Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Namnet är något komplicerad, men hysterosalpingografi är välkänt bland vissa kvinnor, eftersom det är examen ofta frågan när en kvinna bedriver forskning för att se om det finns några problem att bli gravid.

Luiz Eduardo Albuquerque, klinisk chef för Fertivitro, gynekolog specialist i Human Reproduction, sade att HSG är en röntgenundersökning av den kvinnliga reproduktionssystemet (livmodern och äggledarna). "Den utförs med hjälp av ett kontrastinjektionen genom cervikalkanalen, som drar livmoderhålan och insidan av rören. Målet är att utvärdera morfologin av organen, så att diagnostisera interna lesioner i livmoderkaviteten, såsom adhesioner (synekier), polyper eller fibroider; eller skador på rören, såsom obstruktion, svullnad eller skada ", säger han.

Dagar armindo Teixeira expert förlossningsläkare Assisted Reproduction, gynekologisk Endoskopi och Laparoskopi, betonar hysterosalpingografi som är lämplig för att diagnostisera orsakerna till svårigheter att bli gravid, missbildningar av livmodern, äggledarna förändringar, adhesioner, tumörer i livmoderhålan, bland andra fall.

Albuquerque påpekar att denna granskning anges i alla kvinnor när paret är forskat av äktenskaplig infertilitet.

Hur är hysterosalpingografi?

Gynekolog Roger A. Gomes, den syriska och Libanon Hospital, förklarar att hysterosalpingografi är gjord med en röntgenmaskin i samband med användningen av kontrast.

Läs också: 6 viktiga tips för kvinnor som vill bli gravida

 • Patienten ligger på rygg och böjda knän (som skörda ett cellprov).
 • Kontrasten (vanligtvis jodbaserat) placeras inne i livmodern genom att föra in en kateter in i livmoderhalsen.
 • Som röntgen inte korsar Däremot är det möjligt att utvärdera anatomi livmodern och rören.
 • Under hela undersökningen, läkaren frågar oftast patienten att ändra sin ståndpunkt, vilket bidrar till att bättre fördela kontrasten genom att ge mer information.
 • Efter ingreppet, är katetern bort och patienten kan oftast gå hem.

"Den totala förfarande är cirka 20 minuter," sade Gomes.

Albuquerque betonar att testet utförs mellan 7:e och 10: e dagen av menstruationscykeln (första dag som räknecykeln av den första dagen av menstruation). "En gynekologisk undersökning utförs (lika med samla den årliga screeningtest), i vilken kommer att införas i livmoderhalsen till en sond som kontrast införs. Under kontrastinjektion utförs flera röntgenbilder för dokumentation ", tillägger experten.

En vanlig fråga är om användning av kontrast. Många människor är omedvetna om vad det innebär och till viss rädsla för biverkningar.

Gomes förklarar att kontrasten är en vätska som har egenskapen inte korsas av röntgen. "Produkten är vattenlöslig kontrast substans som normalt används med 25% jod, som är väl tolererad, vilket eliminerar efter 30 minuter", säger han.

Albuquerque klargör att de biverkningar är extremt sällsynta, vanligare i joderade kontrastmedel, såsom:

Läs också: 12 faktorer som påverkar kvinnlig fertilitet och du inte ens vet

 • Värmekänsla i kroppen
 • illamående
 • svettning
 • hypotoni
 • metallsmak i munnen

"Risken för användning av joderade kontrastmedel är begränsad till patienter med allergi mot jod, gravida kvinnor eller patienter som använder spiral", tillägger Albuquerque.

Gomes påpekar att i vissa fall kan det vara allergi mot kontrast. "Patienten är avgörande rapport till läkare om du har allergier mot jod eller skaldjur, och hon måste återvända till läkaren vid svullnad, klåda i underlivet, kliande hud eller andnöd," han varnar.

antenatal och efter provet hysterosalpingografi

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Möt förutsättningarna för att utföra testet, enligt läkarna:

 • Patienten kan inte vara gravid (kan vara varken denna misstanke);
 • Patienten måste vara mellan 7 och 10: e dagen av menstruationscykeln;
 • Patienten bör ligga på avhållsamhet två dagar innan undersökningen;
 • Patienten får inte vara rinnande eller flytningar;
 • Patienten bör vara säker på att inte vara allergisk mot jod.

Förberedelse för testet

Albuquerque förklarar att förberedelserna för testet kan variera från labb till labb. Men oftast är det frågas:

 • Fasta i minst fyra timmar;
 • sexuell avhållsamhet två dagar;
 • Inte är närvarande i menstruation;
 • analgetiska och tarmrengöring 30 minuter före testet.

Gomes betonar som kan krävas tarmrengöring med hjälp av laxermedel dagen innan. "Det för gaserna och avföring i bäckenregionen inte blanda sig i resultat vyn."

Också enligt Gomes kan spasmolytika och antiinflammatoriska läkemedel användas för att undvika obehag. "Även tömning av blåsan är viktigt innan examen", säger han.

