9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Pitaya. Photo: Thinkstock

Epal, pisang, strawberi, anggur ... Buah-buahan adalah sebahagian daripada menu kebanyakan orang dan juga lazat, adalah penting dalam diet yang sihat ...

Tetapi itu tidak ada rahsia! Apa yang tidak ramai yang tahu bahawa beberapa buah-buahan bukan tradisional juga lazat dan menawarkan banyak manfaat kesihatan!

Di bawah anda boleh melihat senarai dengan nama beberapa buah-buahan eksotik dan sebab-sebab yang baik untuk membinasakan mereka apabila mungkin:

1. pitaya

Pamela Miguel, pakar pemakanan Pemakanan Klinikal Kegunaan São Paulo, menjelaskan bahawa buah naga kaya dengan antioksidan (antosianin), yang melindungi tubuh saham daripada radikal, bekerja untuk mencegah penyakit dan penuaan pra-matang, peningkatan keradangan dan sistem imun.

Satu lagi faedah penggunaan buah naga adalah peningkatan fungsi usus, kerana benih yang seolah-olah mempunyai kuasa julap, seperti yang dinyatakan Pamela.

buah-buahan juga mengandungi vitamin C, yang mempunyai ciri-ciri antioksidan, menguatkan sistem imun dan membantu dalam pengeluaran kolagen.

"Ia juga mempunyai vitamin A, penting untuk kesihatan kulit, mata, dan mempunyai antioksidan dan menguatkan sistem imun," tambah pakar pemakanan.

Tetapi tidak berhenti di situ: Buah naga juga mengandungi oligosakarida, "yang bertindak sebagai prebiotik, iaitu mereka makanan untuk 'bakteria baik' dalam usus, sekali gus meningkatkan flora usus kita, mengawal fungsi usus dan menguatkan sistem kami imun, "kata Pamela Miguel.

2. Kino

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Mungkin anda tidak pernah mendengar, tetapi buah ini juga boleh membawa manfaat kesihatan.

"Ia adalah satu buah-buahan eksotik dan pelik yang berpandangan, mencari lebih seperti objek hiasan daripada makanan. Walau bagaimanapun, pulpa mengandungi kalium, mineral penting untuk proses otot dan pengecutan jantung dan proses mengeluarkan cecair dari badan, yang menghalang bingkai pengekalan cecair, "jelas pakar pemakanan Pamela.

"Kino ini juga mengandungi vitamin C, penting untuk menjaga sistem kami imun berfungsi dengan baik, dan serat, yang membantu dalam fungsi yang sepatutnya bagi usus dan kenyang, membantu dalam diet penurunan berat badan," tambah profesional.

3. cherimoya

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Pengeluaran semula

Dengan pulpa manis dan berisi, cherimoya boleh menjadi pilihan yang baik bagi mereka yang suka kekasih a. "Buah-buahan juga mengandungi jumlah serat yang baik, penting untuk berfungsi dengan baik usus, menggalakkan kepuasan (membantu dalam diet penurunan berat badan) dan mengawal kelajuan penyerapan gula dan dilepaskan ke dalam aliran darah," jelas Pamela Miguel.

cherimoya ini juga mengandungi vitamin C, penting untuk fungsi yang betul sistem imun dan pengeluaran kolagen. "Selain vitamin A, yang penting untuk kulit yang sihat dan mata, dan juga mempunyai tindakan antioksidan dan menguatkan sistem imun," kata pakar pemakanan.

4. Granadilla

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Ini merupakan satu lagi buah-buahan yang menawarkan manfaat kesihatan. "Ia menyediakan vitamin A, yang penting untuk kulit yang sihat dan mata, mempunyai antioksidan dan menguatkan sistem imun," kata Pamela Miguel.

pakar pemakanan berkata satu lagi faktor bermanfaat adalah kandungan serat yang baik, penting untuk fungsi usus yang betul, untuk menggalakkan kenyang (membantu dalam diet penurunan berat badan) dan mengawal kelajuan penyerapan gula dan dilepaskan ke dalam aliran darah.

"Satu perbezaan utama buah ini kehadiran panggilan fotokimia bahan yang membantu dalam kawalan kolesterol, serta manfaat lain seperti: modulasi keradangan dalam badan dan melindungi daripada tindakan radikal bebas," tambah pakar pemakanan.

5. Abiu

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Buah-buahan adalah sumber vitamin A, seperti yang telah disebut Pamela pakar pemakanan, adalah penting untuk kulit yang sihat dan mata, mempunyai antioksidan dan menguatkan sistem imun. "Ia juga mempunyai vitamin B, penting untuk proses generasi tenaga dalam badan. Iaitu, adalah pilihan yang baik untuk mereka yang mengalami keletihan dan melakukan aktiviti fizikal, "kata Pamela.

Vitamin C, juga terdapat dalam buah-buahan eksotik ini, adalah penting untuk fungsi yang betul sistem imun dan pengeluaran kolagen. "Ia juga mempunyai kalsium dan fosforus, yang penting untuk kesihatan tulang dan integriti. Dan serat larut yang membantu dalam mengawal kolesterol dan kencing manis, "tambah pakar pemakanan.

