Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vem har inte hört talas om visdomstand? Den kallas också den tredje molar och är populärt kallas "tand dom" av en tillfällighet född, oftast i tonåren.

Alessandro Silva, lärare och specialist i kirurgi och trauma Oral och Maxillofacial UNICAMP, PhD i BMF kirurgi och traumatologi, USP, och chef för Interclin, förklarar att visdomstand, även tekniskt kallas den tredje molar, är den sista tanden att bryta (eller visas) i munnen.

"Vanligtvis dessa tänder lider utbrott på cirka 17 till 25 år gammal. Vanligtvis förekommer i en ålder som har kallats 'Dom Age'. Så är populärt kallas 'tänder dom' ", säger han.

Professionella höjdpunkter som, med vissa undantag, de flesta människor har 4 tredje molarer (eller visdomständer): två övre, en till höger och en till vänster, och två lägre, även höger och vänster. "När det gäller undantag, kan vissa patienter har brist på en, två eller till och med alla tredje molarer", säger Silva.

Den käk- och ansiktskirurg förklarar att dessa tänder har en stor variation i deras morfologi och positionering, vilket kräver olika tillgång och kirurgiska tekniker för att ta itu med dem.

Myter och sanningar om visdomstand

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Det är sant att många gånger, är visdomständer tros oro hos vissa människor. De flesta av dem avser avlägsnande av tredje molar som mycket smärtsamt och komplicerat.

Det finns även många myter kring ämnet. Få människor vet till exempel att inte alla människor föds med den tand och i vissa fall, även de människor som har det behöver inte extrahera den.

Tänka på det, nedan kan du se den viktigaste informationen om visdomständer:

1. Var och en har visdomständer

Myt. Alessandro Silva påpekar att detta är en myt, eftersom vissa människor kan födas utan visdomständer. "Och i andra fall tanden kan vara där, men det betyder inte att han kommer att stiga och det kommer att ske utbrott", tillägger han.

2. Alla som har visdomständer måste ta det

Myt. Den käk- och ansiktskirurg Alessandro Silva förklarar att de allra flesta av patienterna har inte tillräckligt med utrymme för korrekt eruption av dessa tänder. "När dessa element kan bryta ut i allmänhet de är ur position eller delvis bröt ut. Detta leder oundvikligen till karies ram, tandlossning och infektion ", säger han.

Också enligt den professionella, orsakar det mycket svår smärta, som kräver professionell vård för att ta bort dessa smärtor. "Därför, i fall av påverkades eller halv påverkade tänderna, de måste avlägsnas", förklarar Alessandro Silva.

"Visdomständer som inte har stöd i tänderna på den motsatta bågen till det kan pressa (växa) och distalize (bort från den angränsande tänder) och kan leda till håligheter och parodontala problem, för att underlätta lagring av livsmedel. Dessa tänder måste tas bort för att undvika ett större problem ", tillägger experten.

Men om det finns utrymme för tänderna visdoms födda utan att skada anpassningen av de andra tänderna, finns det ingen anledning för honom att tas ut.

3. Du kan säga redan innan visdomstand födseln om personen kommer att få det

Sanningen. Alessandro Silva påpekar att man kan lära sig redan innan visdomständer lucka (födseln) om personen eller inte du har dem, hur många kommer att vara om att orsaka några problem eller kan finnas kvar. "För detta bör patienten söka tandläkare, som kommer att översändas till genomföra radiologiska undersökningar i syfte att diagnostisera deras närvaro och deras villkor", säger han.

Också enligt experten, är det viktigt att diagnosen är tidigt och att studera avlägsnande sker så snart som möjligt (den yngre patienten). "Den idealiska åldern för att utvärdera dessa tänder är från 16 eller 17 år, eftersom den naturliga ökningen i ben styvhet som uppträder med tidens ålder och anatomiska egenskaper hos den egna tandbildning kan hindra avlägsnandet av samma", säger han.

4. visdomstand misaligns andra tänder

Sanningen. Alessandro Silva förklarar att detta beror på om det inte finns tillräckligt med utrymme i munnen, kommer visdom driva de andra tänderna, påverkar bettet och även estetik. "Men om det finns utrymme för honom att födas utan att skada anpassningen av de andra tänderna, finns det ingen anledning för honom att extraheras", säger han.

5. visdomstand behöver avlägsnas i tonåren

Myt. Ålder kommer att bero på formen och läget av tänderna. "Det är mer frekvent avlägsnande av visdomständer runt 17 år, när de är oftast mer inriktade på detta avlägsnande, men egentligen är olika varje fall", säger Alessandro Silva.

Experten påpekar dock att inte ett klokt beslut att vänta tills visdomständer börjar bry. "I allmänhet, de tidigare borttagningsresulterar i en mindre komplicerad läkningsprocess. Forskare inom detta område fann att de flesta vuxna patienter är mer benägna att sjukdomar som orsakas av dessa tänder, inklusive parodontit (tandköttsinflammation). Parodontala infektioner kan påverka den allmänna hälsan, orsakar feber, uttorkning, utmattning och allmän sjukdomskänsla ", säger Silva.

