Lactose Intolerance: Gejala, rawatan dan bekalan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

intoleransi laktosa adalah istilah yang digunakan untuk kegagalan, penghadaman sebahagian atau laktosa, gula yang terdapat dalam susu dan terbitannya seperti yogurt dan keju. masalah ini disebabkan apabila badan tidak menghasilkan laktase enzim bertanggungjawab untuk pemecahan, penguraian dan penyerapan jenis gula, yang mungkin berlaku tidak hadir ketika lahir atau kerana ia tidak dikeluarkan sepanjang hayat.

Apakah tanda-tanda?

The senak laktosa menyebabkan gula ini, mencapai usus besar ditapai oleh bakteria, menyebabkan loya, sakit perut, gas, cirit-birit dan gejala kerengsaan usus intoleransi laktosa. Ingat bahawa keamatan gejala berbeza mengikut tahap toleransi, tetapi cara sama ada, jika badan tidak mampu untuk mencerna bahan itu, makanan seperti susu lembu atau kambing, keju putih, mentega, marjerin, keju, yogurt , puding, kek, krim, susu pekat, susu cookie, roti susu, pizza mozzarella dan pemanis paling tepung, akan mendatangkan mudarat.

Bagaimana mengesahkan sikap tidak bertoleransi?

Adalah penting untuk ingat bahawa intoleransi laktosa mempunyai gejala yang sama kepada orang-penyakit lain, seperti alahan makanan dan sindrom usus, jadi ia adalah penting bahawa diagnosis dibuat dengan betul.

Menyedari bahawa sesuatu yang tidak kena, terutama apabila makan makanan tenusu, berjumpa doktor, ia boleh membimbing anda dalam melaksanakan ujian yang mengesan masalah. Salah satu daripada ujian ini, pesakit akan menelan puasa cecair dengan dos pekat laktosa selama dua jam dan beberapa sampel darah dikumpul untuk mengukur paras glukosa darah yang mencerminkan pencernaan gula susu.

Jika laktosa tidak rosak, paras glukosa darah tidak meningkat, dan seterusnya diagnosis intoleransi laktosa disahkan. Walau bagaimanapun, ujian ini tidak sesuai untuk kanak-kanak kecil. Dalam kes seperti ini, yang paling sesuai adalah ujian yang mengesan kehadiran asid laktik dan asid lemak di dalam badan, dihasilkan apabila laktosa tidak dapat dihadamkan ditapai oleh bakteria di dalam usus besar. Ada ujian lain yang digunakan dalam mendiagnosis penyakit ini, seperti halnya ujian yang mengukur jumlah hidrogen hembusan oleh pesakit yang dalam kes-kes positif adalah terlalu besar; atau ujian genetik.

Bagaimana untuk merawat sikap tidak bertoleransi?

Tiada rawatan untuk meningkatkan pengeluaran laktase, jadi intoleransi laktosa tidak mempunyai penawar. Selain itu, tanda-tanda boleh dirawat melalui diet, mengelakkan makanan tenusu; dan melalui pemakanan kapsul laktase yang menambah kekurangan enzim ini di dalam badan.

Apa makanan makan?

Dalam kes "tidak toleran", sesetengah makanan seperti susu dan produk tenusu perlu dielakkan. Walau bagaimanapun, terdapat pilihan lain makanan yang boleh dimakan tanpa rasa bersalah, seperti: susu dengan laktosa yang rendah; susu dan soya makanan; susu dan makanan yang dibuat daripada beras, kerana keropok beras; keju Brie, Camembert, Roquefort, keju cheddar, keju parmesan, Emmental dan plat; jenama khusus makanan yang bekerja dengan produk bebas laktosa, dari coklat dan biskut untuk yogurt dan ais krim.

Perlu diingat bahawa produk bebas laktosa tidak pasti dengan mudah di rak runcit. Selain itu, perubahan kawalan dalam komposisi produk tidak dikawal ketat, seperti halnya roti, sebagai contoh, bahawa dalam beberapa kes mengambil susu dan tidak pada orang lain. Jadi sebelum membeli mana-mana produk, orang perlu membaca label dengan teliti, memberi perhatian bukan sahaja bahan-bahan, tetapi juga dalam frasa seperti "mungkin mengandungi" dan "kesan ..." yang juga menunjukkan kehadiran laktosa.