Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

För närvarande mycket sägs om vikten av kollagen konsumtion, särskilt efter 30 år. Men, du vet exakt vad som är kollagen och vilka är deras roller? När och varför tillskott indikeras?

Först måste man förstå att kollagen utgör majoriteten av vävnader och organ i människokroppen. Det finns i hud, brosk, ben och bindväv. Dvs den är produceras naturligt av kroppen, men kan också hittas i livsmedel såsom kött och gelatin, till exempel, såväl som fuktgivande krämer och (nu berömda) kosttillskott (kapslar, pulver, bland andra sätt).

Bruno Vargas, graderad hudläkare i medicin från Federal University of Minas Gerais (UFMG), medlem i den brasilianska Society of Dermatology (SBD) och delägare i Inovatto Clinic (i Belo Horizonte), påpekar att huden är kollagen som ansvarar för förläna styrka och styvhet.

"Med åldrande, förlorar huden förmågan att syntetisera kollagenfibrer, vilket leder till vävnadsförlust och stödja äldre utseende det. Huden åldrandeprocessen påskyndas genom nedbrytning av kollagen och genom direkt inverkan av ultraviolett strålning från solen och artificiella källor ", förklarar hudläkare.

I detta avseende, under årens lopp är det viktigt kollagen ersättning, antingen genom livsmedel såsom (i många fall) från kosttillskott.

Läs också: 10 anti-aging livsmedel bör du inkludera i din kost

Fördelar med Collagen

Lilian Silva de Andrade, nutritionist Nutri Factory, säger att kollagen har många fördelar, bland annat: rollen att bidra till styrkan och struktur för hela organismen, och ger elasticitet till vävnader och ger fasthet till hud, naglar, hår , brosk och senor.

Den nutritionist förklarar att i varje del av kroppen, kommer kollagen agera på ett sätt:

 • Bone, tillåter företaget.
 • I lederna, fungerar den som ett smörjmedel som ger elasticitet artikulera.
 • Senor ger styvhet och styrka.
 • Det fungerar i stärkandet av ben, leder, naglar och hår.
 • Det fungerar för att förbättra hudens elasticitet, vilket bidrar till att förbättra utseendet på celluliter.
 • Det bidrar också till viktminskning, eftersom det främjar mättnad.

För alla som är kollagen ses som en viktig allierad av skönhet, slåss, inklusive för tidigt åldrande.

När kollagen ersättning indikeras?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Viktigt från 30 års ålder, det finns en gradvis minskning av kollagenproduktionen av människokroppen. "Observera att från denna ålder, musklerna får slappa är bentätheten minskar och leder och ligament förlorar elasticitet och drivkraft", säger Lilian.

Redan vid 50 års ålder, produktion drastiskt minskar och når endast 35% av sin totala produktion. "Det är också värt att notera att kvinnor lider lite mer med denna förlust i produktionen av kollagen, på grund av minskad produktion av hormonet östrogen vid klimakteriet. Så om en hälsosam kost med mycket proteinkällor är nödvändigt, förutom att utöva och ofta tillskott, vilket syftar till att stimulera produktionen av kollagen i vår kropp ", säger nutritionist.

Läs också: 11 enkla tips för att se yngre

Vargas dermatologer påpekade att det inte finns någon regel, men i allmänhet: människor som har en dålig diet av proteinet perspektiv, idrottare och människor med hög exponering för medel som påskynda nedbrytning av kollagenfibrer (såsom sol och rök) är dragit med tillskott av hydrolyserat kollagen.

Livsmedel som är kollagen källa

Men i slutändan, hur man berättar en diet som bidrar till utbyte av kollagen?

Lilian förklarar att mer mat rik på kollagen är de av animaliskt ursprung, såsom rött eller vitt kött och färglösa geler (som har färre toxiner). Exempel nutritionist höjdpunkter:

 • rött kött;
 • fisk;
 • ägg;
 • Mjölk och mjölkprodukter såsom yoghurt (företrädesvis mindre fet);
 • vita ostar (cottage);
 • Kyckling utan skinn.

"En super viktigt tips: kollagen kommer att agera mer effektivt när de kombineras med en hälsosam diet, som är, är det väsentligt konsumtion av livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler såsom vitamin C och vitamin E, koppar, selen, zink och kisel ", tillägger nutritionist.

Hur man återställer kollagen i fallet med vegetarianer?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

När det gäller vegetarianer, är det oerhört viktigt att genomföra följa upp med sjukvårdspersonal så att en balanserad och hälsosam kost är föreskrivet. "En av de mest effektiva sätten att erhålla kollagenet i dessa fall är en kost rik på vegetabiliska protein matkällor och vitamin C (vilket kommer att hjälpa till bättre absorption av dessa näringsämnen)," sade Lilian.

Läs också: 14 trick skönhet mormor fortfarande fungerar

De bästa vegetabiliska källor, enligt en nutritionist, är:

 • Spannmål (majs, vete, havre, ris, quinoa etc.)
 • Pulser (linser, bönor, sojabönor, ärtor, ärta, etc.)