Post-undersökning

Albuquerque påpekar att som en förberedelse för undersökningen, kan riktlinjerna variera beroende på laboratoriet, men generellt rekommenderas:

 • Hemma på tentamen dag;
 • Använda smärtstillande medel vid behov.

Gomes tillägger som kan rekommenderas avhållsamhet inom 5 dagar efter undersökningen.

Kontra av hysterosalpingografi

Teixeira påpekar att de viktigaste kontra är:

 • akuta bäckeninfektioner;
 • Allergi kontrast;
 • Misstänkt graviditet.

Gomes betonar att gravida kvinnor inte får ta prov vid risk för missfall. "Patienter som har haft allergisk reaktion mot jod att göra andra tester eller har allergier mot fisk och skaldjur bör informera läkare som kommer att utföra proceduren, så att vissa försiktighetsåtgärder vidtas," guider.

Risker för hysterosalpingografi

Enligt Albuquerque, skulle den största risken vara om allergisk reaktion mot jod. "I sällsynta fall kan testet förvärra en infektion när det är befintlig. I detta fall, när radiologen gör diagnosen hydrosalpinx (äggledarna utvidgning), rekommenderas att patienter använder antibiotika efter undersökning ", säger han.

Teixeira påpekar att alla förfaranden har någon grad av risk. "Men denna undersökning är de vanligaste riskerna är smärta, mindre blödning och eventuellt en förändring i blodtryck, och mycket sällan infektion", säger han.

resultat hysterosalpingografi

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Men i slutändan, som ofta är testresultaten? Vad kan de dela? Albuquerque expert förklarar nedan:

Analys av livmodern

normala resultat: i det normala livmoderhålan, finns det en "vikning" (veckad) karakteristisk av cervikalkanalen, livmoderhålan med släta väggar i huvudsak triangulär form med sin bas vänd uppåt, såsom visas på ritningen: ▼.

onormala resultat: De kan ses på examinations sjukdomar som invaderar uterus hålighet, såsom endometriala polyper, de submukosala fibroider och adhesioner (synekier) som orsakar fyllning brott vid tidpunkten för kontrastinjektionen in i håligheten av livmodern.

"Ibland kan vi se en kontrast invasion av musklerna i livmodern, bildar diskreta kontrast ansamlingar. I det här fallet kan du misstänker adenomyos och därmed behöver fler tester för att ställa diagnosen ", tillägger Albuquerque.

"I missbildning ändrar livmodern kan bilderna visar närvaron av dubbellivmoderhålan (bicornuate livmodern), stora fel fyllmedel som skiljer livmoderhålan (uterin septum) eller till och med utformningen av endast halv av hålrummet av livmodern (uterus Unicorno ) ... i den senare måste vi söker en lite mer, eftersom vi kan stå inför en förändring av livmoder missbildning som kan åtföljas av andra hålighet eller frånvaron av andra hålighet ", sa experten i Human Reproduction.

analys äggledarna

normala resultat: en normal horn visas i HSG som en linjär bild från utmatningen från livmoderhålan för cirka två tredjedelar av den totala längden av röret och sedan en liten expansions (ampullary region), där man märker en "vikning" ( veckad) karakteristiska längd följt av en något större dilatation föregår utgångs kontrast till bukhålan (infundibulum eller fimbriae).

"Det viktiga är att passagen av kontrasten i ljuset av rören vanligtvis inte avbryts och oftast orsakar inte bibehållande av detta i", säger Albuquerque.

"I slutet av undersökningen, väntar erfaren radiolog för patienten att gå och efter några minuter, upprepa undersökningen av röntgen för att helt eliminera det inre av kontrasten i livmoderhålan, för en gångs skull fanns det ingen mer kontrast i kaviteten livmoder, inte heller bör vara mer kontrast i rören. Och så kan vi konstatera att rören inte behåller kontrast så är normala ", tillägger experten.

onormala resultat: kontrasten passage av hinder som representerar en äggledarna skada, vilket kan bero på en kirurgisk procedur (tubarligering) eller en fortsättning av en infektiös process.

"I efterdyningarna av äggledarna infektioner, kan olika typer av bilder visas bortom hindret, såsom den viktiga expansionen, som visar en uppdelning av 'vikning' typiskt av rören (hydrosalpinx) och betydande minskning av kontrast utmatas av infundibulum (paraphimosis)" säger Albuquerque.

"Små fylla defekter i näs regionen rören (tunnare segment) kan representera polyper inne, men det verkar som denna sjukdom inte äventyrar fertilitet patienten", förklarar experten.

"Vi kan märka en läcka (liten diverticula eller noduler) på väggen i rören i näs-regionen, vilket antyder knotiga salpingit, eller horn för infektion orsakad av sexuellt överförda sjukdomar, såsom klamydia, Neisseria gonorrhea, ureaplasma och mykoplasma, och kan ha som agent som orsakar tuberkulos, "säger experten.

"Även med till synes patent äggledarna, kan vi se bilder som tyder på infektion såsom: fällbara rören, bristande rörlighet av rören under undersökningen (fasta rör) och kidnappning måttlig mängd kontrast i vissa regioner peritubárias", säger Albuquerque.

