemanis tiruan dan beberapa bahan-bahan yang tidak sihat.
 2. lemak trans dan hidrogenasi terdapat dalam mentega dan lemak babi, sebagai contoh, dan juga dalam senarai. Ada makanan yang tidak terkira banyaknya didapati di kedai runcit yang mengandungi bahan-bahan ini: roti, biskut, pai, kek, dan lain-lain Ingat, untuk makanan ringan, buah-buahan atau kacang adalah pilihan yang lebih sihat.
 3. Daging, terutama merah juga cenderung untuk menyebabkan keradangan. Tidak perlu untuk benar-benar meninggalkan penggunaan; anda boleh mula makan daging hanya sebagai iringan, bukan sebagai hidangan utama. Satu-satunya yang tidak memasuki senarai ialah daging ikan, alternatif yang baik, kerana ia tidak mengandungi terlalu banyak lemak dan membantu mengawal kolesterol.
 4. makanan yang digoreng secara umum adalah penjahat besar. minyak sayuran, seperti bunga matahari, jagung atau kacang soya menyebabkan keradangan dan meningkatkan risiko penyakit kronik. Bagaimana pula menggantikan minyak zaitun dara tambahan?
 5. Ditapis gula - dan yang termasuk minuman ringan dan jus manis. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa gula adalah salah satu bahan yang paling ketagihan yang boleh makan. Selain menyebabkan keradangan, ia boleh meningkatkan berat badan mereka, menyebabkan kaviti dan banyak gangguan kesihatan yang lain. Sekali lagi, tiada keperluan untuk menghapuskan sama sekali, hanya mengurangkan penggunaan sebanyak mungkin. Apabila dalam mood untuk gula-gula, cuba mengambil jalan keluar dengan buah.
 6. pemanis sintetik (seperti Splenda, sakarin, aspartame, dan lain-lain). Elakkan! Carian berkaitan penggunaan bahan-bahan ini kepada banyak masalah kesihatan yang serius. Bukannya mereka, memilih pemanis semulajadi seperti madu atau stevia.
 7. garam yg mengandung natrium. Ia tidak berbahaya itu sendiri, tetapi anda boleh memilih untuk garam laut bertapis yang mengandungi mineral lain selain natrium, seperti kalium, kalsium dan magnesium, yang menjadikannya lebih sihat.
 8. bahan tambahan makanan: pewarna, pengawet, enhancers rasa, dan lain-lain Malangnya, makanan hampir semua diproses mengandungi bahan-bahan toksik dan tiada apa yang positif kepada kesihatan.
 9. produk tenusu seperti ais krim, keju dan mentega. Selain tindakan radang, produk tenusu, pada masa kini, mereka sarat dengan hormon, antibiotik dan bahan-bahan lain yang tidak baik. Mengelakkan mereka apabila anda boleh.
 10. Gandum produk yang diperolehi, kerana bahan ini adalah sangat berasid dan radang. Selain itu, ia adalah perkara biasa untuk gandum diubahsuai secara genetik, dan banyak keadaan kesihatan yang serius yang berkaitan dengan jenis makanan.
 11. Gluten, bahan yang terdapat dalam banyak bijirin yang menyebabkan tidak bertoleransi di ramai orang. Anda mungkin cuba kacang atau biji tanpa gluten, seperti quinoa.
 12. Alkohol. Untuk menjadi kaya dengan gula merosakkan organ hati dan memasuki senarai makanan yang paling radang untuk badan. yang ideal adalah untuk menghapuskan sama sekali, atau memakan secara sederhana.

Dan kemudian, ia terkejut dengan senarai besar makanan yang anda perlu untuk mengelakkan? Tidak mengapa. Apa yang penting adalah untuk mengurangkan secara beransur-ansur penggunaan dan berusaha untuk mengikuti tabiat yang sihat. Tidak lama kemudian, badan anda akan memberi ganjaran anda, membuat anda berasa lebih cantik, sihat dan bahagia!