Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Menstruation är en del av den kvinnliga reproduktionscykel och när hennes hälsa är i perfekt skick och hon inte bli gravid, äger rum varje månad. Detta beror på att den kvinnliga kroppen förbereder sig för graviditet och när detta inte sker, är livmoderslemhinnan (det inre membranet i livmodern) skjul.

"Menstruationen är en återspegling av endometrial utsöndring som sker cykliskt varje månad om kvinnan inte blir gravid. Det är en synkron, universell och självbegränsande händelsen, dvs livmoderslemhinnan skjul i en begränsad tid ", säger Frede José Silva Correa, gynekolog på sjukhuset Santa Lucia (GMT) och chef för klinisk FERTILCARE Human Reproduction Center.

Även om det är en del av livet för varje kvinna i fertil fas är menstruation ett ämne som ofta ger upphov till tvivel. Vid vilken ålder som händer den första perioden? Det är normalt att ha perioder av frånvaro? Hur ska hygienen under denna period? Dessa är bara några av de många frågor som rör menstruation.

Men nedan kan du se ett förtydligande av yrkesverksamma till dem alla!

menarche

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

1. Vid vilken ålder som händer den första perioden?

Läs också: menstruationscykeln är hälsosamt? gynekolog svar

Enligt Correa, i allmänhet, är den första perioden mellan 9 och 13 år gamla, men kan förekomma upp till 16 år. "Efter denna ålder är det nödvändigt att bedöma om det finns någon relaterad sjukdom."

2. Vilka är de tecken på att det kommer?

Correa förklarade att menstruationen är en händelse som inträffar vid slutet av mognaden av ungdomar, dvs pubertetsutveckling. "Det första tecknet på uppkomsten av pubertetsutveckling är utseendet på brösten, fortfarande i tidigt skede. Vanligtvis två år efter starten av bröstutveckling sker den första perioden ", säger han.

Edilson Ogeda, gynekologi Center koordinator för sjukhus Samaritano São Paulo, förstärker att du kan se att den första perioden kommer "när andra sekundära sexuella förändringar väljer redan att närvara, eftersom uppkomsten av könshår och underarm, och utveckling bröst. "

3. Med vad ska jag oroa efter ankomsten av menstruationen?

Läs också: Min dotter menstruated, och nu?

Cooke förklarar att efter starten av menstruationen är de första två åren fortfarande betraktas som en mognadsperiod av hormonsystem som omfattar hypotalamus, hypofysen och äggstockarna. "Därför är det under denna period mycket vanligt att menstruationen är oregelbunden, med långa mellanrum och variabelt flöde. Efter dessa två år, kan det förväntas att de menstruationscykeln blir normal, regelbunden med relativt regelbundet flöde".

"Menstruationscykeln och blödande symtom som kan medföra vissa tonåring är ännu inte vana, såsom premenstruellt syndrom (PMS), vätskeretention, ljus blödning och menstruationssmärta. Oron måste vara om cyklerna förblir ojämn, med massiv blödning eller åtföljs av svåra kramper ", sade gynekolog.

Menstruation, frekvens, och förseningar

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

4. Vad är "normal" mängd blödning under menstruationen?

Den normala volym för menstruation är omkring 80 ml per cykel, enligt Correa. "Självklart är det mycket svårt att göra denna åtgärd, då, vad bedöms är förekomsten av många blodproppar eller antalet dynor som används per dag. Om det är en ökning jämfört med den vanliga flödet av kvinnan, är det nödvändigt att undersöka eventuella relaterade sjukdomar ", säger han.

5. Hur många dagar kan pågå menstruation?

Läs också: menarche: 16 frågor som varje flicka har sin första perioden på

"Perioden av normal menstruation varar 1-8 dagar. Över 8 dagar anses lång tid och kan ha samband med hormonella förändringar eller sjukdomar ", säger Correa.

6. Hur många dagar har en regelbunden menstruationscykel?

Intervallet mellan perioder, som exakt motsvarar längden av menstruationscykeln varierar från 22 dagar och 35 dagar, enligt Correa. "Mycket korta eller mycket långa cykler kan återspegla hormonell dysfunktion eller sjukdomar såsom polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)".

7. Ska jag föra register över min tid? Vad bör notera och vad som är det bästa sättet att göra detta?

För Frederico Corrêa, är det mycket viktigt att kvinnor vet om din tid. "Varje kvinna har menstruation egna egenskaper, vissa har kortare cykler, mindre blödning, mindre varaktighet. I andra fall kan cykeln vara längre, med större flöde etc. ", säger han.

"De relevanta uppgifter som bör observeras är: dagen i början av varje menstruationscykel; varaktigheten av blödning och intensiteten av flödet genom nödvändigheten av användning av absorberande eller närvaron av blodproppar; och närvaron eller frånvaron av menstruationskramper. När kvinnan vet profil din tid kommer någon förändring lättare identifieras, vilket kan vara en varning för vissa sjukdomar ", förklarar gynekolog.

