Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Anemia adalah gangguan dicirikan oleh penurunan yang tidak normal dalam kepekatan hemoglobin dalam darah yang terhasil daripada kekurangan satu atau lebih penting nutrien. Pakar sakit puan dan obstetrik Cassiana Giribela menjelaskan bahawa anemia berlaku apabila, apa jua sebab, tahap hemoglobin dalam darah adalah di bawah: < 12 g / dL di kalangan wanita; < 13g / dL lelaki dan < 11g / dL di kalangan wanita hamil.

"Kebanyakan masa, anemia berkembang disebabkan kekurangan pengambilan besi (anemia kekurangan zat besi)," kata doktor. Walau bagaimanapun, ia boleh diperolehi dari kekurangan pelbagai nutrien, seperti zink, vitamin B12 dan protein.

Rodolfo Cançado, prof. timbalan dan ketua Hematologi dan Onkologi, Pusat Pengajian Sains Perubatan Santa Casa de São Paulo dan Pakar Hematologi di Hospital Samaritano / São Paulo, menunjukkan bahawa anemia tidak "normal" dalam mana-mana kumpulan umur. "Ia sentiasa tanda amaran bahawa sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan orang itu," katanya.

"Dianggarkan bahawa kekurangan zat besi terdapat dalam satu pertiga daripada penduduk dunia. Ini bermakna kira-kira 2 bilion orang mempunyai kekurangan zat besi, "kata Cançado.

Terdapat kumpulan risiko?

Cassiana menunjukkan bahawa terdapat beberapa keadaan lebih kondusif kepada pembangunan anemia:

Juga membaca: 10 makanan paling kaya dengan zat besi

 • jumlah yang tidak mencukupi zat besi dalam diet atau cara sukar untuk menyerap.
 • Peningkatan keperluan: zaman kanak-kanak, remaja dan mengandung.
 • Situasi yang membuatkan penyerapan zat besi kurang berkesan: gastrectomy, pembedahan bariatric, kanser, penyakit seliak.
 • Kehilangan fisiologi darah (haid) atau selepas bersalin atau patologi.
 • Sebarang pendarahan akut atau kronik.

Cançado menunjukkan bahawa orang yang mempunyai peluang yang lebih baik (paling lemah) kekurangan zat besi ialah: kanak-kanak (terutamanya kanak-kanak di bawah umur tiga tahun), wanita hamil dan wanita dalam usia reproduktif.

Tanda-tanda utama anemia

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Cassiana menjelaskan bahawa anemia dikaitkan dengan kemurungan, penurunan prestasi di tempat kerja dan dalam sukan, juga gangguan fungsi kognitif dan intelektual. "Tahap yang tidak mencukupi besi dikaitkan dengan gejala-gejala seperti sikap tidak peduli, cepat marah, keletihan dan kesukaran menumpukan perhatian," katanya.

Cançado menunjukkan bahawa orang besi-kekurangan mungkin mengalami: keletihan mudah dan berterusan tanpa alasan yang jelas, sakit kepala, pening, cepat marah, kurang perhatian.

"Kanak-kanak mungkin mempunyai pembelajaran kesukaran, tidak melakukan dengan baik di sekolah; jangkitan yang lebih kerap dan terencat pertumbuhan. Dewasa bertolak ansur dengan senaman kurang, mempunyai prestasi yang lebih rendah di tempat kerja mungkin mempunyai berdebar-debar, sesak nafas, kemurungan, kadang-kadang walaupun simulasi gambar kemurungan. keguguran rambut, kuku rapuh dan lemah juga gejala, "tambah Cançado.

Pakar Hematologi juga ulasan bahawa orang besi-kekurangan mungkin mempunyai selera untuk perkara yang bukan makanan atau bahan-bahan, seperti tanah, ais, mi mentah, kapur, kapur dan lain-lain

Juga membaca: "17kg hilang berat badan tanpa kelaparan atau menjalankan"

Diagnosis anemia

Diagnosis anemia dibuat, secara umum, memerhatikan petunjuk makmal (hematologic).

