Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Malam keganasan adalah gangguan tidur dan berlangsung beberapa minit. Ia sering boleh disertai dengan sleepwalking. Walaupun kelaziman adalah lebih tinggi pada kanak-kanak sehingga 5 tahun, boleh berlaku dalam kumpulan umur yang lain.

Mario Louzã, pakar psikiatri, Doktor Perubatan dari Universiti Wurzburg, dan Affiliated Ahli Psychoanalytic Institut Persatuan Brazil São Paulo Psikoanalisis menjelaskan bahawa ketakutan malam (TN) adalah gangguan tidur yang dimasukkan ke dalam kumpulan parasomnias . "Ia mempunyai ciri-ciri tingkah laku yang mendadak kegelisahan dan rasa takut atau keganasan demonstrasi, dengan tempoh yang singkat semasa tidur. manifestasi fizikal berlaku seram / takut, sebagai contoh, tachycardia dan peluh. orang yang biasanya tidak bertindak balas kepada rangsangan alam sekitar, "katanya.

"Biasanya, kanak-kanak itu di tengah-tengah menjerit malam, kacau di atas katil, anda perlu ungkapan rasa takut atau keganasan; ini berlangsung beberapa minit dan dia kembali kepada tidur seolah-olah tiada apa yang berlaku. Oleh kerana konflik, mungkin kanak-kanak mungkin tercedera, terdapat sering perlu untuk membendungnya untuk mengelakkan kecederaan. Selalunya orang yang tidak ingat hari TN episod seterusnya, "kata Louzã.

doktor menunjukkan bahawa TN adalah tipikal bagi kanak-kanak, biasanya antara 3 dan 8 tahun (sehingga 6% kelaziman), dan jarang di kalangan orang dewasa (2% kelaziman).

Tidur Terror X Nightmare

Louzã daripada tidur yang dibahagikan kepada REM (Rapid Eye Movement) dan bukan REM. TN berlaku di kedai-REM; sudah mimpi ngeri semasa REM (tempoh tidur di mana impian berlaku) yang.

Baca juga: Kebimbangan: Berapa banyak boleh diterima?

Ahli psikologi Thailand Khoury, pakar personare, menjelaskan bahawa mimpi buruk secara umum, walaupun menarik, berlaku semasa tidur REM, lebih mendalam, dan secara amnya boleh dipanggil semula tanpa kekeliruan yang besar. "Selalunya orang yang walaupun bangun atau bangun dengan cepat, kemudian tidur semula. Sudah keganasan malam itu disertai dengan tanda-tanda biasa, dan berlaku dalam masa kurang peringkat tidur nyenyak, menyebabkan kekeliruan dan rasa takut. Secara umum, kandungan tidak boleh dikenang, "katanya.

Punca Keganasan Sleep

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Ia tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan TN. "Faktor genetik dan neurodevelopment boleh dikaitkan. Rupa-rupanya ini membawa kepada ketidakstabilan tidur gelombang perlahan. Beberapa faktor seolah-olah meningkatkan peluang TN: kurang tidur, apnea obstruktif (terjejas pernafasan semasa tidur, dengan berhenti bernafas oleh halangan saluran udara), "kata Louzã.

Thailand menunjukkan bahawa punca-punca ketakutan malam boleh dikaitkan dengan sistem saraf yang tidak matang, yang akan membolehkan untuk memahami kelaziman pada kanak-kanak. "Ia bukan sesuatu yang luar biasa bahawa terdapat acara keluarga, walaupun tidak ada bukti bahawa ia adalah genetik. Faktor luaran seperti perubahan mendadak dalam tekanan rutin dan boleh menggalakkan kemunculan krisis. kurang tidur boleh menjadi faktor yang turut menyumbang, serta penggunaan ubat-ubatan atau penggantungan yang sama, "katanya.

