Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Livmoderhalscancer är den näst vanligaste typen av cancer bland kvinnor över hela världen. Sjukdomen är långsamt och tyst tillväxt och många kvinnor har inga symptom eller misstänker att problemet.

Det är viktigt att genomgå förebyggande undersökningar minst en gång per år för om diagnosen i ett tidigt skede, är behandlingsbar cancer. Testerna tjänar också till att detektera andra sjukdomar i livmoderhalsen, såsom sår och cervicit.

Sår på livmoderhalsen

Medan problemet är populärt kallas hals såret, är det inte en skada.

Det är en cervikal del som visar sig tyget och låter det föregående cervikalkanalen. Eftersom tyget är rött, är utseendet ett sår, därav namnet.

Kvinnan hade inte "fånga" såren i livmodern, de är ett resultat av hormonella förändringar som sker i fertil ålder och en vanlig orsak till detta tillstånd är användningen av preventivmedel.

Vävnaden av cervikalkanalen är känslig för befintliga bakterier vaginalhålan och förblir exponerade, lokal blödning kan uppstå, i synnerhet efter samlag.

Lösningen är att förbjuda användningen av hormonella preventivmedel (piller och plåster), välj en annan metod och göra användningen av vaginala antibiotika i krämform. Efter behandling av infektion, är cervikal kauterisation det lämpligaste alternativet att avsluta feridinhas.

De vanligaste metoderna är den criocauterização (kauterisation av livmoderhalsen kallt som använder koldioxid), diatermi, hög frekvens kauterisation och laser. Allt görs i läkarmottagningen och är praktiskt taget smärtfri.

cervicit

Den cervicit är en irritation till livmoderhalsen som kan vara medfödd, hormon (förknippad med graviditet och orala preventivmedel) eller orsakas av bakterieinfektioner. Dessa infektioner orsakas av de naturliga bakterierna i den vaginala floran eller bakterier som överförs genom oskyddat kön.

Mindre ofta, är cervicit orsakas av känslighet för vissa kemikalier inklusive latex av kondomer, spermicider och vaginala tamponger. Det finns också kroniska cervicit, som visas efter leverans.

Mer än hälften av kvinnorna med cervicit inte känner något alls, bara en minoritet har symptom som flytningar, svår smärta i nedre delen av magen, obehag och blödning vid samlag.

Diagnosen är inte alltid lätt, men om gynekologisk undersökning visar bevis på närvaron av bakterier som orsakar infektionen, är det nödvändigt att påbörja behandling av cervicit med antibiotika även utan att ha några symptom.