Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Du kanske har hört talas om vissa livsmedel som innehåller vitamin B och / eller fördelar som denna typ av vitamin ger kroppen. Men alla kanske inte vet vikten av B-vitaminer för fysiska, mentala och känslomässiga människors hälsa.

B-komplex är en viktig uppsättning av vattenlösliga vitaminer som har potenta åtgärder i samband med metabolismen av organiska celler, enligt Eliane Petean Arena, nutritionist cell, specialist i klinisk nutrition, folkhälsa, sjukhus Administration och Functional Foods och Nutrigenomics, och chef för Mobile Clinical Nutrition Center.

"Förutom de många funktioner som har hela kroppen, är vitamin B-komplex anses till stor del ansvarig för emotionella och psykiska hälsa av mänskliga varelser. Viktiga allierade man, B-vitaminer bidra till att upprätthålla hälsan hos nerver, ben, hud, muskler, ögon, hår, lever och mag-tarmkanalen. Ovanpå detta, dessa vitaminer är också involverade i produktionen av energi för kroppen, de är viktiga näringsämnen som hjälper omvandla maten vi äter till bränsle. Med denna roll, kan de så kallade B-vitaminer vara till hjälp i fall av depression och neurologiska sjukdomar ", säger nutritionist cellen.

Bland de många livsmedel som är rika på vitamin B, Eliane citerar:

 • banan;
 • potatis;
 • linser;
 • olivolja;
 • tonfisk;
 • lever;
 • jäst;
 • melass;
 • Peru.

"Det är viktigt att komma ihåg att den mänskliga kroppen inte kan boka vitamin B. Så vi ska mata oss dagligen, antingen från naturliga källor, är tillskott i fall rekommenderas av vårdpersonal", säger Eliane.

Läs också: 10 livsmedel som garanterar god hälsa

"Vitamin A-brist eller vitaminbrist är bristen på vitaminer i människokroppen, och denna brist kan bero på flera faktorer, såsom otillräcklig eller ofullständig mat, dysfunktion i absorption av detta näringsämne, användning av vissa mediciner eller förekomsten av sjukdomar som försämrar halterna av vitaminer "tillägger nutritionist cell.

De B-komplex-vitaminer

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Vetskap om vikten av vitamin B i kroppen, nedan kan du se de specifika fördelarna med varje vitamin som grupp, där mat kan finna det, och vilka är tecken på funktionshinder.

B1 (tiamin)

Enligt Eliane, vitamin B1 var den första B-komplexet som skall isoleras. Känd för dess löslighet i vatten, är det också kallas tiamin, som är dess kemiska namn.

fördelar: "B1 är känt anti-stress-vitamin, detta tack vare sin stora förmåga att skydda immunsystemet hos människan. Detta näringsämne är mycket viktigt i reaktionerna i kroppen med hjälp av rollerna av enzymer. Dessutom vitamin B 1 är en kraftfull smärtstillande medel, som också verkar i metabolismen av kolhydrater och fett ätit. Väsentligt för processen med kroppen energi release, är det också en aptit stabilisator, hjälpa tillväxten av celler ", säger Eliane. Enligt nutritionist cell, när de används terapeutiskt fungerar vitamin B1 effektivt vid behandling av vissa sjukdomar såsom alkoholism, ångest ramar, åderförkalkning, depression, sömnlöshet, bland annat bidrog också till den goda stämningen.

Var hittar: bönor, kött (kyckling, fisk), äggula, skaldjur, jäst och korn, spannmål, linser, lever, mjölk, nötter, grönsaker mörkgröna blad, soja och jäst.

Vitamin B2 (Riboflavona)

Eliane förklarar att vitamin B2 spelar en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar, element som är ansvariga för att transportera syre i hela kroppen. Och användningen av detta vitamin i kroppen ändras genom exponering för ljus, antibiotika och alkohol.

fördelar: "Vitamin B2 har en funktion som anses primärt: den bekämpar fria radikaler, dvs har antioxidant roll, vilket hjälper till att förebygga för tidigt åldrande. Deltar i metabolismen av kolhydrater och lipider (fett), och aktivera vitamin B6 och folsyra, som är viktiga hjälpmedel för att hämma utvecklingen av hjärtsjukdomar ", säger nutritionist cellen.

Var hittar: komjölk och mejeriprodukter, soja, magrare kött, ägg, bladgrönsaker, inälvor.

Vitamin B3 (niacin)

Det är nödvändigt för användningen av kroppen av kolhydrater, lipider och proteiner.

fördelar: bidra till att minska kolesterol och bidra till produktionen av magsyra som är ansvariga för matsmältningen. En av de stora terapeutiska användningar av vitamin B3 är att öka HDL-kolesterol (det goda kolesterolet), enligt Elaine.

var man kan hitta magert nötkött, lever, fågel, fisk, jordnötter, ägg, mjölk, svamp, ris, vete, majs.

