Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Schizophrenia adalah satu topik yang, walaupun kebanyakan orang telah mendengar, menimbulkan banyak persoalan. Apakah tanda-tanda utama anda? Sebagai keluarga mesti menangani masalah ini? Bagaimana rawatannya? Ini hanya sebahagian daripada isu-isu.

Marcia Morikawa, Hospital Albert Einstein pakar psikiatri, menjelaskan bahawa skizofrenia boleh ditakrifkan sebagai gangguan mental kronik di mana pesakit menunjukkan gejala psikotik dalam wabak sepanjang hidupnya. "Gejala-gejala ini mempunyai ciri-ciri halusinasi, khayalan, pemikiran tidak teratur dan tingkah laku walaupun pelik," katanya.

Penyakit ini adalah multifactorial, iaitu, mempunyai pelbagai etiologi. "Terdapat pekali genetik, dan kejadian penyakit dalam populasi umum adalah 1%. Apabila ibu bapa atau adik-beradik yang dipengaruhi oleh gangguan, risiko pembangunan skizofrenia meningkat kepada 10-20%. Antara kembar seiras, korelasi adalah 50%, sedangkan di antara kembar dizygotic, kejadian itu adalah 12%. Jika nenek yang, risiko adalah 3%. Jika kedua-dua ibu bapa adalah skizofrenia, risiko penglibatan meningkat kepada 40-50%, "kata pakar psikiatri.

"Adalah diketahui bahawa terdapat perubahan neurotransmitter, seperti dopaminergic hyperfunction pusat, tetapi diketahui bahawa terdapat neurotransmitter yang terlibat dalam asal-usul. Faktor-faktor lain yang berkait dengan kemunculan kemungkinan gangguan itu ialah keadaan tekanan janin, dengan pemakanan yang miskin janin, yang boleh berlaku untuk penyakit semasa mengandung, komplikasi semasa mengandung dan peripartum, kerana pra-matang yang melampau, "kata Marcia.

Juga mengikut perubatan, psikologi teori aventadas dalam 40-an, yang akan ada tingkah laku ibu "esquizofrenogênico" tidak terbukti dan tidak lagi dianggap sebagai faktor etiologic. Teori seperti cuba untuk menunjukkan bahawa corak tingkah laku ibu tertentu, termasuk permusuhan dan penolakan kelihatan kerap di ibu pesakit yang dibangunkan skizofrenia. Walau bagaimanapun, kekurangan bukti menyebabkan mereka dibuang.

Gejala Schizophrenia

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Tanda-tanda utama skizofrenia dianjurkan antara dua kumpulan utama: gejala positif dan negatif. "Dalam tanda-tanda positif adalah halusinasi, yang persepsi tidak realistik yang berlaku tidak kira sama ada rangsangan luar. Boleh visual, auditori (bercakap kepada orang atau orang itu, seolah-olah mengulas mengenai tindakan mereka, memberi arahan kawalan dan lain-lain), kinestetik (sensasi badan, seolah-olah mereka telah berjalan haiwan di bawah kulit orang), pencium (bau minyak wangi atau bau yang tidak menyenangkan) dan lain-lain, "kata Marcia.

gejala positif yang lain adalah khayalan, yang kepercayaan tidak benar dan tak alih dengan kandungan mistik agama. "Sebagai contoh, orang yang mempunyai kuasa untuk memberkati dan menyembuhkan orang lain, ia membawa risalah Allah, mengejar (seperti dalam fikiran Bright filem, di mana watak Russel Crowe percaya ada plot tentera terhadapnya, atau apabila orang percaya bahawa kamera telah dipasang untuk menonton dia, yang diracuni makanannya), pengaruh (di mana seseorang percaya bahawa badannya dikawal oleh orang lain / daya) dan lain-lain "tambah pakar psikiatri.

gejala negatif, menurut Marcia, adalah kurangnya perhatian oleh penduduk umum. "Mereka dikaitkan dengan perataan memberi kesan, iaitu, sikap acuh tak acuh afektif yang dijumpai di dalam kebanyakan pesakit. Mereka akhirnya mengambil kurang inisiatif dan muncul pematuhan yang lebih baik dengan keadaan dengan resonans kurang kepada rangsangan alam sekitar, "katanya.

Menurut doktor, umur permulaan yang lebih awal pada lelaki, yang berlaku di usia muda-dewasa, sekitar 20-25 tahun, di kalangan wanita, ia lewat, yang berlaku pada kira-kira 30-35 tahun.

