Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Hele kroppen av livet vokser, endringer, utvikler seg og utvikler seg. Fra fødsel til alderdom, er det mange overgangsstadier, tider når enkelte går gjennom fysiske og mentale endringer. Puberteten er en av disse fasene, og kanskje mer komplisert.

I puberteten er ikke bare kroppen som gjennomgår endringer, men også følelsesmessige og psykologiske, siden dette er den latente tiden av personlighet og karakter formasjon. Opphører å være et barn til, veldig snart bli en tenåring og leve med fysiske endringer og samfunnsansvar aldri før opplevd.

Coach Mara Pessanha, mor Program forfatter av tenåringsgutten, påpeker at det er i puberteten som skjer vesentlige endringer, både fysisk og psykisk som ofte fører tenåringer å ha en mer lunefull og aggressiv atferd. "Jump i vekst, akne, menstruasjon, lukt i kroppen, humørsvingninger, lav selvfølelse, avvisning, økt aktivitet i skolen, mer ansvar hjemme, ombygging selvbilde og identitetsbekreftelse. Alt dette mens, og plutselig gjør tenårene en utfordring. "

Det er ikke en lett tid, så støtte fra veiledere på den tiden er av største betydning, og det er fortrinnsvis mye tillit, oppriktighet og partnerskap. Det kan ikke være lett å akseptere at deres barn har vokst opp og at fra nå av vil de være mye vanskeligere spørsmål å besvare. Den beste treningen for dette øyeblikket er det vennskap, som leder rett til, uten overdrevne censure eller halve sannheter.

Å være en kompleks scene, mange spørsmål svever leve det. Du kan bedre forstå alle aspekter av denne endringen gir svarene eksperter på emnet:

Les også: "Mamma, jeg er dating": hvordan å takle dating barn i ungdomsårene

13 spørsmål om pubertet løses av eksperter

1. Hva er puberteten, og når det skjer?

Puberteten er scenen der oppstår de største endringene i jenter og gutter. Den kroppen gjennomgår en fysisk modning hvor det overtar de såkalte sekundære seksuelle tegn, som er egenskaper som legemet kjøper over tid.

Kropp og sinn av individer gjennomgå endringer og tiden kan varieres for hver person. "Både jenter og gutter går gjennom denne fasen som markerer tenåring kropp modning. For hver tenåring vil det være et spesielt øyeblikk, men vanligvis oppstår mellom 10 og 14 år gammel. Atferdsendringer er også observert som utbruddet av seksuell lyst på grunn av hormonelle endringer, impulsivitet, osv ", forklarer klinisk psykolog Erika Esteves.

2. Hvilke endringer i kroppen av jenta og gutten i puberteten?

De sterkeste funksjonene i puberteten er de fysiske endringene. Totalt gutter og jenter vokser i størrelse. De kan også ha problemer med fetere hud - noe som fører til akne og kviser. Kroppshår vises for alle, så vel som mer svette og en mulighet for sterkere lukt. Men aldri glemme å ta hensyn til biotypen og tidspunktet for hver.

Les også: 10 leksjoner om kjærlighet som enhver mor skal lære henne datter

I tillegg til disse generelle egenskaper for begge kjønn, er også de som er unike for hver:

jenter

 • Vekst av brystene: I jenter, er en av de mest vesentlige endringer veksten av brystene. Siden det som kalles bryst knopp å utvikle helt. Når forbi puberteten, vil brystene endrer bare på grunn av formatet til andre faktorer.
 • menstruasjon: Det er også i puberteten at den første perioden kalles menarke. Dette betyr at jenta allerede har kapasitet til å bli gravid, noe som selvsagt ikke betyr at det må, tross alt er ikke bare den perioden som definerer når kropp og sinn er forberedt for en slik oppgave.
 • by: Hårene begynner å vises på bena, armhulene, og kjønnshår området.
 • Body Shape: I denne fasen er det en endring i fettfordelingen i kroppen, som nå har mer form av en gitar - livet er mer definert og bredere hofter.

