Foto: Uppspelning / Melina Souza

Foto: Uppspelning / Melina Souza

Det är söndag. Allt du vill är att ha en lugn dag av familjen eller tittar på en film ensam på soffan. Ändå får du upp och inser att senare vecka storstädning i dag.

För att hålla huset snyggt är inte lätt när man bor i en stram rutin alla vet, men även i våra mest fredliga dagar, lämna huset ett örhänge är ingen enkel uppgift och att inte tala om en källa till underhållning.

Marie Kondo, författare till "The Magic Städning: den japanska konsten att sätta ordning i ditt hem och i ditt liv" tar det motsatta. Hon är skaparen av en lagringsmetod som kallas KonMari och bryter med flera etablerade regler för organisationens universum.

I sin bok, har Marie sin historia med organisationen och dess erfarenhet på området, och naturligtvis förklara grunderna och hur metoden fungerar.

Men mer än tekniker för att organisera dina lådor och hjälpa dig att bli av med permanent mess "The Magic hushållning" lär oss hur vårt hus och vår sinnesstämning är anslutna och påverkar varandra. Och i det avseendet är det också nödvändigt att ta hand om vår kropp, vårt sinne och vår miljö.

Läs också: 10 tips för att organisera ditt kylskåp på ett praktiskt och effektivt

Förutom de filosofiska reflektioner, Marie presenterar mycket enkla organisera tips, baserat på ett centralt begrepp: kasta och spara. Se vad tips du kan ta i ditt hem för att skapa en mer städad och trevlig miljö:

1. Förvara inte rum, ordna kategorier

Foto: Uppspelning / Foto Shaw Co.

Foto: Uppspelning / Foto Shaw Co.

En av de största tabun lagring bryts av Marie Kondo är att få ett rum i taget.

Kondo hävdar att denna teknik inte fungerar på grund av att inte fokusera kategori av saker på ett ställe i huset. Till exempel: vi har kläder strödda olika rum, i garderoben, i badrummet, tvättstugan ...

Tänka på det, är spetsen införsel per kategori och samlas vid tidpunkten för lagring, alla (i alla fall) föremål kategori på ett ställe för att utföra två-stegsmetoden - kassera och spara.

Ett annat viktigt tips på denna punkt är att dela upp kategorier och hålla organisationen i rätt ordning. Marie delar följande kategorier och råd organisera denna ordning:

Läs också: 10 väsentliga för en mer bekväm och funktionell rum

  1. kläder;
  2. böcker;
  3. pappersarbete;
  4. diverse artiklar;
  5. Poster av affektionsvärde.

2. Gör arrangemanget en stund av sin egen

Foto: Uppspelning / Foto Shaw Co.

Foto: Uppspelning / Foto Shaw Co.

Ofta vi packade huset bara genom att hålla det snyggt skyldighet och inte bara för att du önskar och förtjänar att leva i en trevlig miljö och det är avgörande för deras välbefinnande interna.

För att undkomma denna rekommenderar Marie utför den organisatoriska processen lugnt, tid och goodwill, fri från distraktioner och problem. Tanken är att ta en dag, börja tidigt och filtrera vad som gör dig och vad som gör dig lycklig inte ensam. Så du kan städa huset, för att veta mer om dig själv och din nuvarande livssituation och bestämmer sig för att ändra eller hålla saker på ditt sätt.

För dem som har en mycket snäv rutin kan det tyckas omöjligt, men Kondo råder spara bara det ger dig lycka och med tanke på att det kommer att bli mycket lättare att sätta dessa saker på plats, trots allt, varför inte återvända bra saker om vad som gör dig lycklig?

3. Ha ett mål

Foto: Uppspelning / lägenhet Therapy

Foto: Uppspelning / lägenhet Therapy

Marie ger oss ännu en titt på arrangemanget för hennes organisation är bara ett verktyg för ett större mål: att anta en ny livsstil. Som har sagts, är städa upp huset en möjlighet att träffas, definiera behov, paus från det förflutna med tacksamhet och bestämmer sig för att leva omgiven bara vad ger dig glädje.