5 tips untuk berurusan dengan keluarga dalam skizofrenia

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Schizophrenia adalah suatu keadaan yang tidak dapat tidak memberi kesan kepada seluruh keluarga. Tips berikut akan membantu dalam usaha untuk menangani dengan cara yang terbaik mungkin:

1. Tanyakan mengenai skizofrenia

"Pendidikan Keluarga tentang jenis penyakit dan cara mengendali ketara boleh mengurangkan berulang dan meningkatkan kualiti hidup pesakit," kata Marcia.

Dalam pengertian ini, ia adalah penting bahawa bukan sahaja ibu bapa, tetapi semua rumah (dalam kes pesakit yang mempunyai adik-beradik, mereka yang telah berkahwin dan lain-lain) sedar keadaan ini.

2. Perlu diingat gejala penyakit

"Untuk menangani skizofrenia adalah perlu untuk mengetahui tanda-tanda, dan bagaimana keplastikan bahawa ciri individu apabila akan membentangkan decompensation klinikal. keluarga mesti belajar untuk mengenali apakah ciri-ciri individu itu dan persembahan gejala mereka, "jelas pakar psikiatri.

3. Campur tangan sebelum krisis selesai

keluarga, mengetahui apakah ciri-ciri individu itu dan persembahan gejala, akan dapat mengenal pasti tanda-tanda awal decompensation dan boleh campur tangan sebelum ciri-ciri psikotik selesai, menjelaskan pakar psikiatri Marcia itu.

4. Dapatkan bantuan dan maklumat dengan orang yang berpengetahuan mengenai subjek ini

"Mencari saudara-mara pesakit persatuan, mesyuarat Psychoeducational pada subjek dan bercakap dengan pesakit psikiatri adalah cara terbaik untuk belajar tentang penyakit ini, tanpa stigma dan prejudis, untuk membantu pesakit dalam masalah harian mereka, dan mematuhi ubat, menangani gejala-gejala, sosialisasi, pelaksanaan tugas, dan lain-lain, "kata Marcia.

5. Menyokong pesakit dan bebas daripada prasangka

Ia adalah satu kesilapan untuk memikirkan bahawa orang dengan skizofrenia tidak boleh hidup dengan baik dari keluarga dan rakan-rakan mereka. pakar psikiatri yang menjelaskan bahawa orang-orang dengan skizofrenia boleh hidup dengan baik dengan keluarga dan rakan-rakan yang lebih baik taat kepada rawatan, sokongan daripada keluarga, psikopendidikan daripadanya dan yang lebih rendah yang memudaratkan orang di sekelilingnya. "Pesakit stabil boleh mempunyai kehidupan keluarga yang biasa dengan pekerjaan dan rangkaian sosial," katanya.

Rawatan Schizophrenia

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

Rawatan skizofrenia adalah berdasarkan kawalan gejala dengan penggunaan ubat-ubatan antipsychotic, sepanjang hayat. "Terdapat antipsikotik biasa, yang ubat-ubatan yang lebih tua, untuk keberkesanan optimum untuk rawatan gejala positif, tetapi kebanyakan profil kesan sampingan; dan antipsikotik atipikal dengan kesan extrapyramidal lebih sedikit dan lebih berkesan dalam merawat gejala negatif skizofrenia, "kata Marcia.

Setelah didiagnosis penyakit itu, menjelaskan pakar psikiatri, terus rawatan adalah perlu, kerana tidak ada penawar untuk itu. "Iaitu, jika penggunaan ubat-ubatan adalah betul, terdapat kawalan penyakit. Jika terdapat ketidakteraturan dalam penggunaan ubat-ubatan, decompensation baru akan berlaku, sama dengan pengurusan klinikal sangat pelbagai keadaan seperti diabetes, tekanan darah tinggi, hipotiroidisme, "katanya.

Menurut doktor, matlamat rawatan semasa fasa akut rawatan, apabila terdapat kehadiran gejala psikotik adalah:

  • Mengelakkan kerosakan kepada pesakit;
  • Mengawal tingkah laku yang berubah;
  • Mengurangkan keterukan psikosis dan gejala-gejala yang berkaitan (contohnya gejala, hasutan, agresif, gejala negatif, mood).

Semasa fasa penstabilan, menambah Marcia, matlamat rawatan adalah:

  • Mengurangkan tekanan pada pesakit;
  • Menyediakan sokongan untuk mengurangkan kemungkinan berulang;
  • Meningkatkan penyesuaian pesakit untuk hidup dalam masyarakat;
  • pengurangan progresif gejala;
  • Penyatuan pengampunan;
  • Promosi proses pemulihan;
  • integrasi semula sosial.

