Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Kedatangan bayi, walaupun ia mungkin masa sukacita yang besar, juga disertai dengan rasa takut, rasa tidak selamat dan kadang-kadang lebih paranoia. Tidak kira berapa banyak ibu bapa untuk mengkaji dan membuat laporan mengenai perkara ini: anda tidak boleh membantu tetapi berasa kebimbangan tertentu apabila ia sedang melalui pengalaman mempunyai anak buat kali pertama.

Ketakutan adalah sebahagian daripada kehidupan, menganggap psikologi Menjana Kesihatan, Katia Aparecida Sebastian Sanchez, dan semua individu berasa dalam beberapa cara: "Janganlah takut berkaitan dengan kisah hidup masing-masing, ibu bapa yang diluluskan pada peringkat awal boleh membawa kebimbangan bahawa anak anda boleh pergi melalui keadaan yang sama. "

Jangan bimbang, ia adalah lebih daripada normal tidak selamat apabila ia sedang mengalami kehamilan pertama. Cara terbaik untuk mengelakkan putus asa walaupun sangat benar-benar maklumat khusus. Sejak pengumuman kehamilan, ibu bapa dihujani dengan maklumat dan nasihat, banyak palsu, dan beberapa cerita seram. Sentiasa cuba untuk mendapatkan rujukan boleh dipercayai dalam keraguan.

"Maklumat ini mempunyai dua aspek: kekurangan ia boleh membawa rasa tidak selamat yang tidak diketahui dan yang berlebihan juga boleh menyebabkan takut perbezaan yang ditemui, ibu bapa keliru kerana mereka tidak selalunya tahu apa yang percaya," tambah Dr. Katia ..

Ketakutan dan paranoia mencapai hampir semua ibu bapa. Walaupun mereka adalah lebih daripada yang jelas, isu-isu tertentu sahaja boleh belajar melalui pengalaman. Untuk memudahkan dan biarkan ketakutan menguasai hidup anda, lihat senarai beberapa kebimbangan yang paling biasa di kalangan ibu bapa baru:

Juga membaca: 10 permainan untuk mandi bayi

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

1. Adakah saya dapat meningkatkan dan mendidik anak?

Ini adalah ketakutan yang biasa dan secara amnya telah datang bersama-sama dengan berita kehamilan. Katia Aparecida ahli psikologi percaya bahawa empat puluh minggu perkembangan bayi dalam kandungan hanya masa yang ideal untuk ibu bapa, terutama ibu, bersedia untuk menerima bayi.

"Bercakap tentang perasaan dan fantasi tentang fasa baru yang hidup boleh membantu pasangan membangunkan sumber dalaman untuk menangani ketakutan ini. Hanya dalam pengalaman sehari-hari adalah bahawa ibu bapa berkembang di dalam peranan baru mereka dan akan belajar bagaimana untuk mendidik anak anda. Kita perlu belajar untuk menghilangkan rasa bersalah, kerana tiada siapa yang sempurna dan ibu bapa mempunyai dosa-dosa mereka, tetapi mereka boleh belajar daripada mereka, "jelas beliau.

2. Kanak-kanak Takut tidak diberi makan dengan baik

Penyusuan susu ibu bukanlah sesuatu yang untuk semua wanita mudah. Walaupun beberapa berjaya pada percubaan pertama, ia juga adalah perkara biasa untuk mengalami masalah untuk menyusukan tangkapan cara. Berfungsi dengan baik atau tidak, ia adalah hampir mustahil bahawa ibu bapa tidak bimbang tentang makan kanak-kanak. Suapan diukur dengan masa, yang tidak membenarkan untuk memastikan kuantiti yang digunakan. Walaupun bayi memakan makanan tambahan, takut pemakanan adalah mayat yang mencukupi.

Petunjuk yang paling biasa adalah bahawa lawatan bayi pakar kanak-kanak kerap sekurang-kurangnya enam bulan pertama. Perundingan ini akan mengukur pertumbuhan bayi dan juga untuk mendidik ibu bapa mengenai cara terbaik untuk memberi makan kepada kanak-kanak. Juga, jangan percaya jika seseorang mengatakan bahawa susu anda lemah. Susu adalah lemah, ia hanya penting untuk memeriksa penyusuan rutin untuk melihat jika mereka adalah memuaskan.