8. Vad är färgen på menstruation? Menstruation luktar?

"Menstruation kan ha mörkare blod med karakteristisk lukt av blod 'åldern', men utan att vara foul. Kan också ha röda blod i allvarligare fall och blodproppar, "sade Correa.

9. Det är normalt ner med Gore?

Närvaron av små blodproppar i små mängder är normalt, såsom förklaras Correa. "Det blod som kommer ut ur livmodern kan fortfarande samlas i slidan för en stund innan rubrik ut till det yttre området. Detta orsakar blodproppar kan visas och vara mer mörknade färgen ", säger han.

10. menstruation kaffesump: vad är det?

"Det menstruation i minsta mängd med mer brunaktig färg på grund av den lilla mängd blod. Det är vanligt hos användare av vissa preventivmedel som hamnar avsevärt minskar menstruation ", säger Correa.

11. Det är normalt att ha någon blödning mellan menstruation och varandra?

Under perioden för ägglossning, enligt Corrêa gynekolog, finns det en intensiv förändring i hormonnivåerna, vilket kan leda till en genombrottsblödning (mellan två perioder).

12. Hur ofta menstruationen ner?

"Den normala frekvensen beror på den exakta längden på kvinnans cykel. I allmänhet, en gång var 22 till 35 dagar. På ett år en kvinna måste menstruera 10-14 gånger ", säger Correa.

13. Det är normalt att perioder av förseningar eller avsaknad av menstruation (amenorré)?

Nej, enligt Correa. "Alla menstruationscykeln flera gånger för att bli högre eller lägre än de normala parametrarna bör undersökas. Patienter med mycket långa cykler (intervall som är större än 36 dagar) eller amenorré (avsaknad av menstruation) har stor möjlighet att göra anovulation ovan (ingen ägglossning) av polycystiskt ovariesyndrom, förändring av prolaktin (ett hormon som stimulerar mjölkproduktionen ), förändringar i sköldkörtelhormoner med hypotyreos eller ens tidigt ovariesvikt ", sa läkaren.

14. Vad kan orsaka fördröjningen av menstruation?

Enligt Correa ovan anovulation (ingen ägglossning) av polycystiskt ovariesyndrom, förändring av prolaktinnivåer (hormon som stimulerar mjölkproduktionen), förändring i sköldkörtelhormon med hypotyreos eller ens tidigt ovariesvikt. "Förutom att graviditet eller hormonell rubbning någon gång", säger han.

"Andra orsaker till amenorré är: intensiv emotionell stress; mycket intensiv fysisk aktivitet såsom spetsen av gymnaster; användning av vissa läkemedel; uppföljaren till uterusoperation ", den gynekolog.

15. Om det behövs kan jag skjuta min tid eller punkt i det?

Ja, som förklarade Correa. "Det kan göras utan större problem eftersom kvinnan inte har någon kontraindikation för användning av hormoner som föreskrivs för detta ändamål. Denna attityd bör inte utföras rutinmässigt, men ibland kan det få lite dysfunktion till denna kvinna ", säger han.

"Upphävandet av menstruation kontinuerligt med födelsekontroll kan också utföras om vägledning och medicinsk uppföljning utan större problem. För vissa kvinnor, som har en hel del obehag och viktig flöde med menstruation kan inducerad amenorré vara ett bra behandlingsalternativ ", den gynekolog.

16. Det är normalt att ha diarré under menstruation?

Domingos Mantelli, gynekolog och förlossningsläkare, säger att man inte kan säga att det är normalt, men det kan hända för vissa människor.

Paula Fettback, gynekolog och förlossningsläkare specialist i Human Reproduction, förklarar att detta kan hända särskilt hos kvinnor som har någon sjukdom, t ex endometrios, vilket kan leda till tarmsjukdomar.

Och enligt läkaren, är detta ett relativt vanligt problem, eftersom 15-20% av kvinnorna har endometrios.

I vissa fall, som tillägger Paula, menstruation kan "släppa lite gut", men i allmänhet, i fall av diarré det bör utredas om orsaken inte är endometrios, som diarré under menstruation är ett symptom relaterade till sjukdom.

mat

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

17. Ström påverka lukt eller varaktigheten av perioden?

Mantelli konstaterar att fodret inte har möjlighet att blanda sig i denna del av den kvinnliga kroppen.

Vad som kan hända i vissa fall är fördröjningen av menstruation bero på mycket restriktiva dieter. Förändringar i cykeln eller amenorré (avsaknad av menstruation), till exempel, kan vara symtom på kvinnor med anorexia nervosa. Men detta endast kan bedömas / diagnostiseras av en gynekolog.