Vari hysterosalpingografi

Albuquerque säger att i allmänhet de laboratorier som gör röntgenundersökningar är hysterosalpingografi. De allra flesta av sjukförsäkringen ger täckning till undersökningen.

Gomes betonar att detta test är vanligtvis täcks av hälsa planer (för detta, kontakta tjänstleverantören) och finns även i Unified Health System (SUS). "Testet kan göras i laboratorier eller ens inom sjukhuset som egenheter hos patienten", säger han.

Teixeira förklarar att testet utförs vanligtvis av en radiolog med erfarenhet av gynekologiska sjukdomar.

vanliga frågor om hysterosalpingografi

Nedanför rådfrågade gynekologer klargöra de viktigaste tvivel om testet:

1. hysterosalpingografi ont?

Luiz Eduardo Albuquerque: hysterosalpingografi undersökning är inte fri från smärta, är dock inte ett bedövningsmedel krävs. I händerna på vårdande personal som bryr sig att använda rätt utrustning, använder förvärmd kontrast och pre-undersökning smärtstillande medel, blir förfarandet nästan smärtfritt. Naturligtvis smärta är en subjektiv tillstånd och enskilda patienten kan rapportera mer eller mindre smärta, varierar i intensitet.

Armindo Dias Teixeira: undersökningen kan orsaka obehag kan minimeras genom administrering av smärtstillande medel före ingreppet. Det är fortfarande ett test som orsakar en hel del rädsla hos kvinnor, eftersom det tidigare, använde det stela och tjocka stammar för införandet av kontrast som orsakade en hel del smärta. Idag är flexibla och tunna kanyler används, men den negativa bilden av det förflutna kvarstår. Lyckligtvis tekniken är mindre smärtsamt. En annan viktig punkt är att tolerans för smärta skiljer sig från person till person.

2. Vilken är den ungefärliga pris?

Luiz Eduardo Albuquerque: priset kan variera kraftigt, men det bör vara runt R $ 500.

3. hysterosalpingografi hjälper till att bli gravid?

Luiz Eduardo Albuquerque: Vi kan inte säga att förverkligandet av hysterosalpingografi kan hjälpa ett par har barn, för infertilitet, oftast är multifaktoriell, men vissa patienter rapporterar spontan graviditet efter examen.

Armindo Teixeira: vissa kvinnor blir gravida efter examen. En trolig förklaring skulle vara någon partiell blockering i rören som bröt med kontrastinjektion.

Rogério Gomes: kan man inte säga. Det är ett verktyg för att diagnostisera möjliga faktorer som hindrar kvinnan blir gravid och från resultaten, rätt livmoder eller äggledarna avvikelser observeras under undersökningen.

4. Varje kvinna som har problem med att bli gravid måste göra hysterosalpingografi?

Armindo Teixeira: inte nödvändigtvis. Det beror på varje enskilt fall och hänsyn till patienten om några problem, men det är utan tvekan en mycket användbart test vid diagnos av ett antal problem som leder till svårigheter att bli gravid.

Luiz Eduardo Albuquerque: Om paret börjar äktenskaplig infertilitet forskning, är det mycket viktigt att begära detta test. Om orsaken till infertilitet är redan kända och indikationen behandling är provrörsbefruktning kan hysterosalpingografi undvaras, eftersom det för denna behandling inte används funktionen av rören, eftersom ägg (ägg) befruktas i laboratoriet och embryon de kommer att överföras direkt till livmodern hålighet och därmed ibland gör rören.

Vittnesmål från dem som gjorde hysterosalpingografi

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Glaucia Teves, hemmafru, 42, säger att han försökte bli gravid i över ett år, tills hans läkare rekommenderas undersökningen. "Söka lite om det var typ av rädd, men jag bestämde mig för att möta eftersom jag var tvungen att veta om han hade några problem med rören. På examen dag tog jag antiinflammatoriska ungefär en och en halv timme innan ... Läkaren lugnade mig och jag försökte koppla av till fullo. Vid den tiden kände jag mig lite kolik, halvvägs liknar menstruation och mycket snabb ", säger han.

Ana Maria de Fatima Pereira, sjukgymnast, 38, säger att han hade lite rädd för att ta examen, eftersom han trodde att det skulle skada en hel del. "Jag mötte min rädsla ... Jag tog examen i februari och mars, plockade upp min positivt! Till slut tänkte jag tyst ... Jag kände lite kramp och ingenting annat. Jag var mycket välbesökt av läkaren och sjuksköterskan, som frågade mig hela tiden om jag var okej. I mitt fall var det värt testet! Min läkare sa att jag hade inga problem i rören, så ska du ha några 'break' som med HSG har lösts ", säger han.

Nu har du förmodligen förklaras de viktigaste tvivel till hysterosalpingografi. Observera att om denna undersökning begärs av din läkare, är det värt att avsätta rädsla och / eller ångest och inser det lugnt.

När allt kommer omkring är HSG ett viktigt verktyg för att diagnostisera möjliga faktorer som hindrar kvinnan att bli gravid. Och kommer från resultaten, korrigera eventuell livmoder- eller Tubal anomalier.