Gejala Terror Sleep

Thailand menonjolkan isyarat utama TN:

  • pergolakan;
  • meminta pertolongan;
  • Ungkapan-ungkapan yang keganasan;
  • menangis;
  • kekeliruan yang terus bangun dan tidak dapat mengenali orang di sekeliling dan juga mempamerkan tingkah laku agresif dengan anda dan orang lain.

Ingat bahawa kerana pergolakan, mungkin kanak-kanak / orang boleh tercedera semasa episod malam keganasan.

Juga membaca: apnea tidur wanita hamil boleh merosakkan kesihatan bayi

Apa yang perlu dilakukan semasa episod TN?

Thailand menekankan bahawa seseorang itu perlu mengelakkan bangun kanak-kanak atau orang dewasa. "Langkah-langkah yang paling langsung melibatkan menonton supaya mereka tidak jatuh atau tercedera, memecahkan objek atau meninggalkan bilik ... menenangkan kanak-kanak itu jika dia terjaga, cara penyayang dan pengertian. Dan dalam kes-kes di mana berulang adalah sangat kerap atau teruk dengan kemungkinan mencederakan diri sendiri, anda perlu mendapatkan sokongan profesional, "katanya.

Louzã menekankan bahawa ibu bapa perlu lakukan adalah pada dasarnya mengandungi kanak-kanak untuk mengelakkan diri daripada kecederaan. "Mereka juga perlu bertenang, cuba untuk bercakap dengan kanak-kanak (walaupun sering kanak-kanak tidak berinteraksi dalam perbualan). Dan ia adalah penting untuk mengambil kanak-kanak itu untuk penilaian dengan pakar psikiatri atau pakar neurologi, "katanya.

Rawatan untuk Terror Sleep

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Menurut Thai, rawatan berkisar psikoterapi, pemantauan keluarga dan langkah-langkah pencegahan, dan ubat-ubatan mungkin preskripsi. "Dengan masa dan kematangan, gejala cenderung untuk hilang. Tetapi di kalangan orang dewasa dengan episod berulang, rawatan mungkin lebih sukar. Setiap kes perlu dinilai terutamanya bagi laluan yang lebih baik, "kata pakar psikologi itu.

Louzã menyatakan bahawa dalam kes-kes di mana pergolakan yang lebih teruk, yang ditetapkan ubat antidepresan.

Cara Mencegah Keganasan Malam

Untuk mengelakkan TN, garis panduan psikologi Thailand adalah:

  • Mengelakkan faktor-faktor tekanan yang boleh meningkatkan tahap kebimbangan;
  • Mencari konsistensi dalam masa tidur;
  • Mengelakkan makanan sukar untuk dihadam, lemak dan perangsang;
  • Memberi perhatian kepada ubat-ubatan semasa yang boleh mencetuskan episod;
  • Menjaga kualiti afektif hubungan secara konsisten.

"Ini adalah langkah-langkah yang boleh membantu mengurangkan berlakunya kemungkinan krisis itu, walaupun tidak ada jaminan. Dalam beberapa kes, ia adalah penting untuk tidak meninggalkan objek berbahaya dekat atau membuka pintu yang membolehkan keluar ke jalan untuk mengelakkan keadaan risiko untuk orang itu. Tawaran menghargai masa ini bahawa orang yang berjaga juga boleh menjadi nilai yang besar untuk bertenang dan membenarkan ia untuk reestabilize "menyimpulkan psikologi.

Walaupun adat tidak mempunyai masalah yang serius, ia adalah sah untuk mempunyai tabiat yang baik untuk mengelakkan episod malam keganasan. Bagi kanak-kanak khususnya - mewakili majoriti pesakit yang mempunyai masalah ini - ibu bapa perlu berjaga-jaga untuk menghalang mereka daripada mendapat kecederaan. Mereka akan menunjukkan semua kasih sayang dan persefahaman dalam berurusan dengan mereka, dan tidak teragak-agak untuk mendapatkan bantuan profesional.