18. Vilka livsmedel kan inte missa under din tid?

Mantelli förklarar att inriktningen är kvinnan att äta lite bättre "särskilt med protein och järn-innehållande livsmedel, eftersom det kommer att ha en blodförlust och därmed järn."

19. Finns det någon mat du äter inte rekommenderas när du mens?

Edilson Ogeda, gynekologi Center koordinator för sjukhus Samaritano São Paulo, påpekar att alla livsmedel är tillåtna i menstruation. "Ingenting är förbjuden. Rekommendationen, i själva verket är att kvinnor alltid hålla din hälsosam kost, inte bara i menstruationen, "säger han.

"Teoretiskt kan kvinnan äta någon mat, men att orientera fodret balanseras i synnerhet i menstruationen" förstärker Mantelli.

För kvinnor som rapporterar symtom på PMS i allmänhet för att minska dem, indikeras begränsning saltintag och undvika livsmedel eller drycker med koffein.

TPM

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

20. Det är normalt att ha PMS (premenstruellt syndrom)? Varje kvinna har?

Paula Fettback påpekar att inte alla av dem har. "Omkring 30-40% av kvinnorna har PMS väl funktionen 'problematisk', med mycket allvarliga symptom, som kommer att minska deras livskvalitet och oftast behöver behandling", säger han.

"Vidare kan upp till 60% av kvinnorna har med lindrigare symptom, ett symptom eller en annan, kort sagt, något som egentligen inte hindrar din dag till dag", tillägger gynekologen.

21. Vilka är de viktigaste tecken och former av PMS?

Enligt Ogeda, de vanligaste symtomen är:

 • blodöverfyllnad;
 • bröstsmärta;
 • uppblåsthet;
 • Svullnad och smärta i benen;
 • huvudvärk;
 • menstruationssmärtor;
 • emotionell irritabilitet;
 • nervositet;
 • melankoli;
 • Labilitet (instabilitet) för humor;
 • Hetsätning, bland andra symptom.

Observera att vissa kvinnor kan ha allt, de flesta eller endast en del av dessa symtom, med större eller mindre intensitet. Och andra rapporten inte känna något annorlunda i detta skede som föregår menstruation.

22. Hur kan jag minimera eller undvika problemet (TPM)?

PMS-symptom, enligt Ogeda, kan mjukas upp med fysisk aktivitet, saltrestriktion intag i kosten och konsumtion av mat eller drycker med koffein.

Kramper och smärta

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

23. Det är normalt att ha kramper? Varje kvinna har?

Man kan inte säga att ha kolik är normalt och att varje kvinna har. Men detta är ett vanligt problem, det vill säga många kvinnor rapporterar symtom.

"Colic beror på sammandragning av livmodern för att eliminera menstruation, så inte alla kvinnor har", säger Mantelli.

Notera att kramper hos vissa kvinnor kan förekomma med större eller mindre intensitet, som PMS-symptom; i andra, under menstruationen; och ändå i vissa, i båda fallen (före och under menstruationen).

Däremot rapporterar många kvinnor som inte har kramper. Och det är värt att notera: detta kan variera från en cykel till nästa. Inte för att du hade kolik i en månad, till exempel att du någonsin kommer att ha.

Observera att i de fall där kramper blir alltför obehagligt, störa livskvalitet för patienten, är det rekommenderat att informera gynekolog.

24. Vad kan jag göra för att förhindra kolik eller lindra det?

"För att minimera eller förhindra kramper och andra symtom på PMS, indikerar balanserad kost, fysisk aktivitet, varma kompresser på magen och vid behov, användning av kramplösande läkemedel", säger Mantelli.

Ogeda rekommenderar utgifterna i samråd med gynekolog så att den kan bedöma om det finns en sjukdom som orsakar kolik. "Om det finns något fel, fysisk aktivitet, varmvattenflaska och smärtstillande medel är användbara", säger han.

25. Det finns andra dåliga symtom som kvinnan kan ha under din tid?

Ogeda påpekar att överdriven blödning kan uppstå. "I detta fall är ett möte med gynekologen viktigt att förstå varför", säger gynekolog.

Mantelli tillägger att, förutom överdriven menstruation, kan en kvinna uppleva obehag, huvudvärk, förändringar i libido och andra symtom som varierar kraftigt från person till person.

26. Kan jag tränar normalt under menstruationen? Vad händer om jag med kramper?

Mantelli säger kvinnan som mens kan göra fysiska övningar normalt, förutsatt att det inte är sjuk. "Om du är bekväm i fysisk aktivitet, kan du göra det utan problem."

Vissa kvinnor, dock kommenterade att inte trivs utövar vid denna tid, men det är värt att nämna, detta är något mycket personligt och bör respekteras. Men ur medicinsk synvinkel finns det inget som hindrar den från att utöva. Tvärtom, även för att lindra kramper fysiska aktiviteter indikeras.