"Det första steget i en bra kollagenproduktion är att hålla en mycket varierad kost rik på fullständig källa till mat, selen (Brasilien mutter), zink (solrosfrön), vitamin C (apelsin, körsbär) och vitamin E (mandel ) ", tillägger Lilian.

Tillskott med kollagen

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

För närvarande är kollagen tillskott presenteras i olika former: pulver, godis, choklad, skakar, gelé, te, yoghurt och kapslar. "Kom ihåg att det mest effektiva och ändamålsenligt sätt alltid bör vägledas av en kvalificerad professionell och alltid respekterar behovet av varje individ", säger Lilian.

"Studier visar att hydrolyserad i pulverform är effektivare (cirka 90% absorberas), gör detta det lättare att upprätthålla en fast hud, på grund av hydrolysprocessen. En liten mängd av produkten innehåller en högre koncentration av ren kollagen och det kommer att vara helt absorberas av kroppen. En av de minst effektiva medel är gelatin, som innehåller låga koncentrationer av protein, dessutom är rik på socker, färgämnen och kemiska tillsatser", belyser dietist.

När förbrukningen är i kapslar, enligt Lilian, rekommenderas att ta en eller två kapslar om dagen, tillsammans med ett glas vatten.

Läs också: 24 gröna juicerecept att lägga till din meny

En detalj är att: men det finns vissa kosmetika som innehåller kollagen med i sina formuleringar (dvs., för topisk användning), är de mest effektiva orala versioner, genom att agera progressivt i den djupaste lagret av huden.

Var kan man köpa kollagen

Nedan kan du se några kollagen presentationer som kan säljas:

Pepto hydrolyserad kollagen pulver för $ 54,60 i Natue

Pepto hydrolyserad kollagen pulver för $ 54,60 i Natue

Stem kollagen kapslar för $ 16,49 i Netfarma

Stem kollagen kapslar för $ 16,49 i Netfarma

Collagen Kapslar Nutrilatina för R $ 34,11 under säsongen Cosmetics

Collagen Kapslar Nutrilatina för R $ 34,11 under säsongen Cosmetics

gelatin balar med kollagen för $ 28,70 i Natue

gelatin balar med kollagen för $ 28,70 i Natue

Collagen Day ögonblicksbild av R $ 70,50 i Natue

Collagen Day ögonblicksbild av R $ 70,50 i Natue

Kollagenhydrolysat Sanavita av R $ 69,74 i Ultrafitness

Kollagenhydrolysat Sanavita av R $ 69,74 i Ultrafitness

Hydrolyserat Kollagen Clinical Skin av R $ 53,55 i Otima Nutri

Hydrolyserat Kollagen Clinical Skin av R $ 53,55 i Otima Nutri

NU3 kollagen kapslar för $ 29,77 i Natue

NU3 kollagen kapslar för $ 29,77 i Natue

Det är anmärkningsvärt att, trots att lätt att hitta till försäljning, är den idealiska att använda kollagen tillskott följa anvisningarna för vårdpersonal.

Vittnesmål från dem som använder

Christianne Abila, 29, journalist, använder kollagenhydrolysat pulver för cirka två år. "Min nutritionist indikerade vid den tiden och har sedan dess slutat att inte ta, eftersom jag tror att det verkligen lönar sig. Jag märkte en minskning av celluliter och förbättrar hudens utseende i allmänhet. Allt detta, naturligtvis, eftersom jag förknippar collagen med bra kost och motion ", säger han.

Patrícia Vieira, 42, en tjänsteman, använder också kollagen pulver under minst tre år. "Jag känner en bra skillnad i min hud, många människor även frågar mig vilken typ av behandling gör eftersom för min ålder, anser jag att ha färre rynkor och huden i allmänhet mycket bra (skratt)", säger han.

"Jag brukar köpa kollagen pulver utan smak, kompoundering apotek samma och sedan blanda i frukt massa (juice) dagligen, praktisk och effektiv", tillägger Patricia.

Kontra i användningen av kollagen

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Eftersom det är en naturlig mat, det finns inga kontraindikationer för friska individer, enligt Lilian nutritionist. "Rekommendationer inte överstiga rekommendation av Världshälsoorganisationen (WHO), som rekommenderar konsumtionen av kollagen 9g per dag för vuxna", säger han.

Hudläkare Bruno Vargas påpekar att som med alla andra livsmedel, är inte välkomna överskottet. "Det finns ett antal aminosyror dagligen krävs för produktion av proteiner (t ex kollagen) som kroppen behöver. Råden är: användning som ordinerats av din läkare, som kommer att veta det perfekta beloppet för din kropp (baserad på vikt, fysisk aktivitet, etc.) ", säger han.

Kom ihåg att, som kollagen är ett protein av animaliskt ursprung, finns kontraindikation för vegetarianer eller inte konsumera animaliska produkter. I sådana fall är det mycket viktigt att utföra följa upp med sjukvårdspersonal så att en balanserad och hälsosam kost indikeras.