Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Till skillnad från vad de flesta tror, ​​behöver kroppen dagliga mängder fett. En viktig punkt är dock att känna till olika typer av fetter och lära sig att göra bra val på en daglig basis.

Där ja, fett som kan vara ohälsosamt och som ökar risken att utveckla hjärtsjukdom; Andra däremot, kan bidra till att skydda den.

Omättade fetter är de mer känd som "bra fetter" och det finns två typer: fleromättade och enkelomättade. Den första typen är mest vanligt förekommande i fet fisk som sill, lax, makrill, tonfisk och sardiner; i vegetabiliska oljor och krämer. Redan enkelomättat fett finns i olivolja, i nötter såsom paranötter, mandlar och hasselnötter; och avokado.

Mättade fetter och transfetter, ofta "dåliga fetter" kallas, be om återhållsamhet i konsumtionen, eftersom i överskott, är en viktig orsak till högt kolesterol och andra hälsoproblem. Ana Luisa Vilela, medicinsk nutróloga, påpekar att transfetter är en typ av fett som bildas genom en process i vilken grönsaker omvandlas till fet. "Mättat fett finns i de flesta djur, och rumstemperatur är i fast tillstånd och kan öka det onda kolesterolet," kommentarer.

Notera att matoljor faller i allmänhet inom omättade fetter klassificering, är av vegetabiliskt ursprung och således kan delas in i enkelomättade (dvs lägre dåligt kolesterol utan att skada det goda kolesterolet) och fleromättade ( att minskning båda typerna av kolesterol).

Läs också: 10 sätt att ta hand om hälsan hos ditt hjärta

Konsumera vegetabiliska oljor på ett sunt sätt är ett sätt att förse kroppen med energi, reglerar ämnesomsättningen och tarmfunktion. Men på butikshyllorna, är med en stor mängd i matoljor det inte alltid lätt att slå köpet! Därför är det viktigt att undersöka vad varje erbjuder.

Vilka är de bästa oljorna att laga mat?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Baserat på oljekomposition lätt att hitta på marknaden, nutritionist Vanessa Gama, den Benesse Clinic belyser vilka är de bästa alternativen för matlagning. Det vill säga, vad är oljor som inte är skadliga för hälsan vid uppvärmning.

1. extra virgin kokosnötolja

Det är oljan extraherad från kokosnöt och väsentligen är sammansatt av fetter och i de mest mättade. Emellertid, triglycerider är medelkedja (TCM), och inte med lång kedja, så är bättre absorberas av kroppen, huvudsakligen i levern, och omedelbart omvandlas till energi (ej ackumuleras som fett i kroppen).

Fördelar och nackdelar: är en olja som erbjuder många hälsofördelar. Enligt Vanessa, är det ett bra val för matlagning eftersom den inte producerar giftiga produkter vid höga temperaturer.

Var kan man använda: enligt Vanessa, och kockar kan användas i råa beredningar.

Läs också: 13 steg för att minska användningen av olja i matlagningen

2. Smör

Även om det ses av många som skurken, om de konsumeras med måtta, kan vara till nytta. Innehåller "hälsosamma mättade fetter," kroppen känner igen dem som naturligt och kan metabolisera dem.

Fördelar och nackdelar: Vanessa påpekar att det är ett bra val för matlagning eftersom den inte producerar giftiga produkter med matlagning. Det bör dock konsumeras i överskott.

Var kan man använda: enligt Vanessa, kan den användas för matlagning eller råa rätter. Den ghee är det bästa alternativet, säger nutritionist.

3. jungfruolja

Den är rik på enkelomättat fett, och när de används på rätt sätt, bidrar till att minska det onda kolesterolet (LDL) och främjar en ökning av det goda kolesterolet (HDL). Det är den bästa typ av olja som ska användas i varma preparat.

Fördelar och nackdelar: Ana Luisa påpekar att jungfruolja stöder uppvärmning upp till 180 grader utan att förlora sina egenskaper. Det är billigare, mindre uttalad smak och färre egenskaper, men kan användas vid beredning av varm mat.

Var kan man använda: enligt Vanessa, är den idealisk för matlagning eftersom den inte genererar toxiska produkter till tillagningstemperaturen.

4. Avokadoolja

Den har liknande sammansättning som den av olivolja, med den betydande närvaron av enkelomättade fetter och vissa mättade och fleromättade fetter.

Fördelar och nackdelar: dess sammansättning är resistent mot värme, därför en bra kandidat för matolja.

Var kan man använda: Förutom att användas för matlagning, Vanessa påpekar att det är bra att konsumera den före måltiden (15 minuter innan du äter).

5. Palmolja

Även kallad palm, palmolja har få fleromättade syror och består mestadels av naturliga mättade fetter, som inte är reaktiva för värme och sålunda är mindre inflammatorisk efter tillagningen.

Fördelar och nackdelar: kan användas i varma preparat utan att skada hälsan, men att vara rik på mättade fetter, och deras frekvent konsumtion
Rik kan förstärka ökande LDL (det onda kolesterolet). Det finns också ganska kontroversiellt eftersom produktionen av olja innebär avskogningen områden där de bor utsatta djur utrotningshotade.

Var kan man använda: enligt Vanessa, är oljan bra för att användas enbart för kockar.

Sammansättningen av fetter

I tabellen nedan kan du se hur mycket fett i 1 msk vardera av dessa oljor.