27. Det är vanligt erfarenhet huvudvärk under menstruationen?

Mantelli påpekar att detta är snarare ett symptom i samband med menstruation för vissa kvinnor, även om det inte en regel.

Paula berättar att huvudvärken är relaterad till hormonella svängningar som inträffar under denna period. "I vissa fall av migrän, till exempel, som är en typ av huvudvärk är menstruation en 'trigger' för att utlösa smärtan", säger han.

"Andra människor som inte nödvändigtvis har migrän kan också vara lättare huvudvärk, alla relaterade till hormonella svängningar, vilket är mycket betydelsefullt under denna period", tillägger gynekologen.

Det är värt att notera att om smärtorna är mycket intensiv, förtjänar utredning och bör behandlas. Därför är det viktigt att rapportera dem till läkare du litar på.

endometrios

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

28. Vad är endometrios och vad är symptomen?

Enligt Márcio Coslovsky, en expert på mänsklig reproduktion och medicinsk chef för Reproductive Medicine Primordia är endometrios en vanlig sjukdom hos kvinnor och en viktig orsak till infertilitet. "Den kännetecknas genom att implantera celler i livmodern (endometrium) utanför livmodern (äggstockar, äggledarna, etc.)," ​​säger han.

Mantelli konstaterar att endometrios "är vävnaden i livmodern, som carpetezinho involverar livmodern inne, gå ut ur livmodern. Så istället för att menstruation ner, en del av det går ner rören, äggledarna, och i slutändan kommer ut ur livmodern och kan implantatet i äggledarna, äggstockar, livmoder från utsidan ", förklarar han.

Symptom av endometrios innefattar: bäckensmärta (vanligen i samband med menstruationscykeln); kramper; smärta vid samlag; smärta vid urinering och avföring; diarré; kraftig blödning under menstruationen; illamående och trötthet.

29. Hur endometrios behandlas?

Coslovsky förklarar att behandlingen är i grunden laparoskopisk (kirurgiskt) följt av avbrott av menstruationer. "Det finns flera sätt att uppnå detta avbrott: droger, plåster, spiral, implantat. Denna uppehållstid beror på en önskan av graviditeten patienten ", säger han.

30. Vem har endometrios kan ha barn?

Mantelli belyser det. "Endometrios är en faktor infertilitet, det vill säga, det gör det svårt graviditet, men inte orsakar sterilitet, vilket skulle vara oförmåga att bli gravid", säger hon.

Således kvinna som har endometrios och vill bli gravid bör följa strikta medicinska riktlinjer för graviditet är möjlig och framgångsrik.

polycystiska äggstockar

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

31. Vad är PCOS?

Coslovsky förklarar att polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en metabolisk funktionell drift som påverkar insulin, kvinnliga hormoner och ägglossning. "Det är ofta ses i kontoren för de gynekologer och fertilitetskliniker. Normalt är den viktigaste klagomål infertilitet, viktökning och hudfett ", säger han.

Claudio Basbaum, gynekolog och förlossningsläkare Pro-Matrix Clinic, professor doktor gynekologi och obstetrik, specialist i gynekologi och Human Reproduction vid universitetet i Paris (Frankrike), påpekar att SOP är ett kliniskt tillstånd som yttrar sig genom en serie av tecken och symptom, den viktigaste är bristen eller frånvaron av kontinuerligt ägglossning (oregelbunden menstruation, i synnerhet förseningar) och androgenizantes manifestationer av typ (såsom viktökning, ökad behåring, ökningen av hudens oljighet, akne).

"Vi måste också nämna som störningar, förutom produktionen av androgener, förändringar i det goda kolesterolet (HDL sänkning av priser), förhöjda triglycerider och ökad insulinresistens. Allt detta gynnar bildandet av feta plack i kärlen och predisponera för högt blodtryck, ökad kardiovaskulär risk ", tillägger Basbaum.

Specialisten förklarar att insulin som produceras av bukspottkörteln som verkar på äggstockarna och är orsaken till ökad produktion av denna masculinizing hormoner. "Motståndet ökar insulin innebär att kroppens celler får detta insulin men inte svara på det. Kroppen fortsätter att tillverka insulin kan leda till en utmattning i bukspottkörteln (diabetes) ", säger han.

"Kvinnors äggstockar med PCOS har oftast öka sin volym och har flera microcysts faktiskt folliklar som avstannade utan att nå ägglossnings kapacitet. Den har fått sitt namn ", tillägger Basbaum.

32. Som kan behandlas PCOS?

Basbaum förklarar att deras fysiologi är mycket komplext och fortfarande inte helt klarlagda ursprung, "målet med behandlingen är att kontrollera kliniska, främja återkomsten av ägglossning och fertilitet, förebygga eller undvika östrogen dominans av konsekvenserna och androgener".

