Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Chikungunya kan oppsummeres som en sykdom forårsaket av et virus, og overføres av mygg, med symptomer som er svært lik Dengue.

Det er interessant å vite at ordet "chikungunya" betyr "de som bøye" på swahili, et av språkene i Tanzania, og refererer til den buede utseendet av pasientene som ble behandlet på den første dokumenterte epidemien i Tanzania, i Øst-Afrika, mellom årene 1952 og 1953.

Chikungunya x Dengue

Alberto Chebabo, den smittsomme Lavoisier Diagnostic Medicine, forklarer at Chikungunha eller Chikungunya er en akutt virussykdom mygg samme sender av Dengue. Den har lignende klinisk bilde av dengue feber og hodepine.

"Men i motsetning til dengue, hvor det er utbredt muskelsmerter, feber Chikungunha, det er intens leddsmerter. Begge er akutte febersykdommer. Den største forskjellen er at i dengue feber, smerte er hovedsakelig muskel, mens i Chikungunha feber, er spesielt velformulerte smerte. I tillegg har Chikungunha færre blødningskomplikasjoner enn dengue, men kan utvikle seg med kroniske leddsmerter, noen ganger invalidiserende, varer opptil tre år i noen tilfeller. Feberen har ikke Chikungunha dødelighet som denguefeber, men kan føre til lengre rammer sykdommen, "den smittsomme sykdommen Chebabo.

Som overføring av Chikungunya?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Max Igor Banks Ferreira Lopes, smittsomme sykdommer lege på sykehuset i Santa Catarina og HCFMUSP, forklarer at overføring av Chikungunya skjer gjennom bitt av infisert mygg med viruset. "De viktigste artene er knyttet til overføring er Aedes aegypti og Aedes albopictus, de også involvert i overføring av dengue," sa han.

Les også: Hvordan å beskytte hjemmet ditt dengue

Den smittsomme sykdommen legen Lopes legger til at det kan også bli kringkastet fra blodet av smittede og mottakelige individer, for eksempel i et laboratorium ulykke eller samling.

"Og det er endelig mulig å intrauterin smitte fra mor til foster, eller under fødselen, hvis mor er infisert," den smittsomme sykdommen lege Max Lopes.

Symptomer på Chikungunya

Max Lopes påpeker at de fleste av de smittede har symptomer. "Etter en periode på 3 til 7 dager, det er plutselig innsettende feber og leddsmerter diffuse. Leddsmerter kan være veldig intens nok til å begrense aktivitetene i hverdagen, "forklarer han.

Andre symptomer, men i henhold til den smittsomme sykdommen lege, er:

 • hodepine;
 • konjunktivitt;
 • Kvalme og oppkast;
 • artritt;
 • Utslett.

Den smittsomme Alberto Chebabo legger til at symptomene på chikungunyafeber vanligvis får bedre i en uke.

Les også: Dengue: myter og sannheter om sykdommen

Diagnostisering av Chikungunya

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Alberto Chebabo forklarer at diagnosen stilles ved å detektere viruset gjennom PCR-test (C-reaktivt protein, en test som måler betennelse) eller ved serologi det som dengue, den positive enden av den første uken av sykdommen.

Behandling av Chikungunya

Fabio Castelo Branco, biolog og leder av Astral Environmental Health, påpeker at behandlingen er symptomatisk. "Det er, dessverre er det ingen kur eller vaksine ennå," sier han.

Alberto Chebabo forsterker det, som i tilfelle av dengue, er det ingen spesifikke medisiner mot viruset. "Anbefalingen er å bruke symptoma medisiner for å kontrollere feber og smerter. Det er viktig at pasienten tar hvile og drikke mye væske for å unngå dehydrering, "legger han til.

Max Ifølge Lopez, sykdommen forsvinner vanligvis mellom 7 og 10 dager. "Alvorlige tilfeller er sjeldne," sier han.

Hvordan forebygge Chikungunya

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Fabio Castelo Branco biolog påpeker at forsiktighet for å hindre Chikungunya er de samme som anbefales for tilfelle av dengue feber: bruke insektmiddel og eliminere mygg utbrudd, beskytte seg selv, så bittet.

Les også: Still spørsmål om feber

Infeksjonssykdommen lege Lopes streker at forebygging har sammenheng med tiltak for å redusere sjansen for at biter av infisert mygg. "Dermed bruk av repellents, bukser og bluser lange ermer og myggnetting bidra til å redusere sjansen for infeksjon i høyrisikoområder," sa han.

I denne forbindelse, her er noen generelle tips for forebygging:

 • Bruk myggmiddel (på steder der du er utsatt for bitt);
 • Bruk bukser og langermede bluser (på steder der du er utsatt for bitt);
 • Bruk myggnetting;
 • Hold tett lukket boks d'vann;
 • Ikke samle beholdere i gården;
 • Sørg for at takrenner er ikke tett;
 • Plasser sand på plater av plante vaser, blant andre tiltak rettet mot eliminering av avl områder av mygg.

Chikungunya scenario i Brasil

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Helsedepartementet nylig oppdatert status for Chikungunya-viruset i Brasil. De ble bekreftet gjennom laboratorietester, 79 tilfeller av Chikungunya feber i Brasil frem til 27 september 2014.

Av disse er 38 tilfeller importert fra folk som har reist til land med smitteoverføring, slik som den Dominikanske republikk, Haiti, Venezuela, de karibiske øyene og Fransk Guyana. De øvrige 41 sakene ble diagnostisert hos personer uten internasjonale reiser rekord for land der overføring skjer.