Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Visste du att HPV är den vanligaste sexuellt överförda sjukdomen i världen? Du kan nå både kvinnor och män, och män lättare identifieras genom enkel visning skador är.

Hos kvinnor är den största oro för att HPV blir utgångspunkten för utvecklingen av livmoderhalscancer.

Bara för att ha hög förekomst och kan orsaka mer allvarliga sjukdomar, är HPV en fråga som drar en hel del uppmärksamhet av de människor och även som fortfarande orsakar många frågor.

João Neto Serafim, gynekolog på sjukhuset Santa Lucia, Brasilia, förklarar att humant papillomvirus (HPV är en förkortning på engelska) är ett virus som kan överföras sexuellt. "Och oftast kan presentera sig i två former hos kvinnor: som genitala vårtor eller förändringar i livmoderhalsen celler i livmodern", säger han.

HPV symtom och tecken

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Mariana Halla, klinisk allmän gynekolog, förklarar att de flesta människor med HPV är asymtomatiska. "HPV är ett virus som infekterar hud och slemhinnor och kan orsaka vårtor ( 'Cockscomb') i vagina, vulva, perianala och orofarynx. De är godartade i de flesta fall. Men de kan också orsaka maligna lesioner, såsom livmoderhalscancer, vulva, vagina, anus och orofarynx. I 99,7% av fallen av livmoderhalscancer finns DNA av HPV-viruset ", säger han.

Läs också: 12 faktorer som påverkar kvinnlig fertilitet och du inte ens vet

Serafim påpekar att tecknen på HPV beror på vilken typ av förändring som viruset orsakar värden. "De typer lågrisk brukar utvecklas med vårtor som förökar sig i manliga och kvinnliga könsorgan, som medför obehag för kön och genitala estetiska förändringar", säger han.

"Eftersom de typer högrisk, de är oftast tystare och orsakar initialt omärkliga förändringar blotta ögat med direkt sikt, vilket kräver ytterligare tester för tidig upptäckt (t.ex. Pap-smutsfläckar, kolposkopi eller specifik samling för viral DNA-analys i hennes knä uterin). I de mer avancerade stadier (som i livmoderhalscancer) kan vara obehag för sexuella relationer och onormal blödning ", den Seraphim gynekolog.

Orsaker till HPV

Förstå hur du kan vara överföring av HPV:

1. Hud till hudkontakt / via sexuell

Domingos Mantelli, gynekolog, förlossningsläkare och författare till boken "Graviditet: myter och sanningar under blick förlossningsläkare," sade att HPV överförs i hudkontakt. "Särskilt när det finns sexuell kontakt, eftersom det måste finnas en inkörsport för viruset att komma in och infektera människor."

Läs också: Pap: allt du behöver veta om förebyggande

Mariana noterar att den huvudsakliga formen av HPV-överföring är genom sexuell kontakt, som är det sexuellt överförbar sjukdom (STD) vanligaste viral. "Det uppskattas att 25-50% av världens kvinnliga befolkning är infekterad, och att 80% av kvinnorna från att bli smittade under någon period av sitt liv", säger han.

2. mor till barn

Även överföring för att ge främst genom samlag, finns det möjlighet för överföring från mor till barn. "Barnet är inte vanligt viruset passera genom moderkakan. Det vanligaste är växellådan i förlossningskanalen ", säger Mantelli.

3. Kontakt med smittade föremål

Även osannolikt, är risken för kontamination genom objekt (t.ex. handdukar, underkläder, toaletter eller bad) inte helt uteslutas.

Diagnos av HPV

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Serafim förklarar att testerna oftast utförda i dag, såsom Papanicolaou, upptäcka förändringar som orsakas av viruset, även om tidigt, men inte viruset.

"För närvarande mer detaljerade tester såsom kolposkopi och Hybrid Capture, har mer används för att utvärdera de patienter som har en stark misstanke om förorening av virus, eller för dem som redan har viss avvikelse upptäcks genom att undersöka förebyggande" gynekologen Serafim.

behandlingar

Mariana påpekar att lyckligtvis i de flesta fall av infektion, viruset elimineras av immunsystemet själv inom 18 månader. "Men i fallet med vårtliknande lesioner behandling är avlägsnandet av dessa lesioner, antingen med kemoterapi, immunterapi, eller kirurgiskt (kemisk kauterisation, diatermi, kryokirurgi eller laser)" säger han.

"Vid lesioner i livmoderhalsen kan göra avlägsnandet av en del av detta organ, till full borttagande av livmodern i fall av malign sjukdom", tillägger gynekologen.

Serafim påpekar att den typ av behandling beror på formen av manifestation av viruset och graden av aggressivitet av densamma, liksom graden av utvecklingen av de skador som orsakas av det.

Hur kan man förhindra?

Vad är det bästa sättet att förhindra HPV? Är det möjligt? Detta är ett stort problem bland människor som har hört talas om det.