"Kvinnor som inte har ägglossning, inte producera givande hormonet östrogen, som är progesteron, vars brist under mycket långa perioder kan även leda till utveckling av livmodercancer", säger experten.

Den första terapeutiskt tillvägagångssätt på bäraren polycystiska äggstockar, enligt Basbaum är rekommendera och styra viktminskning. "Övervikt, mycket ofta i detta syndrom, bör kontrolleras eftersom det är i kroppen fett som lagras östrogener och androgener. Så ofta, den enkel förändring av matvanor och väl genomförd fysisk aktivitet, vilket leder till viktminskning, kan reglera menstruationscykeln och kompensera många av de kliniska manifestationerna av PCOS ", förklarar han.

Den primära linjen läkemedelsbehandling sker med användningen av orala preventivmedel, såsom förklaras Basbaum. "Vi kan också använda vissa läkemedel, till exempel metformin (vilket minskar produktionen av insulinnivåer), som har visat sig vara mycket effektiv vid klinisk behandling av alla manifestationer i samband med PCOS (anovulation, hyperandrogenism etc.)" höjdpunkter.

Experten tillägger att kvinnor med PCOS som vill bli gravid, anges det i första hand användning av klomifencitrat, en substans som kan stimulera tillväxten av folliklar och ägglossning.

33. Vem har PCOS kan bli gravid?

"Graviditet är möjligt både i endometrios, som SOP, mediantes ordentlig medicinsk rådgivning", säger Coslovsky.

Basbaum erinrar om att PCOS är förknippat med kvinnlig infertilitet i ca 20% till 30% av fallen. "Bäraren SOP kan föreställa sig spontant, ja, men på grund av den kroniska anovulation, kräver oftast behandling med ägglossning inducerare - med eller utan den ytterligare användningen av Metformin - och i allmänhet kompletteras med hormonell adjuvans (eftersom dessa kvinnor har också högre frekvens av abort) ", förklarar han.

preventivmedel

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

34. Hur fungerar preventivmedel?

P-piller är en preventivmetoder som används av kvinnor, är effektiva när de används på rätt sätt, men skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar, och därför utesluter inte vikten av att använda kondom.

För att förstå hur preventivmedel fungerar måste vi komma ihåg att varje månad går kvinnans kropp genom processen för ägglossning - när de förbereder för att ta emot en spermie och orsaka befruktning. P-piller, i sin tur, hämmar ovulation, vilket resulterar i en ytterligare minskning av hormonnivåer, vilket minskar volymen och dagarna av frågan.

Tänk på att preventivmedel bör endast användas under medicinsk övervakning, eftersom de har kontraindikationer och kan ha biverkningar (såsom uppblåsthet, viktökning, etc.).

I det specifika fallet med kvinnor med PCOS, som Basbaum förklarar verkan av den kontraceptiva återställa menstruationscykler och förbättrar manifestationer av hyperandrogenism (tillstånd som orsakas av överdriven utsöndring av androgener) eftersom de stör den fysiologiska mekanismen i hypothalamus, hypofysen och äggstockarna, kontentan menstruations cyclicity. "Detta leder inte till ägglossning själv, men åter den nödvändiga regelbundenhet av menstruationscykeln och alla dess goda konsekvenser", säger han.

35. Finns det några biverkningar på preventivmedel kontinuerligt (ingen period)?

"I allmänhet, hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom, preventivmedel systemet bör inte vara kontinuerlig, men cyklisk, ser härma vad naturen gör", säger Basbaum.

I vissa fall, expert förklarar kan hormonella preventivmedel administreras i dess olika presentationer kontinuerligt när du vill stoppa menstruation. "Som en behandling, till exempel, endometrios, eller för de kvinnor med intensiva ramar TPM och dess manifestationer, såsom svår huvudvärk, ömma bröst (ökad bröst känslighet), överdriven nervositet, ångest etc.", säger han. "I dessa fall användandet av kontinuerlig hormonellt preventivmedel ett tag, har en gynnsam terapeutisk effekt", tillägger han.

biverkningar, enligt experten, att bero på individuella egenskaper hos varje kvinna och kan inte generaliseras. "Så allt preventivmedel, är cykliska, pågår, kräver noggrann medicinsk övervakning", säger Basbaum.

36. Preventivmedel kan orsaka jag inte flyta? Det är säkert för min hälsa?

"Den enkla läkemedel tillfälligt upphörande av menstruationscykeln inte orsaka någon betydelse eftersom i fall rekommenderas, välmarkerade och under strikt medicinsk kontroll individualiserad", säger Basbaum.

"Kontra existerar bland vilka vi betona: rökning kvinnor, särskilt äldre än 35 år; svår fetma; okompenserad diabetes; historia av trombos eller tromboflebit; rebell migrän, i synnerhet om de åtföljs av synstörningar ", förklarar experten.