Bild: Tips

Bild: Tips

Oljor bör du inte använda för matlagning

Den nutritionist Vanessa belyser oljor som även välkända, inte bör användas för matlagning:

Sojaolja: "Bör ej användas eftersom det är en raffinerad olja, där raffineringsprocessen elimineras fettsyror och fenoliska föreningar som är fördelaktiga i oljor", säger Vanessa.

Rapsolja: ett dåligt alternativ för matlagning, enligt en nutritionist. "Vi vet nu att rapsolja är giftiga. Rapsolja kommer från Rapsolja, som är genetiskt modifierad, och är extremt giftigt ", säger han.

Solrosolja: enligt Vanessa, finns det ingen fördel i konsumtionen. "Eftersom det är en raffinerad olja, där raffineringsprocessen elimineras fettsyror och fenoliska föreningar som är till nytta i oljor."

extra jungfruolja: även om det är hälsosamt, det är inte ett bra val för matlagning. "Bästa användning jungfruolja, jungfruolja eftersom då de kom till högre temperaturer förlorar fenol ämnen som är fördelaktigt. Det ideala är att använda den för rå förberedelser ", säger Vanessa. Den nutróloga Ana Luisa tillägger att extra jungfruolja bör konsumeras kall att bevara näringsmässiga egenskaper och hjälper till att bekämpa det onda kolesterolet och skydda hjärtat.

Linolja: bör endast användas i kalla preparat som höjdpunkter Vanessa.

ister: Vanessa berättar att även kan användas för matlagning, men det är inte det bästa fettet alternativet. "Trots att bättre än rapsolja och andra raffinerade oljor, är det inte anges för att ha för mycket mättat fett och kolesterol. Men inga toxiska effekter med matlagning ", säger han.

Påverkan av rökpunkten

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Vanessa förklarar att röken punkten bestäms genom när oljan når en temperatur där glycerol (av fettsyra komponera fettet) raster och bildar akrolein (bevisligen giftigt ämne) och, enligt studier, är associerad med utvecklingen av cancer. "Ju högre röken punkten, desto mindre olja nedbrytning vid höga temperaturer", säger han.

ätliga oljor och fetter och deras poäng av rök:

 • jungfruolja: 180 ° C
 • jungfruolja: 160 ° C
 • Smör: 177 ° C
 • Kokosnötolja: 177 ° C
 • Ister: 182 ° C
 • Kanolaolja: 204 ° C
 • Solrosolja: 227 ° C
 • Palmolja: 232 ° C
 • Sojabönolja: 232 ° C
 • Avocado olja: 271 ° C

Observera dock: detta är inte det enda kriteriet som beaktas när man väljer en bra matolja.

Hur man gör med använd olja på rätt sätt

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Det finns få människor som har tvivel om vad man ska göra med matolja som används. Om kastas in i diskhon avloppet, kan det leda till igensättning. Om i vattendrag, hindrar det den naturliga processen av vattenlevande organismer (orsak fiskdöd). När kastas in i markförorening orsaken. Även, om deponeras på olämpliga ställen, vilket orsakar lockar giftiga djursjukdomar, såsom kackerlackor, råttor och skorpioner.

Om du inte vill det på rätt sätt, det första steget, efter att ha använt olja, förvara den i en PET-flaska. Du kan använda en tratt för att underlätta inträde i oljeflaskan. Tänk alltid väl stänga flaskan för att förhindra läckage.

Efter att ha fyllt några flaskor, leta efter företag och / eller icke-statliga organisationer som är specialiserade på denna typ av selektiv insamling. I denna länk hittar du exempel på stolpar för korrekt omhändertagande av närmaste olja från ditt hem.

Återanvändning olja hemma

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Det är också möjligt att lagra den använda oljan och göra din egen hemlagad tvål, du vet? Vad är synonymt med ekonomi och hållbarhet!

Nedan kan du se ett enkelt recept hur man gör:

ingredienser:

 • 500ml vatten
 • 1 liter matolja redan ansträngda
 • 250g kaustiksoda
 • Detergentpulver (valfritt)

preparatet:

 1. Sätt vattnet att koka, och innan det kokar, ta bort från värmen och tillsätt den till kaustiksoda (hålla avstånd och omsorg vid denna tid).
 2. Hålla omrörning tills sodasmältan.
 3. Väl upplöst, tillsätt matolja (bör redan vara bryggt med fin sil, lest inga rester på). Hålla omröring tills blandningen är homogen.
 4. Lägg till, om så önskas, lite pulver, vilket kommer att bidra till skum och tvättmedel, som kommer att lämna mer väldoftande och mjuka.
 5. Rör om vätskan 30 och 45 minuter tills blandningen är något tjockare.
 6. När klar, häll ut medlet på en plåt fodrad med plastpåse. Ta solen och låt torka.
 7. Tvålen är sannolikt att vara konsekvent cirka två dagar. Vänta sedan ytterligare 10 dagar för att använda den.

Notera att blandningen bör göras i plastbehållare och att röra om ingredienserna, bör träsked användas (för metallsked kan reagera med kaustik soda).

Nu har du förmodligen redan vet hur man väljer en bra olja för att laga mat! Om du är osäker, prata och alltid följa riktlinjerna i din dietist eller läkare. Observera att oavsett valet av olja, den får inte utsättas för höga temperaturer under långa tidsperioder, eftersom värmen och långvarig matlagning i sig kan leda till produktion av giftiga ämnen i livsmedel.

Kom dock ihåg att avyttra spillolja på ett korrekt sätt, och aldrig återanvända den för att steka mer mat.