Chromium: mineral yang mengecut sel-sel lemak - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Pengambilan gula atau kanji halus menyebabkan kenaikan paras insulin dalam badan, yang boleh menyebabkan badan untuk mengumpul lemak. Tetapi chrome pengguna boleh menangani isu ini, kerana mineral ini menghalang badan menjadi kurang sensitif terhadap insulin dan beban pankreas dengan kelebihan yang tidak mencukupi hormon ini.

Yang mempunyai tahap kromium yang rendah dalam badan cenderung untuk mempunyai keinginan yang lebih besar untuk gula-gula atau makanan yang tinggi karbohidrat, yang berbahaya bagi kedua-dua penyelenggaraan ketenteraman dan untuk kesihatan.

pengambilan gula yang berlebihan yang dicetuskan oleh kekurangan kromium boleh menyebabkan seseorang itu mengalami masalah kesihatan seperti obesiti, kencing manis dan penyakit jantung, jadi ia adalah penting ini perhatian kepada tanda-tanda kekurangan mineral ini di dalam badan.

tanda-tanda kekurangan kromium

Sesetengah orang tidak mempunyai gejala walaupun kekurangan kromium mempunyai, dan kekurangan ini muncul dalam orang mana-mana berat badan, tetapi apabila kekurangan kromium adalah gejala orang itu mempunyai:

  • Keinginan untuk makanan bergula atau berkanji;
  • Penyelewengan dalam tahap gula dalam darah - diabetes atau tahap diubah dengan variasi tinggi dan rendah;
  • Sukar untuk bertolak ansur dengan minuman keras;
  • tekanan darah tinggi;
  • Tinggi kolesterol, atau paras trigliserida yang tinggi;
  • Penghapusan protein atau asid urik yang berlebihan dalam air kencing.

Manfaat dan risiko Chrome

Komuniti perubatan dan saintifik mendakwa bahawa kromium tidak jauh dengan perubahan suasana hati, terutama semasa PMS; Ia membantu mengurangkan kolesterol jahat, LDL; melegakan tanda-tanda kemurungan; memperbaiki keletihan; membantu dalam rawatan diabetes jenis 2; mengurangkan berat badan yang dikaitkan dengan tahap gula dalam turun naik darah dan mengurangkan kelaparan.

Di samping itu, kajian dari University of Texas mendapati bahawa pengambilan kromium beregu penurunan berat badan tanpa kehilangan otot, iaitu membantu menghapuskan lemak badan sahaja.

"Siapa yang mahu menikmati faedah daripada mineral ini dalam makanan itu hendaklah termasuk beras rutin, roti dan pasta gandum, granola, salad, bawang, kacang, brokoli, epal, kacang dan tomato." Nasihat pakar pemakanan Rio Isabella Peixoto.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui menggabungkan makanan, kerana beberapa nutrien menghapuskan tindakan kromium. makanan yang kaya dengan kalsium dan ubat-ubatan seperti antasid mengurangkan penyerapan mineral ini, jadi ia adalah yang terbaik untuk makan secara berasingan.

Jika orang yang memilih untuk membuat kromium kapsul suplemen perlu mendapatkan seorang doktor yang pakar dalam endokrinologi, kerana kegunaan sembarangan mineral ini boleh menyebabkan kerosakan yang serius kepada kesihatan.

Tidak perlu bergantung kepada formula yang diucapkan sebagai "ajaib" yang ditunjukkan oleh rakan gimnasium kerana apa-apa kesilapan dos boleh menyebabkan masalah yang sangat berbahaya seperti kanser dan kromosom perubahan.

Jadi cara terbaik untuk memberi kesihatan kepada badan adalah untuk diberi makan dengan kira-kira, terutamanya dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran, kerana sifat menyediakan jumlah yang cukup kromium dan mineral lain juga penting bahawa di samping mengurangkan keinginan untuk makanan yang diproses, membuat jahat kesihatan dan menggalakkan penurunan berat badan yang sihat dan semula jadi, tidak mempunyai risiko sebagai makanan tambahan dalam bentuk kapsul salah urus.