6. Longan

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Menurut Pamela Miguel, longan adalah sumber kalium yang baik (penting untuk cecair badan proses penghapusan), fosforus, magnesium dan kalsium (penting untuk tulang yang sihat dan proses pengecutan otot), dan besi (bingkai mengelakkan anemia).

buah-buahan eksotik masih mempunyai vitamin C, yang bertindak dalam fungsi yang betul sistem imun dan pengeluaran kolagen. Ia mempunyai vitamin A yang penting untuk kulit yang sihat, mata, mempunyai antioksidan dan menguatkan sistem imun.

pakar pemakanan itu menambah bahawa buah-buahan juga mengandungi serat penting untuk berfungsi dengan baik usus, menggalakkan kepuasan (membantu dalam diet penurunan berat badan) dan mengawal kelajuan penyerapan gula dan dilepaskan ke dalam aliran darah.

7. Tamarillo

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Tamarillo mengandungi vitamin penting dan mineral untuk badan yang sihat. "Vitamin E, sebagai contoh, adalah antioksidan yang kuat, menghalang sel daripada kerosakan akibat radikal bebas (dan penyakit menghalang); mencegah penuaan pra-matang dan mengurangkan keradangan dalam badan, "kata Pamela Miguel.

Vitamin C, turut hadir pada buah-buahan eksotik, adalah penting untuk fungsi yang betul sistem imun dan pengeluaran kolagen. "Seterika menghalang bingkai anemia; Magnesium adalah mineral penting untuk kesihatan tulang dan proses pengecutan otot, dan juga mempunyai fungsi penting yang lain dalam badan, "kata pakar pemakanan.

Pamela menambah kehadiran kalium dalam buah penting untuk proses penyingkiran cecair badan dan serat, penting untuk berfungsi dengan betul usus, kenyang menggalakkan (membantu dalam pelangsingan diet) dan kadar pengambilan kawalan gula dan melepaskan mereka ke dalam aliran darah.

"Tamarillo ini juga mengandungi bahan-bahan dengan sifat-sifat antioksidan yang melindungi badan kita daripada pelbagai penyakit, mereka adalah: karotenoid, antosianin dan flavonoid leucoantocianinas. penggunaannya juga seolah-olah untuk membantu dalam kawalan kolesterol, "kata pakar pemakanan Pamela itu.

8. Cambuci

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Pengeluaran semula

Buah ini kaya dengan vitamin C, yang, seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia adalah penting untuk menguatkan sistem imun, mempunyai aktiviti antioksidan, mencegah penuaan pra-matang, serta mengambil bahagian dalam proses pengeluaran kolagen.

"Ia juga mengandungi magnesium, mineral penting untuk kesihatan tulang dan proses pengecutan otot, selain fungsi lain; kalium, penting untuk proses penyingkiran cecair dan serat badan, penting untuk fungsi yang betul usus, menggalakkan kenyang (membantu dalam pelangsingan diet) dan mengawal kelajuan penyerapan gula, dan dilepaskan ke dalam aliran darah. Selain fosforus dan kalsium, yang penting untuk kesihatan tulang, "tambah Pamela Miguel.

berry ini juga kaya dengan bahan-bahan lain dengan tindakan antioksidan, kerana menonjolkan pemakanan.

9. Camu Camu-

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

The camu-camu menonjol kerana kepekatan yang tinggi vitamin C. Antara semua buah-buahan yang menjadi sumber vitamin, ini adalah yang paling kaya.

"Seperti yang dinyatakan, vitamin C adalah penting untuk menguatkan sistem imun kita; Ia mempunyai antioksidan, mencegah penuaan pra-matang; selain mengambil bahagian dalam proses pengeluaran kolagen, "jelas Pamela Miguel.

pakar pemakanan itu menambah bahawa vitamin C juga menggalakkan penyerapan zat besi yang terdapat dalam makanan tumbuhan. "The Camu-camu juga mengandungi flavonoid dengan tindakan antioksidan dan anti-radang, membantu, antara lain, proses penurunan berat badan dan bertindak untuk mencegah penyakit," katanya.

lebih buah-buahan

9 eksotik buah yang baik untuk kesihatan - Wanita Tips

Fisális. Photo: Thinkstock

Selain pilihan di atas, buah-buahan eksotik lain menawarkan manfaat kepada kesihatan kita. "Kebanyakan daripada mereka menyediakan serat dan penyelesaian dengan tindakan antioksidan dan anti-radang, selain daripada vitamin dan mineral, sentiasa hadir dalam buah-buahan, dan sãomuito penting untuk fungsi yang sepatutnya badan," kata Pamela Miguel.

contoh baru buah-buahan eksotik fisális, roti buah-buahan, buah-buahan Wolf, Mabolo, Curug, ciku, siriguela, Murici, antara lain.

The pemakanan Pamela menunjukkan bahawa sesetengah buah-buahan ini yang berasal dari Brazil dan ada yang tidak. "Mereka tidak mudah didapati, tetapi tempat terbaik untuk mencari adalah pasaran perbandaran yang mengandungi pelbagai jenis buah-buahan," katanya.

Dan sekarang anda mempunyai alasan yang baik untuk memasukkan sekurang-kurangnya salah seorang daripada mereka dalam diet anda. Lagipun, ia membayar untuk mengubah jenis buah-buahan yang anda makan setiap hari, merasa perisa baru dan, lebih-lebih lagi, menikmati pelbagai manfaat yang menawarkan buah-buahan eksotik.