Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Det begynner som en mild halsbrann, ubehag og at følelsen av fylde etter måltider, selv spiser lite. Når problemet blir hyppig og brenning i magen ikke går, er det på tide å søke medisinsk råd: det kan være gastritt.

Den gastritt er akutt eller kronisk betennelse av slimhinnevev lining de indre veggene i magen. Det kan være forårsaket av ulike årsaker, av stress, overdreven magesyre, overdrevent alkoholforbruk, langvarig bruk av aspirin og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.

Matvaner kan også oppmuntre fremveksten av gastritt. Blant dem, spise godteri og krydret mat.

Det er også en autoimmun gastritt, som oppstår når immunsystem produserer antistoffer som angriper kroppen selv.

I tilfeller av kronisk gastritt, er midlet infeksjon av bakterien Helicobacter pylorii ansvarlig for andre sykdommer i fordøyelseskanalen.

Symptomer på gastritt

Den viktigste klage av de med gastritt er smerte i magen i den øvre del av magen. Smerten er ledsaget av gastritt, halsbrann eller brenning, som kan strekke seg opp i spiserøret, høyden av brystbenet ben som ligger i midten av brystet. Dette ubehaget vises vanligvis etter måltider og spise mat rik på fett.

Tap av matlyst, kvalme, oppkast og metthetsfølelse er også blant symptomene på gastritt. I mer alvorlige tilfeller, sprer smerten til andre nettsteder og kan oppleve blødninger, blod i avføringen og oppkast.

gastritt behandling

Diagnosen kan gjøres ved klinisk historie av pasienten, eller ved endoskopi undersøkelse for å visualisere slimhinnene i magen. Behandling av gastritt må ta hensyn til hva som forårsaket sykdommen.

I tilfelle av gastritt forårsaket av Helicobacter pylorii, blir behandling utført med medikamenter som bekjempe bakterier. For andre typer av gastritt, blir tabletter brukt, som virker som blokkerer produksjonen av mavesyre og for å akselerere gastrisk tømming for å avlaste halsbrann.

I tillegg til narkotika, er det viktig at behandlingen av gastritt inkluderer et sunt og balansert kosthold. Gi preferanse for frukt, grønnsaker og magert kjøtt. Respekter tidsplaner av viktigste måltider, ta små måltider i intervaller og tygge godt maten.

For å unngå å brenne i magen, unngå fet mat som stekt mat og majones, mat med mye krydder (spesielt pepper), kaffe, sjokolade, alkohol og sure frukter.