Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Pubertet och tidig tonåren är en mycket känslig fas i utvecklingen av varje person. Förutom den psykologiska förvirring och ökad vaksamhet i samhället också förekomma många fysiska förändringar, både när det gäller fysiologiska processer i utseende.

För kvinnor är denna gång i livet brukar präglas av den första perioden, tekniskt kallas menarche, och för med sig en rad frågor. Att handskas med osäkerhet och den nya vård krävs med din kropp behöver mycket stöd från föräldrar. "Dialogen om ämnet och riktning utan tabun genererar delaktighet och förtroende", säger Dr Claudio Basbaum, gynekolog och förlossningsläkare sjukhus och moderskap São Luiz, São Paulo.

Fram till anpassning till detta nya fenomen inträffar, är det nödvändigt att flickan trivs att svara på dina frågor, och om föräldrarna inte känner beredd att ge de nödvändiga riktlinjerna för dottern, kan ett första besök till gynekologen vara ett bra alternativ .

Om du upplever detta ögonblick nu eller känner någon som är det kvinnor Tips utvalda 16 frågor som ofta förekommer i medvetandet hos kvinnor när menarche närmar sig eller faktiskt händer. Frågorna besvarades av gynekologer och förlossningsläkare Dr. Alfonso Massaguer, klinik mor till São Paulo, och Dr. Claudio Basbaum.

Vanliga frågor om första menstruation

Även om det är ganska intim och helt på individuella och personliga faktorer, fortfarande väcker relationen med menstruation återkommande frågor i många kvinnor. Eftersom det är en ny process i kroppen, kan det vara så att några av nyheterna verka skrämmande i början, men det är ett fall där ingen är ensam och lätt deras frågor och osäkerhet kan lösas.

Läs också: 3 tips för första gynekologiska

1. När allt kommer omkring, vad är den period?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Man kan säga att menstruation fungerar som en varning om att kroppen av en kvinnas kropp nu kan generera en baby. Sålunda, när det inte finns någon befruktning av ägget, inträffar menstruationsblödning och denna "är inget annat än avskalning av ytskiktet av endometriet, vävnaden som linjer livmodern internt", förklarar dr Claudio.

Eftersom det är en cyklisk process, bör månatliga menstruation ske som ett resultat av verkan av hormoner östrogen och progesteron, som produceras av äggstockarna. Förseningar flyter därför kan indikera hormonell obalans eller graviditet, eftersom livmoderslemhinnan inte flaga att hålla embryot under graviditeten.

2. Hur vet jag att jag kommer att menstruera för första gången?

Generellt är de kroppsliga förändringar som signalerar närhet menarche inträffa ungefär 24 till 30 månader i förväg om menstruation. Dessa "första händelser meddelar menarche är thelarche, företrädd av utseendet på bröstet linda, följt av pubarche, präglad av uppkomsten av könshår och underarm", säger gynekolog.

Den menarche beror på flera individuella och även externa funktioner, såsom den plats där flickan bor, men oftast inträffar mellan 10 och 14 år.

3. Varför alla mina vänner redan menstruated och jag inte gör det?

Dr. Claudio belyser faktorer ras, etnisk, livsmiljö, klimat, mat, näring, liksom solen ljuseffekt på hypotalamus och egenskaperna hos body mass index (BMI) på varje flicka som de möjliga variablerna till gamla mönster i förekomsten av menarche är vanligast. Men "om menstruation fenomen ske före eller efter åldern erkänts som fysiologiskt för dessa förhållanden, är det viktigt att vi göra en särskild bedömning av hormon gynekologisk fält", varnar han.

4. Folk vet att jag menstruei?

Den menarche ger en serie av helt naturliga kroppsliga förändringar för kvinnor. När de uppstår över tiden, det finns inget som effektivt tyder på att från det ögonblick du är en flicka som menstruate.

Efter den första perioden, de cykliska hormonella åtgärder "har en viktig förändring i tillväxtcykeln, främja fördelningen av kroppsfett anses feminin, bortom köns modifieringar själva, är interna, t.ex. tillväxt av livmodern; och externa, såsom bröstförstoring, tillväxt spurt - Snabb tillväxt - genom färgförändring av de yttre könsorganen och "exemplifierar läkaren.

5. Är det sant att jag kommer att sluta växa efter mens för första gången?

Medical Clinic Mamma, Dr. Alfonso Massaguer säger att tillväxten inte helt parker efter menarche, men är fortfarande långsammare takt i ca 2-4 år. "Flickor som menstruate tidigt tenderar att växa längre än flickor som menstruate sent", säger han.