1. Kondomanvändning

Mariana förklarar att kondomanvändning (kondom) ger en viss grad av skydd. "Men vi vet att kan förorena även använda den på rätt sätt, eftersom infektionen kan ske genom oralsex eller hudkontakt med infekterade områden", säger han.

2. Vaccinering

Serafim påpekar att för närvarande är den mest effektiva formen av förebyggande vaccination. "Även latex kondomer inte kan garantera totalt skydd mot överföring av viruset, till skillnad från vad som händer med HIV eller hepatitvirus", minns han.

HPV-vaccin: ställa dina frågor

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Det finns fortfarande många frågor om HPV-vaccination. Nedan yrkesverksamma klargöra de viktigaste frågorna:

1. Varje kvinna ska få vaccinet?

Mariana förklarar att idealiskt kvinnor mellan 9 och 26 år bör få vaccinet. "Men vi vet att kvinnor över 26 år kan också dra nytta vaccination, särskilt de utan en stadig partner", säger han.

"Kvinnor som tidigare exponerats för HPV kan ha nytta eller inte. I sådana fall beslut om vaccination bör individualiseras, med hänsyn till förväntningar och kostnads-nyttoförhållande ", tillägger gynekologen.

Serafim förstärker att inte varje kvinna skulle dra nytta av vaccination. "Enligt vetenskapliga studier som embasaram indikationer på vaccination skulle målgruppen vara kvinnor mellan 9 och 26 år, som inte har haft kontakt med viruset. Studier pågår för närvarande för att utvärdera nyttan av vaccination kvinnor utanför profilen beskrivs initialt ", sade han.

2. Vid vilken ålder kan tas gratis på NHS? Vilka är de doser och tidsgränser?

Mariana påpekar att SUS programmet omfattar för närvarande flickor 9 år till 13 år.

Gynekologen sade att tre doser. "Det finns två typer av HPV-vacciner: den tetravalent vaccin, Merck Sharp företag & Dohme (Gardasil) som skyddar mot HPV 6, 11, 16 och 18; och den bivalenta vaccin från GlaxoSmithKline (Cervarix), som skyddar mot HPV 16 och 18 ", säger han.

"Måste appliceras intramuskulärt vid 0, 2 och 6 månader för Gardasil; och 0, 1 och 6 månader för Cervarix. Det finns ett annat sätt att immunisering (Kanada), som gäller vid 0, 6 månader till 5 år ", tillägger gynekologen.

Serafim påpekar att HPV-vaccin är kontraindicerat under graviditet, i brist på studier som visar dess säkerhet i detta specifika population. "När det gäller gravida kvinnor har startat systemet innan du blir gravid och bara missar den sista dosen bör det skjutas upp för administration efter slutet av graviditeten", säger hon.

"HPV-vaccinet kan utföras samtidigt med andra vacciner", tillägger Serafim.

3. Vaccinet är verkligen effektiva? Det har negativa effekter?

Serafim påpekar att effekten av vaccinet har bevisats genom olika internationella stödstudier. "Och vaccinet är för närvarande rekommenderas i många länder (inklusive USA och europeiska länder)."

"Potentiellt farlig Biverkningar rapporterades av någon av de producenter som tillverkar och marknadsför och var heller inte upptäckts i utvecklade tester innan dess release, karakterisera den som säker för indikationen människor", den Seraphim gynekolog.

Mariana påpekar att vaccinet är ganska effektiv, förhindra upp till 70% av fallen av livmoderhalscancer och 90% av vårtliknande lesioner.

"Det uppskattas att över 72 miljoner människor har vaccinerats och de vanligaste biverkningarna är lokal smärta och rodnad gemensamma för andra typer av vacciner. Redan komplext regionalt smärtsyndrom och postural ortostatisk takykardi är sällsynta, och studier i Europa pågår för att garantera respekten för dessa syndrom med vaccinet och säker användning ", tillägger gynekologen.

4. Hur kan jag ta hand om mig själv, om jag beslutat att inte ta det eller inte låta min dotter ta?

"The cellprov är den mest effektiva screeningtest för screening av lesioner orsakade av HPV och bör göras i alla kvinnor som har haft samlag", säger Mariana.

HPV och graviditet

Mantelli förklarar att HPV kan både sändas under graviditeten kan gravida redan har viruset och skador visas under graviditet (som vanligen genitala vårtor).

"En viktig fråga för kommentar är att uppkomsten av vårtor är ingen kontraindikation för vaginal förlossning. Denna typ av leverans endast kontraindicerat hos kvinnor som har HPV när vårtor är så stora att de hindrar förlossningskanalen ", sade gynekolog.

Risken för att barnet smittas HPV i barnsäng där, men chansen är mycket liten, enligt Mantelli.

"Sjukdomen är behandlingsbar när det visar sig, men viruset är i kroppen. Om immunitet hämta tillbaka och kan förekomma ytterligare skada. Behandlingen kan vara kauterisation, diatermi, syra, eller till och med kirurgi. Det beror på varje enskilt fall ", den gynekolog och förlossningsläkare.