Vitamin B5 (Pantotensyra)

Även känd som Pantotensyra, finns i nästan alla livsmedel, enligt Eliane.

fördelar: sitt ansvar för produktionen av könshormoner och stresshantering, och även bidra till att bryta ner fett och kolhydrater konsumeras för bearbetning till energi. Fortfarande har kapacitet att minska tidiga tecken på åldrande och verkar på immunceller ", förklarar nutritionist.

Var hittar: avokado, yoghurt, ägg, nötkött och kyckling, grönsaker, linser.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Vitamin B6 är ett viktigt näringsämne för att få sömn och friska humör.

fördelar: Det hjälper i produktionen av serotonin, melatonin och noropinefrina, så viktigt näringsämne för sömn och gott humör. "The B6 reglerar effekten av hormoner, hjälpmedel i ekologisk användning av andra vitaminer och agerar på signalsubstans syntes. Det främjar också bildandet av röda blodkroppar, kampen mot åderförkalkning och minskar symtomen på premenstruellt syndrom. I vissa studier har det nämnts att B6 bidrar till att minska sjukdomar såsom reumatoid artrit ", säger nutritionist.

Var hittar: solrosfrön, ost, ris, morötter, kyckling, tonfisk.

Vitamin B7 (Biotin)

Det är känt som vitamin skönhet, eftersom detta näringsämne verkar djupt in i frågor som rör hälsa hår, hud och naglar.

fördelar: "Viktigt hjälp kontroll glukosnivåer i blodet, är detta B-vitamin särskilt viktigt under graviditeten, eftersom dess närvaro är nödvändig för normal tillväxt av barnet. Den är fortfarande betraktas som en katalysator för att styra en serie av metaboliska reaktioner som ger energi till kroppen från omvandlingen av nyckelkomponenter, såsom fetter, proteiner och kolhydrater. Dessa processer är avgörande för den mänskliga kroppen utföra det dagliga arbetet rutin, hålla sig i form och hålla frisk vävnad ", förklarar Eliane. "The B7 säkerställer en väl fungerande hjärta, lindra honom de flesta brister. Det hjälper också till att minska den mänskliga kroppen kolesterol och är en stor associerar vid behandling av alopeci, Parkinsons sjukdom, Rett syndrom och vaginal candidiasis ", tillägger han.

Var hittar: kyckling, fisk, potatis, blomkål, äggulor, nötter, lever, korn.

Vitamin B9 (Folsyra)

"Vitamin B9 är också känd som folsyra och, därför bör det noteras att den så kallade folat finns naturligt i livsmedel, medan folsyra är den syntetiska formen av folat. Folsyra är därefter den syntetiska formen av vitamin B9, som används i kosttillskott och livsmedel såsom spannmål och befäst bröd ", säger Eliane.

fördelar: "En del av det genetiska materialet i den organiska syntesen och metabolismen. Hjälpa till i processen för bildning och mognad av erytrocyter och leukocyter i benmärgen; fungerar i kampen mot åderförkalkning och förhindrar minnesförlust. För gravida kvinnor, är mycket viktig denna vitamin, eftersom den fungerar i en sund tillväxt av fostret, vilket förhindrar uppkomsten av neurologiska missbildningar ", säger Eliane.

Var hittar: mörkgröna bladgrönsaker, lever, magert kött, potatis, fullkornsbröd, bönor.

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 kallas också kobalamin och kan hittas i olika livsmedel normalt konsumeras på daglig basis.

fördelar: "Tillsammans med B9, är verksam i produktionen av röda blodkroppar och hjälper tång för att skapa hemoglobin, som är det protein som transporterar syre till kroppen. Har nyckelroll i cellernas ämnesomsättning, särskilt i mag-tarmkanalen, nervvävnad och benmärg ", säger Eliane.

Var hittar: kött, mjölk, ost, ägg och kosttillskott.

Eliane påpekar att B12 finns i jästa alger och mat skiljer sig från de mekanismer som är nödvändiga för människans ämnesomsättning.

Brist av vitamin B

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Nedan veta vad som är orsaken och de viktigaste symptomen på avsaknaden av varje typ av vitamin B:

Brist på vitamin B1

Eliane förklarar att organisk brist på vitamin B1 kan ske både genom frånvaron av deras matkällor i den dagliga kosten, eftersom maten tillverkningsprocessen. "Till exempel är ris fräsning en process som används för att extrahera bark och med det är alla vitaminer som finns i denna mat förlorad."

Ett annat problem som denna brist utlöser i kroppen, enligt den dietist, är minskad absorption av vitamin A av organet självt eller genom överdriven ökning deras behov. "När en person lider av kronisk diarré, kan det förlora dessa vitaminer och sjukdomar som hypertyreos, upprepade fall av feber, alkoholism och även graviditet kan finnas situationer som orsakar brist på vitamin B1 i kroppen", säger han.