Cassiana menjelaskan bahawa salah satu boleh mengetepikan beberapa parameter:

 • Pengukuran hemoglobin adalah parameter utama.
 • Ferritin: Menilai tahap besi dalam tangki anda.
 • transferrin indeks tepu: jumlah besi yang terikat untuk transferrin (besi protein pengangkutan). Menunjukkan sama ada mobilisasi besi oleh badan adalah cekap.
 • MCV (min jumlah sel hidup) menunjukkan saiz beredar sel-sel darah merah. Jika saiz adalah kecil, ia bermakna bahawa terdapat sedikit hemoglobin di dalam.
 • besi percuma menunjukkan tahap besi dalam darah. Ia boleh membantu untuk menentukan punca anemia.

Cançado berkata penyiasatan anemia adalah sama pentingnya dengan merawat ia. "Kerana, ia adalah bernilai mengingati, anemia sentiasa tanda amaran bahawa sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan orang itu. Selalunya tanda pertama tumor perut atau usus (kolon) adalah anemia. Jadi, jika kita tidak menyiasat orang dengan anemia, kita mungkin hilang peluang untuk membuat diagnosis tumor pada peringkat masih berpotensi dirawat, "jelas beliau.

"Anda perlu mendapatkan bantuan daripada doktor. Diagnosis anemia adalah penting, tetapi kita tidak harus berdiam diri manakala punca anemia tidak jelas, "kata Cançado.

komplikasi yang mungkin

Cassiana sebagai masalah yang mungkin timbul daripada anemia:

 • Di pusat sistem cepat marah saraf, lability emosi, menurun tumpuan dan ingatan, sakit kepala, ataxia (kehilangan koordinasi otot atau ketidakteraturan), paresthesia (sensasi yang tidak normal dan tidak menyenangkan pada kulit yang pelbagai bentuk) dan gangguan tidur.
 • Kulit dan mukus membran: kerapuhan kuku dan rambut dan mulut retak.
 • sistem kardiovaskular: tachycardia dan nafas yg sulit.

Anemia semasa mengandung: apakah risiko?

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Cassiana sebagai kesan ibu anemia:

 • Terjejas prestasi fizikal dan mental dan ketidakstabilan emosi;
 • Pra-eklampsia, perubahan kardiovaskular;
 • Penurunan fungsi imun;
 • disebabkan oleh perubahan tiroid dan catecholamines;
 • rambut gugur, lemah dan kuku;
 • selepas bersalin risiko anemia.

Mengenai kompromi janin boleh terpisah, menurut perubatan:

 • kehilangan kehamilan (pengguguran, kematian dalam kandungan);
 • hypoxemia janin, pramatang pecah pramatang membran;
 • keadaan berjangkit;
 • sekatan pertumbuhan janin;
 • Anemia pada tahun pertama kehidupan kerana zat besi rendah pada bayi baru lahir.

Cançado mengatakan bahawa orang besi-kekurangan (DF) adalah satu langkah yang mempunyai kekurangan zat besi anemia. "Sebagai contoh, seorang wanita yang mengandung dengan DF, peluang menghidapi anemia dalam tempoh tiga bulan terakhir kehamilan mencapai 70%. Mengapa? Kerana kanak-kanak memerlukan banyak besi untuk berkembang dalam ibu dan, sudah tentu, menghilangkan semua ibu dia, "katanya.

Anemia dalam kehamilan adalah serius? Menurut Pakar Hematologi, ya. "Ia meningkatkan risiko keguguran, kelahiran pra-matang, kanak-kanak mempunyai berat lahir yang rendah dan dalam beberapa kes walaupun menyebabkan risiko kematian bagi kedua-dua ibu dan kanak-kanak," katanya.

Bagaimana untuk merawat anemia

Pilihan terbaik penggantian besi adalah secara lisan, menurut Cassiana. "Ada di pasaran beberapa produk untuk pentadbiran lisan dengan garam besi yang berbeza, perbezaan dalam penyerapan dan boleh diterima. Empat makanan tambahan besi utama dipasarkan di Brazil adalah: sulfat ferus, besi polymaltose kompleks (ferripolimaltose) aminoquelado besi (besi bisglycinate) dan besi karbonil. Ketiga-tiga terakhir di dalam bentuk garam ferik. Dan kini, yang terbaru adalah besi liposomal, "katanya.

