Artificiell insemination: Se hur det görs och vilka är möjligheterna till framgång - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Du har säkert hört talas om infertilitet, men du vet, i själva verket, vad är definitionen av ordet? Eller, från det ögonblicket ett par kan vara infertila?

Infertilitet definieras som oförmåga ett par i reproduktiv ålder bli gravid inom ett år, att ha sex minst sex gånger i månaden utan att använda preventivmedel.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att cirka 20% av alla par har problem med infertilitet. Enligt undersökningar, 30% av dessa problem är kvinnor, 30% män, 30% av dem och 10% utan någon bestämd orsak.

De presenterade data visar att för de flesta par är en fantastisk upptäckt, för andra kan det vara en långdragen process, och i vissa fall ganska svårt ...

Nyheten att kvinnan är gravid ofta långsam att anlända och vissa människor som är fast beslutna att ha barn behöver tillgripa någon medicinsk metod för att generera en baby.

Den goda nyheten är dock att i dag, har medicinen ett stort antal reproduktiva behandlingar för dessa par och det finns många proffs redo att tjäna dem över hela landet.

Bland de behandlingar för par som försöker bli gravida, är ett namn välkänt: artificiell insemination (eller intrauterin insemination). Men få människor vet i själva verket vad som utgör denna behandling, i vilket fall det anges hur det görs etc. Tvivlar på att dessa kommer att klargöras nedan med specialistläkare i Human Reproduction, Marcello Valle, chef för klinisk Origen.

Vad är artificiell insemination?

Artificiell insemination: Se hur det görs och vilka är möjligheterna till framgång - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Marcello Valle förklarar att artificiell insemination är en reproduktion behandlingsmetod för hög komplexitet assisterad höll de par har svårt att bli gravid, men har fortfarande medicinsk indikation provrörsbefruktning.

I denna teknik, kan man säga, medicin underlättar bara befruktning av ägg från sperma i de fall då befruktning inte förekomma på rätt sätt.

Hur är artificiell insemination?

Också enligt experten, är artificiell insemination av sperma framställningen i laboratoriet eller placering av denna sperma till uterus genom en kateter (tunn flexibel stav som ger tillgång till livmoderhåligheten). Se demonstrationen video i 3D:

I vilka artificiell insemination fall indikeras?

Valle förklarar att artificiell insemination brukar rekommenderas för par där kvinnor har äggstocksfunktion och bevaras äggledarna, men livmoderhalsen hindrar inträde av spermier. "Eller, mer vanligt, när det finns mindre förändringar i sperma, som kompromiss rörligheten (förmåga att röra sig spontant och aktivt) av dessa spermier", säger han.

Sperma donator sperma X partner

En annan mycket vanlig fråga i ämnet är: När är partner egna sperma och används vid användning av sperma från en donator?

I allmänhet, med hjälp av partnerns sperma i artificiell insemination i följande situationer:

 • Det finns fall där kvinnor producerar en slem fientligt inställd till passagen av spermier, är det nödvändigt att genomborra detta hinder så att spermierna kan simma fritt mot ägget.
 • I de fall där ägglossning inte förekommer regelbundet eller inga hormoner frigörs när den optimala mängden och ägglossning inträffar. Därför är det nödvändigt att framkalla ägglossning och övervaka, liksom plats spermierna nära ägget.
 • I de fall där det är nödvändigt att ge friska spermier i livmodern, nära äggledarna för att underlätta processen för befruktning.
 • Vid endometrios - en sjukdom som drabbar 35% av kvinnor i fertil ålder - på grund av inflammation, kan ägget av mötet med spermierna försämras. Således ofta optimera denna samverkan genom intrauterin insemination lösa problemet.
 • I fall där antispermatozoid antikroppar interfererar med befruktning, kan framställningen av sperma frigöra spermier av flera av dessa antikroppar fastade.

Redan sperma från en donator används i allmänhet när:

 • Det finns brist på sperma.
 • Kvinnan har inte en partner och vill bli gravid.
 • Upprepades abort för genetisk faktor.
 • När paret är disharmoniska HIV (HIV person och en person utan HIV).

Hur lång är behandlingen? Se steg för steg

Artificiell insemination: Se hur det görs och vilka är möjligheterna till framgång - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Marcello Valle förklarar att behandlingen varar en menstruationscykel, "någonstans runt 28 dagar, i början av läkemedel, genom insemination, fram till tidpunkten för graviditetstest", säger han.