Givet detta perspektiv råder Marie som har en klart definierat mål för lagring, samt nästa steg är lättare som skall utföras och minskar risken att drabbas en rekyleffekt. Du måste visualisera vad du vill och frågar "Varför jag vill organisera mitt hus?", Nöjer sig inte med vaga svar.

Läs också: 10 steg för att hålla organiserad portfolio

4. Spara bara det som gör dig lycklig

När du har ställt ditt mål är förfogande nästa steg. Enligt henne har vi samlat en massa saker och fixa bara tog synfältet, genererar en känsla av att röran rensades och detta är nyckeln till rebound effekt.

För att undvika röran tillbaka, bör du göra en grundlig organisation och följa regeln ordning - spara. Marie ger råd för varje kategori som nämns ovan, men det viktigaste kriteriet för valet är din lycka. Tekniken är att fråga, varje objekt i händerna: "Det ger mig glädje"

Bara hålla saker som ger oss goda känslor kommer att vara mer angenämt att sätta dem i ordning och hålla huset rent och tyst hjärta.

"När minskar volymen av ägodelar till ett belopp som kan hantera, du återuppliva din relation med var och en av dem. Kasta ut något inte ge upp erfarenheter eller deras identitet. Genom processen att välja bara vad ger dig glädje kan du exakt definiera din smak och behov. ", Förklarar Marie i sin bok.

5. Bestäm platsen för allt

Foto: Uppspelning / Skönheten och nörd

Foto: Uppspelning / Skönheten och nörd

Först efter att ha utfört avyttring av alla kategorier är det dags att spara. Återigen Marie visar i detalj det bästa sättet att lagra objekten i varje kategori, men det viktigaste är att definiera platsen för allt, så att du och ämnet kommer att veta att det är hans plats.

Läs också: 10 typer av eteriska hängare för en organiserad hem

För kläder, Kondo bryter med idén om "encabidar" så många delar som möjligt. Enligt henne ska vi bara hänga kläder som hänger mer nöjda, och hitta sätt att varje bit vilja böjas. Detta är ett sätt att vitalisera de kläder du älskar och återgå till dem glädje de ger oss.

Vid bockning, är målet att bilda en enkel rektangel med bitarna och få dem att sluta "stående". På detta sätt kläderna kan placeras sida vid sida och du kommer att ha en fullständig bild av allt du behöver för att öppna lådan eller hylla vy.

På böcker, är tanken densamma: placera dem sida vid sida, vertikalt, utan stapla dem. Papperet, i en mapp, också separerade av vertikala eller plastflikarna.
De olika poster (CD, make-up, elektronisk utrustning, hushållsapparater ...) och affektionsvärde måste också ha en definierad plats.

6. Fastställ regeln om "borttagna, returer"

Slutligen, efter avslutat processen, kom ihåg att ha disciplin att sätta allt på sin rätta plats, efter att du har haft i uppdrag att hitta en speciell plats för allt ert, det kostar ingenting att ägna för att upprätthålla denna ordning.

"Även om vi inte blir medvetna om det, våra tillhörigheter arbetar hårt för oss, att spela sina respektive roller varje dag för att hjälpa oss. På samma sätt som vi vill komma hem och koppla av, våra grejer suck av lättnad att komma tillbaka till där de hör hemma. Kan du se skillnad :. När vi behandlar våra ägodelar med tacksamhet, varar de längre och blir mer levande " (Bok utdrag)

Vittnesmål från dem som har läst och testat

Foto: Uppspelning / Min stil burk

Foto: Uppspelning / Min stil burk

Kolla in berättelser om vissa kvinnor i olika åldrar, som har testat metoden KonMari och vet vad de har att säga om det:

