Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Ofta ingår i beredningen av vissa bröd, är sesamfrö ett välkänt över hela världen. Alltmer finns prata dock om vikten av att ta med det i kosten i sin helhet, eftersom det är en viktig funktionell mat och kan hjälpa även en viktminskning process.

Mångsidig och välsmakande, är sesamfrö anges för dem som vill dra nytta av konsumtionen av hälsosamma fetter, protein, fibrer och många viktiga näringsämnen.

Talitta Maciel, nutritionist Space Alimentary utbildning, påpekar att sesam kan hittas i vitt, brunt och svart färger.

Fröet är lätt att hitta till salu i hälsokostbutiker och apotek.

Fördelar med sesam hälsa

Funktionell nutritionist Maria Luiza S. Moura nedan visar närings bord vit sesam (med skal). Här ger dig mängden av varje förening och var och en representerar andelen i förhållande till det rekommenderade dagliga värdet (% DV).

Läs också: 10 livsmedel för en kraftfull detox

Bild: Tips

Bild: Tips

Observera att det kan finnas små variationer i tabellen beroende på produkt varumärke.

Talitta nämner också de fem stora fördelarna med sesam:

 1. Den har vitaminer och mineraler såsom kalcium, magnesium och B-komplex och stöd i osteoporos;
 2. Sesamolja har bra fetter, enkelomättade som bidrar till att minska det onda kolesterolet och öka det goda;
 3. Det fiberkälla och bidrar till att ge mättnadskänsla;
 4. Förbättrad tarmfunktion;
 5. Det har koppar och protein hjälper till att hålla hudens kollagen, liksom vitamin E är en antioxidant, hjälper till att bekämpa fria radikaler.

Läkaren ortomolekylära Gilberto Kocerginsky den Linnus Institute RJ (tvärvetenskapligt klinik som arbetar med hälsosamt åldrande, välbefinnande och estetik) förstärker att Sesam erbjuder en rad fördelar: "hjälp i tarmhälsa (endast denna har hjälp i hela resten) ; kontroll av kolesterol; hjälper i viktminskning; Den är rik på vitaminer som hjälper hälsa ben, ögon och lever; Det bidrar till lägre blodsocker; Det är en utmärkt källa till protein. "

Den kombinerade sesam till en hälsosam diet är en viktig allierad för dem som vill hålla sig i form med läckra måltider och verkligen släcka.

Hur konsumera sesam

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Kocerginsky förklarar att det bästa sättet är att konsumera sesam i naturen (ingen toast) "men bör blöta eller har drabbat brytandet av huden och hjälpa till att absorbera näringsämnen." Läkaren påpekar att det kan vara slagen i juicer, smoothies och skakningar. "Som en toppning på sallader, frukt. Som tapioka komponent pastinhas fortfarande (tahine) och även ren ", säger han.

Läs också: 24 gröna juicerecept att lägga till din meny

Enligt Talitta kan sesam konsumeras ovanpå sallader, frukt, juice. "Du kan fortfarande lägga till den i beredningar såsom kött, pasta", säger han. Nutritionist rekommendation är att konsumera två matskedar (soppa) per dag.

Maria Luiza påpekar att det inte finns tillräckligt studier för att indikera en exakt daglig mängd sesam bör konsumeras. "Men flera studier har visat att äta 30g per dag ger redan fördelar, särskilt i samband med stöd i viktminskning", säger hon. "Men i alla fall, är det bäst att tala med din dietist eller läkare om det", tillägger han.

Maria Luiza påminner om att det bästa sättet att konsumera sesamfrö är i sin råa form och bark. "Detta beror på att konsumtionen av skalet mer hjälp god tarmfunktion, hjälpa fler viktminskning kostvanor och även vid behandling av förstoppning", säger Maria Luiza. "Men konsumerar skalade sesam är också fördelaktigt, i själva verket alla livsmedel som finns i dess sammansättning sesam redan medföra vissa fördelar för vår kropp", säger han.

"Toast version, till exempel, kan också konsumeras, inklusive ren, eftersom det har en behaglig smak, som liknar rostade jordnötter", tillägger den funktionella nutritionist Maria Luiza.

Kan hittas på rea för tahini, som är en pasta gjord av sesamfrön och anses vara ett bra substitut för smör och margarin.

Recept med sesam

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Nedan kan du se 10 hälsosamma recept som leder sesam att inspirera och kanske inkludera det i din mat!

1. Sticks bakade sesam och lin: Dessa ätpinnar är mycket lätt att göra, frisk och bra alternativ vid tidpunkten för snacks, inklusive barn.