37. Det är sant att preventivmedel kan användas för att lindra obehagliga symptom av menstruation?

Det är sant, enligt Basbaum. "Användningen av hormonella preventivmedel, både kontinuerlig användning, såsom i den cykliska formen, kan ha en gynnsam effekt på en rad symptom, från att reglera menstruationsflödesstyr dysmenorré (menstruella kramper), lindring av bröstsmärta, korrigering av oregelbunden blödning från livmodern, bland annat. "

38. En flicka som inte har haft menarche kan använda preventivmedel endast med avsikt att minska akne?

Receptet preventivmedel före menstruation i en tonåring (10 till 19 år, enligt WHO), som förklaras Basbaum, bör utvärderas med stor omsorg i kostnadseffektiva, eftersom deras användning stör fysiska och gynekologisk den här tjejen.

"I dessa fall, i absolut expert läkare, du kan starta anti-androgen handen perifera åtgärder, som kan korrigera akne, fet hud och seborré. Jag föreslår tillskott med utvärtes behandlingar under ledning av en hudläkare ", tillägger experten.

kön

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

39. Är det säkert att ha sex under menstruationen?

Gynekologen Paula säger ja. "Om kvinnan och hennes partner inte känna sig obekväm med det och använda kondom, det är säkert", säger han.

"Men det är värt att notera, detta är en period under vilken livmoderhalsen är mer öppen, och därmed risken för infektion ökar, och även att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Så det förstärker vikten av kondomanvändning och har också grundläggande hygien vård ", sade gynekolog.

Edilson Ogeda tillägger att "ha samlag under menstruationen är säkert preventivmedel synvinkel, det vill säga kvinnan inte blir gravid."

40. Vad kan jag göra för att få tiden mindre krångel?

Detta varierar från par till par. "Det är intressant att ett tidigare inlägg hygien och kön. Men inga duschar (vilket ytterligare ökar risken för infektioner). Eller till och med sex i badet om paret tycker att det är bekvämare. Detta är allt utöver den kondom som är mycket viktig ", säger Paula.

41. Under perioden ökar risken att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar?

Paula stärker ja. Riskerna för sexuellt överförbara sjukdomar och infektioner är högre under denna period, eftersom livmoderhalsen utvidgas för att tillåta passage av blod.

Tänk på att riskerna kan undvikas till stor del med hjälp av kondomer.

42. Det är normalt att öka libido hos kvinnor under menstruation?

Paula förklarar att detta kan förekomma hos vissa kvinnor, alla på grund av hormonella variationer. "Men andelen är liten. De flesta kvinnor har inte denna ökning. Ofta förekommer ökad libido i den fertila perioden, vilket är när det är 'beredd' att bli gravid ", säger hon.

hygien

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

43. Hur ska jag sanera mig under menstruationen?

Paula påpekar att den intima tvålen är valfritt. Om kvinnan har för vana att använda den och må bra om det, kan du oftast fortsätta att använda menstruation.

"The hygienisering anges i badet med vatten, en gång eller två gånger om dagen. Absorbatorn utbytet varierar beroende på flödet av varje kvinna, men i allmänhet bör du inte stanna med samma absorbent i över fyra timmar ", sade gynekolog.

44 flickor kan använda virgin tampong?

"Fram till maj, men inte mycket lämplig eftersom beroende på omständigheterna, tampongen kan bryta mödomshinnan att blöda och orsaka smärta. Den mest rekommenderade är att de använder normal absorberande för att förhindra eventuella problem ", säger Paula.

45. menstruation Collector toalett?

Ämnet orsakar fortfarande en del kontroverser. Den menskopp är en justerbar silikon kopp kropp och uppsamling av menstruationsblod. Till skillnad från tampongen, som är införd i botten av den vaginala kanalen, är kollektorn i den vaginala ingången. Det är allergivänliga och antibakteriella, och formbart, vilket gör det enkelt att sätta i slidan.

För att placera diskbänken, bara viker och för in den i slidan, finns det ingen anledning att driva det till botten. Det måste rengöras med kallt vatten och mild tvål, och varje cykel brukar rekommenderas att rengöra den med kokande vatten.

Den menskopp är ett alternativ, till exempel för dem som har haft en allergisk reaktion mot andra typer av absorberande. Dessutom är det ses som ett miljövänligt val.

För Paula gynekolog är samlare anses vara ett alternativ "biologiskt rätt", men det är inte hygieniskt. "Det måste beaktas att blodet är en passiv material infektioner, särskilt i det vaginala området, som redan är mer mottagliga ... Så det är inte mycket lämplig för läkare", säger han.

Om en kvinna är intresserade av att använda menskopp, är det viktigt att först rådgöra med din gynekolog, så att tillsammans göra det bästa valet.

