11 kraftfulla vitaminer för att bibehålla frisk och vacker hud

Foto: iStock

Har du hört att skönhet kommer inifrån och ut? Detta ordspråk finns inte för ingenting, och det är också sant när vi talar om den roll som vitaminer spelar i vår hud.

Vitaminer är mikronäringsämnen som behövs i små doser, men utför viktiga funktioner för kroppen.

De är nödvändiga för absorptionen av andra näringsämnen, delta i byggandet och underhållet av våra kroppar och är mycket viktiga i en väl fungerande immunsystemet.

Utöver dessa funktioner, vitaminer är element som har en hel del att bidra till hälsa och skönhet i vår hud. Kolla in de viktigaste funktionerna i dessa mikronäringsämnen i förhållande till kroppen och vet vilka är de rikaste mat i varje av dem:

11 kraftfulla vitaminer för att bibehålla frisk och vacker hud

Foto: Kvinna Tips

vitamin A

Prekursor av retinol och retinsyra, är vitamin A används vid behandling och förebyggande av pormaskar och finnar, och minska oljeproduktion med huden.

Läs också: 12 mat du bör äta varje dag

Detta vitamin fungerar också för att kompensera de negativa effekter som orsakas av exponering för ultraviolett strålning. Därför hjälper det att behålla ungdomlighet i huden. Denna egenskap förstärks genom att öka blodflödet till huden, öka utbudet av näringsämnen.

vitamin B2

Vitamin B2 brist kan leda till torr hud, särskilt i mungiporna, och även seborroiskt eksem, vilket påverkar hårbotten, området kring näsa, mun och haka.

För att förbättra cirkulationen och bidra till att mer syre och näringsämnen till huden, hjälper detta vitamin bekämpa mörka ringar och fina linjer.

vitamin B3

Att ha antiinflammatorisk effekt, hjälper vitamin B3 bekämpa akne och minskar produktionen av olja genom huden. Ändå ökar den barriär som hindrar förlusten av vatten, att hålla huden mer hydratiserade.

Genom att förbättra pigmentering och rodnad, hjälper detta vitamin också kontrollera symptomen på rosacea. Slutligen, för att bidra till återhämtningen från skador orsakade av fria radikaler och ultraviolett strålning, det hjälper också till att förhindra hudcancer.

Läs också: 4 viktiga vitaminer och mineraler för att ha hud och vackert hår

vitamin B5

Det bidrar till att bekämpa tecken på åldrande som fina linjer och fläckar, och hålla huden hydrerad och friska porer.

Genom att presentera antiinflammatoriska egenskaper, minskar detta vitamin den klåda som orsakas av insektsbett och mindre skador.

vitamin B6

Detta vitamin fungerar som ett koenzym i många kroppsprocesser, inklusive metabolism av proteiner. Därför hjälper det att upprätthålla enhetligheten i huden och regleringen av hormoner.

Dessutom är det ett utmärkt allierad i behandling av hudproblem som torr, eksem och akne.

vitamin B7

Även känd som biotin, vitamin detta fall samverkar med absorptionen av andra B-vitaminer från tarmen. Därför hjälper det att behandla seborroiskt eksem, eksem och coceiras.graxo

Läs också: The Power of Vitamin D: 17 fakta du behöver veta

En av effekterna av vitamin B7 är att stimulera produktionen av fettsyror, som är viktiga för huden fukt.

C-vitamin

Detta vitamin fungerar som viktig kofaktor i reaktionerna i kroppen, bland annat syntesen av kollagen, som ansvarar för fasthet och elasticitet i huden.

Att agera genom att minska produktionen av melanin, är detta vitamin som används i produkter som är aktuella att lätta mörka fläckar på huden. Dessutom har det antioxiderande egenskaper och motverka de skadliga effekterna av solen.

vitamin D

Förutom att underlätta absorptionen av kalcium i kroppen, hjälper D-vitamin återställa hudens skyddsbarriär, främjar cellförnyelsen, förbättrar texturen i huden och stimulerar produktionen av kollagen.

Sålunda verkar detta vitamin som en del av förebyggande av åldrande och samtidigt hjälpa till att jämna passagen av tidssignaler.

Läs också: Vitamin B12: vet de fördelar det kan ge ditt liv

vitamin E

Genom att ha antioxidant, hjälper vitamin E reparera hudskador orsakade av fria radikaler. Sålunda främjar det kollagen underhåll, hålla huden fasthet och undvika uppkomsten av rynkor och linjer uttryck.

Dessutom hjälper Vitamin E skyddar huden mot solbränna, förhindra uppkomsten av fläckar. Den används också i produkter som är aktuella för att lätta dessa tecken.

vitamin F

Även känd som linolsyra, hjälper vitamin F bibehålla frisk hud och frodig. Dess brist kan leda till uppkomsten av akne och eksem.

Hon tjänar också på läkningsprocessen, gynnar förnyelse av hudceller.

vitamin K

Essential för koagulering, vitamin K bidrar också till att huden förblir ung längre.

Detta beror på att detta vitamin ökar elasticiteten i huden, minska rynkor och fina linjer. Dessutom hjälper det att minska mörka ringar när de appliceras i aktuell form.

Det bästa sättet att säkerställa det rekommenderade dagliga intaget av vitaminer är att upprätthålla en hälsosam kost, med ett bra utbud av grönsaker och proteinkällor.

Ju mer färgstarka är din tallrik, desto mer olika vitaminer du kommer att äta. Din hud tack verkligen detta vård.