2. Sesam Ricotta: Detta är en växt ricotta ost gjord med mjölk (ej rest). Den kombinerar väl med arabiska rätter och sallader. Det är värt att inkludera i menyn för de fördelar det ger för hälsan.

3. Sesame Paçoca: en sundare sötnos princip göras med jordnötter och sesamfrön och sötad med farinsocker.

4. Bröd för frisk Burger: sesambröd recept för en läcker burger vegan. Värt att lära.

5. näringsrik banankaka: med hjälp av banan, sesam, linfrö, havre och andra läckra och hälsosamma ingredienser, kan du göra detta supernutritivo kaka.

6. Svart och vitt sesam Gersal: blandning av de två typerna av sesamolja och saltresulterar i gersal som direkt kan använda i sallad, soppor etc.

7. tahini göras hemma: receptet är super-enkel och är bra för användning i tapioka på fullkornsbröd eller rostat bröd.

8. Sesam Cookies: en variation av den traditionella wafer vatten och salt, gjorde hälsosamt. enkel och användbar recept.

9. Lax med sesam skorpa: perfekt för dem som älskar fisk och utmärker sig genom en balanserad kost. Dessutom är intäkts superprática, bra tips för en middag på en hektisk dag.

10. Sesam Mjölk: sesam mjölk är rik på kalcium, bra alternativ för dem som inte konsumerar komjölk.

Specifika fördelar med sesammjölk

Kocerginsky förklarar att sesammjölk är ett utmärkt alternativ till komjölk eftersom det är rikt på protein, kalcium, bra fetter.

"For vara av vegetabiliskt ursprung, har färre ämnen som kan leda till allergier och överkänslighet. I sin sammansättning har ämnen som förbättrar kolesterolnivåer, skyddar blodkärlen och kan hjälpa till viktminskning processen ", tillägger läkaren ortomolekylära.

Skillnader mellan vit sesam och svart sesam

Talitta förklarar att skillnaden ligger i det faktum att den svarta sesam har mer vitamin A, kalcium och olja än vitt.

Maria Luiza betonar att hälsofördelarna är i grunden desamma. "Skillnaden är den största mängden av vitamin A, kalcium och olja i kompositionen av svart, vilket ytterligare förbättrar några av dess fantastiska fördelar. Andra närings skillnader inte är betydande. Men kom ihåg: båda är bra för hälsan ".

Sesam är indicerat för viktminskning kostvanor?

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Ja, enligt Talitta. "Det beror på att det har fibrer som hjälper i denna process eftersom de ger mättnad undvika att äta mer än du borde. Det hjälper också tarmarna att fungera bättre när du skickar gifter, och har även antiinflammatorisk effekt, vilket hjälper till viktminskning processen ", säger han.

Kocerginsky förstärker att sesam är en god allierad i dieter för fettförbränningen och muskelmassa vinning. "Det är hög i fiber, som hjälper till att ge större mättnad och minska mängden av intag av andra livsmedel. Bortsett från detta, när det paras ihop med högt glykemiskt belastning livsmedel bidrar till att minska denna belastning genom att sänka nivån av insulin i blodet. Att vara rik på protein och spårämnen såsom zink och magnesium, hjälp i mager massa produktion och underhåll ", förklarar han.

Maria Luiza kommentarer som brukar lägga sesam på menyn för de flesta av sina patienter. "Det är mångsidig och ger betydande fördelar i processen för viktminskning och allmänna hälsa."

Var kan man köpa sesam

Sesam är lätt att hitta till försäljning i butiker och marknader naturligt. Det kan köpas i bulk eller redo förpackningar kända varumärken. Nedan kan du se några exempel:

 • Sesame Jasmine shell för $ 6,30 i Natue
 • Sesame skalade vita Jasmine från R $ 6,90 i Natue
 • Naturvit sesam Vitalin för R $ 7,50 i Uninatural
 • Sesame rostade av R $ 8.15 i Lodge Grass Green
 • Sesame skalade för $ 10,90 i Lodge Grass Green
 • Svart sesam för $ 3 i Lodge Grass Green
 • Sesame skalade vita Vitalin för R $ 7,50 i Uninatural

Talitta påpekar att sesam är kontraindicerat hos patienter med kolit (inflammation i tjocktarmen).

Kocerginsky påpekar att på grund av det faktum att sesam är rik på fiber (som ökar bolus och tarmrörelser) bör konsumtion undvikas för patienter med mekanisk obstruktion av tarmen och styrs av professionell hälsa aktiverad.