Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Mungkin anda pernah mendengar beberapa selebriti Hollywood yang telah mendapat manfaat dari amalan Krav Maga. Jason Statham, Jennifer Lopez, Ashton Kutcher, Tom Cruise, Angelina Jolie .... Dan di Brazil, pelakon Daniel de Oliveira, Babi Xavier dan Bruna Marquezine itu.

Tetapi anda tahu apa sebenarnya yang Krav Maga? Siapa yang boleh memohon, apakah faedah utama anda dan konsep?

Tuan Kobi Lichtenstein, presiden Amerika Selatan Persekutuan Krav Maga, mod pengenal di Amerika Latin, seorang pelajar langsung pencipta Krav Maga (Imi Lichtenfeld), menjelaskan bahawa Krav Maga telah dicipta sebagai mempertahankan diri dan dengan itu mengukuhkan kedudukannya sebagai seni. "Dalam usaha untuk memberikan kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira jantina, umur atau kecergasan fizikal, keupayaan untuk mempertahankan diri," katanya.

Kobi Lichtenstein menunjukkan bahawa sesiapa sahaja boleh mengamalkan. "Physique dihinakan O. Krav Maga dicipta supaya sesiapa sahaja boleh belajar teknik mereka dan dengan masa amalan yang sedikit, boleh melakukan mereka dalam keadaan sebenar, "katanya.

Sebahagian daripada sejarah Krav Maga

"The Krav Maga telah dicipta oleh Imi Lichtenfeld, yang berjuang dalam kumpulan rintangan terhadap Nazisme di Eropah, berhijrah ke Israel, dan menjadi pencipta falsafah pertahanan, yang diterima pakai hari ini sebagai satu-satunya falsafah pertahanan Israel. Tiada pergerakan berhubung dgn perancangan tarian, kebimbangan estetik atau peraturan pergaduhan cincin, adalah berdasarkan kepada pergerakan tubuh manusia, untuk mencapai titik sensitif lawan, menggunakan undang-undang fizik untuk meningkatkan kuasa pukulan; memastikan kecekapan mereka bebas daripada saiz penyerang, "kata Kobi Lichtenstein.

Juga membaca: Seni mempertahankan diri untuk wanita: lihat testimoni mereka yang mengamalkan

Rotem Lichtenstein, presiden Bukan School, menjelaskan bahawa Imi Lichtenfeld bersara daripada tentera Israel dan memutuskan untuk merealisasikan impian tua, yang adalah untuk mewujudkan satu seni mempertahankan diri khusus semata-mata untuk mempertahankan diri. Dia membuka dua dojos di Israel dan memilih 10 pelajar, dan dengan mereka dan memperkembang Krav Maga. Pada tahun 1977, bersama-sama dengan murid paling kanan, Yaron Lichtenstein, dia membuka Sekolah Bukan, yang bertujuan untuk menjaga asal Krav Maga Israel. Hari ini, Bukan beroperasi di seluruh dunia, dengan guru-guru dan pelajar di 14 buah negara. Di Brazil, tiba pada tahun 2005 dan hari ini sekolah ini mempunyai lebih 2000 pelajar, "katanya.

Menurut master Rafael Portella, Pengarah Antarabangsa Brazil Combat Sistem Advanced, Pengarah Negara (Brazil) Dunia Self Defense League (Naharya / Israel) dan Pengarah Hubungan Antarabangsa dan Naib Pengerusi Jabatan Krav Maga Combat Real (Konfederasi Brazil pertempuran-CBC), Krav Maga bermaksud pertempuran kenalan.

"Ciri utama adalah konsep keserentakan, keberkesanan maksimum, membuang apa-apa yang mungkin tidak berfungsi dalam hal aspek pertahanan, apa yang kita panggil pertempuran sebenar," kata Rafael Portella.

"Pengasas kami, Imi Lichtenfeld, disintesis semua pengetahuan juang yang diperoleh oleh tahun penyelidikan dan pelbagai latihan, termasuk konsep anatomi, fisiologi, neurosains digunakan antara asas-asas lain. Untuk merumuskan apa yang kita akan memanggil masa depan Krav Maga, "tambah Portella.

Pada masa ini, kata Portella, Krav Maga bukan sahaja diamalkan oleh tentera Israel, tetapi oleh banyak kumpulan di seluruh dunia. "Oleh kerana sistem yang cepat, berkesan dan tanpa floreamentos teknikal, ramai wanita telah dicari dalam Krav Maga, bukan sahaja kecergasan tetapi juga sebahagian daripada mempertahankan diri, mendapat lebih keyakinan dan kesejahteraan," katanya.