Denna variation beror på att tillväxten inte enbart beror på hormonella faktorn. genetiska, näringsmässiga och miljömässiga egenskaper samarbetar också i bildandet av resning av en flicka.

6. Med vad ska jag bry efter menstruation?

Den största omsorg behövs efter menarche rör möjligheten att graviditet, eftersom de inre könsorgan är redan förberett för en eventuell befruktning. Emellertid bör uppkomsten av sexuell aktivitet åtföljas av förebyggande, särskilt med hjälp av kondomer, som förhindrar både oönskad graviditet och infektionen med sexuellt överförbara sjukdomar (STD).

Dr. Claudio pekar också på behovet av god personlig hygien, eftersom menstruationsblod gör regionen mer sannolikt spridningen av bakterier. Om du är intresserad, kan det också göras med hjälp av intima tvålar, men med tillräckligt försiktighet.

Dessutom kan andra faktorer mest ihågkommen också kräver uppmärksamhet, såsom valet av en dambinda som passar dig väl och hanteringen av andra symtom på menstruation, såsom kramper.

7. menstruation orsaka förändringar i min rutin?

Många myter omger perioden. Vissa tror att i dessa dagar, bör kvinnor inte tvätta håret eller äta frysta livsmedel, till exempel, men sanningen är att "under normala förhållanden finns det inga särskilda restriktioner om kvinnors verksamhet."

Restriktioner på grund av menstruation ske i enlighet med behoven hos varje kvinna. rikligt flöde och smärta kan orsaka begränsningar på grund av obehag. I vissa fall kan du behöva söka (a) läkare (a) och utnyttja läkemedel.

8. Det är normalt att känna en hel del kolik?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

När förekomsten av mycket smärtsamma kramper är hög och "skadar kvinnors livskvalitet, dvs förhindrar rutinaktiviteter genomförs och genererar psykologiska, sociala eller yrkesskada, måste en utredning göras av (a) läkare ( a) ", säger Dr. Alfonso Massaguer, varning av risken för sjukdomar som endometrios, adenomyos och muskelknutor.

9. Vad är TPM och hur ska jag hantera det?

Den berömda premenstruellt syndrom (PMS) är den uppsättning av symptom före menstruationen. Dessa manifestationer kan vara både fysiskt och psykiskt, Dr. Alfonso lista som följande de vanligaste: "irritabilitet, trötthet, depression, förvirring, bröstsmärtor, huvudvärk, uppblåsthet, viktökning, uppblåsthet och även akne diskret ".

Som med kramper, bara PMS blir oroande när det börjar påverka livskvaliteten för kvinnor. Om ärendet inte är att leva med symptomen kan styras i enlighet med deras välbefinnande "mat och även läkemedel kan utformas för att minska dessa besvär", säger Claudio.

10. Hur länge jag kommer att ha menstruationsblödningar?

"Den vanliga varaktigheten av flödet är 3 till 5 dagar, och den genomsnittliga blodförlusten är variabel, men är cirka 30 till 40 ml / dag," förklarar Dr. Claudio. Förutom att flöda, det finns andra detaljer som bidrar till att karakterisera sin cykel, vilket underlättar kontroll över din tid. "Den genomsnittliga längden på en menstruationscykel är 28 dagar, räknat från den första dagen av ett flöde fram till dagen före nästa period", förklarar han.

Följaktligen identifierar den en regelbunden cykel som den i området av 25 till 34 dagar mellan en period och en annan. Eftersom intervallen över 35 dagar anses lång cykel och den tid då endast tre veckor (eller mindre), är cykeln kort.

11. Vad bör jag veta om min menscykel?

Det bästa sättet att veta väl menstruationscykeln skriver ner uppgifterna om dina perioder. Det är viktigt, även att hjälpa till i synen på eventuella fel eller avvikelser, hålla reda på datum, "särskilt för kvinnor som har haft sin sexuella initiering. För dessa är det värt att uppmärksamma, deras fertila period, och programmeras för säkra preventivmedel "styr gynekolog.

rekommenderar också att Claudio egenskaper redovisas som intensiteten och flödesvolym förekomsten av kolik i fråga om frekvens i smärta nivåer. Därför är det möjligt att räkna med stödansökningar smartphone, till exempel glöd och SaiCólica (finns för Android och iOS), vilket gör att du kan mata in information så här och ändå rapportera så att du inte glömmer att ta preventivmedel.

12. Min period avregleras: är det normalt?

"Under de första två åren efter menarche, kvinnliga könshormoner är ofta ännu inte har en helt regelbunden produktion, detta kallas 'omognad' och löser spontant i de flesta kvinnor", försäkrar Dr Alfonso.