Pencegahan Schizophrenia

Marcia menjelaskan bahawa penggunaan bahan-bahan seperti ganja (jantina beberapa tumbuhan yang mana yang paling terkenal adalah Cannabis Sativa, yang dihasilkan ganja dan hashish), alkohol dan ubat-ubatan lain, boleh membawa kepada bermulanya episod psikotik, yang boleh atau tidak boleh membawa kepada pemasangan bingkai skizofrenia. "Oleh itu, elakkan sentuhan dengan bahan-bahan ini boleh mengurangkan peluang individu cenderung untuk membangunkan penyakit itu," katanya.

Mitos dan kebenaran mengenai skizofrenia

Photo: Thinkstock

Photo: Thinkstock

1. Mitos: Kebanyakan orang dengan skizofrenia adalah ganas atau berbahaya.

Marcia menjelaskan bahawa kebanyakan orang dalam episod psikotik, mungkin mempunyai kelakuan ganas atau berbahaya, bergantung kepada kepercayaan delusional bahawa seseorang mempunyai dalam keadaan / masa kerana ia adalah dengan keupayaan penghakiman terjejas mereka. "Walau bagaimanapun, pesakit dengan kawalan penyakit gejala tidak lebih ganas daripada individu biasa yang memenuhi di jalan, di sekeliling kita," katanya.

2. Mitos: Schizophrenia mungkin disebabkan oleh kecuaian ibu bapa.

Marcia menunjukkan bahawa gangguan adalah multifactorial dan, walaupun pengaruh sederhana (dalam ini, termasuk ubat-ubatan masukkan), ia tidak boleh dicetuskan semata-mata oleh tingkah laku ibu bapa. "Kajian dengan kembar seiras, yang diterima pakai dan yang telah diwujudkan dalam persekitaran yang sama sekali berbeza, mengekalkan insiden yang sama diagnosis, membuktikan bahawa faktor genetik adalah lebih penting dalam usul penyakit itu," tambah doktor.

3. Mitos: Jika ibu bapa mempunyai skizofrenia, kanak-kanak itu semestinya akan mempunyai juga.

Marcia menunjukkan bahawa jika salah seorang ibu bapa adalah pembawa penyakit itu, peluang untuk kanak-kanak membangunkan skizofrenia adalah 10-20%.

4. Mitos: Jika seseorang mempunyai skizofrenia perlu tinggal di hospital psikiatri.

Menurut Marcia, terdapat stigma hospital psikiatri. "Konsep 'suaka' adalah berat sebelah dan tidak sesuai dengan realiti yang dialami hari ini," katanya.

pakar psikiatri yang menjelaskan bahawa seorang pesakit dengan skizofrenia dan pesakit bipolar, yang tertekan atau pesakit demensia boleh mendapat manfaat daripada kemasukan sepanjang hayat, untuk tempoh yang singkat, untuk perlindungan yang sama dari segi krisis, dan untuk menyesuaikan terapi dadah.

"Walau bagaimanapun, adalah amat berbahaya kepada pesakit kekal untuk tempoh yang lama dari tengah-tengah mereka, konsep lama di hospital psikiatri; kerana ia adalah berbahaya untuk pesakit asma (yang juga merupakan penyakit kronik) yang mahu tinggal di hospital kerana takut mempunyai sesak nafas di rumah, "katanya.

5. Mitos: Jika seseorang mempunyai skizofrenia tidak boleh bekerja.

Pesakit yang stabil dengan mematuhi rawatan mereka dengan betul, mengikut Marcia, boleh mempunyai kehidupan yang normal. "Tumpuan rawatan pelbagai disiplin adalah masukkan semula pesakit dalam masyarakat, dalam kehidupan sehari-hari, supaya ia boleh bekerja, bertarikh, berkahwin, bersenang-senang," katanya.

6. Mitos: Orang yang mempunyai skizofrenia malas.

Ia tidak tepat untuk mengatakan bahawa orang menderita Skizofrenia malas. Tetapi Marcia menjelaskan bahawa gejala negatif, apabila hadir, biarkan pesakit paling bersikap tidak peduli dengan yang paling rata menjejaskan (kekurangan semangat, daya hidup). "Walau bagaimanapun, matlamat rawatan adalah untuk mencapai pengampunan gejala-gejala ini supaya pesakit boleh memegang semua aktiviti harian anda dengan kualiti dan kesejahteraan," katanya.

7. KEBENARAN: Tiada penawar untuk skizofrenia.

orang itu, sebenarnya, tidak akan dapat sembuh daripada skizofrenia. Tetapi, kata Marcia, "rawatan wujud, boleh didapati, semakin banyak ubat-ubatan baru dengan kesan sampingan yang kurang, memohon pengampunan gejala, supaya pesakit mempunyai kurang berulang dengan kualiti hidup yang lebih tinggi dan profil sisa yang lebih rendah dan kesan degeneratif, "menyimpulkan pakar psikiatri.