gutter

 • kroppsform: Tenåringer fysisk struktur endrer seg med økt muskel og bredere skuldre.
 • by: Kjønnshår begynner også å dukke opp, men andre jenter, de vises også i testiklene, i ansiktet (skjegg), i brystet og noen ganger på ryggen.
 • kjønnsorganer: Penis og testiklene vokser og begynner å vises mer. Størrelsen på penis, samt brystene hos jenter, er satt i puberteten, og sannsynligvis ikke vil endre seg etter den passerer.
 • utløsning: Det er i puberteten som vanligvis er den første utløsningen kommer - frigivelse av sæd gjennom penis - enten utilsiktet eller stimulans.
 • Voice Børs: Guttene går gjennom denne perioden, som noen ganger kan være ganske pinlig, kalles endring av stemmen. Det skjer på grunn av veksten i strupehodet forårsaket av økt testosteron, som strekker stemmebåndene og forlater midten stemme "out of tune". Etter denne perioden stemmen blir tykkere.
 • mamas: I gutter kan også oppleve en mild hevelse i brystene, noe som fører mye ubehag i noen, men det er normalt og forsvinner vanligvis raskt.
 • Adamseplet: Det er i nærheten av strupehodet brusk som begynner å dukke opp i puberteten. Denne funksjonen er bare naturlig mannlige.

3. Er det sant at i puberteten tenåringer har mer svette og en sterkere lukt armhulene?

"Ja, det er sant at tenåringer og unge har sterkere lukt av svette, og kan selv bli med dårlig lukt. Dette er fordi de samme stoffene som kroppen produserer for å gi modning også endre svette funksjoner ", sier gynekolog og medlem av Association of Gynekologer og Fødselsleger av Minas Gerais, Karine Ferreira.

4. Hvorfor er det noen tenåringer har flere endringer enn andre?

Hvem sier er gynekolog og fødselslege Dr. Domingos Mantelli: "Det vil avhenge mye av genetiske faktorer for hver av arvelighet, etnisitet, regionalitet. For eksempel japansk har mindre bryst og kjønnshår at Vest. Den tyrkiske har mer enn den vestlige. Det vil avhenge av alle disse faktorene. Det er et spørsmål om individualisering. "

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

5. Når du kommer i puberteten ungdommen vil nødvendigvis ha kviser på ansiktet ditt? Du kan forhindre dette problemet?

Igjen hormoner spiller inn. De er ansvarlig for utseendet av kviser så vanlig hos ungdom. Dr. Karine Ferreira tyder på at selv om de er vanlige, ikke skjer i verden, og avhengige av følsomheten til hver person til disse hormonene. Det indikerer også hvordan problemet kan forebygges:

"Vask ansiktet ordentlig og unngå fet kremer kan bidra til å redusere kviser, og hvis de fortsetter eller mange av dem, er det flere mulige behandlinger med hudlege. Et viktig aspekt er ikke å presse for å hindre dannelse av arr eller kviser, "råder han.

6. Det er sant at i puberteten tenåring har den mest aktive libido? Hva kan foreldre gjøre for å veilede sønner og døtre på dette stadiet?

Snakk med barna om sex er sjelden noe behagelig for foreldrene. Men selv med så mye usikkerhet er det viktig at gjør en skikkelig innsats. Tross alt er det hjemme og de mest intime folk som kan svare på det meste opptatt av velferd og fri for mulig mobbing. Det vil sikkert være bedre enn din sønn eller datter vet viktig gjennom pålitelige kilder, og ikke av blader eller venner som kan si mye tull, er det ikke?

Psykologen Erika Esteves bekrefter at seksuell lyst oppstår i puberteten, og at foreldre bør være oppmerksomme på disse endringene og søke å etablere en åpen dialog, "First foreldre skal informeres og ta sine egne tvil før du snakker til barna - slik at korrekt informasjon blir bestått og tryggere. Prøv å være rolig og trygt, og dette vil lette samtalen av deg. Avklaring om hvordan å praktisere sikker sex, bør konsekvenser som sykdom og graviditet tas opp. Jo mer informasjon barna har mindre alvorlige konsekvenser de må ta. Og foreldrene er mye roligere, mer fredelig vil være snakk".

7. Onani er dårlig? Er det en grense? Hvor langt dette er sunt for din ungdoms?

Selverkjennelse er viktig i alle faser av livet. Denne læring kan gjøre hele forskjellen i den unge mannens forhold til andre og med seg selv. Og denne læringen er inkludert onani som dessverre er fortsatt full av veldig tabu og usannheter. Men det bør ikke anses som umoralsk og skamfullt, men veldig intimt.