46. ​​Det är normalt att ha lite klåda i vaginala kanalen entré under menstruationen?

Paula berättar att det är relativt vanligt, eftersom kvinnan är med absorbera hela dagen, vilket skapar en varmare och fuktig miljö på huden i vulva och vagina. "Då är lite klåda acceptabelt."

"Men i händelse av klåda, är det nödvändigt att utesluta möjligheten av candida, bedöma om detta är mer fuktig, varm miljö (kontakt med det absorberande) inte genererar denna infektion", tillägger gynekologen.

Således, i händelse av ihållande klåda, är kvinnan viktigt att informera din gynekolog.

47. Vilken typ av absorberande kan jag använda?

Regina Maura, klinik gynekolog Dr. Familj, förklarar att en kvinna kan använda dagligen absorbent (mager) eller normalt beroende på menstruation. "Dessutom finns det tamponger, som endast får användas i fall av extrem nödvändighet, eftersom de kan vara vektorer för installation av Toxic Shock Syndrome", säger han.

Valet av absorberande är också mycket personligt. Några punkter som kan observeras i minsta val:

 • Absorberande extern (traditionell) med eller utan flikar? I det första fallet är den fördelen att det absorberande inte "dansar" på trosor. Vissa kvinnor, dock känna sig obekväm.
 • mjukt omslag eller torrt? Absorbenterna är tillverkade huvudsakligen av bomull; sålunda är deras textur (mjuk eller torr) baserat på den vävnad som täcker bomull. I fallet med torr beläggning är ytan mer porösa, som lovar att absorbera mer effektivt flödet.
 • Basic eller kväll? Skillnaden är i grunden storleken. Den första är mindre, mer passande för kvinnor som har normal eller måttlig flöde. Den andra, mer lämplig för användning på natten eller för kvinnor som har tunga flöde och känns mer "säkra" med honom.
 • dagliga Absorbenter: mycket fin, anges endast för kvinnor med mycket litet flöde.
 • tamponger: även om vissa kvinnor att anmäla inte känna något obehag när du använder denna typ av absorberande, anges det endast i fall av nödvändighet, till exempel en resa till poolen eller stranden.

48. Vad är Toxic Shock Syndrome (TSS)?

Regina förklarar att detta är en chock i mycket allvarlig, som orsakas av närvaron av ett toxin som produceras av en bakterie av typen Staphylococcus aureus. "Det kan leda till döden i 8-15% av fallen", säger han.

Observera att detta är en bakterie som normalt finns i kroppen av kvinnan, men om det finns den intensiva proliferation, produceras skjutande toxiner, som orsakar SCT.

Även om det finns andra faktorer som är involverade i orsakerna till denna sällsynta problem i dag, är det känt att långvarig användning av tamponger gynnar den snabba förökningen av bakterier. Så det förstärker vikten av att inte använda den på ett överdrivet sätt.

klimakteriet

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

49. Vad är klimakteriet och när det händer?

Regina förklarar att klimakteriet är den tid som är etablerad ett år efter kvinnans sista perioden.

Och klimakteriet är precis denna övergång innan klimakteriet och är passagen av den reproduktiva fasen till den reproduktiva ingen kvinna. Detta beror på att kroppen slutar producera gradvis östrogen och progesteron.

Edilson Ogeda påpekar att klimakteriet "är ovariesvikt i hormonproduktionen. Det förekommer runt 48-50 år i de flesta fall. "

50. Vilka förändringar för kvinnan när hon anländer till klimakteriet?

Regina påpekar att mycket förändringar på grund av minskningen av hormonproduktionen. "Menstruation upphör; slidan blir torr; hår och hud, liksom. Kvinnan har en stark minskning eller förlust av libido. Det har värmevallningar (värmevallningar ofta irreparabla). Sömn är hackig, hon har mardrömmar, sover dåligt, vaknar flera gånger på natten och har svårt att somna ", säger han.

"Det kan ha depressionssymptom, eftersom klimakteriet sammanfaller ofta med den tid då barnen lämna hemmet för att studera eller äktenskap, ser ut att kalla 'tomma boet syndrome'. Vissa till och med också ha sagt 'fibromyalgi' (smärta i hela kroppen utan uppenbar orsak) ", tillägger gynekologen.

Observera att symptomen och intensiteten i dem, varierar kraftigt från kvinna till kvinna.

51. Varje kvinna behöver hormonbehandling?

Ogeda säger nej. "Vissa kvinnor kan och bör göra. Andra kan; och andra bör inte. Allt beror på det faktiska behovet, personlig sjukdomshistoria och familj, undersökningsresultat och efter medicinsk utvärdering. Endast på detta sätt, efter dessa steg är det att bedöma kostnadseffektiviteten av hormonbehandling ", säger han.