Men om det efter omognad period du inte kan förstå de mönster av din cykel eller inser att hennes period är oreglerad, med liten skillnad mellan datum för början av flödet, är det nödvändigt att en (a) läkare (a) höras ( a) ska göras en diagnos av vad som händer.

13. Det är normalt att ha bollar i tid?

Enligt Dr. Alfonso, är variationen av menstruationsblod konsistens på grund av de olika volymerna av flödet. "Blood kan bli tjockare eftersom koagel eller ändra färg, blir brun när den utsätts för syre", förklarar han.

I de fall där de märkt mycket drastiska förändringar eller upprepade, prata med (a) hans / hennes läkare (a) för en eventuell utvärdering. Speciellt om förekomsten åtföljs av svår smärta eller andra ovanliga symptom till deras fysiologi.

14. Nu när menstruei måste ta födelse?

För yngre flickor som just haft sin menarche är preventivmedel ofta främst avsedd för att reglera cykeln och menstruation. Dock är den dominerande användningen av detta läkemedel för att förebygga oönskade graviditeter.

I vilket fall som helst är det viktigt att preventivmedel är ordinerats av (a) läkare (a) genecologista eftersom, som alert Alfonso Massaguer, användningen av denna medicin "ger större risker än fördelar, som kontraindicerat i fall av bröstcancer, lever eller könsorgan; venös trombos, hjärtinfarkt eller stroke, såväl som allvarlig leversjukdom, migrän med aura, graviditet och allergi mot komponenterna i formeln. " Det kan också finnas begränsningar för kvinnliga rökare, överviktiga och lider av sjukdomar såsom lupus och epilepsi.

Experten noterar också att aldrig bör överges kondomanvändning, eftersom det är det enda preventivmetod som förhindrar sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet.

15. Det är sant att preventivmedel hjälper dig att bekämpa finnar?

Det är viktigt att komma ihåg att användningen av preventivmedel inte bör göras på grund av den enda förbättra akne mål. Vissa åtgärder, som föreskrivs både för att förhindra graviditet och för reglering av menstruationscykeln, kan bidra till att förbättra utseendet på huden, men det finns också risk för att situationen blir värre om produkten inte är lämpligt.

Därför är valet av denna metod "bör endast utföras av en (a) gynekolog eller hudläkare, eftersom varje hormon kan orsaka risker och biverkningar", säger Dr Alfonso.

16. Hur ofta du behöver gå till gynekologen?

Utom i de fall där föräldrarna föredrar att barnet får de första riktlinjerna om menstruation direkt från en (a) gynekolog, är det vanligt att det första besöket till en (a) läkare (a) är strax efter menarche. Om det finns engångs förändringar i cykeln och menstruation, är ett årligt besök nog.

Frekvensen bör öka "om besvär eller oegentligheter i menstruationscykeln eller volym, hudförändringar, emotionell eller sexuell debut," anger Alfonso. I dessa situationer, är frekvensen av konsultationer bestäms enligt behoven hos varje kvinna.

När jag pratar med min dotter om menstruationen?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

"Även om det är en naturlig, fysiologisk fenomen, är det viktigt att föräldrarna klargör transparent vad är menstruation" föreslår gynekolog Claudio Basbaum. För att uppfylla detta uppdrag, är det viktigt att det språk som används i samtal är enkel och är kompatibel med den intellektuella utvecklingen av sin dotter.

Läkaren anser att den bästa tiden att införa ämnet på ett didaktiskt sätt när flickans kropp börjar att gå igenom förändringar i thelarche och pubarche, som meddelar att perioden skulle ske inom två och ett halvt år. I allmänhet är det så här nära relation som visar flickan som hon kan lita på sina föräldrar att ta itu med denna nyhet.

Om föräldrarna inte känner beredda eller informeras tillräckligt för att prata med sin dotter om hennes menarche, ta den till en första samråd med en (a) gynekolog innan menstruationscykeln börjar är ett bra alternativ. I det här fallet är det självsäkra look "en (a) gynekolog som inte bara har den kliniska talang, men framför allt takt och förmåga att etablera en relation av delaktighet och litar på detta förhållande och i denna tid av övergången," råder läkaren.

Å andra sidan bör en (a) läkare (a) höras (a) där föräldrar misstänker att din dotter går igenom puberteten tidigt, kan det vara nödvändigt att fördröja den första perioden. Dessa fall inte innebär bara "bedömningen av utvecklingen av kvinnliga sexuella egenskaper, men också takten i denna utveckling samt tillväxt och ben ålder", säger Dr Alfonso Massaguer. Utvärderingen av (a) expert kombination med särskilda tester styra lämplig behandling för varje fall.