6. utvinning av visdomständer är lättare i unga patienter

Sanningen. Alessandro Silva förklarar att visdomständerna är lättare att tas bort när patienten är yngre ", eftersom dess rötter inte är helt bildas, är vävnaden runt tanden mjukare och det finns mindre risk för skador på nerver som före i området. "

"Borttagandet av visdomständer i ett vuxenlivet blir mer komplicerad, särskilt eftersom rötterna har blivit större och ofta involverar stora mandibular nerv och det omgivande benet är mycket kompakt och mer förkalkade", tillägger han specialist. Det är värt att notera, betyder det inte att utvinning kan inte göras.

7. Redan före födseln, är visdomstand föremål för förfall

Sanningen. Även om visdom inte föds, säger Silva specialist, förfall kan verkligen förstöra tanden, kan det finnas tandköttsinflammation med bakterier som kommer att penetrera. "I dessa fall kan visdomstand extraheras eller göras en behandling baserad på Antibiotics", säger han.

8. Vem drar en av visdomständer måste extrahera andra

Myt. Alessandro Silva påpekar att detta är en myt. "Den enda begränsningen är för extraktionen av den högra nedre tanden före extraktion av det övre högra. Men å andra sidan, inga problem ", säger han.

"I vissa fall kan tandläkaren tycker att det är bättre att göra avlägsnandet av de två sidorna på en gång. Men det kommer bara att ske efter ett ämne expert för att bedöma fallet och bedöma svårighetsgraden av detta avlägsnande ", den käk- och ansiktskirurg.

9. visdomstand är alltid högre än de andra bakre tänderna

Myt. Alessandro Silva påpekar att det inte finns någon standard för visdomstand. "Funktionerna varierar från person till person och kan ha olika tandrötter, former och vara stora eller små", säger han.

10. Personen får ett svullet ansikte efter extraktion av visdom

Sanningen. Alessandro Silva påpekar att svullnaden är oundviklig. "Det kommer bara att bero på hur var läget av tanden under operation, men det är oundvikligt i alla fall, eftersom det är en känslig procedur", säger han.

"I avlägsnande situationer ben (osteotomi), är sannolikheten för traumatizing den mjuka vävnaden ökas och, i detta fall, kan postoperativ vara ännu mer obekväm," experten.

11. Efter avlägsnande av visdomstand behövs för att bryta

Sanningen. Borttagandet av visdom är inget annat än ett kirurgiskt ingrepp och därför är det nödvändigt att patienten tar vila i minst tre dagar, säger Alessandro Silva. "Efter denna period är det rekommenderat att söka expert för att ta reda på om du kan återvända till rutinen", säger han.

12. Man bör inte ge tandborsten i operationsområdet strax efter operationen

Sanningen. Den käk- och ansiktskirurg Silva förklarar att man ska borsta tänderna normalt, med undantag för det område där operationen utfördes. "Som en delikat procedur gjordes, bör det finnas försiktighet vid passage borsten för denna region", säger han.

nödvändig vård före och efter tand avlägsnande av visdom

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nedanför käk- och ansiktskirurg Alessandro Silva passerar allmänna riktlinjer på utvinning (s) av tanden (s) visdom och offerter som försiktighet bör iakttas före och efter operationen:

  • Det är mycket viktigt att berätta personal om du har någon sjukdom, vad som helst, och varnar om du tar någon form av medicin. Göm viktig information vid denna tidpunkt kan vara mycket kostsamt.
  • Det är viktigt att veta att den relativa lätthet med vilken en visdomstand tas bort beror på olika förhållanden, bland annat läget på tanden och storleken på sina rötter. En helt eller delvis påverkat visdom kommer att kräva en mer känslig och exakt kirurgiskt ingrepp.
  • De flesta extraktioner av visdomständer utförs på kontoret under lokalbedövning och sedering genom munnen, men om du föredrar, har förberett sjukhus för denna operation utförs under intravenös sedering eller narkos. Du kan diskutera med de professionella anestesi alternativ som passar dig bäst.
  • Strax efter operationen, kan du ha någon svullnad i ansiktet på den opererade sidan och obehag - som är en del av den normala läkningsprocessen. Ice komprimerar bidra till att minska svullnad och andra läkemedel kan förskrivas av professionella.
  • Du kommer också att få instruktioner för att ändra din kost i dagarna efter operationen.
  • Den orala kirurgi såsom avlägsnandet av påverkade tänder (visdomständer), placera tandimplantat av titan, biopsier och andra förfaranden som liknar dem som medför en ökning av näringsämnen i kosten. I allmänhet, efter avlägsnande av påverkade tänder, en mildare diet och suspensionen av fysisk aktivitet (motion) rekommenderas för en period av en vecka.
  • Efter avlägsnande (er) av tanden (er) visdom, är också upphängd intags kolsyrade läskedrycker, en dryck genom plast sugrör (strån) under kraftig munvatten sköljningar eftersom de kan störa såret.

Nu när du har klargjort sina tvivel om visdomstand, du vet att han är ingen "big deal" och att det i vissa fall behöver han inte utvinnas. Men om avlägsnande är nödvändigt, bara leta efter en bra professionell för att göra den här tjänsten. Det är viktigt att följa alla riktlinjer som togs av honom till operation ger goda resultat!