Marília Tavares, 29, hemmafru - "Jag har beslutat att tillämpa metoden i hela huset, särskilt i garderoben eftersom han hade tröttnat på fällan att de bitar som bara har en sentimental fäste och inte gillar. Var 40 påsar med kläder, accessoarer och föremål bort så långt hemifrån och en känsla av enorm lättnad! Jag älskade metoden eftersom jag hade chansen att bo med vad jag verkligen gillar och jag började återupptäcka mig. "

Mahatma Bianca, 17, student - "Jag såg en video av Jout Jout hon talade om boken och tyckte det var coolt att idén, men jag trodde att jag var alltid disorganized inte skulle fungera för mig. Efter en stund såg jag den i en bokhandel och köpte fortfarande tvivlar som verkligen fungerade. Jag började läsa, jag organiserade kategorierna i den ordning som berättar i boken och till slut insåg jag att jag hade en hel del jag inte, som lämnade mig väl. Det fick mig att se att jag inte behöver vara, jag behöver bara de saker som väcker goda känslor i mig. Nu när jag anger mitt rum jag mår bra, eftersom allt finns där för mig bra saker. "

Laura Balelo, 45, tour guide - "Jag är inte en fanatiker organisation, men det kom en tid då jag ville ha mer livskvalitet, mer fritid med min dotter i stället tillbringa dagen packa upp röran. Med de andra metoderna började destralhe, men jag tror att frågan om att hålla 'bara det som gör dig lycklig' var nyckeln till min bestämda förändring. Jag har mer tid för mig, bara saker som gör mig glad och kläder de bär mig väl! "

Caroline Fernandes, 24, student - "Jag tvivlade om det var verkligen allt som talar för att jag har läst om organisationen, men alltid funnit det alltför full av regler. Jag började läsa och sedan halvvägs genom boken såg jag att allt han föreslog var mycket enkel. Jag tror att jag kan nu säga att jag är en organiserad person och jag vet var alla mina saker lagras. Innan jag hade sparat, men då jag behövde något som aldrig ihåg var det var, det var ganska tråkigt och gav mig en känsla av att vara slarvig. Nu är det inte mer. "

Amanda Arruda, 25, bloggen som bär hans namn - "När den här boken 'brast' här, jag hade läst den engelska versionen. Jag började processen, men kunde inte avsluta, så fördelarna var inte särskilt hållbart i mitt liv. Jag tror att det faktum jag har hoppat d'steg kan ha bidragit till att jag inte lyckas första gången. Nyligen igen jag startade processen och jag är säker på att jag kommer att få göra alla steg. Jag har ännu inte märkt många förändringar, men jag tror att vara omgiven enda du älskar gör hela känslan i världen och att skapa en underbar atmosfär där du bor. Den största anledningen för mig att investera min tid i denna metod är att jag tror att jag kommer att känna mig bättre i denna process och därmed vet bättre avtal med mig och ta bättre hand om vad som är viktigt för mig -. Och säga adjö till vad som inte är "

Nathalia Generoso, 24, of Beauty Full blog - "Jag fann det mycket intressant det nya konceptet och var redan ganska irriterad med min höga och onödiga konsumtion, så jag bestämde mig för att prova. Jag erkänner att jag var mycket svårare än jag trott och även om inte länge, denna erfarenhet tjänade för många saker och hjälpte mig i andra: Jag lärde känna mig mycket bättre, förändrat hur vi konsumerar och desapeguei mig en hel del som var bara upptar en absurd utrymme här hemma. "

Som bör vara tydliga, föreslår Marie inrättandet av en relation av respekt och tillgivenhet för våra ägodelar, när de svarar på detta och påverka oss när vi använder dem. värderar därför delar och objekt du valde att hålla runt, vara tacksamma att de fyller sin funktion varje dag och vet se anledning att le dessa stunder av tacksamhet, efter den andra Marie "livet börjar efter huset är i ordning" .