Nedan kan du se i korthet steg-för-steg behandling:

 1. Artificiell insemination börjar med läkemedel som syftar till att stimulera ägglossning.
 2. Denna fas varar cirka 10 dagar och övervakas av ultraljudsundersökningar som informerar den professionella rätt datum för tillämpning av andra läkemedel som inducerar bristning av follikeln att släppa ägget. Således kan du ställa in dagen och tiden för ägglossning, när insemination utförs.
 3. På dagen för insemination, timmar före utsatt tid, måste partnern visas på platsen för behandling av semin.
 4. Den snabbaste spermier väljs ut och placeras i ett medium med liknande egenskaper som den fluid som är i rören.
 5. Spermier, kommer detta medium att placeras i en kateter kopplad till en spruta.
 6. Vid en viss tidpunkt, är katetern förs in livmodern och de spermier deponeras i livmodermiljön, nära rören - som kommer att uppfylla de ägg som frigörs från äggstocken, som i naturlig befruktning.
 7. Cirka 16 dagar efter graviditetstest genomförs och om patienten inte blir gravid, kan en ny cykel startas direkt.

Observera att detta är en allmän sammanfattning av hur är artificiell insemination. All information och riktlinjer antogs av läkaren som ansvarar för förfarandet.

Hur stor är chansen att bli gravid med artificiell insemination?

Enligt Marcello Valle, framgången för denna behandling beror till stor del på kvinnans ålder, men i allmänhet chansen är 10% till 25%.

Vård före och efter artificiell insemination

Artificiell insemination: Se hur det görs och vilka är möjligheterna till framgång - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Experten citerar Valle i allmänhet den vård som paret måste ha:

 • Paret måste göra en serie tester före behandling för att utesluta andra sjukdomar som äventyrar framgången för tekniken.
 • Efter avslutad insemination, i avvaktan på resultatet, är det rekommenderat att paret undvika kön.
 • Det rekommenderas också att paret hålla hälsosamma vanor i livet och patienten regelbundet använder mediciner som ordinerats av läkare.

Det finns kontraindikationer för artificiell insemination?

Marcello Valle förklarar att artificiell insemination är kontraindicerat hos de par som redan har tydlig indikation på IVF, som i fallet med äggledarna sjukdom, hög ålder hos kvinnan och svåra manliga orsaker, bland annat.

Det finns risker i artificiell insemination?

Detta är en annan vanlig fråga: artificiell insemination har risker?

Marcello Valle förklarar dock att artificiell insemination är en teknik med mycket låga risker för kvinnan. "Precis som in vitro fertilisering, kan det finnas en ökad risk för äggstocksstimulering och flerbörd - ett tillstånd som kan leda till sjukhusvistelse och intensiv medicinsk vård. Procentandelen av dessa villkor är fortsatt mycket låg ", säger experten.

Artificiell insemination IVF x

Marcello Valle påpekar att det är helt olika tekniker. "I insemination, sperma just beredd och placeras i livmodern", säger han.

"Redan provrörsbefruktning, utför insamling av ägg och sperma, gödsla varje ägg med en enda spermier i laboratoriet, följde vi den tidiga utvecklingen av embryot - för 2 till 6 dagar - och i slutändan placera embryot i livmoderhålan också genom en kateter ", sa experten i Human Reproduction. Kolla in demo:

Vittnesmål från dem som har gjort artificiell insemination

Naiane Melo, 29, säger bank som två aborter några år efter att ha sökt en expert för att se möjligheten till artificiell insemination, eftersom hon och hennes make var angelägna om att ha ett barn. "Jag försökte tre på varandra följande cykler, och nu äntligen fick goda nyheter! Det var allt mycket tyst och jag är gravid 13 veckor ", säger han.

I fallet med Tamara Falcão, 31, sekreterare, artificiell insemination var inte tillräckligt och hon och hennes man var tvungen att investera in vitro fertilisering (IVF). "Under de första 2 års äktenskap, jag inte använda någon preventivmetod och inte kontrollera min fertila period. Det går inte att bli gravid, började jag oroa ", säger han.

Med medicinsk hjälp och tentor, säger Tamara att hon och hennes make var hänvisade till en specialist i Human Reproduction för behandling av programmerad samlag, i ca 6 månader. "Vi kan inte bli gravid, vi lämnade för ett par serier, med starkare injektioner för 4 månader. Utan framgång, i januari 2013 beslutades artificiell insemination, och återigen var resultatet negativt ", säger han.

Den sista satsningen var IVF och i ett andra försök, slutligen, var resultatet positivt, till glädje för paret. "Det fanns många försök, men jag kan försäkra er om det var värt det. Lyckligtvis finns det idag behandlingar som kan hjälpa de par som behöver en 'forcinha' för att förverkliga drömmen om att vara föräldrar ", avslutade flickan som är nu redan modern.

Artificiell insemination: Se hur det görs och vilka är möjligheterna till framgång - Kvinnor Tips

Foto: Thinkstock

Nu har du bra information om artificiell insemination, men kom ihåg att endast en professionell kan indikera vilket är den rekommenderade behandlingen för ett par som har svårt att bli gravid.

Således, om detta är fallet, tveka inte att söka medicinsk hjälp och lära sig om de behandlingar som finns för detta ändamål.