Untuk Cançado dua isu penting yang akan dibincangkan adalah: panjang rawatan dan kesan-kesan sampingan ubat-ubatan berasaskan besi. "Rawatan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 90 hari dan boleh dilanjutkan sehingga 6 bulan. Inilah yang menerangkan beberapa orang yang meningkatkan gejala berhenti mengambil ubat selepas 20 atau 30 hari; dan dengan itu anemia kembali tidak lama lagi, "katanya.

Dan mengapa beberapa orang berhenti rawatan? "Rakyat disampaikan oleh SUS menerima sulfat ferus, yang sangat baik, ubat berkesan, tetapi dengan kesan banyak sisi (loya, muntah-muntah, cirit-birit, sembelit), yang menyebabkan seseorang untuk menghentikan rawatan sebelumnya. Dalam kes sedemikian, garam ferik, seperti ferripolimaltosado, mempunyai kesan sampingan yang kurang, yang menyebabkan pematuhan yang lebih baik dan keputusan itu lebih baik, "katanya.

Untuk semua itu, rawatan yang terbaik, dengan mengambil kira kepentingan sesebuah kes, sudah tentu mesti perubatan yang dinyatakan; dan ia adalah penting bahawa pesakit mengikut garis panduan yang diluluskan oleh para profesional untuk surat itu.

Cançado juga ulasan bahawa bioavailabiliti besi adalah kecekapan yang dengannya badan menggunakan besi pemakanan. "Bercakap banyak tentang bagaimana untuk memperbaiki diet, iaitu, menyediakan makanan yang kaya dengan zat besi; tetapi sangat sedikit yang telah dikatakan penggunaan ubat-ubatan berasaskan besi, yang asas. Diet adalah penting untuk mencegah kekurangan zat besi, tetapi bagi mereka yang sudah mempunyai kekurangan zat besi, dan terutamanya bagi mereka yang mempunyai anemia kekurangan zat besi, diet bantuan, tetapi ubat-ubatan dengan bantuan besi lebih banyak, "jelas beliau.

pencegahan

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Cassiana menunjukkan bahawa, di kalangan wanita, terutamanya kerugian harus dianggap sebagai haid yang berlebihan. "Pada wanita hamil, makanan tambahan besi harus digunakan, terutamanya daripada minggu ke-20 kehamilan," kata beliau.

Ya, diet juga penting untuk pencegahan. "Diet yang kaya dengan zat besi (sumber zat besi) bermakna pengambilan tinggi makanan daging berasaskan, yang kaya dengan zat besi heme, kerana viscera (hati), hati, ikan (dalam tin sardin) dan ayam," kata Cançado.

"The besi bukan heme, hadir dalam kacang, kacang dan sayur-sayuran hijau gelap (kubis, brokoli, selada air, arugula, bayam, bit) adalah lebih kurang diserap (5-10%) daripada besi dari daging (30%), tetapi juga membantu, "Pakar Hematologi itu.

Apa yang boleh meningkatkan dan meningkatkan penyerapan zat besi, menurut Cançado adalah: besi memasak pan dan segelas jus buah-buahan sitrus (oren, lemon, acerola) sebelum atau semasa makan. "Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi bukan heme dan menghapuskan kesan faktor-faktor yang menghalang penyerapan zat besi. Penambahan 50 mg Vitamin C boleh bengkok pengambilan besi bukan heme besi di dalam makanan yang sama "katanya.

Tetapi ia adalah bernilai mengingati, anemia perlu dirawat dengan nasihat perubatan. Kerana diet ini memang penting untuk pencegahan, tetapi yang sudah mempunyai kekurangan zat besi dan mereka sudah dengan kekurangan zat besi anemia, juga perlu bergantung kepada rawatan dengan ubat-ubatan dengan besi, berkata Cançado.

Menjadi perhatian kepada kesihatan secara keseluruhan, menjaga makanan secara umum dan, apabila anda melihat tanda-tanda, dapatkan bantuan perubatan adalah cara terbaik untuk mencegah anemia dan apa-apa masalah kesihatan yang lain.