Blödning under samlag - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Även om inte lika vanliga episoder, blödning som inträffar under samlag kan inte anses vara ovanligt och mycket mindre bör ignoreras av kvinnor. Eftersom det i vissa fall kan faktiskt vara ett tecken på något mer allvarligt. Därför bör dess orsaker alltid utredas.

Enligt gynekolog och förlossningsläkare Barbara Murayama, vissa studier uppskattar att cirka 0,7-9% av kvinnorna har minst en episod av blödning under eller efter samlag, ett år.

De främsta orsakerna till blödning under samlag

Innan jag talar om någon viktig orsak, att utgöra en risk för kvinnors hälsa, medicinsk Anna Aguiar konstaterar att "i samlag nära tidpunkten för menstruation är nästan säker på att det kommer att blöda. Många kvinnor kommer till mig säger att blödde dagen innan mens, till exempel. Således första anledning att tro att det var menstruationsblod ", säger han.

Men som påpekats i mitten, det finns andra viktigare orsaker som förtjänar utredning. "STDs (sexuellt överförbara sjukdomar) är en av dem. Vissa bakterier kan förvärvas under samlag, som klamydia, trichomonader och andra. Dessa orsakar inflammation i livmoderhalsen, vilket gör det spröda, orsakar blödningar och smärta vid samlag. Så om guider kondom alltid, oavsett preventivmedel ", förklarar Anna Aguiar.

Barbara gynekolog framstår som de vanligaste orsakerna: "cervicit, som är infektioner i livmoderhalsen av olika skäl och kan åtföljas av jordskred; samt polyper endocervikala och vaginal torrhet karakteristiskt för sjunkande hormonnivåer i klimakteriet, till exempel ", säger han.

Men även enligt Barbara gynekolog, är orsaken till största oro för livmoderhalscancer. "Det beror på att du vet att omkring 11% av patienterna med denna cancer blöder relationer", förklarar han.

Enligt Anna Aguiar, bör en höjdpunkt ges till endometrios, en sjukdom som drabbar 5-15% av kvinnorna. "Resultaten har sitt ursprung vävnad i livmodern, livmoderslemhinnan, endometrios kan främja blödning vid samlag till följd av genomförandet av denna vävnadsområden, såsom den cervikala och vaginala kanalen. Under sex, att vara vid beröring dessa områden, händer blödning ", förklarar han.

Blödning under samlag - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Klimakteriet och blödning vid samlag

Anna Aguiar påpekar att i klimakteriet finns ytterligare en källa till blödning, vaginal atrofi. "Under denna period minskar äggstockssvikt produktionen av östrogen, ett hormon som ansvarar för vaginal smörjning. Således kan en minskning av vaginal torrhet och elasticitet resultera i blödning under samlag ", säger han. "En lokal hormon kan lösa detta problem i många fall", tillägger läkaren.

Blödning och smärta

I vissa fall kan blöda under samlag åtföljas av smärta. För Barbara Murayama, de två fakta tillsammans kan vara ett tecken på en infektion eller förändringar i klimakteriet. "Det kan vara från en enkel vulvovaginites till livmoderhalscancer själv. Varför är det så viktigt att besöka gynekolog regelbundet och några symptom ", säger gynekolog och förlossningsläkare.

medicinsk hjälp

Som redan påpekats gynekologen Barbara, bör kvinnan söka medicinsk hjälp så snart som observerats blödning (bundsförvant eller inte smärta) under samlag. "Det finns flera orsaker, från den enklaste till den mest oroande. Men bara en fullständig medicinsk utvärdering, med full gynekologisk undersökning och i vissa fall, laboratorietester, är att vi vet diagnosen ", säger han.

"Vid varje episod av blödningar kvinnan bör se din gynekolog för att ytterligare utreda orsaken och göra den nödvändiga behandlingen. Hon bör inte vänta inträffa flera gånger för att kontakta läkare ", tillägger Anna Aguiar.

förebyggande

Enligt gynekolog Barbara Murayama, användningen av kondomer bidrar förvisso, och för att förhindra att kvinnan får sexuellt överförbara sjukdomar. Och därmed förhindrar episoder av smärta och blödning som kan inträffa under samlag.

"Kondomen hindrar även livmoderhalscancer i livmodern som orsakas av HPV - en sexuellt överförbar virus", tillägger Barbara.

"Dessutom är det viktigt att gå till gynekologen rutinmässigt för att utföra förebyggande bedömning, vilket inkluderar Pap-test, som syftar till att förhindra livmoderhalscancer", avslutar Barbara Murayama.

Kom ihåg att vara försiktig, även i tid av glädje! Förvänta dig inte något av dessa tecken (blödning eller smärta) för att undvika det värsta: alltid använda kondom, oavsett användning av preventivmedel. Och smörjmedel kan också vara bra val för fall vaginal torrhet.