bintik-bintik merah pada kulit memerlukan perhatian dan rawatan perubatan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Kita mesti sentiasa memberi perhatian kepada tanda-tanda bahawa badan kita memberikan pada kesihatan kita. Lagipun, tidak kucar-kacir dengan dia!

Walaupun tanda tidak selalu serius sesuatu, kemunculan tompok merah pada kulit perlu disiasat segera kerana ia juga boleh menjadi tanda-tanda penyakit yang lebih serius.

bintik-bintik merah dan kanser

Sesungguhnya, kanser adalah penyakit yang menyebabkan perhatian yang lebih pada orang secara umum. Apabila kita tiba beberapa bintik merah, ia boleh diterima hanya berfikir bahawa ini adalah lebih isyarat kanser kulit.

Dan ini adalah benar-benar kemungkinan. "Kawasan merah pada kulit yang tidak mempunyai gatal-gatal, atau yang tidak mempunyai gatal-gatal boleh menjadi tanda-tanda masalah kesihatan yang lebih serius seperti kanser, terutamanya jika mereka meningkatkan saiz dan pendarahan," kata Juliane Musacchio, MD, Hematology Manager IOC (Integrated Onkologi Klinikal) dan Penyelidik perubatan, Institut IOC.

kanser kulit biasanya muncul di lebih banyak kawasan terdedah kepada matahari, dan adalah yang paling biasa pada orang kulit dan cahaya mata, sebagai menjelaskan Hematologi itu.

Daripada kanser kulit, yang paling serius adalah melanoma, bergantung kepada peringkat (diterjemahkan atau disebarkan), boleh mengubah rawatan dan prognosis. "Di mana terletak, pesakit boleh sembuh hanya dengan laman web pembedahan dan dalam kes-kes yang lebih maju, mungkin memerlukan rawatan dengan immunochemotherapy dan radioterapi, dengan prognosis buruk," tambah beliau.

bintik-bintik merah dan masalah kesihatan yang lain

Menurut doktor, bintik-bintik merah pada kulit boleh menunjukkan masalah darah seperti thrombocytopenia utama imun (ITP) - penyakit yang memusnahkan platelet darah, tetapi yang dirawat dengan immunosuppressants seperti kortikosteroid dan mempunyai padang yang menggalakkan. "Oleh itu, apabila seseorang tiba di hospital mengadu bintik merah pada kulit tanpa sebarang tanda-tanda jelas, doktor pernah membayangkan sesuatu seperti itu dan meminta beberapa ujian, termasuk kiraan darah lengkap untuk memerhatikan masalah ini," jelas beliau.

"Punca yang paling biasa bintik merah adalah kepahitan radang jerawat yang sedia ada, yang paling sering psoriasis (penyakit autoimun yang memberi kesan kepada rantau extensor daripada anggota badan dan kulit kepala) atau atopik dermatitis (alahan)," tambah Juliane Musacchio.

Professional menjelaskan bahawa, dalam pesakit yang menghidapi psoriasis, kehadiran bintik-bintik merah pada kulit berlaku dengan pemberhentian kortikosteroid sistemik atau ejen imunosupresif lain.

"Sebab-sebab lain penampilan kecederaan tersebut adalah terbakar dari terdedah kepada cahaya matahari, penggunaan ubat-ubatan seperti litium dan antimalarials, dan jangkitan seperti selulitis dan api luka - proses berjangkit yang disebabkan oleh bakteria yang juga melibatkan subkutaneus yang" katanya.

The hemotologista Juliane menekankan bahawa hipersensitiviti kepada ubat-ubatan tertentu merupakan penyebab kedua kemunculan tompok merah pada kulit. "Antara ubat-ubatan ini adalah penisilin, sulfa, anticonvulsants dan allopurinol" katanya.

"Bagaimanapun, terdapat sebab-sebab jarang lain bagi kehadiran bintik merah pada kulit, termasuk limfoma non-Hodgkin dan kulit T keganasan hematologic lain dan sistemik, penyakit autoimun dan jangkitan," kata Juliane Musacchio.

Pakar Hematologi menjelaskan bahawa bintik-bintik merah pada kulit boleh menjadi tanda jenis kanser yang lain (selain daripada kulit), tetapi ini adalah kes yang sangat jarang berlaku. "Dalam sitações ini, diagnosis dibuat oleh laman biopsi, dan ia adalah perlu untuk mengambil Immunohistokimia dengan penanda khusus bagi setiap jenis kanser, selain daripada penilaian pakar patologi yang berpengalaman," tambah beliau.

bintik merah boleh timbul di mana bahagian badan?

Menurut Pakar Hematologi Juliane, bintik merah boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan dan juga boleh menjadi umum, bergantung kepada punca.

"Secara umum, tidak menyebabkan kesakitan, tetapi dalam kes alahan, boleh menyebabkan pruritus (gatal-gatal)," tambah profesional.

Bagaimana untuk mendapatkan bantuan?

Satu soalan yang biasa yang timbul di antara orang-orang yang berada di dalam gejala yang tidak diketahui ialah: bahawa rayuan profesional? Ini boleh berlaku walaupun dengan seseorang yang pembaikan bersama beberapa bintik merah pada kulit.

Juliane Musacchio menunjukkan bahawa, bergantung kepada simptom (sakit, gatal-gatal, pendarahan), penyelesaian terbaik adalah untuk pergi terus ke hospital atau melihat doktor kulit anda percayai.

Dengan maklumat ini, ia menguatkan lagi keperluan untuk sentiasa prihatin kepada tanda-tanda bahawa badan kita memberi dan mendapatkan bantuan perubatan sebaik sahaja kita melihat sesuatu yang berbeza.