Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Biasanya mereka menyebabkan sedikit ketidakselesaan, walaupun tidak menyakitkan, dan, secara amnya, adalah "tidak berbahaya." Ketuat adalah tumor kulit kecil yang disebabkan oleh virus. Adakah papules (istilah bermakna kawasan dibangkitkan Wheal kulit), telah permukaan kasar dan amat mudah berjangkit. Mereka umumnya lebih besar dan lebih bertekstur daripada tempat.

Cristiane Braga L. Kanashiro, Klinik doktor kulit Due, pakar dalam Perubatan Dalaman, Dermatologi, Perubatan Estetik dan rambut, menjelaskan bahawa ketuat boleh muncul di mana-mana badan. Boleh timbul secara individu atau dalam kumpulan, boleh merebak dari satu bahagian badan yang lain dengan mudah.

Perlu diingat bahawa sering ketuat akan hilang tanpa rawatan khusus, tetapi dalam beberapa kes, rawatan mungkin diperlukan untuk mempercepatkan proses ini.

Mengapa datang ketuat?

Cristiane menjelaskan bahawa terdapat banyak sebab yang menyebabkan ketuat. "Secara umumnya ia timbul daripada pencemaran virus HPV kecederaan (Human Papilloma Virus) dan luka pada kulit," katanya.

Ketuat adalah biasa di kawasan badan di mana orang sering merawat, kerana di muka, dalam hal orang-orang yang mencukur, dan di kaki, dalam kes wanita yang mencukur.

Juga membaca: Pints: Bila perlu risau?

Anda boleh menghantar ketuat kepada orang lain, terutamanya melalui sentuhan, dalam proses yang dikenali sebagai diri inokulasi-- biasa di bilik mandi berkongsi gimnasium, kolam renang, kelab-kelab dan lain-lain Penghantaran juga boleh berlaku semasa hubungan seks tanpa perlindungan.

Sesiapa tertakluk untuk membentangkan mungkin ketuat, tetapi ia adalah diperhatikan bahawa beberapa faktor boleh "memudahkan" kemunculan mereka, seperti:

 • Kanak-kanak atau tweens yang sering mengalami lebih banyak kecederaan pada kulit (bermain) daripada orang dewasa;
 • Orang yang menggigit kuku mereka kerap;
 • Orang-orang yang lemah sistem imun seperti orang dengan HIV atau penyakit autoimun.

jenis ketuat

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

A dermatologi Cristiane menjelaskan bahawa terdapat beberapa jenis ketuat:

  ketuat plantar: Mereka muncul di tunggal dan mempunyai pertumbuhan dalaman. Paling menyakitkan untuk berdiri di atas.

  Ketuat kelamin: Ia terletak di kawasan kemaluan. Mereka adalah lembut, lembap dan umumnya mempunyai warna putih.

  ketuat periungual: Mereka muncul di sekitar kuku.

  Ketuat filiform: Mereka muncul pada muka dan leher. Biasa pada orang tua, mereka seolah-olah unjuran jari.

  vulgaris verruca: mereka mempunyai warna kulit yang sama dan dirasai.

Bagaimana untuk merawat ketuat?

Anda boleh mengeluarkan dan perubatan merawat ketuat dengan dermatologi yang berkelayakan untuk melakukan ini dengan selamat. Cristiane bercakap tentang pilihan-pilihan yang ada sekarang:

  asid salisilik + asid laktik: memohon setiap hari, kulit peels off untuk sembuh.

  Fuming asid nitrik: permohonan dua kali seminggu adalah di pejabat doktor.

  krioterapi: pembekuan ketuat dengan nitrogen cecair.

  electrosurgery: membakar ketuat.

Terdapat rawatan rumah untuk ketuat?

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Sesetengah orang percaya mereka boleh beralih kepada "kaedah rumah" untuk mengambil ketuat kulit. Walau bagaimanapun, ahli dermatologi Cristiane menunjukkan bahawa mereka tidak ditunjukkan. "Sebaik sentiasa untuk mendapatkan profesional, oleh itu, untuk menjadi sangat mudah berjangkit, orang itu boleh berakhir autocontaminando dan menyebarkan ketuat ke bahagian-bahagian badan yang lain," katanya.

Dalam pengertian ini, ia adalah bernilai menonjolkan beberapa rawatan dengan ketuat untuk mencegah jangkitan di laman web ini:

 • Anda tidak boleh memanipulasi kecederaan;
 • Anda tidak perlu cuba untuk mengeluarkannya tanpa nasihat perubatan;
 • Anda tidak boleh menggunakan playar atau alat-alat lain untuk memotongnya.

Persatuan Brazil Dermatologi juga telah keluar terhadap kaedah buatan sendiri (lebih dikenali dan meluas terutamanya di internet) untuk menghapuskan ketuat, mengisytiharkan bahawa mereka menimbulkan risiko yang terdiri daripada kerengsaan kepada gangguan kes kanser kulit. Ini adalah kerana sesetengah orang mungkin mengelirukan tahi lalat ketuat, tetapi rawatan mereka agak berbeza: ketuat adalah luka benigna dan bintik mungkin menunjukkan kehadiran kanser kulit. Menggunakan produk "buatan sendiri" lebih pain yang telah menjadi tumor, kulit akan diserang dan mungkin ada komplikasi kanser.

Bagaimana untuk mencegah ketuat?

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Menurut Cristiane ia adalah mungkin untuk menghalang kemunculan ketuat mengambil penjagaan yang sangat baik luka terbuka, membersihkan mereka selama-lamanya. Ia adalah perlu untuk mengelakkan hubungan dengan ketuat dari orang yang dijangkiti lain.

Ketuat menimbulkan risiko kepada kesihatan?

Cristiane menunjukkan bahawa ketuat tidak menawarkan apa-apa risiko kesihatan yang serius, kecuali untuk mencemarkan kawasan badan yang lain.

Walaupun mereka adalah, secara umum, "berbahaya", ketuat sering mengganggu cukup, masih lebih apabila terletak di bahagian-bahagian badan di mana terdapat tekanan, sebagai tapak kaki boleh menyakiti ... dan akhirnya menggaru. Rawatan ini ditunjukkan untuk mencegah pembawa ketuat menjangkiti orang lain dan juga supaya dia boleh berasa lebih baik.