Dr. Erika Esteves bekrefter at praksisen med onani i ungdomsårene er sunt "i at det tillater denne personen til å vite bedre kroppen din og lære å gi nytelse. Dette har også positive aspekter i ungdommens selvtillit. "

Allerede full Vânia Calazans psykolog at aktiviteten ikke er ansett som sunt når tenåringen begynner å avgi en virkelig flott tid på denne ensomme oppdagelse, opphører å henge med venner og delta i sosiale aktiviteter, "Når onani blir brukt som en flukt fra frykt ansikt romantiske forhold, er frykten for avvisning eller lav selvfølelse og tenår bare en fantasi og ensom verden vi må være forsiktig. Hvis dette problemet vedvarer, bør foreldrene ta sine barn til bedre å forstå om det er en slags emosjonell nød, og hvis så, kan ved hjelp av en psykolog være i orden. "

8. Det er normal pubertet gutt og jente våt enige om å ha øyeblikk av spenning under søvn? Dette bør være noe forstyrrende?

Dr. Domingos Mantelli klargjør at det er normalt og ikke bekymringsfull ", men det er interessant at foreldre snakker med barna sine, er det vanlig å føle spenning jente og gutten har ereksjon. Gynekolog, i tilfelle av jenter, og urolog, i tilfelle av gutter, kan hjelpe foreldre å forstå hva som skjer for å håndtere situasjonen bedre. "

9. I hvilken alder tenåringer er med kroppen klar og trent for sex? Som tenåring kan finne ut om du er klar til å miste sin jomfrudom?

Ikke bare er kroppen som trenger å være forberedt på seksuell aktivitet, er en psykologisk og følelsesmessig modning også nødvendig. "Det er et tidspunkt hvor det er 'klar til å miste sin jomfrudom'. Arrangementet skal være bestemt av emosjonelle og affektive modenhet enn de fysiske endringene. Det beste forholdet er en der (a) ungdom kunne velge bevisst personen vil ha samleie, og det er godt om seg selv (a) ", sier gynekologen Karine Ferreira.

"Psykologen Vânia Calazans, forklarer at i biologiske termer er den første perioden som bestemmer at den kvinnelige kroppen er moden for design, og den første gutten utløsning demonstrerer også sin biologiske modning. "Ideelt tenåring var følelsesmessig sikker og psykologisk moden for å håndtere frustrasjoner, klar over at den seksuelle livet bringer ansvar som for eksempel graviditet og seksuelt overførbare sykdommer."

10. Gutter trenger også å gå til gynekolog? Hva bør spørre legen sin i søket?

Reagerer på Dr. Karine Ferreira :. "De unge gutter, som alle andre, må ha en helseovervåking som kan være med utøveren, barnelege, hebiatra (lege som spesialiserer seg på ungdom av begge kjønn), eller mer presist, med en urolog, når du vil ha en mer konkret vurdering av genital del. Ingen spesifikke spørsmål. Tenåringen bør ta for å svare på spørsmål og være klar over at det finnes ingen dumme spørsmål. "

11. Når puberteten slutt vil jeg blir voksen? Hva betyr dette i fysisk form og hormonelle?

"Etter hormonelle betingelser, betyr det at hormonene blir mer stabil, ikke stiger, men hyppig. Den fysiske får tiden og vil ikke utvikle seg videre. Det vil si at guttens stemme vil ikke tykne mer, samt penis ikke vil øke. I jenta, å sitere ett eksempel, vil brystene parkere, vil ikke vokse ", sier gynekolog og fødselslege Domingos Mantelli.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

12. Hvis tenåringen viser ubehag med kjønnsidentitet relatert til deres fysiske sex, så jeg veilede deg og hva bør jeg gjøre som forelder?

Den såkalte kjønn dysphoria oppleves når den enkelte føler ubehag med sin fødsel sex: "Tenåringen som manifesterer dette ubehaget i forhold til deres seksuelle kjønn kan presentere en intens psykiske plager, fordi det ikke kan identifisere at kroppen bebor . Han mener at det var en feil som ble født i en kropp som ikke er ditt. Forstår at de er en del av det motsatte kjønn, og har en sterk følelse av utilstrekkelighet sex som den tilhører, "beskriver Vânia Calazans psykolog.

Den kjønnsidentitetsforstyrrelse er ikke relatert til tiltrekning til menn eller kvinner, det er heller ikke ansett som et psykologisk problem, men et spørsmål om identitet. Så mødre og fedre bør ikke står overfor en situasjon som dette som en slags ungdom opprør, enn si grave øyeblikket.

