Roti gandum: bagaimana untuk memilih produk yang baik - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

roti sudah sebahagian daripada diet kebanyakan orang yang mengekalkan pemakanan yang baik pada hari mereka ke hari. Sisi positif adalah bahawa, di pasar raya di seluruh negara, anda boleh mencari pelbagai jenis roti ini. Tetapi anda adalah salah yang berfikir bahawa mereka semua adalah sama dan sama-sama sihat.

Jackeline Taglieta, pakar pemakanan lulus dari University of São Paulo (USP) dan lulus post Nutrition Medicine Fungsian oleh Unicsul menjelaskan, pertama, bahawa perbezaan antara roti gandum dan roti putih adalah yang kedua hanya dibuat dengan tepung halus. "Ia mempunyai tepung gandum penuh dan mungkin mengandungi biji-bijian lain dalam komposisi, seperti oat, quinoa, Amaranth, dan lain-lain," katanya.

"Oleh itu, roti yang mempunyai kandungan yang lebih tinggi serat, vitamin dan mineral (bijirin apabila melalui proses penapisan, kehilangan banyak nutrien dan hampir semua gentian)", menambah pemakanan.

Manfaat roti gandum

Jackeline menjelaskan bahawa roti, mempunyai lebih banyak nutrien, menyuburkan badan. "Dan dengan mempunyai lebih banyak serat, membantu dalam kenyang dan kawalan glisemik, yang menyumbang kepada berat badan kawalan dan pencegahan kencing manis dan keuntungan lemak perut," katanya.

penggunaan

Tetapi semua orang yang mencari diet yang lebih sihat perlu memilih roti gandum? Dan pada jumlah itu, berapa banyak keping boleh digunakan setiap hari?

The pemakanan Jackeline menjelaskan bahawa cadangan ini adalah sangat peribadi. "Tidak semua orang perlu menggunakan roti (contohnya, mereka yang mempunyai sensitiviti gluten, kerana gandum mempunyai item ini). Amaun tersebut juga perlu dirancang mengikut keperluan tenaga setiap orang, "katanya.

"Bagaimanapun, mereka yang boleh menggunakan roti tidak seharusnya menokok tambah jumlah itu kerana ia adalah makanan tenaga dan lebihan itu boleh menyebabkan pertambahan berat badan," tambah profesional.

Pilihan tempat roti

Pada masa ini, terdapat pelbagai jenis roti untuk dijual. Bagaimana untuk mengetahui, sebenarnya, yang penting? Apakah pilihan yang paling sihat? Apa yang perlu diperhatikan pada label?

Jackeline Taglieta menekankan keperluan untuk melihat senarai bahan-bahan. "Dan bahan pertama dalam senarai itu harus" tepung gandum 'atau' oat 'atau' rai '. Walau bagaimanapun, beberapa gulung telah ditapis tepung gandum sebagai bahan pertama, jumlah yang hadir baik serat yang akan ditambah serat pemakanan. Lihat juga jumlah serat dalam jadual pemakanan. Pilih roti dengan kandungan serat yang tinggi dan sebaik-baiknya mempunyai gandum sebagai bahan pertama, "jelas beliau.

"Satu lagi garis panduan penting adalah untuk melihat senarai bahan-bahan yang jika roti itu tidak 'hidrogenasi lemak. Beberapa roti mempunyai dan itu adalah lemak yang memberi kesan kepada kawalan glisemik dan menyumbang kepada pembangunan penyakit kardiovaskular dan berat badan, "tambah pakar pemakanan.

Di bawah anda boleh melihat manfaat beberapa jenis roti:

roti gandum dengan oat

Sebagai menerangkan pemakanan Jackeline, oat adalah bijirin yang membantu kolesterol kawalan.

Roti gandum dengan flaxseed

"Flaxseed menambah lebih banyak serat dan omega-3 untuk roti," kata pakar pemakanan Jackeline.

Roti dengan rai

Jackeline menjelaskan bahawa rai tidak mempunyai manfaat tertentu, di samping menjadi gandum, kaya dengan serat dan nutrien, seperti gandum.

Roti dengan quinoa

"Quinoa ialah gandum kaya dengan protein daripada yang lain (seperti Amaranth). Tetapi ia adalah sangat kaya dengan mineral. Oleh itu memperkaya roti dengan vitamin, mineral dan protein secara umum, "jelas pakar pemakanan.

roti coklat dengan bijirin

"Grain ialah nama generik diberikan kepada biji rami, germa gandum, quinoa, oat, biji bunga matahari, akhirnya, yang termasuk bijirin, benih. Terdapat roti yang mempunyai kacang, kacang macadamia, yang minyak, tetapi biasanya diletakkan seolah-olah mereka bijirin juga, "kata Jackeline.

keseluruhan roti bijirin cahaya

Menurut pakar pemakanan, lampu roti juga pilihan yang baik. "Mereka mempunyai serat dan nutrien lain roti gandum, dengan manfaat kepada kebanyakan mereka tidak mempunyai gula dalam komposisi dan mempunyai kandungan lemak yang lebih rendah," jelas beliau.

Selain daripada yang dinyatakan, Jackeline Taglieta menyatakan bahawa terdapat lain-lain jenis roti. "Inilah roti yang tanpa gluten penuh (yang dibuat dengan tepung beras atau peningkatan bijirin); roti Jerman, yang merupakan roti padat; dan roti Sweden penuh, yang menyerupai garing nipis "katanya.

Mengetahui semua maklumat ini, ia adalah lebih mudah untuk mencari roti yang paling sesuai untuk diet anda. Jackeline sekali lagi menekankan kepentingan sentiasa melihat senarai bahan-bahan dan memberi perhatian kepada jumlah gentian produk untuk membuat pilihan yang baik.

Tetapi jika anda masih mempunyai soalan, sentiasa ingat untuk berunding dengan pakar pemakanan yang boleh memaparkan apa yang paling baik untuk kes anda!