Regina påpekar att vissa kvinnor har symtom lätt; andra, för att öva fysiska aktiviteter, har härskat liv och sunda matvanor, eller har symtom relaterade till klimakteriet.
"Hur som helst, även om symptomen patienten informeras om för- och nackdelar med hormonersättning och besluta tillsammans med läkaren, om du vill göra hormonbehandling. Det är ett personligt beslut av varje kvinna, om hon har absolut kontraindikation för detta ", förklarar Regina gynekolog.

52. Finns det någon risk för hälsan på grund av tidig menopaus?

Ja, enligt Regina. "All minnes klimakteriet skede bara gå på en kvinna på en ung ålder, bland annat för tidigt åldrande av alla organ, som råkar naturligtvis först efter 50 till 55 år gammal", säger han.

graviditet

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

53. Du kan uppleva menstruation utan att ha ägglossning?

Regina säger ja. "Det kan vara blödning genom hormonbrist, vilket inträffar, till exempel, som använder sig av cykliska hormonella preventivmedel", säger han.

54. Det är möjligt att bli gravid under menstruationen?

Endast möjligt, enligt Regina, är menstruation inte sant. "Det kan finnas andra orsaker till blödning och kvinnan förvirrad tro att är menstruation eller fysiska eller hormonella orsaker", säger han.

55. Gravida kvinnor kan mens?

Gravida kvinnor kan blöda, vilket förklaras Regina. "Till exempel, när det finns implantation av embryot i livmodern, när de har hot om abort, när de har marginell placenta previa eller moderkakan avdelningar. Ibland förvirra kvinnor dessa blödning med menstruation ", förklarar han.

56. Efter mycket fördröjningstid ska jag kontrollera möjligheten att graviditeten?

"Även utan fördröjning efter omkring 10 dagar av oskyddat samlag, är det möjligt att detektera närvaron av graviditetshormonet humant koriongonadotropin, som cirkulerar i matemellt blod. Det är Beta HCG serumtest ", säger Regina.

Kom ihåg att det finns två mer kända tester för att detektera graviditet: apoteket testet, vilket görs med urinen av kvinnan själv (hemma); och blodprov, som vanligtvis begärs av läkare och görs i laboratoriet.

När det gäller apoteks test utför det tidigt, redan innan dröjsmål kan höja "falskt negativa", eftersom om det görs för tidigt, är koncentrationen av hormonet fortfarande så låg att det blir omöjlig att upptäcka. Det rekommenderas i allmänhet vänta minst 15 dagar efter kön för att göra denna typ av test.

Myter och sanningar

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

57. Det är sant att du inte ska tvätta håret eller göra hårborttagning under menstruationen?

Rogério Felizi, klinik gynekolog Dr. Familj, förklarar att tvätta håret inte blanda sig i den fysiologiska processen för menstruation. Med andra ord är detta en myt.

"När det gäller hårborttagning, det finns inga kontraindikationer, men rekommenderas inte på grund av behovet av god hygien i regionen för att genomföra avlägsnandet," gynekologen.

58. Det är sant att man inte ska äta ägg under menstruationen?

Felizi förklarar att detta är en annan myt. "Under menstruation kvinnor förlorar många näringsämnen och vitaminer, speciellt järn, så det rekommenderas att intag av mat och dryck på rätt sätt. Ägget, i sin tur, innehåller mycket protein och fett, och kan normalt tas under menstruation ", säger han.

59. Cinnamon Tea ökar även kolik eller peka menstruation?

"Många teer, drycker och mat kan störa menstruation och kramper, men det finns fortfarande inga vetenskapliga belägg för detta faktum", säger Felizi.

60. Gå barfota ökar kolik?

"Vissa kvinnor rapporterar symtom på kramper när de är barfota, men det finns ingen förklaring till detta", säger Felizi.

Däremot många rapport de inte känner något obehag när de gick barfota under menstruationen.

61. menstruerande kvinna kan inte ge blod?

Det kan inte, som förklarade Felizi. "Under denna period kvinnan förlorar blod, näringsämnen och mineraler och donation av blod samtidigt med menstruation kan leda till anemiska bilder och episoder av hypotension, så det rekommenderas inte", säger han.

62. Det är sant att kvinnan fortsätter att växa efter menstruationen?

"Efter menstruation, tenderar en kvinnas tillväxt att minska till följd av nedläggningen av epifysen av långa ben tillväxt", säger Felizi.

63. Menstruation inte komma ner med kvinnan står med nedsänkt midja (pool, flod, hav)?

Faktum är att "under nedsänkning tenderar menstruation vara lägre och ibland tillfälligt stoppa", säger Felizi.

Nu förklarade du förmodligen de viktigaste tvivel om olika frågor som rör menstruation. Kom ihåg att specifika frågor relaterade till din tid och / eller hälsa bör alltid samtalade med din betrodda läkare.