4 langkah untuk mengawal cemburu berlebihan - Wanita Tips

Photo: Thinkstock

Menurut ahli psikologi Michael Vincent Miller, pengalaman emosi negatif yang telah dialami oleh satu pihak daripada hubungan boleh memberi kesan kepada pembangunan hubungan. sikap seperti rasa pemilikan dan lebihan cemburu, Miller berkata, adalah disebabkan oleh tidak selamat dalam, biasanya berasal dari hubungan keluarga semasa zaman kanak-kanak. Miller mengatakan bahawa orang-orang dengan jenis tingkah laku dalam dewasa secara umum mempunyai zaman kanak-kanak bermasalah dan remaja dan hubungan mungkin sukar dengan ibu bapa dan yang paling dekat.

yang cemburu rasa yang sepatutnya bagi manusia, tetapi menjadi masalah dari saat ia tidak lagi menjadi hanya perasaan sekali-sekala untuk menjadi obsesi yang berterusan.

hubungan A harus dilihat sebagai satu cara untuk menambah nilai-nilai positif kepada kehidupan anda. Ia berfungsi untuk mempunyai syarikat dan sokongan dalam pelbagai situasi sepanjang hidup, tetapi tidak boleh menjadi "tongkat" kekurangan bekalan yang disebabkan oleh trauma emosi atau kerugian sebelumnya. Kita mesti menghormati keperibadian orang lain, dan memahami bahawa terdapat beberapa faktor yang membuat seseorang yang dia. Faktor-faktor ini berkaitan dengan mereka yang lalu, persahabatan, pengalaman hidup dan banyak maklumat lain yang tidak boleh dikawal oleh rakan kongsi.

Mari kita hadapi proses possessiveness dan iri hati patologi kitaran. Rendah diri dan kekurangan cinta diri menjadikan orang yang melihat mod yang lebih rendah, bertambah gawat, kurang bijak atau kurang berjaya. Perasaan rendah diri membawa kepada rasa tidak selamat dalam hubungan di mana orang yang terlibat.

tidak selamat ini kebimbangan terutamanya takut kehilangan "objek" tercinta - dalam kes ini rakan kongsi. Cemburu datang untuk mempercayai bahawa "tidak layak untuk disayangi" dan oleh itu akan digantikan dengan seseorang yang lebih baik. Tidak selamat seterusnya menjana ketidakpercayaan: orang mula pengkhianatan suspek dan melihat fakta seharian hubungan sebagai masalah utama. Semakin besar disyaki satu "pertukaran" berlaku, lebih rendah harga diri - dan jadi kitaran semula untuk memulakan, semakin mendalam lebih setiap kali.

Tetapi apa yang perlu dilakukan untuk menangani perasaan ini begitu kompleks?

1 - Jaga harga diri

Maksimum yang pertama yang perlu anda suka dan kemudian untuk disayangi oleh orang lain sesuai dengan sempurna di sini. Buat satu senarai kualiti yang utama mereka dan paste di suatu tempat yang boleh dilihat - boleh menjadi cermin atau dinding di hadapan komputer, idea ini adalah untuk melihat banyak kali sehari untuk ingat bahawa ia adalah sangat baik pada anda.

Setiap orang mempunyai kelemahan, walaupun orang yang berjaya, cantik dan mesra. Caranya adalah dengan belajar untuk hidup dengan mereka, cuba untuk memperbaiki mereka di mana mungkin, tetapi tidak syahid untuk mendudukinya. Anda mempunyai jari bengkok? Ronca? Ia adalah janggal? Mencari kesalahan-kesalahan kamu dan ketawa pada mereka, mengusik dirinya. Tiada yang lebih mesra - dan kesan jangka panjang yang indah untuk harga diri.

Lelaki juga suka wanita bersemangat tinggi. Daripada mendapatkan merajuk kerana seorang wanita yang cantik berlalu dan teman lelakinya melihat sudut mata, membuat komen lucu mengenai kejadian itu. Dia akan menghabiskan anda kagumi yang paling dan kualiti hubungan akan naik, tanpa perbincangan tersebut bodoh dan tidak perlu.

2 - relevé

Ia mengambil masa jelas: manusia melihat apa yang menarik perhatian. Anda melihat, rakan-rakannya melihat, Uncle kedai roti kelihatan kepada bapanya kelihatan. Mengapa, maka, akan berbeza dengan teman lelaki anda?

Ada apa-apa yang luar biasa dalam tertanya-tanya yang sudah tentu cantik, adakah tidak mahu memerlukan pasangan anda untuk menjadi acuh tak acuh kepada wanita lain. Lebih berminat untuk berkenaan sendiri. Kami tidak mengatakan bahawa anda perlu atau tidak perlu memaafkan konkrit pengkhianatan kerana ia adalah satu perkara peribadi. Tetapi jangan membuat kekecohan kerana dia kelihatan punggung, atau kerana dia berkata difikirkannya Megan Fox kucing. Belajar untuk membezakan apa yang kurang hormat dan apa yang hanya satu keadaan manusia.

3 - Mengawal diri

Jika ia berlaku - ia akan berlaku - untuk diperhatikan bahawa keadaan x ini bukan satu kekurangan berkenaan tetapi masih berasa seperti memulakan perbincangan, mengira hingga seribu - atau sepuluh ribu. Menyanyi lagu mental, kuku pasir, membaca buku, apa-apa. Melaksanakan kawalan diri. Ia adalah sukar, tetapi dengan masa anda akan melihat bahawa seseorang menjadi lebih tenang dan kurang cemas, yang manfaat kepada yang dikasihi, dan terutamanya untuk kesihatan mereka sendiri.

4 - Dapatkan bantuan profesional

Jika selepas mencuba langkah di atas, anda sedar bahawa gagal mara, ia sentiasa berbaloi untuk bantuan ahli terapi yang baik. Beberapa trauma dan kekurangan begitu didiskriminasikan diingat bahawa ia adalah sukar untuk menyingkirkan mereka semata-mata. Seorang ahli psikologi atau psychotherapist boleh membantu anda melihat lebih baik sebab-sebab tidak selamat mereka dan mencari cara terbaik untuk menanganinya.