Dr. Vânia Calazans ennå fullstendig at "ofte kommer ønsket om å gjøre en operasjon for å endre kjønn. Denne operasjonen innebærer en rekke problemstillinger som må ledsages av et tverrfaglig team. "

13. Hvis barnet mitt demonstrere eller erklære at det er homoseksuell eller har noen annen form for seksuell orientering enn heterofil, hvordan kan jeg hjelpe deg?

Spørsmålet om seksuell identitet i denne fasen av livet er et følsomt tema, og skal håndteres taktfullt. Det er ideelt at åpen plass slik at barnet kan dele sine positive og negative følelser, tvil og dele erfaringer, og mål og drømmer. Ifølge treneren Mara Pessanha, er det viktig også å gjøre det klart at disse tvil er en del av det hoppfasen mot seg selv, som et individ, som har et stort mål er å definere personlig identitet: "Foreldre bør la åpenbart er seksualitet inkludert i denne konstruksjonen, som ikke er noe som er født klar, men det er en del av byggingen av vår identitet. Denne konstruksjonen er lang og kompleks. "

Ofte foreldre føler at de er på rett spor, men rett og slett forlater de mest kontroversielle spørsmålene til side. Ja, de passerer, men kan føre til ulempe for resten av livet til barn som vil trenge mye mer enn forslag til å løse dem senere. Det er mer enn bevist: Det er ikke avskrekkende som kan oppdra sine barn dypt. Så mye som enkelte situasjoner det er ubehagelig eller at du ikke godkjenner, kan seksuelle preferanser ikke pålegges, endres eller 'kurert'.

"Å ha støtte og omsorg av foreldrene for dette og andre valg vil drive bort sønn av en pervers verden av 'class' utilstrekkelig, reaktive valg. Vil styrke det å søke videre vekst, utvikling, personlig makt, gode relasjoner og leve i fred. Den kjærlighet og aksept av våre foreldre vokser i hver av oss styrke og mot til å gå videre og oppnå. "Lagd Mara.

Uttalelser

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Mødre fortelle hvordan de arbeider med pubertet sine barn. Og tenåringer fortelle hvordan de føler seg puberteten, sjekk ut:

Julia, mor til en jente på 10 år:

"Min datter er med hormoner tusen, men fortsatt ingen menarke. De største endringene jeg har lagt merke til er av atferd og interesser. Er litt gamp og forstyrrende og mer opptatt av det visuelle. "

Amanda, mor til en 13 år gammel jente:

"Jeg tror enhver mor er bekymret for starten av puberteten, spesielt når det har en datter, som i mitt tilfelle. Jeg har aldri hatt et sunt sexliv på grunn av ulike problemer i barndommen og tabu som alltid snakket om sex og onani. Og for å ha hatt så mange tabuer, jeg prøver å gjøre den andre veien med det. Jeg føler meg fortsatt litt ubehagelig å snakke om det, men for det ikke skje med henne den samme prosessen som skjedde med meg og hva som skjer med så mange kvinner, jeg trenger å veilede henne slik at hun innser at seksuell lyst er medfødt og felles for alle menneske, mann eller kvinne. "

Vivian 12-åringen:

"Jeg tror jeg kan telle på min mor for de fleste av de mest grunnleggende spørsmål. Jeg vil ikke si det samme om min far eller min bror, som alltid liker å lage vitser. Men likevel, jeg er skamfull for å snakke om noen ting med min mor, sier hun, men det virker alltid én ting hun ikke liker å snakke. "- Samira, 13 år. "Jeg holder det kjølig. Vel først, jeg hadde en crisezinhas, kunne jeg ikke føler meg bra og fikk litt deprimert, men etter en stund, har det blitt lettere, jeg har vært i stand til å danne en "I" morsommere, uten å opphøre å være meg selv! Emosjonelle endringer mye mer skremmende enn kroppen. Med kroppen, det skjer med alle, og mer eller mindre det samme. Personlighetsendringer skje annerledes med hver person, og er alltid på gang. "

Som det fremgår av faglige retningslinjer, dialog kombinert med riktig informasjon er den beste måten å la barna på brukervennlighet og hjelpe dem til å være klar over endringene og at omsorg bør være på dette stadiet. På denne måten kan du minske sjansene for dem til fortvilelse og søke informasjon som kanskje ikke er den tryggeste, og gjøre dem føler seg mer komfortabel med puberteten, vel vitende om at de har noen å henvende seg til og som mottar støtte i vanskelige tider.