Slutligen, användning av vissa läkemedel samarbetar också med minskade nivåer av vitamin B1 i kroppen.

Enligt Eliane kan näringsbrist av vitamin B1 orsaka:

 • irritabilitet;
 • mentala förvirring och minnesproblem;
 • muskelsvaghet;
 • Brist på energi och även depression.

"Sjukdomen känd som beriberi förorsakas i extrem brist på detta vitamin i kroppen, med akuta symptom av bensvaghet, svårigheter att gå, och förändringar i känslighet i huden", tillägger nutritionist.

Brist på vitamin B2

Eliane förklarar att det är sällsynt brist på vitamin B2, men bristen på detta näringsämne kan förknippas med alkoholism skivor, leversjukdom eller kronisk diarré.

"När kroppen är bristfällig i detta vitamin, sprickor visas vanligtvis i munnen och gör läpparna och tungan kan också påverkas, blir mycket mer rödaktig och fet, liksom känslig. Annat symptom som resulterar från denna brist är fotofobi, okulär klagomål genom exponering för ljus, som orsakas av tillväxt av blod vaser i hornhinnan. Förutom allt detta, kan deras brist störa järn metabolism, minskar dess absorption och orsakar blodbrist ", förklarar nutritionist cell.

Brist på vitamin B3

"Vitamin B3 brist i kroppen är känd som pellagra, en mycket vanlig sjukdom på platser där majs är en viktig källa för livsmedel eftersom detta livsmedel har låg tryptofan, samt ha en typ av niacin (vitamin B3) svår att absorberas av kroppen ", säger han.

Vem har detta behov, enligt en nutritionist, kan du känna:

 • Brist på aptit;
 • Svaghet konstant;
 • Vissa matsmältningsproblem.

"När den lämnas obehandlad kan pellagra utvecklas med irriterad hud, råare och rodnad av solexponering. Vid försämringen kan uppstå sår i kroppen, diarré och även delirium och demens och kan uppträda döden ", säger Eliane.

Brist på vitamin B5

En brist på vitamin B5 är sällsynta eftersom detta näringsämne finns i överflöd i många livsmedel. Symptomen på denna brist visas bara när bristen betraktas som allvarligt, enligt Eliane:

 • Sömnighet eller insomnia;
 • illamående;
 • irritabilitet;
 • trötthet;
 • Benkramper;
 • brännande känsla i fötterna;
 • neurologiska sjukdomar;
 • Låg antikroppsproduktion.

Brist på vitamin B6

Eliane förklarar att vitamin B6-brist kan vara ett resultat av dålig absorption av näringsämnen från mag-tarmkanalen. "En annan orsak kan vara att använda vissa läkemedel som bryter nivåer av detta vitamin i kroppen. Hämningar av organiskt metabolismen av detta vitamin, genom arv, är också händelser som förklarar bristen på vitamin ", säger han.

En brist på detta vitamin påverkar nervsystemet och kan orsaka symptom såsom:

 • irritabilitet;
 • dermatit;
 • eksem;
 • svår anemi;
 • mental retardation;
 • kramper;
 • Skador på nerver i kroppen;
 • stickningar i händer och fötter;
 • röd tunga och bildning av sprickor i munnen.

"Generellt sett ökar behovet av intaget av detta element när en person använder sig av antidepressiva medel, östrogen och preventivmedel", säger nutritionist.

Brist på vitamin B7

Bristen är förknippad med låg förbrukning av Biotin, från en otillräcklig dagliga kost.

Enligt Eliane, orsakar vitamin B7-brist ett antal symptom, såsom:

 • trötthet;
 • depression;
 • Muskelsmärta;
 • Håravfall;
 • anemi;
 • dermatit;
 • Förlust av aptit;
 • Utbildning torr hårbotten.

"Svåra symtom neurologiska sjukdomar och begränsad tillväxt hos spädbarn", tillägger nutritionist cell.

Brist på vitamin B9

"Brist på vitamin B9 (folsyra) leder till bildandet av dåliga celler, speciellt erytrocyter, leukocyter och celler i mag-tarmkanalen. Dess brist kan orsaka tillväxthämning, megaloblastisk anemi, blodsjukdomar, matsmältningsproblem, apati och även anorexi ", säger Eliane.

"När det förekommer hos gravida kvinnor orsakar bristen missbildningar hos fostret, låg födelsevikt, missfall, depression, minnesförlust och cervixdysplasi. alkoholhaltiga kvinnor och gravida kvinnor löper ökad risk om brist på vitamin B9 ", tillägger nutritionist cell.

