Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Liktorn är det populära namnet på hallux valgus, en missbildning foten kan få och som kännetecknas främst av att avleda toppen av "toe" (hallux) mot de andra tårna, gynna uppkomsten av ett slags "kärna / valk" vid den yttre änden av det fingret.

Roberto Ranzini, ortoped och idrottsläkare, medlem i den brasilianska samhället av ortopedi och traumatologi (SBOT), medicinsk personal Läkare på sjukhuset Israelita Albert Einstein och den tyska sjukhuset Oswaldo Cruz, konstaterar att liktorn är en uppsättning missbildningar som först når hallux ( "tå"). "Det är en progressiv problem och främjar en biomekanisk obalans i hela foten, ofta utvecklas till handikappande smärttillstånd", säger han.

Också enligt ortopeden, är den första deformitet en avvikelse från den "tå" (valgus) följt av en ökning av volymen av den metatarsofalangealleden av hallux.

Ranzini påpekar att liktorn kan påverka båda könen, men är vanligare hos kvinnor.

symtom liktorn

Lucas Leite, en ortoped på sjukhuset São Luiz Morumbi, förklarar vad är symptomen på hallux valgus, mer känd som liktorn:

  • Läge Ändra "tumme" som bildar en "kärna / kallus" i den yttre änden av denna tå;
  • Smärta som ibland kan begränsa bruket av sport och även normal gång av personen i deras dagliga;
  • I vissa fall kan den "kallus" också vända rödaktigt (i inflammatoriska processen);
  • I mer avancerade fall kan fingrarna också börja "fold", bildar så kallade "klo tårna."

Orsaker till liktorn

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Roberto Ranzini påpekar att de exakta orsakerna är inte kända, men det finns predisponerande faktorer:

  1. Barn till föräldrar med hallux valgus är mer benägna att utveckla det,
  2. frekvent användning av mycket höga klackar och spetsiga skor;
  3. Platta fötter (eller "flat");
  4. Hypermobilitet av den första strålen, eller när benen som utgör tån har stor rörlighet.

Lucas Leite påpekar att främst orsaken är genetisk. Det vill säga, vissa människor predisponerade för att utveckla problem, är det värt att komma ihåg, är mycket vanligare hos kvinnor än hos män. Ibland foten av formatet i sig erbjuder redan en större chans att utveckla den. "Och därifrån kan vissa faktorer förvärra bilden (men inte orsaka problem), eftersom användningen av spetsiga skor och höga klackar (över 3,5 cm)", säger han.

Ortopeden Lucas Leite tillagt att i vissa fall kan missbildning även vara smärtfri tidigare, men på grund av dessa försvårande omständigheter (användning av spetsiga skor och höga klackar), börjar det bry.

Behandlingar för bunions

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Roberto Ranzini att när personen märker att tummen är "böja", bör söka medicinsk hjälp, särskilt om du har en släkting som har samma diagnos.

Ortopeden Ranzini förklarar att behandling för liktorn initialt görs för att undvika dem snedvridande faktorer såsom höga klackar och spetsiga tår, tillsammans med terapi och användning av sulor.

Ranzini betonar att sjukgymnastik är till stor hjälp för att kontrollera smärta, men endast fördröjer utvecklingen av liktorn. "Det är viktigt att säga att detta är en mycket varierande sjukdom i form av evolution, det finns fall av mycket långsamma framsteg, liksom en del med snabb försämring", säger han.

"Normalt evolution är oundviklig, och i allvarligare fall, smärta som inte förbättras med någon konservativ behandling är kirurgi anges", tillägger Roberto Ranzini.

Lucas Leite konstaterar att det är viktigt att sträcka foten och kan kräva användning av smärtstillande och antiinflammatoriska för behandling av liktorn. "Men om ramverket utvecklas mycket snabbt, orsakar mycket smärta, indikeras operation för att rätta till problemet", förklarar han.

Ortopeden Lucas Leite påpekar att operationen kommer att ta "kallus" och även justera ben, ledband och senor i foten, så han kommer tillbaka direkt. "Ty om problemet inte korrigeras helt kommer liktorn förmodligen tillbaka. Det vill säga, inte tillräckligt för att få den 'boll', krävs olika tekniker för att rätta till problemet helt. Och detta kommer att ske i enlighet med varje enskilt fall ", förklarar han.

Hur kan man förhindra liktorn

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Roberto Ranzini förklarar vad du kan göra är, i fall av predisposition (om personen redan har problem i familjen eller om det har gjorts en bedömning om foten formen av den), är att undvika snedvridande faktorer, eller är, höga klackar och spetsiga tår.

Lucas Leite påpekar att numera många kvinnor har för vana att bära högklackade skor och / eller spetsig och det är inte helt förbjudet. "Men framför allt för dem som redan har en predisposition till problemet genom att använda denna typ av sko bör inte vara en rutin, det vill säga att de inte ska använda den varje dag och för många timmar", avslutar ortopeden.

Nu vet du att liktorn faktiskt är det populära namnet på hallux valgus, en missbildning foten kan få och det är mycket vanligare bland kvinnor. Även om det är ett ramverk, i vissa fall, ganska obehagligt, det kan behandlas utan större komplikationer. Därför är det viktigt att söka medicinsk hjälp så fort du märker de första tecknen på detta problem.