Juga membaca: Muay Thai: kelebihan praktikal untuk wanita

Prinsip dan asas-asas Krav Maga

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Rotem Lichtenstein menjelaskan bahawa Krav Maga adalah seni bela diri khusus semata-mata untuk mempertahankan diri, dan satu-satunya seumpamanya di dunia. "Itu bermakna tidak 'menghabiskan masa' dengan perjuangan, pertandingan, peraturan dan lain-lain Kita mengajar pelajar-pelajar kita untuk mempertahankan diri mereka daripada keadaan ganas di jalanan, apabila seseorang cuba untuk merompak, mencederakan atau lebih teruk lagi. Belajar pertahanan terhadap tumbukan, tendangan, kesesakan, bergelut, serangan pisau, kelawar, pistol ancaman, dan keadaan lain yang boleh berlaku di jalan, "katanya.

Kobi Lichtenstein mengatakan bahawa prinsip ini adalah untuk mencapai titik sensitif penyerang, yang mempunyai kelemahan dan sensitiviti yang sama tanpa mengira saiz fizikal mereka, dan memberikan jawapan yang mudah dan objektif untuk yang mempertahankan dirinya. "Mata diketengahkan di dalam kelas, dan telah ditakrifkan daripada kajian anatomi manusia," katanya.

Profesor Avigdor gunung Zalmon, ketua pengajar dan ketua pendidikan seni di Negeri São Paulo, meringkaskan definisi utama dan konsep Krav Maga:

 • Krav Maga adalah mempertahankan diri daripada tentera Israel.
 • Sebatan yang pendek dan bertujuan untuk mencapai titik sensitif badan.
 • Pelajar tidak diajar untuk ditewaskan, tetapi untuk membela diri. Oleh itu, pembelajaran hanya digunakan dalam kes pencerobohan.
 • Krav Maga tidak memerlukan kekuatan fizikal.
 • pelajar mencapai penyerang dalam sensitiviti mereka dengan kelajuan yang lebih cepat dan pemindahan berat yang lebih besar ke arah sasaran.

Rafael Portella menambah bahawa masih ada cara hidup di sekitar amalan Krav Maga. "Kami mendapatkan pemahaman yang penuh dengan potensi semula jadi manusia, untuk menyesuaikan diri naluri kami, mencapai keseimbangan yang lebih besar dalam tindakan seharian kita. Ia adalah satu impian pengasas kami bahawa semua orang boleh mengambil kesempatan daripada hak untuk hidup dan keupayaan untuk mempertahankan dirinya dari sebarang situasi atau ancaman, tetapi memelihara intipati asal sebagai menyedari kelemahan dan batasan mereka, dan sifat-sifat moral mereka " berkata.

Bagaimana kelas Krav Maga

Kelas Krav Maga biasanya berlangsung selama 60 hingga 90 minit. Ia terdiri daripada 10 hingga 15 minit pemanasan dan selebihnya adalah pengajaran teknik, latihan dan pertahanan.

Menurut Kobi Lichtenstein, kelas mensimulasikan keadaan sebenar. "Bagi memudahkan pembelajaran secara beransur-ansur digunakan beg tinju, mainan, bola tenis, selipar dan objek lain," katanya.

"Dua kelas pada minggu yang mudah dimasukkan ke dalam rutin dan mencukupi untuk belajar. Selepas tiga bulan dengan hanya dua kali seminggu, hasilnya dirasai dan, selepas enam bulan, pelajar sudah mempunyai keupayaan untuk mempertahankan terhadap serangan yang sama. Sudah tentu, kali ini berbeza bagi setiap, tetapi ini adalah rata-rata yang telah kita capai, "kata Kobi.

Seragam digunakan, menurut Kobi, adalah seluar kimono putih dan baju putih, kedua-duanya dengan logo Persekutuan, yang memberikan identiti yang lebih besar. "Kami menggalakkan idea keluarga, keluarga Maga Krav, dan pakaian seragam adalah alat untuk ini. Sneaker perjuangan adalah pilihan, "katanya.

Portella menguatkan senjata teknikal Krav Maga adalah sangat luas dengan ciri-ciri tertentu dan berbeza yang pada dasarnya menentukan sebagai sistem pertahanan diri. "Dalam kurikulum itu diajar dan digunakan pukulan trauma tumbukan (Egrof), menendang (Beitat), siku (Marpec), aset dan utama (Manofe), kesesakan (Ranica) memegang (tifisa), galas (gilgul), jatuh (Blima) dan lain-lain "yang ditunjukkan.