HPV och livmoderhalscancer

Serafin förklarar förändringar i HPV orsakar cervikala celler leder till en förändring i egenskaperna hos cellkärnan genom att modifiera deras DNA. "Dessa förändringar kan leda till en överdriven reproduktion av celler som går vidare för att utveckla invasiv och påskyndade, vilket resulterar i infiltration av alla strukturer (organ) runt livmoderhalsen. Detta är hur HPV blir startpunkten för utveckling av livmoderhalscancer ", säger han.

HPV och AIDS

En av de stora frågorna är: det finns ett samband mellan HPV och AIDS?

Mantelli klargör att, faktiskt, i patienter som har en sjukdom eller annan anteckning till immunsuppression, vilket är hösten immunitet. "Vem är HIV-positiv är mer benägna att utveckla HPV grund av nedsatt immunförsvar", säger han.

HPV hos män

Enligt Mantelli, HPV hos män, med manifestationen av vårtor på penis, slutar upp att vara liknande vad som visas i kvinnor.

"Behandlingen ges på samma sätt. Förebyggande, även om HPV kan visas på andra delar av kroppen, är det med användning av kondomer. Men diagnosen görs av urolog ", säger gynekolog och förlossningsläkare.

12 frågor och svar om HPV

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Kolla in svaren på de viktigaste frågorna i ämnet:

1. Vilka är de typer och subtyper av HPV?

Serafim förklarar att det finns en mycket didaktisk uppdelning av HPV-typer: de lågriskgrupp för att utveckla cancer och hög risk. "Sammantaget finns det mer än 100 subtyper. låg risk Vanligast är 11 och 6 (vanligtvis ansvariga för uppkomsten av genitala vårtor). Redan som oftast leder till utveckling av livmoderhalscancer är subtyper 16 och 18. Den är baserad på dessa virus (den vanligaste) som vacciner för närvarande tillgängliga för befolkningen utvecklas ", säger han.

2. Kiss eller kram sändnings HPV?

"The omfamna inte. Kyssen kan även överföra HPV, men är extremt sällsynt. Möjligheten finns eftersom HPV kan vara i orofarynx (svalget efter munnen), och om det finns skador på munnen, överföringen kan ske ", säger Mantelli.

3. HPV skador kan uppstå var som helst i kroppen?

"I teorin ja. Men har favoritplatser, till exempel slemhinnor, vagina, mun, orofarynx, blygdområdet ", förklarar Mantelli.

4. skador kan utvecklas långt efter det att personen har smittats?

Till exempel en person hade ett förhållande i över ett år och aldrig misstänkte något, plötsligt uppstår skador. Är det möjligt?

Mariana förklarar det. "Och det finns ingen tidsfrist för detta, kan HPV tiga i flera år och sedan återkomma i form av vårtor eller sjukdomar i livmoderhalsen", säger han.

5. Är det säkert att patienten med HPV använda kondom för att skydda både i relationen?

Det är säkert, enligt Mantelli, utan beror på den region som har HPV. "Om i blygd regionen, kan viruset överföras genom friktion, men kondomer förhindrar mycket av överföring av HPV", säger hon.

6. Cigaretten kan underlätta utvecklingen av HPV?

Kan, som förklaras Mantelli. "Det är benägenhet att studier som anknyter ökad förorening i orofarynx till rökning, som kan orsaka cancer i svalget av viruset HPV 16. Dessutom trycker rökning immunsystemet", säger han.

7. Barn kan förvärva HPV genom kontakt med smittade föremål såsom handdukar och tvål?

"Mycket sällsynt, eftersom viruset inte överlever länge utanför kroppen - knappast han fortfarande aktiv - eftersom du behöver en gateway", säger Mantelli.

8. Oralsex sänder HPV? Om så är fallet kan det finnas skador i munnen?

"Ja, om HPV är i orofarynx", säger Mantelli.

9. Herpes har någon relation till HPV?

Mantelli förklarar det. "Det är samma fall av HIV -. Både pressa immunförsvaret"

10. Kondylom är alltid synonymt med HPV?

Enligt Mantelli, inte nödvändigtvis. "Kan vara samma vårtor. För att ta reda på om det är bara en vårta eller om det är en manifestation av HPV, måste man konsultera en gynekolog eller en urolog (för män) ", säger han.

11. Vilka är de viktigaste riskfaktorerna för HPV?

"Försvagat immunförsvar, promiskuitet, oskyddat sex," sade Mantelli.

12. HPV har inget botemedel?

"Ja, och att läkningen är spontan i de flesta kvinnor. I 95% av fallen kommer HPV elimineras av immunsystemet på 18 månader, och endast 5% av kvinnorna kommer att uppleva en sorts skada ", säger Mariana Halla.

Mantelli påpekar att även om sjukdomen har inget botemedel, viruset ligger vilande i kroppen. "Det kan elimineras två år efter behandlingen, men det är svårt, för om immunförsvaret är nedsatt, kan det tillbaka", avslutar han.

Nu har du all information för att skydda mot HPV. Kom ihåg att regelbundet rådfråga din gynekolog för ytterligare information och förebyggande filmvisningar.