Men om oron är fördröjningen av menarche, det finns risker som anatomiska egenskaper och reproduktionsförmåga äventyras, så det är viktigt att diagnosen från kliniska utvärderingen och specifika tester, vara snabb. "Att ta nödvändiga försiktighetsåtgärder i tid, kan du korrigera orsaksfaktorer, vilket minimerar risken för störningar", säger Claudio.

Hur man väljer den bästa absorbent för mig?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

De vanligaste typerna av bindor är disponibel: internt och externt, men det menstruations samlare, som är interna och återanvändas. Den stora hemligheten att träffa valet upplever de modeller som du har tillgång till att ta reda på vilket är mest bekvämt för dig. När allt kommer omkring, som nämnts Alfonso "den bästa absorbent är en som ger komfort och lugn till kvinnan, så att vara ett individuellt val."

Externa absorbatorer är den mest demokratiska, eftersom de kan användas av någon kvinna i alla åldrar och är också den mest populära i Brasilien och lätt kan hittas. Redan de mest rekommenderade tamponger för yngre flickor är mini storlek, "menarche kan ha hänt även med utveckling av pågående interna och externa könsorgan", förklarar han.

När det gäller storlek, måste du analysera vad som är din mens volym för att välja den absorberande att lämna dig ett bättre skydd. Till en början kan det vara så att det är en process av trial and error, vilket innebär att du alltid ska ha en annan absorberande plånbok att byta ditt fall läckan blod.

Om denna olycka inträffar, utvärdera om nästa gång kommer att vara mer korrekt att köpa en större absorberande eller om detta kan undvikas genom att göra utbytet vakt i mindre tidsintervall. För övrigt är det viktigt att komma ihåg att det inte är mycket hygienisk och kan också vara farligt för din hälsa förblir länge med samma absorberande. "De externa modellerna bör bytas ut när lagret är i kontakt med huden är våt eller tidigare, beroende på önskemål av varje kvinna", säger gynekolog.

Vården med användning av gemensamma tamponger är större, eftersom det finns en risk inträffar kallas Toxic Shock Syndrome (TSS). Typiskt, tillverkar den rekommenderade tiden för utbyte är mellan 4 till 8 timmar, enligt tillverkaren. Det är dock värt att välja denna typ av absorberande under kortare tider och slå samman dess användning med extern.

Frågan som återstår: att använda tamponger "tar din oskuld?"

Vanligen anses det att oskuld av en flicka går förlorad när höll första samlag med penetration, bryta mödomshinna - som i vissa fall kan orsaka blödningar. Om detta är begreppet oskuld som du identifierar, utan att behöva sluta använda tamponger eller menstruations samlare att förbli oskuld.

"Normal mödomshinna har en liten öppning som gör det möjligt för menstruationsblod för att avsluta slidan", förklarar gynekolog Moder Clinic. Det är denna naturlig öppning och tampong samlare är inrymda, vilket inte spräcka membranet. Om du har frågor, svårigheter eller smärta, är den idealiska att hans / hennes läkare (a) höras (a) för vägledning.

Du är inte ensam!

När det händer menarche tills de första månaderna av menstruationscykeln, är det normalt att flickan känner mycket förvirrad, vet inte att ta itu med så många nya funktioner, hatar mens och även skäms för att berätta sina vänner och familj som nu är någon som menstruate. För att minimera obehag och önskningar i denna nya fas, är det alltid viktigt att flickan måste prata om det och gärna upplysa er.

Kolla in rapporter om kvinnor som också har upplevt det och har många erfarenheter att dela.

"Mens inte illa" av Mayra Resende

Med rätt naturlighet, användaren av YouTube Mayra Resende delar hans kunskap om menstruation, servetter och menskopp, betonar behovet av detta tabu bryts. Det är en del av kvinnans fysiologi och prata om menstruation bör vara så vanligt som att tala om vädret eller TV-tablån.

Att förstå menstruationscykeln Dani David Philibert

kvinnors självkänsla kanalisera en youtuber talar om vikten av att markera tidpunkten för din tid och förklarar hur menstruationscykeln, vilket gör dagarna räknas från den dag då uppkomsten av menstruation.

Ångest för den första perioden av Renata Castilho

Bloggaren Renata Castilho talar om hur vissa tjejer kan missa att ha någon i samma ålder som har haft menarche att ställa frågor. I den här videon, är det också upp en fråga som kan skrämma en massa människor "och min första period kommer och jag är i klassrummet?".

Om du som förälder behöver hjälp att ta itu med frågan, räkna med hjälp av en gynekolog och en psykolog även om det anses nödvändigt. Och som en tonåring, var noga med att be om råd till en kvinna som har varit där och har stöd av de ovannämnda proffs också. Information är bäst "vapen" mot oönskade situationer.