3. Takut bersalin

Semua pasangan dan terutama wanita takut bersalin. Ia menunjukkan pilihan dan melibatkan kelahiran dan kematian. Kematian anak itu menjadi seorang ibu, dan dua kelahiran: bayi dan ibu. Ia adalah peristiwa penting dalam satu siri perubahan dalam kehidupan wanita. Ia adalah masa yang paling sengit dan transformatif dalam hidup anda, takut mati, kehilangan bayi hidup ia adalah, diri dan juga keuntungan kanak-kanak dan kehidupan baru yang akan datang dengan ia. Ia adalah satu pengalaman yang unik, beribu-ribu fikiran, fantasi dan perasaan pada masa yang sama.

Baca juga: 10 perkara yang anda tidak mahu mendengar daripada doktor anda semasa penghantaran

Menurut Katia, ia adalah perlu bahawa wanita juga boleh bersedia untuk melahirkan anak dengan mencari maklumat, kumpulan dan kursus untuk wanita hamil, psikoterapi atau penjagaan pranatal psikologi. "Jika wanita itu dibekalkan dengan ilmu pengetahuan keseluruhan kehamilan dan melahirkan anak ia mungkin lebih mudah, tetapi kita tidak boleh mendakwa tidak takut, tetapi mereka pasti tahu bagaimana untuk berurusan dengan ia."

4. Takut tidak dapat menyusukan

"Kebimbangan ini juga boleh bekerja dari maklumat carian, kursus dan kumpulan wanita hamil. Ia adalah penting bahawa wanita melakukan pilihan secara sedar untuk menyusukan dan bukan sahaja kerana ia percaya ia adalah penting untuk kanak-kanak. Penyusuan susu ibu akan memerlukan kesabaran, ketekunan, dedikasi dan masa, jadi ibu perlu bersedia, tidak berlaku dengan segera kerana ia mungkin kelihatan, ia adalah satu pengalaman pembelajaran, "kata Katia Aparecida psikologi.

5. Takut bayi jatuh sakit dan saya tidak bangun pada waktu malam

Terutama apabila ibu bapa kali pertama, takut pelepasan bayi lapuk atau mati tiba-tiba ia adalah lebih daripada biasa. Setiap hamil mendengar Sindrom Kematian Bayi mengejut dan kebimbangan bahawa bayinya dapat dicapai. Kebimbangan ini adalah apa yang membuatkan ibu bapa bimbang pada setiap masa untuk memeriksa untuk melihat jika bayi bernafas. Siapa yang tidak mengalami ini atau mendengar cerita ini?

Ketakutan adalah biasa kerana ciri-ciri keselamatan yang mengiringi ibu bapa baru pada bulan-bulan pertama bayi. Cara terbaik untuk meyakinkan mengenainya sedang berbincang dengan pakar kanak-kanak dan mengambil semua soalan-soalan anda, kerana mereka seolah-olah tidak penting. Walaupun tidak mengetahui punca sebenar, beberapa rawatan telah dramatik menurun jumlah kematian secara tiba-tiba, bagaimana untuk meletakkan bayi tidur di belakang beliau, mengelakkan asap atau selimut yang boleh menyebabkan bahaya lemas. Melihat pakar pediatrik.

Bagaimanakah ibu bapa boleh lakukan untuk cuba untuk bertenang sebelum kebimbangan ini?

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

gambaran itu ialah ahli psikologi Katia Aparecida, Kesihatan Menjana: "Saya percaya bahawa pengetahuan diri membuat semua perbezaan. Mencari maklumat sentiasa sangat penting, tetapi anda juga perlu penapis, apa yang bekerja untuk satu tidak semestinya bekerja untuk orang lain. Apabila ketakutan melarikan diri kawalan seseorang atau menyentuh apabila beberapa aspek kehidupan anda adalah penting untuk mendapatkan bantuan profesional, dalam kes ini ahli psikologi. "

Juga membaca: 10 menimbulkan idea untuk bersalin pemotretan

Menjaga hari pranatal dan disertakan dengan orang yang baik, bukan sahaja semasa kehamilan tetapi juga dalam tahun-tahun awal bayi, ia adalah bahagian penting bagi tempoh untuk menjadi tenang yang mungkin. Perkahwinan dan pemahaman keluarga juga faktor-faktor yang sangat penting untuk tidak selamat semakin berkurangan.

Cuba untuk tidak makan beberapa kebimbangan yang tidak menunjukkan keterangan tetapi kira, sudah tentu, perhatian kepada bayi anda. Jika semuanya berjalan seperti biasa, akan ada mengapa sisa seperti detik-detik signifikan dengan kebimbangan tidak berasas. maklumat ini akan menjadi sekutu anda yang terbaik.