Kajian menunjukkan bahawa minum alkohol semasa mengandung perubahan muka bayi

Photo: iStock

Jika anda sudah hamil, ia adalah sangat mungkin bahawa anda telah menghabiskan keinginan yang besar untuk mempunyai segelas bergelembung atau arak, tetapi akhirnya menetap untuk jus buah-buahan untuk tidak membahayakan bayi.

Malah, ia tidak kini dikenali bahawa minuman alkohol adalah berbahaya kepada bayi, tetapi masih ada ibu-ibu akhirnya membuka pengecualian dalam tarikh istimewa - sering obstetrik yang berpendapat bahawa sip yang tidak akan menyakiti.

Sudah tentu, kebanyakan wanita yang hanya mengambil sips beberapa alkohol tidak menunjukkan masalah yang serius kerana itu, tetapi satu kajian baru di Australia membawa satu lagi sebab untuk mengelakkan alkohol semasa mengandung.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal JAMA Network awal bulan ini, pengambilan minuman beralkohol semasa kehamilan, walaupun dalam jumlah yang kecil, boleh menyebabkan keabnormalan kraniofasial bayi.

Bagaimana kajian ini dijalankan

Kajian menunjukkan bahawa minum alkohol semasa mengandung perubahan muka bayi

Photo: iStock

Dijalankan oleh sepasukan penyelidik Australia dari universiti dan institusi penyelidikan dalam kesihatan kanak-kanak, kajian ini berusaha untuk menentukan sama ada terdapat apa-apa hubungan antara bentuk muka dan tengkorak bayi dan pengambilan alkohol semasa mengandung.

Baca juga: Bagaimana untuk mendapatkan tidur malam yang baik semasa mengandung

Untuk ini, ahli-ahli sains merekrut lebih daripada 1,500 ibu-ibu yang berada dalam suku pertama kehamilan berisiko rendah dalam tempoh dari Januari 2011 hingga Disember 2014. ibu diikuti berhubung dengan pengambilan alkohol mereka kedua-dua pada suku pertama apabila kita dua lagi.

Selepas kelahiran, penyelidik menganalisis profil kraniofasial 415 kanak-kanak umur 12 bulan dengan bantuan supercâmeras ia mungkin untuk mewujudkan model tiga dimensi wajah bayi.

Perubahan bahawa alkohol menyebabkan muka bayi

Kajian menunjukkan bahawa minum alkohol semasa mengandung perubahan muka bayi

Photo: Getty Images

Analisis model yang dihasilkan dari muka dan tengkorak kanak-kanak menunjukkan bahawa mungkin ada hubungan antara pendedahan pranatal untuk alkohol dan bentuk bayi kraniofasial, walaupun ibu yang digunakan dos minimum alkohol.

Perbezaan yang didapati terutamanya di ketiga tengah-tengah muka, hidung, bibir dan mata, Secara umum, perubahan itu adalah disebabkan oleh kemerosotan dalam midface, yang menyebabkan pemendekan hidung dan meninggalkan tip lebih terbalik.

Apa yang keamatan perubahan ini?

Kajian menunjukkan bahawa minum alkohol semasa mengandung perubahan muka bayi

Photo: Getty Images

Ia perlu ditekankan bahawa perubahan ini dalam menghadapi bayi yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan mereka telah dikenal pasti oleh algoritma perisian yang menganalisis model 3D. Iaitu, perubahan ini pergi jauh daripada menyebabkan kecacatan pada muka kanak-kanak.

Juga membaca: Tahu tanda-tanda awal kehamilan dan mengetahui jika anda mungkin mengandung

Saintis berkata perubahan hanya kosmetik dan tidak memberi kesan kepada pembangunan fizikal atau kognitif bayi. Selain itu, mereka menyatakan bahawa mereka tidak tahu jika perubahan ini masih berjalan, sebagai wajah seorang kanak-kanak berubah banyak dalam tahun pertama hidup mereka.

A kepastian di tengah-tengah keputusan muktamad

Kajian menunjukkan bahawa minum alkohol semasa mengandung perubahan muka bayi

Photo: iStock

Walaupun mereka telah datang kepada kesimpulan bahawa pendedahan kepada arak pada mana-mana peringkat boleh mempengaruhi pembangunan kraniofasial bayi, penyelidik masih belum tahu apa perubahan ini bermakna secara klinikal bercakap.

Walau bagaimanapun, walaupun di tengah-tengah siasatan masih berjalan, mereka menunjukkan satu perkara: jika anda cuba untuk hamil atau fikir anda mungkin mengandung, pilihan yang paling selamat adalah untuk sama sekali mengelakkan alkohol.