Brist på vitamin B12

En brist på vitamin B12 har ansetts något mycket vanligt och komplext tillstånd, eftersom detta viktigt näringsämne är viktigt för olika kroppsprocesser. "Alla människor är beroende av en minimal daglig mängd för att överleva eftersom varje cell behöver ofta små doser av detta vitamin för att fungera", säger Eliane.

"Det stora problemet är att detta vitamin kan vara med låga nivåer i kroppen och förblir under en lång tid, tills vitaminbrist diagnostiseras och behandlas. Detta beror på att de tidiga symptomen av denna brist symtom som mild inflammation, depression och trötthet, som inte erkänns som villkor i samband med detta vitamin ", säger nutritionist.

Men symtomen kan förvärra nå både den fysiska sfären som psykiskt.

"När bristen B12 i vår kropp, måste vi förstå att hela kroppen är störd, så att symtombilden är mycket varierande och progressiv", säger Eliane. Bland de många symptom som kan förekomma är:

 • depression;
 • demens;
 • Utmattningssyndrom;
 • Personlighetsstörningar;
 • Koncentrationssvårigheter;
 • förvirring;
 • yrsel;
 • hallucinationer;
 • sömnstörningar;
 • anemi;
 • svaghet;
 • Låg immunitet;
 • Tabeller på infektion;
 • Gastrointestinala problem;
 • Problem motorer;
 • Synproblem;
 • Domningar i armar och ben,
 • Inflammation i munnen;
 • vitt hår;
 • Skador på näthinnan;
 • stroke;
 • arterioskleros;
 • Hjärtinfarkt;
 • spasmer;
 • perniciös anemi;
 • Förlamning.

"Bland de viktigaste orsakerna till detta vitaminbrist är otillräcklig och otillräcklig kosten livsmedel som är naturliga källor av denna komponent, förutom dålig organ absorptionen av vitamin. Studier har visat att fall av brist är vanliga bland vegetarianer ", tillade Eliane.

Som kompenserar för bristen på vitamin B

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Intaget av en balanserad meny, enligt Eliane är i stånd att uppfylla de mikro behov, som vitaminer och mineraler. Således blir metabolismen balanserad, vilket ger tillräckligt med energi, korrekt celldelning och hormonbalans och adekvat produktion av enzymer och en perfekt immunsystem.

För detta måste kosten ha en tillräcklig mängd och kvalitet på mat, och detta kan åstadkommas på följande sätt, enligt Eliane:

1. Observera matpyramiden

"Detta system ger en ganska visuellt läge, till de delar av varje typ av mat intas dagligen. Vid botten av pyramiden belägen i mat energi (kolhydrater), räknat från 6 till 11 portioner som skall konsumeras; regulatorer livsmedel som frukt och grönsaker, som ger vitaminer, mineraler och fibrer, och bör totalt mellan 5-9 portioner; byggare livsmedel, bör de som är högt i protein, och två portioner vara av mjölk och kött 2. Den extra energi visas på toppen av pyramiden, är socker och sötsaker, som bör ätas med måtta nog. Fett behövs i små mängder, så du måste också vara uppmärksam på överdriven konsumtion ", säger Eliane.

"Men det kan också vara måltavla för livsmedelsgrupper. Det finns fem livsmedelsgrupper: frukt och grönsaker; Bröd, flingor, pasta och potatis (kolhydrater); Kött, fisk och alternativ (protein livsmedel); Mjölk och mjölkprodukter och livsmedel som innehåller fett eller socker, som bör konsumeras så lite som möjligt ", tillägger han nutritionist.

2. Följ en ordentlig meny i alla skeden av livet

Det hela börjar i livsmedel. "Tillräckligt menyn tidigt och i alla skeden av livet, särskilt barndomen, graviditet kvinnor och äldre, är alltid det bästa sättet att få kroppen alla vitaminer som är nödvändiga för deras funktion", säger Eliane .

3. undvika halvfabrikat

"Hälsosamma livsmedel, helst färska, med några industrialiserade och väl förberedda föremål, är vanligen tillräcklig för individen att ha goda nivåer av vitaminer till kroppens användning", förklarar nutritionist cell.

4. utvecklings- och karriärstöd

"När strömmen är inte tillräckligt eller när personen visar svårigheten att äta, problem i absorptionen av vitaminer, läkemedelsanvändning eller förekomst av vissa sjukdomar som förändrar vitaminnivåerna i kroppen, en korrekt diagnos måste göras för att kvalificera och kvantifiera en vitaminbrist. Väl diagnostiseras, rekommenderas och övervakas, kan vitamintillskott vara av stort värde för att ta itu med brist på vitamin B ", säger Eliane.

Kom ihåg: det är viktigt att vara uppmärksam på deras hälsa, vilket gör täta besök till sjukvårdspersonal, undersökningar på begäran och helst med kostrådgivning, för att undvika att missa dessa eller något annat vitamin eller näringsämne.