"Kami juga bekerjasama penggunaan teknik keletihan dan memahami setiap langkah yang membentuk untuk permohonan yang betul dalam pertempuran yang sebenar. Dalam tahap kemudian, kami mula mengkaji dan menggunakan pelbagai mekanisme lain seperti penggunaan senjata putih dan sementara serta latihan tentera di hutan, pertempuran bandar dan tentera, dan senjata api, "tambah beliau.

Bertemu dengan beberapa pukulan Krav Maga

Dalam video di bawah, anda boleh melihat contoh-contoh situasi di mana pukulan dipelajari dengan Krav Maga adalah sangat penting.

Rotem Lichtenstein menunjukkan bahawa pada Krav Maga terdapat beribu-ribu pergerakan yang menyediakan orang bagi apa-apa keadaan yang mungkin di jalan. "Pergerakan adalah berdasarkan kepada prinsip biomekanik dalam badan manusia, ia bermakna bahawa kita sentiasa cuba untuk membuat sebahagian besar kekuatan dan kelajuan yang badan kita boleh menghasilkan. Peraturan pertama kami adalah untuk sentiasa mencari jalan yang singkat dan kelajuan maksimum, "katanya.

Kebaikan Krav Maga

Tentang pelbagai manfaat yang amalan ini, Profesor Avigdor menonjolkan:

 • Krav Maga adalah "cara hidup" di mana pelajar belajar untuk mengatasi halangan fizikal dan mental dan bertukar menjadi orang yang menang;
 • Melalui latihan ini, pelajar mendapat semula keyakinan diri;
 • Menyelamatkan atau meningkatkan harga diri;
 • Belajar untuk mengawal;
 • Belajar untuk menghormati orang lain;
 • Belajar untuk bekerja lebih baik bersama-sama.

Kobi Lichtenstein menunjukkan bahawa kehilangan berat badan tidak adalah tujuan Krav Maga, tetapi ia adalah jelas keuntungan tambahan amalan ini.

Kesaksian mereka yang mengamalkan

Photo: Getty Images

Photo: Getty Images

Elaine Reis, 35, seorang peguam dan ibu, mengatakan bahawa mengamalkan Krav Maga selama kira-kira lima bulan. "Saya masih pemula, tetapi saya belajar banyak dalam beberapa bulan. Ia adalah mempertahankan diri sangat berkesan, kerana ia berfungsi dengan mata sensitif badan. Sebagai seorang wanita, saya menyedari kegunaannya untuk setiap pelajaran dan setiap pelajaran guru berterusan, "katanya.

"Saya sudah tahu artikel mempertahankan diri dan beberapa video dari Internet, tetapi kerana ia tidak mempunyai di bandar saya (Paulinia) dan hanya di Campinas, hanya mengambil masa yang lama untuk memulakan amalan ini. Walau bagaimanapun, pada awal tahun ini kita mempunyai satu tragedi dalam bulatan kami kawan-kawan, kawan baik telah dibunuh dengan pisau dalam serangan, seperti banyak kita lihat setiap hari dan pasti menyedari bahawa itu adalah masa lalu untuk bermula, saya kelas eksperimen dan berhenti apa lagi, "kata Elaine.

Mengenai manfaat, Elaine menunjukkan, "sebagai tambahan kepada pendingin fizikal, regangan, kira-kira, yang bekerja semua kelas, kami bekerja keyakinan dan kelajuan. Sebagai seorang wanita saya rasa lebih bersedia untuk menghadapi cabaran kehidupan seharian dengan keberanian, serta menghadiri gimnasium, yang sudah memudahkan mencari kehidupan yang lebih sihat dan lebih seimbang. Semua kerja bertujuan untuk menyatukan badan dan fikiran, tidak diimport usia atau ciri-ciri fizikal, ditunjukkan untuk semua dan, pada pendapat saya, terutama untuk wanita, "kata beliau.

"Malah apabila saya mula percaya dia akan mendapati kumpulan dengan banyak wanita yang tidak berlaku, menyebabkan saya kejutan besar, kerana kita yang menjadi mangsa terbesar keganasan secara umum, menjadi kecaman keganasan terhadap wanita setiap tujuh minit di negara ini. Pengalaman telah sangat positif, saya telah mendapat publisiti dan menggalakkan rakan-rakan dan keluarga untuk memulakan. Cadangkan di sini kepada semua wanita, "tambah Elaine.

Sekarang anda tahu apa sebenarnya yang Krav Maga, yang konsep utama, dan bagaimana amalan boleh berguna dalam kehidupan lelaki dan wanita.